Η Κίνηση Πολιτών Σύρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου αναφορικά με την παραμονή σκουριασμένης φορτηγίδας στη θέση της Ζυγοπλάστιγγας

Κίνδυνος πρόκλησης ναυαγίου στο Καρνάγιο

Ενημέρωση για τις πρώτες προληπτικές κινήσεις από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Δ. Κοσμά

Στην άμεση απομάκρυνση σκουριασμένης φορτηγίδας σε θαλάσσιο τμήμα της περιοχής “Καρνάγιο” και ειδικότερα στη θέση της Ζυγοπλάστιγγας προσανατολίζεται η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, έχοντας προβεί ήδη στις πρώτες ενέργειες ενημέρωσης του ιδιοκτήτη της, προκειμένου να επιδιωχθεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της βύθισής της.

 

Η άσκηση πίεσης για την όσο το δυνατόν αμεσότερη δρομολόγηση του θέματος που εκδηλώθηκε από την Κίνηση Πολιτών Σύρου και τον επικεφαλής της, Παύλο Χρυσαφίδη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, οδήγησε τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά να ενημερώσει το συλλογικό όργανο για τις κινήσεις και τις ενέργειες της διοίκησης προς το Λιμεναρχείο Σύρου, με σκοπό να αποφευχθεί ο διαφαινόμενος κίνδυνος πρόκλησης ναυαγίου.

Αν και όπως τόνισε ο κ. Κοσμάς εκ μέρους του Λιμεναρχείου υπήρξε διαβεβαίωση σχετικά με το ότι δεν τίθεται τέτοιος κίνδυνος, τουλάχιστον όχι άμεσα, ωστόσο, η κατάσταση της φορτηγίδας, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την παρούσα αναφορά, ωθεί εκ νέου το Λιμενικό Ταμείο σε ανάπτυξη περαιτέρω ενεργειών.

Έχει πάρει τα μέτρα του το Λιμενικό Ταμείο;”

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Χρυσαφίδης έθεσε επί τάπητος το θέμα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η φορτηγίδα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ενημέρωσης των αιρετών καθώς αυτή παραμένει “δεμένη” σε ζώνη ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. “Είναι έτοιμο να προκληθεί ναυάγιο μιας φορτηγίδας στη θέση της Πλάστιγγας. Αν δεν κάνω λάθος είναι συμφερόντων Γοβδελά. Όλοι το βλέπουν κι όλοι περιμένουν ότι θα βουλιάξει. Έχει πάρει τα μέτρα του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, ζητώντας από τον Δημήτρη Κοσμάς να προσδιορίσει και τον βαθμό δικαιοδοσίας του Λιμενικού Ταμείου σε επίπεδο δυνατότητας παρέμβασης με στόχο την απομάκρυνση.

Στην πρώτη όχληση, υπήρξε διαβεβαίωση πως δεν τίθεται κίνδυνος”

Προβαίνοντας σε σαφείς απαντήσεις επί των ανωτέρω ερωτήσεων, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου γνωστοποίησε πως, ήδη προ δύο εβδομάδων υπήρξε όχληση από τη διοίκηση προς το Λιμεναρχείο Σύρου προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ανησυχίας και το ενδεχόμενο ή μη άμεσης βύθισης της φορτηγίδας. “Ακριβώς πριν από δεκαπέντε ημέρες ήρθα σε επικοινωνία με τον κ. Λιμενάρχη για το συγκεκριμένο θέμα που ανέφερε σήμερα ο κ. Χρυσαφίδης. Κλιμάκιο του Λιμεναρχείου πήγε κι ερεύνησε την κατάσταση της φορτηγίδας. Με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα” σχολίασε σε πρώτο επίπεδο ο κ. Κοσμάς, εξηγώντας ωστόσο, πως, της πρώτης προφορικής όχλησης προς τη Λιμενική Αρχή, θα ακολουθήσει νέα. “Κατόπιν της παρέμβασης θα επανέλθουμε στο Λιμεναρχείο να δούμε τί συμβαίνει. Το κλιμάκιο του Λιμεναρχείου επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας” επανέλαβε ο κ. Κοσμάς, εξηγώντας πως, το εν λόγω κλιμάκιο προέβη και σε φωτογραφική αποτύπωση της κατάστασης της φορτηγίδας στη θέση της Πλάστιγγας. “Το Λιμεναρχείο πάντως το έχει φωτογραφίσει και μετά μας είπαν πως δεν τίθεται λόγος ανησυχίας” ανέφερε ο πρόεδρος, γνωστοποιώντας παράλληλα πως, αν και θα ζητηθεί έλεγχος, ωστόσο, ήδη έχει αιτηθεί το Λιμενικό Ταμείο από τον ιδιοκτήτη του να αναλάβει και να εκκινήσει τις διαδικασίες απομάκρυνσης.

Νέα όχληση προς τον ιδιοκτήτη

Πέραν της επικοινωνίας με τη Λιμενική Αρχή, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου επεσήμανε και την όχληση που έχει υπάρξει προς τον ιδιοκτήτη της φορτηγίδας. “Έχουμε στείλει κι έγγραφο στον Γοβδελά για να το απομακρύνει” σημείωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως αυτή η κίνηση έγινε “σχεδόν προ τετραμήνου”, αφού όπως πρόσθεσε, σε περίπτωση βύθισης, “την ευθύνη φέρει ο ιδιοκτήτης της φορτηγίδας, τον οποίο εμείς έχουμε ειδοποιήσει ήδη για να το απομακρύνει”.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Κοσμάς αν και σε προφορική όχληση ο ιδιοκτήτης είχε επισημάνει ότι, “μας είχε αναφέρει ότι μόλις αρχίσει το έργο του εμπορικού κρηπιδώματος θα το βγάλει από τη συγκεκριμένη θέση”, ωστόσο συμπλήρωσε πως σήμερα, δεν υπάρχει εκ μέρους του κάποια νέα απάντηση. “Γραπτή ενημέρωση έχουμε κάνει προς τον κ. Γοβδελά για την απομάκρυνση και της φορτηγίδας και των γερανών” πρόσθεσε ακολούθως, τονίζοντας ακόμη ότι, η ενόχληση προς τον ίδιο προέκυψε, τόσο “για την κατάστασή της” όσο όμως και “επειδή κρατά ζωτικό χώρο του λιμένα, αν και πληρώνει όσα του αναλογούν”.

Κληθείς να απαντήσει τί προτίθεται να πράξει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί άμεσα ο ιδιοκτήτης, ο Δημήτρης Κοσμάς, τόνισε πως, “εμείς θα προσπαθήσουμε να επιβάλουμε άμεσα την απομάκρυνσή του και σαφώς να αναλάβει το κόστος ως οφείλει ο ιδιοκτήτης. Σε εναλλακτικό σενάριο και αν απαιτηθεί να χρεωθεί το Λιμενικό Ταμείο, θα του καταλογίσουμε το ποσό. Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση από την πλευρά του”.