Έναρξη προετοιμασίας για τις εγγραφές κι επανεγγραφές των νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2017 - 2018

“Να εκμεταλλευθούν τα voucher”

Από τις 22 Μαΐου ξεκινά η κατάθεση των αιτήσεων στο κτίριο της Κ. Μαρούλη 4

Σε αναμονή για την συγκέντρωση και αξιολόγηση των αιτήσεων των γονέων που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στις δομές του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά το έτος 2017 – 2018 βρίσκεται η Δημοτική Αρχή, με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας να προτρέπει τις οικογένειες παράλληλα, να αξιοποιήσουν τα voucher από την ΕΕΤΑΑ.

Αν κι αναμένεται η ημερομηνία για τη διεκδίκηση των εν λόγω επιχορηγήσεων να γνωστοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, ωστόσο, ήδη έχει εκδοθεί από προχθές, εκ μέρους της ΕΕΤΑΑ η πρώτη ανακοίνωση ώστε να προετοιμάζονται οι γονείς για την υποβολή των αιτήσεών τους.

Στην ενημέρωση που προχώρησε μέσω της εφημερίδας ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος σκιαγράφησε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο Δήμος αναφορικά με τις δομές του, τονίζοντας πως, οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους από τις 22 Μαΐου και μετά.

Έως και 16 Ιουνίου οι αιτήσεις στον Δήμο

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα και τα ηλικιακά κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να κινηθούν οι γονείς για τα νήπια, η Δημοτική Αρχή τονίζει πως, “ξεκινούν οι αιτήσεις για τις εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για το σχολικό έτος 2017 – 2018” οι οποίες “αφορούν βρέφη και νήπια, που έχουν γεννηθεί από την 01/01/2014 έως την 01/03/2016”. Σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται, “οι αιτήσεις θα κατατίθενται από Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 έως Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 κατά τις ώρες 10:00 έως 12:00 στο κτίριο του Παιδικού Σταθμού επί της οδού Κ. Μαρούλη 4 στην Ερμούπολη (πρώην ΠΙΚΠΑ)” και ως υπεύθυνη για την παραλαβή των αιτήσεων έχει ορισθεί η κ. Μπούρικα Σωτηρία”. Για περισσότερες πληροφορίες, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν στους αριθμούς 22810 82459 ή 22810 85777 πληκτρολογώντας 2 ενώ επιπρόσθετα, πρέπει να γνωρίζουν πως, η αίτηση είναι διαθέσιμη και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.syros-ermoupolis.gr (link is external)).

ΕΕΤΑΑ: Προετοιμασία γονέων

Προτού ο κ. Ρουσσουνέλος απαντήσει για τα τροφεία και το ύψος των χρημάτων που μηνιαίως θα καταβάλλει ο κάθε γονέας και η κάθε οικογένεια, μίλησε για την πρόθεση του Δήμου να ακολουθήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την κατεύθυνση απορρόφησης των νηπίων με voucher.

“Ενώ πέρυσι εμείς το κάναμε επιλεκτικά, είδαμε ότι σε όλους τους Δήμους της χώρας χρησιμοποιούσαν και την ΕΕΤΑΑ διότι προβλέπεται ένα όφελος και για τον δικαιούχο που θα επιλεγεί να μην πληρώνει τροφεία, αλλά και για τον Δήμο επειδή του εξασφαλίζει ένα καλό ποσό” ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως, χρήσιμο είναι φέτος οι γονείς να απευθύνονται στην ΕΕΤΑΑ ακόμη κι αν έχουν κάνει αίτηση στον Δήμο, αφού θα δοθεί προτεραιότητα στα voucher. “Να κάνουν αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ. Πέρυσι είχαμε μία απορρόφηση στο 37%, ενώ οι άλλοι Δήμοι έφτασαν έως και 67 – 68%. Η ΕΕΤΑΑ βοηθά στην απαλλαγή των τροφείων. Πέρυσι εμείς πήραμε περίπου στα 44 voucher στις 134 θέσεις” σχολίασε ο ίδιος παρακάτω, εξηγώντας πως, “Γονείς που έχουν κάνει αίτηση και σε εμάς, μπορούν να κάνουν και στην ΕΕΤΑΑ για να απαλλαγούν από τα τροφεία. Αν γίνει η επιλογή τους από εκεί, βάσει νομοθεσίας είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε τα παιδιά”.

