Μεταγενέστερα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με προτεραιότητα τις επιτακτικότερες ανάγκες

Αναμονή για παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια

Παρεμβάσεις βελτίωσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν, ωστόσο όχι άμεσα, στα δημοτικά σχολικά κτίρια, τόσο με δαπάνες του Δήμου Σύρου – Ερμούοπλης, όσο και με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που εξασφάλισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σημαντικές είναι οι ανάγκες των σχολικών κτιρίων και συγκροτημάτων της Σύρου και ιδιαίτερα των παλαιότερων εξ αυτών, ωστόσο, λόγω της μειωμένης οικονομικής δύναμης του Δήμου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου, αφενός λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και αφετέρου, λόγω της αναμονής, από πλευράς του Δήμου, των κρατικών τακτικών επιχορηγήσεων για την συντήρηση των σχολικών μονάδων.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Φραγκίσκος Βακόνδιος, οι ανάγκες είναι αρκετές, ωστόσο, θα δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία που αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα, όπως είναι το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το 2ο και το 5ο Δημοτικό.

Όπως εξήγησε ο κ. Βακόνδιος, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης των 278.000 ευρώ, τα οποία έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για συναφείς σκοπούς, εκ των οποίων ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα λάβει ένα μέρος, ενώ έχει οριστεί επίσης και προσωρινός ανάδοχος, έως ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκ μέρους του οριστικού εργολάβου.

Παράλληλα, αναμένεται ακόμη μία εργολαβία, από ίδιους πόρους του Δήμου, για επισκευές και συντηρήσεις των κτιρίων, ενώ παράλληλα και το Τμήμα Μικρών Έργων, αναλαμβάνει τις μικροσυντηρήσεις και μικροεπισκευές στα σχολεία.

Άμεση κάλυψη των επιτακτικότερων αναγκών

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, το μερίδιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, αναμένεται να καλύψεις τις επιτακτικές ανάγκες, που έχουν παρουσιαστεί στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

Υπενθυμίζεται, πως το θέμα του 3ου Δημοτικού έχει απασχολήσει εκτενώς σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών, να έχει προβεί σε δυναμικές κινήσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επιδιόρθωση των σοβαρότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτίριο.

«Σε ό,τι αφορά στη μεγάλη εργολαβία, θα ξεκινήσουμε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο, όπως είχαμε δεσμευτεί και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, με 40.000 ευρώ, προκειμένου να βελτιωθούν τα κουφώματα – ένα μέρος αυτών – του σχολείου», σημειώνει ο κ. Φ. Βακόνδιος.

Αναφορικά με το αν αυτές οι εκτεταμένες εργασίες, αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της θερινής περιόδου, που το σχολείο παραμένει κλειστό, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε, ότι «περιμένουμε να εξελιχθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο σύνολό τους, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και από κει και πέρα ο εργολάβος θα ξεκινήσει τότε. Όλοι οι διαγωνισμοί ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία. Αν τα καταφέρουμε, καλό θα είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο καλοκαίρι. Από την πλευρά μας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, παρ’ όλα αυτά, αν καθυστερήσουν οι διαδικασίες, οι εργασίες στο 3ο Δημοτικό θα γίνουν μέσα στη σχολική χρονιά».

Επιπλέον, ο κ. Βακόνδιος εξήγησε, πως «η εργολαβία αυτή αφορά και σε άλλα σχολικά κτίρια, όπως το 5ο Δημοτικό Σχολείο, ή το 2ο Δημοτικό, όπου υπάρχει κι εκεί πρόβλεψη για τη βελτίωση των κουφωμάτων, ενώ συγκεκριμένα στο 5ο Δημοτικό, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και κάποιες οικοδομικές εργασίες». Πέραν των τριών αυτών σχολικών μονάδων, τόνισε, πως οι υπόλοιπες απαιτούμενες παρεμβάσεις θα πραγματοποιούνται, όποτε λαμβάνονται και οι σχετικές χρηματοδοτήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι ακόμη και στην περίπτωση, που θα κριθεί απαραίτητη η διενέργεια εργασιών, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, θα υπάρξει κάθε μέριμνα, ούτως ώστε να μην παρεμποδιστεί ούτε στο ελάχιστο το εκπαιδευτικό έργο.

Σε ό,τι αφορά στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου, ένα έργο το οποίο δεν είχε παραληφθεί, ο κ. Βακόνδιος εξήγησε, ότι η παραλαβή του θα γίνει σε δύο σκέλη, προκειμένου η αίθουσα να καταστεί λειτουργική το συντομότερο δυνατόν. «Το ζήτημα θα έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να παραληφθεί το ένα τμήμα, ώστε η αίθουσα να μπει σε λειτουργία και θα περιμένουμε να επισκευαστούν και αυτές οι δυο – τρεις μικρές, τοπικές φθορές που έχει ο τάπητας, ώστε να παραληφθεί και αυτός», ανέφερε, συμπληρώνοντας, πως «θεωρούμε ότι θα γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αποκατάσταση».

Σε δεύτερο χρόνο τα κτίρια της Β’βάθμιας

Σχετικά με τα κτίρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Αντιδήμαρχος υποστήριξε, πως λόγω του μεγέθους των δαπανών, ενδεχομένως η υλοποίηση των όποιων βελτιωτικών έργων, δεν θα είναι άμεση.

«Στα κτίρια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επειδή οι απαιτούμενες δαπάνες είναι σίγουρα πιο μεγάλες, θα περιμένουμε τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, ώστε να προχωρήσουν και εκεί οι εργασίες. Από τη μεγάλη αυτή εργολαβία έχουν προβλεφθεί παρεμβάσεις, τόσο στο σχολικό συγκρότημα των Γυμνασίων, όσο και των Λυκείων, ωστόσο, προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι αυτές θα γίνουν την επόμενη χρονιά», σημείωσε, προσθέτοντας, πως οι απαραίτητες συντηρήσεις, επισκευές μικροζημιών κ.α. αναμένεται να καλυφθούν από την εργολαβία, που θα αναθέσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Αργότερα οι παρεμβάσεις και στους βρεφονηπιακούς

Τέλος, στον τομέα των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου, επίσης σε επόμενο στάδιο, εκτιμάται, ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα κτίρια.

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, «υπάρχουν ανάγκες αρκετές. Έχω επισκεφτεί τα κτίρια, σε συνεργασία και με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, κ. Αποστόλη Ρουσουνέλο. Παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και εκεί, αλλά όχι τώρα άμεσα», διευκρινίζοντας, ότι οι δαπάνες θα στοχεύσουν σε βελτιώσεις κουφωμάτων, σε ελαιοχρωματισμούς, αλλά και σε διαμορφώσεις των αύλειων χώρων, όπου απαιτείται».

Κλείνοντας, απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς, που με εθελοντική εργασία και προσφορά, υποβοηθούν το έργο του Δήμου, ενώ συμβάλουν άμεσα στη βελτίωση των χώρων. «Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους γονείς, οι οποίοι πραγματικά έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, με εθελοντική εργασία, τόσο στο Βήσσα, όσο και στην Ερμούπολη, έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σε επίπεδο εξωραϊσμού, με τον ελαιοχρωματισμό των κτιρίων».

 

Ετικέτες: