Επίμονη προσπάθεια της διοίκησης της ΡΕΔΗΣΕ για τη δυνατότητα επιχορήγησής της, σύμφωνα με τη δημόσια ενημέρωση μέλους του ΔΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παραμένει το “μαύρο”

Δεν εκπέμπει εδώ και δύο – σχεδόν – μήνες η δημοτική ραδιοτηλεόραση, μετά την απόφαση μη παροχής ψηφιακού σήματος από την Digea

“Ανενεργή” παραμένει η δημοτική ραδιοτηλεόραση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η μη παροχή ψηφιακού σήματος από την Digea διατηρεί το “μαύρο” στην εικόνα της.

Το θολό τοπίο που συνοδεύει από παλιά την πορεία της γνωστής στις Κυκλάδες ως ΑΙΓΑΙΟ τηλεόρασης - η λειτουργία της οποίας επί πολλά έτη παρέμενε σε ένα ασαφές οικονομικό πλαίσιο, αναφορικά με το οποίο πολλάκις έχει εξαγγελθεί πως θα “καθαρίσει” ενώ σχετική ενημέρωση έχει ζητηθεί παλαιότερα και κατά τη διάρκεια δημοτικών συμβουλίων, ωστόσο χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα από τη Δημοτική Αρχή - σήμερα, ως φαίνεται εξακολουθεί να διατηρείται, προκαλώντας γενικότερη απορία για το μέλλον της.

Η σημερινή κατάσταση της μη δυνατότητας εκπομπής σήματος, καθώς όπως έχει γνωστοποιηθεί από τη διοίκηση της νυν ΡΕΔΗΣΕ μέσω δημόσιας ανακοίνωσής της σχεδόν μετά το Πάσχα, η Digea έριξε “μαύρο” - “παράνομα” - στη δημοτική τηλεόραση, αποτέλεσε αφορμή νέας παρέμβασης εντός του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να προσδιορίσει η Δημοτική Αρχή τις επόμενες κινήσεις της σχετικά με το θέμα.

Ν. Καΐλης: “Ποια τα μελλοντικά σχέδια της Δημοτικής Αρχής;”

Ειδικότερα, αν και το ακριβές ερώτημα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλα Καΐλη σχετικά με τη στάση και τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής για την πορεία της δημοτικής τηλεόρασης έμεινε αναπάντητο, παρά τις γενικόλογες αναφορές περί προσπάθειας χρηματοδότησής της, ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε σε ενημέρωση σχετικά και με την απόφαση της Digea, εκτιμώντας δε, πως η διαδρομή της ΑΙΓΑΙΟ έχει συμβάλλει στην “πολυφωνία” και στην “ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών” του νομού. Συγκεκριμένα, ο κ. Καΐλης υποστήριξε πως, “Ουσιαστικά σήμερα συμπληρώνονται δυο μήνες από το μαύρο που έπεσε στον σταθμό ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόραση, ο οποίος εμείς θεωρούμε ότι με τα στραβά του και τα καλά του, έχει συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην προβολή, όσο και στην ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, όσο και στην εξυπηρέτηση της πολυφωνίας στην ενημέρωση”. Σχολίασε κατηγορηματικά δε πως, “θεωρούμε ότι το τελευταίο πράγμα που αξίζει σε αυτόν τον σταθμό είναι το μαύρο”, διατυπώνοντας τις ακόλουθες ερωτήσεις: “Α. Αν πρώτα απ΄ όλα έχει υπάρξει επικοινωνία και διαμαρτυρία προς τον ψηφιακό πάροχο για το “μαύρο” που αν δεν κάνω λάθος έχει δικαίωμα να δώσει μόνο το ΕΣΡ, από τη Δημοτική Αρχή; Β. Εξ όσων γνωρίζω υπάρχει ένα κατατεθειμένο αίτημα του διοικητικού συμβουλίου προς το δημοτικό συμβούλιο για χρηματοδότηση του σταθμού βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας, όπως γίνεται και σε όλους τους υπόλοιπους σταθμούς της χώρας, το οποίο δεν έχει αποδοθεί. Γ. Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Δημοτικής Αρχής για τον σταθμό;”.