Πέραν των δηλώσεων του κ. Ρουσσουνέλου, αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά της η ΕΕΤΑΑ αναφορικά με την υλοποίηση της δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” για το έτος 2017 – 2018, γνωστοποίησε από προχθές, πως, η διαδικασία “αρχίζει νωρίς τον Μάιο, με στόχο να ολοκληρωθεί με την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων, εντός του Ιουνίου, έτσι ώστε να έχουν το χρονικό περιθώριο οι ωφελούμενες να βρουν θέσεις για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που επιθυμούν”.

Ενόψει δε, της δημοσίευσης της νέας πρόσκλησης που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ εντός Μαΐου, οι αιτούσες που ενδιαφέρονται να λάβουν “Αξίας Τοποθέτησης” - voucher, γνωστοποιείται πως, θα πρέπει: Α. Να έχουν υποβάλει την φορολογική δήλωσή έτους 2016, που αφορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 (από 1/1/2016 έως 31/12/2016) και να έχει εκδοθεί η Πράξη Προσδιορισμού φόρου, προκειμένου να υπολογισθούν τα εισοδήματα. Β. Να γνωρίζουν το προσωπικό τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών για τα οποία θα υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη δράση, θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση.

Σταθερό το ύψος των τροφείων για όλα τα παιδιά

Σχετικά με τις οικογένειες και τους γονείς που, κατόπιν της αξιολόγησης των αιτήσεων από ειδική Επιτροπή, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν για τα παιδιά τους φιλοξενία στις δομές του Δήμου, ο κ. Ρουσσουνέλος υπήρξε σαφής αναφορικά με το κόστος των τροφείων. “Τα τροφεία θα διατηρηθούν όπως και πέρυσι. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Συνεχίζουμε με τη χρέωση των τροφείων να είναι ποσό ύψους 40 ευρώ για όλες τις οικογένειες” επεσήμανε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, η απόφαση της ενιαίας χρέωσης για κάθε παιδί ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονέων, οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το παρελθόν καταγράφηκαν οξύμωρες καταστάσεις. “Οδηγηθήκαμε σε ενιαίο ποσό καθώς αντιμετωπίζαμε το παράδοξο ένας επιχειρηματίας με υψηλό τζίρο που μπορεί να φαινόταν ότι έχει μικρό εισόδημα, να έχει απαλλαγή από τροφεία, ενώ μία μονογονεϊκή οικογένεια με 10.000 ευρώ εισόδημα για παράδειγμα, όπου μετά βίας “βγαίνει”, να χρεώνεται με υψηλά τροφεία” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσσουνέλος.

Κληθείς να σημειώσει αν σε αυτήν την οικονομική απαίτηση του Δήμου για τις δομές του Βρεφονηπιακού Σταθμού υπήρξαν γονείς που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ο ίδιος εξήγησε πως, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις, στις οποίες όμως ο Δήμος δείχνει κατανόηση. “Δεν μας έχει συμβεί μέχρι στιγμής να μην πληρώσουν γονείς, αλλά σίγουρα έχουμε καθυστερήσεις περίπου 1.5 - 2 μήνες” απάντησε, λέγοντας επίσης, πως, “Όταν σαφώς αντιληφθούμε ότι υπάρχει πρόβλημα οικονομικό και μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, δεν βάζουμε το μαχαίρι στο λαιμό”.

Υποδοχή και φιλοξενία 134 νηπίων

Σχετικά με τη δυνατότητα υποδοχής και φιλοξενίας των νηπίων για την επόμενη χρονιά, ο κ. Ρουσσουνέλος επεσήμανε πως, “Οι δομές του Δήμου μπορούν να φιλοξενήσουν έως 134 παιδιά” κι ως εκ τούτου, “Στόχος μας είναι η κάλυψη όλων των θέσεων” αφού όπως διευκρίνισε, “διαθέτουμε το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή συνέχιση των βρεφονηπιακών σταθμών”.

Μάλιστα πρόσθεσε πως, υφίσταται ενισχυτικό προσωπικό στον Δήμο την παρούσα περίοδο, το οποίο ωστόσο θα παραμείνει ως το τέλος του έτους. “Ενισχυτικά έχουμε και δύο άτομα επιπλέον προσωπικό μέσα από το πρόγραμμα προσλήψεων στον Δήμο (53 άτομα), που βελτιώνει την κατάσταση. Απασχολούνται για οκτώ μήνες και θα παραμείνουν έως και το τέλος του 2017” ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος, εξηγώντας τέλος πως, η παρουσία τους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημάνει αύξηση των θέσεων των νηπίων.