Εντός του καλοκαιριού η εκτέλεση των εργασιών για το 3ο Δημοτικό Ερμούπολης

Αναμονή για το σχολείο του Ισιδώρειου

  • Πέμπτη, 15 Ιουνίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 15 Ιουν. 2017 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Σε αναμονή παραμένει η διαδικασία για τις απαιτούμενες επισκευαστικές παρεμβάσεις στο 3ο Δημοτικό Ερμούπολης, ιδιοκτησίας του Ισιδώρειου Ιδρύματος, το οποίο χρήζει άμεσης δομικής αποκατάστασης της κτιριακής του υποδομής.

Το θέμα της επίλυσης των βασικών κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχολείο, αφού πέρασε μέσα από πολιτικές αντιπαλότητες, μικροπολιτικών συμφερόντων, μεταξύ του Δημάρχου και της προέδρου του Ισιδωρείου, αφού προκλήθηκε η έντονη αγανάκτηση και εκδηλώθηκε η απαίτηση των γονέων για άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου και έφτασε μέχρι τα εισαγγελικά γραφεία, κατόπιν παρέμβασης της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, πλέον βρίσκεται σε φάση αναμονής έναρξης των εργασιών.

Ένα ζήτημα που επανήλθε στο προσκήνιο εξ αφορμής ερωτήματος για την εξέλιξη του, το οποίο έθεσε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών, Παύλος Χρυσαφίδης. 

Τα κόστη

Για την κάλυψη των αναγκαίων παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες του νησιού εγκρίθηκε από την Περιφέρεια να διατεθούν προς το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μέσω προγραμματικής σύμβασης που συνάφθηκε μεταξύ των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ποσό των 278.000 ευρώ.

Από το ποσό αυτό μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί η πίστωση για τις πρώτες 46.000 ευρώ εκ των οποίων οι 40.000 ευρώ θα δοθούν, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30/9/2016) για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών στο 3ο Δημοτικό του Ισιδωρείου.

Για την ιστορία να υπενθυμιστεί ότι εκ μέρους του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, είχε διευκρινιστεί, από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ότι το ποσό των 40.000 ευρώ που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο «ήταν πολύ πάνω και πέρα από τις αντικειμενικές πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου», τονίζοντας μάλιστα πως, συνολικά για το 3ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, κατά την τελευταία τετραετία «έχουν εγκριθεί προς εργασίες και παρεμβάσεις 80.000 ευρώ, πρωτοφανώς υψηλά ποσά».

Όπως διευκρίνισε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης «τα χρήματα προέρχονται από προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την Περιφέρεια, η οποία έχει εντάξει όλο το ποσό επισκευών των σχολικών μονάδων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι πιστώσεις που έχει ήδη έτοιμες η Περιφέρεια για να αποδώσει έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου».

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι υπάρχει το απαιτούμενο ποσό για να ξεκινήσει ο εργολάβος τις εργασίες στο 3ο Δημοτικό και όσο υπάρχει απορρόφηση τόσο θα εκταμιεύονται και οι υπόλοιπες δόσεις.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, υπενθύμισε ότι 29 Ιουνίου είναι η τελική ημερομηνία για τον διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου για το έργο επισκευής των σχολικών μονάδων.

Επαναλήφθηκε και εκ μέρους του η δέσμευση ότι το ποσό που είναι διαθέσιμο θα δοθεί κατά προτεραιότητα για την εκτέλεση εργασιών στο 3ο Δημοτικό, οι οποίες θα προηγηθούν έναντι των παρεμβάσεων στις άλλες σχολικές μονάδες.

Ζητούμενο η καταλληλότητα του κτιρίου

Με μέγιστο ζητούμενο την ασφάλεια των μαθητών του 3ου Δημοτικού, λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου και προκειμένου να διασφαλιστεί η τεχνική τακτοποίηση του θέματος τόσο από πλευράς Δήμου, που έχει την αρμοδιότητα για όλες τις σχολικές μονάδες, όσο και του Ισιδωρείου στο οποίο ανήκει το σχολείο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης και Κομνηνός Στρογγύλης, είχαν προωθήσει στο γραφείο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Σύρου τον σχετικό φάκελο.

Εκ μέρους της Κίνησης πολιτών προσκομίστηκαν στον εισαγγελέα τόσο το από 27-9-2016 έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης όσο και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης της 30-9-2016 του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ετέθη το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, κατά την οποία, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται “τέθηκε επί τάπητος το μείζον θέμα καταλληλότητας ή μη των εγκαταστάσεων του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης”.

Σε κάθε περίπτωση και πέραν των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων εξυπηρετούσε η αντιπαράθεση με φόντο το σχολείο, προείχε η ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών, με σαφή την προϋπόθεση που εκ του νόμου τίθεται ότι «η επισκευή ή συντήρηση, θα έχει αποκλειστικό σκοπό...την πρόληψη καταστάσεων επικίνδυνων για την σωματική ακεραιότητα και την υγεία των μαθητών».

Η κάλυψη των δαπανών εκ μέρους των δύο εμπλεκόμενων πλευρών προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα του κτιρίου ήταν το κύριο στοιχείο αντιπαλότητας, που οδήγησε στην εμπλοκή του θέματος, με αποτέλεσμα να κληθούν από την εισαγγελική αρχή προκειμένου να ενημερώσουν για τις εργασίες που θα αναλάμβανε η κάθε πλευρά.

Πρωτίστως έπρεπε να υπάρξουν τεχνικές παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στατικότητα του, γεγονός που οδήγησε το Ισιδώρειο στην ανάθεση της σχετικής εργολαβίας, με τις εργασίες του Δήμου να έπονται, για τις οποίες αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας συμβασιοποίησης με τον ανάδοχο.

Καθ’ όλη τη διαδικασία εκτέλεσης των εργασιών που ανέλαβε το Ισιδώρειο, παρών ήταν ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ως επιβλέπων το έργο, γεγονός που θα ισχύσει και στη νέα εργολαβία εκ μέρους του Δήμου.

Το σύνολο των δομικών παρεμβάσεων θα πρέπει να εκτελεστούν εντός του καλοκαιριού και να έχουν ολοκληρωθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

Το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον, λόγω των μεγάλων φθορών που παρουσιάζει το κτίριο, είναι στο εάν η εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών θα είναι ικανή για να άρει την ακαταλληλότητα του κτιρίου και οι τεχνικοί υπεύθυνοι του Δήμου να υπογράψουν γι’ αυτό ώστε να δοθεί η έγκριση καταλληλότητας από αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας.