Αποχώρηση του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Δημοτικός ανασχηματισμός

Προτείνεται να αναλάβει την θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΣ
  • Τρίτη, 1 Αυγούστου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 1 Αυγ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μία σημαντική, αλλά προδιαγεγραμμένη, μεταβολή στην ηγετική ομάδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, υπήρξε μόλις εχθές, με το αίτημα του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη, να αποχωρήσει από την θέση που κατείχε.

Ανακατατάξεις στην διοικητική ομάδα του Δήμου επέφερε η απόφαση του αντιδημάρχου Οικονομικών να αιτηθεί την μη παραμονή του στην αντιδημαρχία, με το αίτημα να γίνεται, όχι και με μεγάλη ευχαρίστηση, αποδεκτό από τον Δήμαρχο, ο οποίος υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε έναν μικρό ανασχηματισμό της δημοτικής του ομάδας.

Ο Γιώργος Παπαμανώλης, χωρίς καμία αρνητική διάθεση έναντι της παράταξης του, επανήλθε στις παλαιότερες σκέψεις του για εγκατάλειψη της θέσης του αντιδημάρχου, καθώς αυτή του η πρόθεση είχε εκφραστεί ήδη προ 6μήνου και τώρα πλέον μετουσιώθηκε σε αμετάκλητη απόφαση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν δική του απόφαση και όχι αποτέλεσμα διένεξης με τον Δήμαρχο και τη δημοτική ομάδα, επισημαίνοντας ότι παραμένουν οι καλές προσωπικές του σχέσεις με όλους, τους οποίους χαρακτηρίζει οικογένεια του.

Καθώς εκ μέρους του Δημάρχου και της δημοτικής ομάδας κρίθηκε απαραίτητη η αξιοποίηση του σε άλλη θέση ευθύνης, ο κ. Παπαμανώλης θα προταθεί να αναλάβει την θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΣ, με την τελική απόφαση τοποθέτησης να την λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η εν λόγω εξέλιξη δρομολόγησε κάποιες περιορισμένες ανακατατάξεις στις θέσεις ευθύνης του Δήμου και έτσι ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου, θα αναλάβει την αντιδημαρχία Οικονομικών, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Δομένικος Σαγκινέτος, θα αναλάβει την θέση του κ. Αθανασίου.    

«Αυτή η αλλαγή θα είναι για το καλό του Δήμου, ώστε να αποδώσει ο κάθε ένας τα μέγιστα σε διαφορετική θέση ευθύνης», υποστήριξε ο κ. Παπαμανώλης, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» για την απόφαση του.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα είναι η τελευταία που θα προεδρεύσει, όμως αιτήθηκε στον Δήμαρχο, και έγινε αποδεκτό το αίτημα, να παραμείνει ως μέλος της.

Τι ήταν αυτό που υπαγόρευσε το αίτημα σας για αλλαγή του ρόλου σας στο Δημοτικό Συμβούλιο και την μετάβαση σας σε άλλη θέση ευθύνης;

Γ. Π.: «Είναι προσωπική απόφαση από την κόπωση που προήλθε από τον χρόνο ενασχόλησης. Την επιλογή του προσώπου για την θέση του αντιδημάρχου την άφησα στην κρίση του Δημάρχου».

Το να προταθείτε για την θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΣ σας ικανοποιεί;

Γ.Π.: «Ευχαριστώ τον Δήμαρχο που μου πρότεινε αυτή την τοποθέτηση, γιατί θα μπορούσε να μην τοποθετήσει πουθενά. Ουσιαστικά ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου. Η ΔΕΥΑΣ είναι το μεγαλύτερο νομικό πρόσωπο του Δήμου και από την θέση αυτή, με φρέσκια διάθεση, θα εργαστώ όπως από την αρχή της θητείας, ως στρατιώτης της παράταξης για την Σύρο που αξίζουμε».

