Τη μη συμμετοχή της Σύρου σε τουριστική έκθεση, σε συνέδριο για τον ιατρικό τουρισμό και σε οδηγό για τον θρησκευτικό τουρισμό, αποφάσισε η Τουριστική Επιτροπή

Αρνητική χροιά και αδιαφορία

  • Τρίτη, 16 Μαΐου, 2017 - 06:19

Πιστή στην αρνητική στάση της απέναντι στη συμμετοχή της σε τουριστικές εκθέσεις, αλλά και στην επιφανειακή αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων, περί απόκτησης εμπειρίας και δικτύωσης, παραμένει η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Με προσήλωση στην εσωστρέφεια, αλλά και την επιπόλαιη προσπέραση θεμάτων, συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, γνωμοδοτώντας ομόφωνα αρνητικά, τόσο σε συμμετοχή του Δήμου σε τουριστική έκθεση, όπως επίσης σε συμμετοχή σε συνέδριο με θέμα την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, αλλά και πρόταση για συμμετοχή του Δήμου σε έκδοση ετήσιου οδηγού, με θέμα τον θρησκευτικό τουρισμό.

«Πετώντας το μπαλάκι» στο Δήμο

Ανάμεσα στα θέματα, που εξετάστηκαν από την Τουριστική Επιτροπή, υπήρξε η πρόσκληση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε διεθνές συνέδριο, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη και αφορά στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, ένας τομέας, που σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή στοχευμένης τουριστικής προώθησης του νησιού, δεδομένου, πως ήδη, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που προτιμούν το νησί, λόγω της ύπαρξης ενός νομαρχιακού δευτεροβάθμιου νοσοκομείου, το οποίο μάλιστα διαθέτει εξειδικευμένο και ικανό ιατρικό δυναμικό, αλλά και επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής, προτιμότερο θεωρήθηκε να εξεταστεί η συμμετοχή αιρετού μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από το ειδικό δημοτικό όργανο, προκειμένου να επιδοθεί σε δημόσιες σχέσεις, με τον πρόεδρο να παραμένει επιφυλακτικός, απέναντι στην προοπτική του ιατρικού τουρισμού, λέγοντας, πως το νοσοκομείο της Σύρου εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες, ενώ περαιτέρω, ακόμη και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλούς περισσότερους ασθενείς.

Από την πλευρά του διευθυντή του ΕΟΤ Κυκλάδων, Μιχάλη Παράβαλου, τονίστηκε, πως μόνο για δημόσιες σχέσεις και δικτύωση, θα μπορούσε να παραβρεθεί κάποιος αιρετός στο συγκεκριμένο συνέδριο, καθώς έκρινε ανέφικτη την οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης του ιατρικού τουρισμού, λόγω των συνθηκών, που επικρατούν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, συμπληρώνοντας, ότι μόνο ίσως κάποιες πανεπιστημιακές κλινικές, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον τομέα αυτό του τουρισμού.

Ως εκ τούτου, ομόφωνα αποφασίστηκε η μη συμμετοχή εκπροσώπου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου στο συνέδριο «Τουρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό 12 μήνες το χρόνο», με τη σημείωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο, «αν θέλει ο Δήμος, σαν εμπειρία, ας πάει».

Παρουσία μέσω φυλλαδίων

Στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, τα μέλη κλήθηκαν να αποφασίσουν, περί εκπροσώπησης ή μη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στην έκθεση Greek Travel Show, που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Μαΐου στην Helexpo στο Μαρούσι.

Όπως είπε ο πρόεδρος στην εισήγησή του, την επιθυμία να δώσει το παρών στην έκθεση είχε εκφράσει το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων «Κυκλάδες» και της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, κ. Αντώνης Καρατάσος, ωστόσο, όχι ως εκπρόσωπος της Τουριστικής Επιτροπής, αλλά ως εκπρόσωπος επαγγελματιών, ενώ λόγω των προγραμματισμένων και φημολογούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, αμφίβολη είναι η παρουσία του καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Δεδομένης της κατάστασης, ο κ. Καρατάσος πρότεινε, στην περίπτωση που η Επιτροπή επιθυμεί να έχει πλήρη εκπροσώπηση στην έκθεση, να ανατεθεί σε άλλο μέλος η παρουσία, πρόταση η οποία προκάλεσε την κριτική εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στην μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εκθέσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και μέλη της Τ.Ε., όπως ο Σύλλογος Ξενοδόχων, ή εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαγκινέτος, η Τουριστική Επιτροπή ακόμη κι αν κάποιο από τα μέλη της επέλεγε να δώσει το παρών ως εκπρόσωπος ιδιωτικών επιχειρήσεων, θα υποστήριζε την παρουσία στην έκθεση, με προωθητικά φυλλάδια του νησιού, στο πλαίσιο του περιπτέρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος ανέφερε, πως «το θέμα αυτό το αφήνουμε έτσι. Θα προσπαθήσω να στείλω κάποια φοιτήτρια, να μοιράσει τα φυλλάδια», κλείνοντας με αυτό τον τρόπο, την παρουσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε τουριστική έκθεση.

«Όχι» σε στοχευμένη προώθηση χωρίς σαφή αιτιολογία

Το τρίτο και τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, αφορούσε σε συμμετοχή ή μη σε έκδοση ετήσιου οδηγού με θέμα τον θρησκευτικό/προσκυνηματικό τουρισμό, με προορισμούς και προσκυνήματα σε όλη την Ελλάδα, που αφορά Περιφέρειες και Δήμους.

Με μία σχεδόν ανύπαρκτη εισήγηση, ο πρόεδρος έκρινε, πως «συνήθως αυτά απευθύνονται σε μέρη που υπάρχει, για παράδειγμα, κάποιος Άγιος, Όσιος, όπως ο Άγιος Γαβριήλ στη Μυτιλήνη, η Μεγαλόχαρη στην Τήνο». Όταν από άλλα μέλη, τονίστηκε η προσπάθεια προώθησης, εκτός των άλλων «ατού» του νησιού στο θρησκευτικό τουρισμό, και του Πάσχα στη Σύρο, ο κ. Σαγκινέτος υποστήριξε, πως «αυτό είναι ένα άλλο είδος. Το Πάσχα γίνεται μία φορά το χρόνο. Δεν μπορείς να το ξαναφέρεις. Στη Μεγαλόχαρη στην Τήνο, τα γκρουπ έρχονται το ένα πίσω απ’ το άλλο».

Επιπλέον, όταν ερωτήθηκε ποιο θα είναι το κόστος για τη συμμετοχή της Σύρου στον οδηγό, αλλά και τι υλικό θα μπορούσε να προβάλλει σε αυτόν, ο πρόεδρος απάντησε, πως στην πρόταση που έγινε στο Δήμο δεν είχε κάποια άλλη πληροφορία, εντούτοις υπήρχαν στοιχεία επικοινωνίας για περαιτέρω πληροφορίες, τις οποίες και δεν είχε μεριμνήσει να λάβει, προτού το θέμα έλθει προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής.

Φέρνοντας ένα παράδειγμα, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του οδηγού, σχετικά με την προώθηση Ιεράς Μονής και της φιλοξενούμενης εκεί θαυματουργής, σύμφωνα με τους ντόπιους, εικόνας, ο πρόεδρος έκρινε, πως το περιεχόμενο δεν συνάδει με το είδος του θρησκευτικού τουρισμού που επιθυμεί να προωθήσει η Σύρος.

Κατά συνέπεια, και λόγω της έλλειψης στοιχείων, σχετικά με την πρόταση, ομόφωνα απορρίφθηκε από τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής, η συμμετοχή της Σύρου στον οδηγό.

Τροχοπέδη στις προσπάθειες προβολής

Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχει επισημανθεί η προχειρότητα, με την οποία τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής εστιάζουν στα θέματα, αλλά και η αδιαφορία ορισμένων εκ των μελών της, προκειμένου να συμμετέχουν και να στηρίζουν προσπάθειες του Δήμου.

Έκδηλη είναι και η συγκεχυμένη τουριστική πολιτική, δεδομένου, πως σύμφωνα με το εγκεκριμένο τουριστικό πλάνο του Δήμου, η παρουσία σε εκθέσεις αποτελεί δευτερεύουσα προτεραιότητα, ωστόσο, κατόπιν εκπροσώπησης του νησιού σε κάποιες εξ αυτών, ακολουθούν πομπώδη σχόλια, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και των αρμοδίων οργάνων.

Βεβαιότητα αποτελεί, πως με επιδερμική, πρόχειρη και με χαρακτήρα καταναγκαστικής εργασίας αντιμετώπιση προτάσεων, ευκαιριών και ζητημάτων, που αφορούν στην τουριστική προώθηση του νησιού, αλλά και στην απόκτηση προωθητικών εργαλείων, από το πλέον αρμόδιο δημοτικό όργανο, καταστρατηγείται η κατά τ’ άλλα εστίαση του Δήμου στην ανάδειξη της Σύρου, ως τουριστικού προορισμού τεσσάρων εποχών του χρόνου.