 

Απ. Ρουσσουνέλος: “Ασφαλιστικά μέτρα και αναμονή για νέο πλαίσιο και δυνατότητα επιχορήγησης”

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ΡΕΔΗΣΕ προχώρησε σε απαντήσεις το μέλος της και δημοτικός σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος εστιάζοντας πρωτίστως στο θέμα της μη δυνατότητας εκπομπής του σήματος. “Όσον αφορά το διοικητικό συμβούλιο της ΡΕΔΗΣΕ έχει πάρει τα απαιτούμενα μέτρα που ορίζει η νομοθεσία. Ήδη έχουμε κάνει αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα προς τη Digea και την Τετάρτη εκδικάζεται η υπόθεση” σημείωσε αρχικά, χωρίς να προβαίνει σε λεπτομερή ενημέρωση για τους λόγους που λήφθηκε η εν λόγω απόφαση, αλλά εστιάζοντας παρακάτω, στην επίμονη προσπάθεια δυνατότητας επιχορήγησής της.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, “Αν θυμάστε καλά από το 2011 μέχρι και περίπου οκτώ μήνες πριν, δηλαδή τελευταία φορά που φέραμε ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο την επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ το 2016, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου μας έχει απορρίψει και τα τρία αιτήματα”.

Ως εκ τούτου και καθώς σκιαγράφησε εμμέσως πως, παραμένει “κλειδωμένη” η δυνατότητα διεκδίκησης επιχορήγησης, μετά από προσφυγή ιδιωτικής επιχείρησης (τηλεοπτικού σταθμού) η οποία προήλθε προκειμένου να εξετασθεί η νομιμότητα ή μη της χρηματοδότησής της, προέβη σε ενημέρωση για τη στάση της διοίκησης της ΡΕΔΗΣΕ το αμέσως επόμενο διάστημα. “Οπότε, για να μπορέσουμε πλέον να φέρουμε αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να υπάρχουν νέα δεδομένα” σχολίασε, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως, “Με το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί το αμέσως επόμενο δεκαήμερο, υπάρχει προϋπόθεση και δημιουργούνται νέα δεδομένα για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις που είναι κάτω από την ομπρέλα των ΟΤΑ” σχετικά με το ότι όπως επεσήμανε, “θα μας δοθεί η δυνατότητα πλέον να έρθει εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για να επιχορηγηθούμε και να δούμε τί μέλλει γενέσθαι για την ΑΙΓΑΙΟ τηλεόραση”.

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του μάλιστα, ο Απόστολος Ρουσσουνέλος υποστήριξε πως, “Πραγματικά είναι κρίμα το “μαύρο” να διαρκεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα” καταλήγοντας στο ότι, “Όπως σας είπα έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που ορίζει η νομοθεσία κι ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε από όλες γενικά τις ενέργειες που θα έχουμε κάνει”.

Σύντομη αναδρομή στην εφαρμογή του “μαύρου”

Για την πληρέστατη ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τη μη δυνατότητα εκπομπής σήματος σήμερα, της δημοτικής τηλεόρασης Σύρου, ακολουθεί τμήμα του περιεχομένου της ανακοίνωσης που είχε λάβει την πρωτοβουλία να εκδώσει δημοσίως η διοίκηση της ΡΕΔΗΣΕ στις 24 Απριλίου. “Η δυνατότητα συνέχισης ύπαρξής μας ως δημοτική τηλεόραση αμφισβητήθηκε έντονα για πρώτη φορά την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017. Τότε, εν μέσω εορταστικής περιόδου, η Digea, μια εταιρία που υποτίθεται ότι παρέχει μόνο υπηρεσίες και δεν λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον των ΜΜΕ, αποφάσισε την υποβάθμιση του σήματος του τηλεοπτικού μας σταθμού.
Αφού καταφέραμε να λειτουργήσουμε ξανά για ένα χρονικό διάστημα, την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, στην καρδιά της Μεγάλης Εβδομάδας κι ελάχιστες ημέρες πριν από τις διακοπές του Πάσχα, η Digea-Ψηφιακός πάροχος, παρόλες τις γνωστοποιήσεις μας για την οικονομική μας κατάσταση, έριξε μαύρο στο σήμα του δημοτικού τηλεοπτικού σταθμού της Σύρου, «Αιγαίο Τηλεόραση». Είναι προφανές ότι η επιλογή της Digea να προβεί στην ενέργεια διακοπής του σήματος τις ημέρες του Πάσχα, προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ότι θα προκαλούσε σε μια οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή, λόγω των παρατεταμένων και συνεχών αργιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια φωνή ενημέρωσης απαραίτητη για τις Κυκλάδες να σιγήσει έπειτα από 22 χρόνια λειτουργίας και να είναι επί της ουσίας ανέφικτο να αντιδράσουμε. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο μικρός μας σταθμός βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξουσία της Digea να κλείνει ακόμα και δημοτικά ΜΜΕ”.