Υποτονική η συμμετοχή του κόσμου στις απεργιακές κινητοποιήσεις της γενικής απεργίας της 17ης Μαΐου στη Σύρο

Ισχνή παρουσία

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στην ψήφιση των δημοσιονομικών μέτρων, που προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο, τα εργατικά σωματεία και οι σύλλογοι συνταξιούχων της Σύρου.

Σε δύο μέτωπα, με ισχνή συμμετοχή, εκ μέρους των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις το πρωί της Τετάρτης, ενάντια στα νέα μέτρα, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που καταρτίστηκε κατόπιν της συμφωνίας με τους δανειστές, και προβλέπει περαιτέρω επιβαρύνσεις, για μισθωτούς, συνταξιούχους, αλλά και επαγγελματίες, «άνοιγμα» των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και άμεση εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χάραξη εθνικής πολιτικής.

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στο μέτωπο, που σχημάτισαν, μεταξύ άλλων, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων, Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών, Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΕ Σύρου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ, υπό τη σκέπη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, η πορεία ξεκίνησε από την οδό Ν. Μανδηλαρά, στο ύψος του ΙΚΑ, με πορεία προς το κέντρο της Ερμούπολης και κατάληξη έξω από το κτίριο του Εργατ/κού Κέντρου Κυκλάδων, στην οδό Αγίου Νικολάου, στην οποία είχε διακοπεί η κυκλοφορία, για την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων.

Με κύριους άξονες τα νέα μέτρα, την υποτονικότητα της συμμετοχής του κόσμου, αλλά και την επίρριψη ευθυνών μεταξύ των σωματείων, σχετικά με την διάσπαση των αγωνιστικών μετώπων, τοποθετήθηκαν πρόεδροι εργασιακών σωματείων και συλλόγων συνταξιούχων, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατ/κού Κέντρου, ο οποίος κατόπιν μίας σύντομης αναφοράς στα επερχόμενα μέτρα, εστίασε για ακόμη μία φορά, στο ζήτημα του Νεωρίου.

Υπενθυμίζεται, πως τα σωματεία μέλη του Εργατ/κού Κέντρου, διαμαρτύρονται ενάντια στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, που, όπως επισημαίνεται, «το μόνο που θα επιφέρει είναι η εξόντωση εργαζομένων και μικρομεσαίων του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

«Ανάπτυξη για τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων»

Το δεύτερο μέτωπο των κινητοποιήσεων συσπειρώθηκε έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με τη συμμετοχή εργατικών, κυρίως, σωματείων, όπως ενδεικτικά, οι Σύλλογοι Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Εργαζομένων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων, ενώ δυναμικά συμμετείχε και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Με επίσης υποτονική συμμετοχή, εκ μέρους του κόσμου, τα σωματεία διαδήλωσαν ενάντια στην επέκταση της νομοθετικής κατάργησης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών (lockout), τις «επιδρομές» σε μισθούς και συντάξεις, την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, της μείωσης των επιδομάτων προστασίας των εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, την απελευθέρωση  των πλειστηριασμών, αλλά και την τροχοπέδη που επιχειρείται να επιβληθεί στη συνδικαλιστική δράση.

Στο κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ Σύρου, τόνισε, πως «βλέπουμε καθαρά ποιο είναι το περιεχόμενο της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης που με θρασύτητα συνεχίζουν και αναφέρουν. Είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, στην ολοένα και πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Πρόκειται για την ανάπτυξη των αμύθητων κερδών των λίγων, για την οποία η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να μπλέξει τη χώρα μας σε επικίνδυνα και αιματηρά γεωπολιτικά παιχνίδια».

Μετά την συγκέντρωση, τα μέλη των σωματείων προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας, με κατεύθυνση την Πλατεία Μιαούλη.

Κανονικά η λειτουργία της αγοράς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκάλεσε η «συνάντηση» των δύο μετώπων, τα οποία ωστόσο δεν ενώθηκαν σε καμία φάση. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η πορεία του Εργατ/κού Κέντρου Κυκλάδων, πέρασε από την Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως, χωρίς ωστόσο να σταματήσει. Παρ’ όλα αυτά από την πλευρά των σωματείων που είχαν συγκεντρωθεί στην ΑΔΑ, απευθύνθηκαν χαιρετισμοί στον αγώνα των συναδέλφων του δεύτερου μετώπου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά, καθώς τα συλλογικά όργανα των εμπόρων και των καταστημάτων εστίασης, δεν αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία της 17ης Μαΐου. Παράλληλα, δεν ήταν λίγες και οι υπηρεσίες, οι οποίες λειτούργησαν απρόσκοπτα.

Ως εκ τούτου, πέρα από την συγκέντρωση λιγοστών εργαζομένων και συνταξιούχων στα δύο προαναφερθέντα σημεία, η κίνηση στην Ερμούπολη και κατ’ επέκταση το νησί, συνεχίστηκε σε καθημερινούς ρυθμούς, με τον κόσμο να φαίνεται σε μεγάλο βαθμό απογοητευμένος, όχι μόνο από την γενική κατάσταση, στην οποία έχει επέλθει και βυθίζεται έτι περαιτέρω η χώρα καθημερινά, αλλά και από τη δράση των συλλογικοτήτων, δεδομένου, ότι τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή μισθωτών και συνταξιούχων σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις κυμαίνεται από «χλιαρή» ή υποτονική, έως ακόμη και ανύπαρκτη.

 

Ετικέτες: