Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξή του, με φόντο την πολύτιμη πολιτιστική και φιλανθρωπική προσφορά του στο νησί της Σύρου

Επίτιμος Δημότης Σύρου - Ερμούπολης ο Αντώνης Κομνηνός

Στην ανακήρυξη του εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνού σε Επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης θα προχωρήσει ο Δήμος, μετά την ομόφωνη απόφαση των παριστάμενων μελών του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με φόντο το πολύτιμο πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο που έχει προσφέρει και συνεχίζει να αναπτύσσει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η καθοριστική συμβολή του ίδιου στην πραγματοποίηση πολιτιστικών δρώμενων στο νησί όπως μεταξύ άλλων σπουδαίων εικαστικών εκθέσεων και σημαντικών θεατρικών παραστάσεων αποτέλεσαν την αφορμή της σχετικής εισήγησης που προήλθε από τη Δημοτική Αρχή, με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό να επισημαίνει παράλληλα και την αξιοσημείωτη φιλανθρωπική προσφορά του κ. Κομνηνού και του Ιδρύματός του, σε Συλλόγους και Σωματεία του τόπου.

Απτή απόδειξη της υποστήριξης του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εκ μέρους του Αντώνη Κομνηνού και η έκθεση γλυπτικής του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, προ της έναρξης των εγκαινίων της οποίας, ο Δήμος θα προβεί στην ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

 

Ως ελάχιστο οφειλόμενο χρέος...”

Στο περιεχόμενο της πρότασης που έθεσε προς το σώμα ο Γιώργος Μαραγκός, έκανε επιγραμματική αναφορά τόσο στην υποστήριξη του κ. Κομνηνού σε επίπεδο αναβάθμισης πολιτιστικών υποδομών του τόπου, όσο και στη σημαντική στήριξή του σε επίπεδο διοργάνωσης πολιτιστικών γεγονότων, ιδιαιτέρως σημαντικών που ευνοούν και την προβολή του τόπου. Η σχετική εισήγηση δε, έθιξε λακωνικά και την φιλανθρωπική δράση του κ. Κομνηνού, η οποία στοχεύει στη στήριξη Συλλόγων με κοινωνικό προσανατολισμό και έργο στη Σύρο.

Συγκεκριμένα, όσα ανέφερε ο δήμαρχος έχουν ως εξής: “Ορμώμενοι από τη σημαντική και πολυσχιδή προσφορά του αξιότιμου κ. Αντώνιου Κομνηνού στον πολιτισμό και στην κοινωνία της Σύρου, προτείνουμε την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη, πριν από την έναρξη των εγκαινίων της έκθεσης του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου “Διαστρωματώσεις”, η οποία και αποτελεί ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και θα πραγματοποιηθεί την 10η Ιουνίου 2017 και ώρα 19.00 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Ο κ. Κομνηνός ένθερμος υποστηρικτής και φίλος του νησιού μας, τα τελευταία έτη, έχει συμβάλει στην αναβάθμιση και προβολή των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων της Σύρου, διαμέσου του εξωραϊσμού κτιριακών πολιτιστικών υποδομών, της διοργάνωσης σπουδαίων εικαστικών εκθέσεων σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη και με καταξιωμένους καλλιτέχνες, της παρουσίασης εξαιρετικών θεατρικών παραστάσεων, τα έσοδα των οποίων διέθεσε σε φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, της οικονομικής συνδρομής του σε ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα εν γένει της συμβολής του στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε υποχρέωσή μας, ως ελάχιστο οφειλόμενο χρέος και εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας για τη γενναιοδωρία και την άμετρη αγάπη του προς το νησί μας, την ανακήρυξη του κ. Αντώνιου Κομνηνού σε Επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης. Μετά ταύτα, καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο όπως εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, να επιδώσει στον κ. Αντώνιο Κομνηνό τη σχετική απόφαση ανακήρυξής του, σε Επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης, πριν από την έναρξη των εγκαινίων της έκθεσης του Κώστα Βαρώτσου, που θα λάβει χώρα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων την 10η Ιουνίου 2017 και ώρα 19.00”.

 

Ομόφωνη απόφαση των παριστάμενων μελών

Την πρόταση της Δημοτικής Αρχής στήριξε το σύνολο των αιρετών του δημοτικού συμβουλίου που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στη διάρκεια της οποίας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού εξήρε την πολύτιμη προσφορά του Αντώνη Κομνηνού και επεσήμανε τη σπουδαιότητα των ενεργειών του για τον τόπο. Από την πλευρά της, προσκάλεσε όλα τα αιρετά μέλη και τους πολίτες του νησιού να δώσουν το “παρών” στα εγκαίνια της έκθεσης του Κώστα Βαρώτσου ώστε να τιμήσουν και τον κ. Κομνηνό όπου στήριξε μέσω της χορηγίας του Ιδρύματός του την υποδοχή και φιλοξενία της εν λόγω έκθεσης του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, προσθέτοντας μάλιστα πως, σημαντική επίσης είναι και η συνδρομή του Στέλιου Νιώτη για την πραγματοποίησή της στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, τόσο ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, όσο και ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την ανταπόκρισή του κ. Κομνηνού σε σημαντικά αιτήματα προς όφελος του τόπου, όπως μεταξύ άλλων της δυνατότητας φωτισμού του ιστορικού κτιρίου του Λοιμοκαθαρτηρίου στα Λαζαρέτα.

Στο περιθώριο της παρούσας αναφοράς, κρίνεται επιβεβλημένο να σημειωθεί πως, για τόσο σημαντικά θέματα ανακήρυξης προσώπων σε Επίτιμους Δημότες του τόπου και με σκοπό οι αποφάσεις να έχουν ομόφωνο χαρακτήρα, το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης κάλεσε τον δήμαρχο να πραγματοποιεί συσκέψεις με σκοπό την προσυνεννόηση και την ενημέρωση του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, γνωστοποιώντας πως, ο ίδιος θα απέχει από την ψηφοφορία.

Εκ μέρους του δημάρχου δόθηκε απάντηση που αφορούσε στο γεγονός της ενημέρωσης των επικεφαλής των παρατάξεων, τονίζοντας προς τον κ. Στρογγύλη ότι η μη ενημέρωσή του οφείλεται στην “εμφανή πλέον μη ύπαρξη επικοινωνίας” με τον Παύλο Χρυσαφίδη.

Σημειώνεται πως, για λόγους ανειλημμένων υποχρεώσεων και δικαιολογημένα, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, όσο και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης αλλά και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης.

 

Ανάλογη πρόταση για τον Αθανάσιο Μαρτίνο

Με αφορμή τα ανωτέρω, η μείζων αντιπολίτευση μέσω της τοποθέτησης του Πέτρου Μώτου κατέθεσε ανάλογη πρόταση για τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο με δεδομένο “το πολυετές φιλανθρωπικό και πάντοτε αθόρυβο έργο του” προς όφελος του τόπου.

Στην εν λόγω πρόταση απάντησε καταφατικά ο δήμαρχος, γνωστοποιώντας πως, σχετική εισήγηση αναμένεται να έρθει άμεσα προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς ήδη έχει έλθει σε επικοινωνία με τον ίδιο.