Είστε από τα «ισχυρά χαρτιά» της παράταξης της δημοτικής αρχή και πολύ ισχυρή η θέση που κατείχατε από την εκλογή σας μέχρι σήμερα. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, βασίστηκε και στην ειδική οικονομική γνώση που διαθέτετε, για να διαχειριστείτε έναν Δήμο που οικονομικά έχει τα προβλήματα του. Θεωρείτε ότι η αποχώρηση σας από αυτή την θέση θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στην οικονομική διαχείριση του Δήμου;

Γ. Π.: «Αν το φοβόμουν αυτό ενδεχομένως να σκεφτόμουν και άλλη μία φορά την κίνηση μου. Όμως αφ’ ενός έχω εμπιστοσύνη στον Διευθυντή και τους προϊσταμένους των Οικονομικών Υπηρεσιών και αφ’ ετέρου, αν υπάρξει η δυνατότητα, θα παραμείνω μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και τρίτον ο κ. Αθανασίου είναι ένας συνάδελφος ο οποίος και εμπειρία έχει στην αυτοδιοίκηση και μπορεί να συνεχίσει το έργο που έχω ξεκινήσει και να λειτουργήσει με γνώμονα το καλό του Δήμου. Από την άλλη, για την μετακίνηση στη ΔΕΥΑΣ, είναι ένα νομικό πρόσωπο με μεγάλο προϋπολογισμό και όποια ειδική γνώση έχω θα την αξιοποιήσω και εκεί».

Η ΔΕΥΑΣ είναι ένα νομικό πρόσωπο που φέρει αρκετά οικονομικά θέματα από το παρελθόν, ενώ τώρα πλέον και με την αλλαγή της νομοθεσίας, αλλάζει και το καθεστώς λειτουργίας. Έχουμε να περιμένουμε μία αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων της Δημοτικής Επιχείρησης;

Γ.Π.: «Ακόμα δεν έχω πλήρη εικόνα. Δεν έχω μιλήσει με τον Διευθυντή, πόσο μάλλον με το Δ.Σ., οπότε δεν είναι σκόπιμο να υποσχεθώ κάτι που ίσως να μην μπορέσω να τηρήσω».

Με την απόφαση σας αυτή προκαλούνται ερωτηματικά όσον αφορά στις σχέσεις σας τόσο με τον Δήμαρχο όσο και με τα μέλη της παράταξης.

Γ.Π.: «Προς Θεού. Εάν υπολανθάνει τέτοιο θέμα ή δεν θα πήγαινα στη ΔΕΥΑΣ και θα έμενα απλός δημοτικός σύμβουλος είτε θα πήγαινα σπίτι μου. Οι σχέσεις με τον Δήμαρχο είναι άριστες, όπως και με όλους τους συναδέλφους. Αυτή η αλλαγή θέσεως έγινε συναινετικά και με όλη τη δημοτική ομάδα, όπως επιτάσσει η αρχή της δημοτικής λειτουργίας».

Κατά πόσον θελήσατε να απομακρυνθείτε από τα οικονομικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος, ειδικά με την βεβαρημένη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται;

Γ.Π.: «Σίγουρα η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος, δεν είναι άριστη αλλά είναι καλύτερη από τον μέσο όρο των Δήμων της Ελλάδας και πολύ καλύτερη από τα οικονομικά της χώρας. Είναι διαχειρίσιμη. Κάθε χρόνο υπάρχει κάτι νέο ως προς την μείωση των εσόδων, οπότε κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται και περιορισμός των δαπανών ώστε να υπάρχει αντιστοιχία. Αυτό δεν το θεωρώ κακή οικονομική κατάσταση. Είναι η ορθολογική οικονομική πολιτική και ο περιορισμός των εξόδων γίνεται αναλόγως με το πώς περιορίζονται τα έσοδα. Τα έσοδα από το κεντρικό κράτος δεν μπορούμε να τα αυξήσουμε, παρά μόνο με πολιτική διεκδίκηση, ενώ τα έσοδα που προέρχονται από τους δημότες, γνωρίζουμε ότι η φοροδοτική ικανότητα του κόσμου έχει πέσει στο ναδίρ και τα μισθώματα που εισπράττουμε έχουν μειωθεί και δεν εισπράττονται με τακτικό ρυθμό, ενώ έχουμε κάνει και 2 αγωγές εξώσεων».

Ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο κόστος των ανείσπρακτων και έχει πολλές βεβαιωμένες οφειλές.

Γ.Π.: «Τα ανείσπρακτα προέρχονται από μισθώματα και δημοτικά τέλη, από τα οποία κάθε χρόνο υπάρχει ένα ποσοστό που δεν εισπράττεται. Για τις βεβαιωμένες οφειλές, στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει μία σειρά ρυθμίσεων για να μπορέσουν οι δημότες, με μειωμένες προσαυξήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους Δήμους. Πρέπει να επικοινωνηθεί στο μέγιστο αυτή η δυνατότητα έτσι ώστε και ο Δήμος να εισπράξει και ο κόσμος να βγάλει από πάνω του αυτή την εκκρεμότητα».

Άρα μας λέτε ότι δεν ισχύει ότι αποχωρείτε από την θέση γιατί μπορεί να βρεθείτε εκτεθειμένος ως προς τα οικονομικά;

Γ.Π.: «Δεν ισχύει και αφού παραμένω δημοτικός σύμβουλο και παραμένει η προσωπική μου υπογραφή στην οικονομική διοίκηση του Δήμου, μέχρι και σήμερα, δεν μπορώ να πω αύριο ότι δεν με ενδιαφέρει ή δεν ξέρω ή δεν έχω την ευθύνη μέχρι σήμερα».

Καθώς η παράταξη σας μετρά αρκετές αποχωρήσεις από την αρχή της θητείας σας, εκ των οποίων άλλες προέκυψαν ξαφνικά και άλλες επιδιώχθηκαν, τώρα και το δικό σας ισχυρό όνομα στη διοικητική ομάδα, έρχεται να προστεθεί σε αυτές.

Γ.Π.: «Η διοικητική ομάδα είναι μεγάλου εύρους νομικών προσώπων. Σε διευρυμένες εκτελεστικές που συγκαλούμε συμμετέχουν οι πρόεδροι των νομικών προσώπων γιατί είναι ένα μέλος του Δήμου και της διοικητικής ομάδας».

Θεωρείτε ότι από την δημοτική αρχή είναι εύκολα διαχειρίσιμη και η δική σας αποχώρηση;

Γ.Π.: «Αναφερθήκατε σε κάποιους συναδέλφους που επέλεξαν να αποχωρήσουν είτε από τη διοικητική ομάδα είτε από την θέση του συμβούλου. Εν προκειμένω δεν ισχύει αυτό. Εάν είχα πρόβλημα με τον Δήμαρχο δεν θα ήθελα να συνεργάζομαι. Όμως επιθυμώ να συνεργάζομαι και με τον Δήμαρχο και με όλη τη δημοτική ομάδα γιατί τα πάμε πολύ καλά. Είμαστε σαν μία οικογένεια και μία πιο διευρυμένη οικογένεια με τους δημοτικούς συμβούλους. Άλλωστε με τον Δήμαρχο και δύο άλλους συναδέλφους ήμασταν η ιδρυτική ομάδα του συνδυασμού. Είχαμε συνεργασία τρία χρόνια πριν τις εκλογές, οπότε είμαστε μία δεμένη ομάδα και ο ένας καταλαβαίνει την σκέψη του άλλου και μπορούμε και συνεργαζόμαστε ακόμα και μόνο με τα βλέμματα. Θυμίζω ότι είχε γίνει μία κουβέντα για αποχώρηση μου από την αντιδημαρχία και τον Φλεβάρη και τώρα κατέληξε να πάρει σχήμα και να ολοκληρωθεί η δική του πρόθεση».

Η ανακοίνωση του Δήμου

Για τις μεταβολές που επέρχονται από την απόφαση του Γιώργου Παπαμανώλη, ο Δήμος εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει:

«ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Στο πλαίσιο της αποδοτικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και των Νομικών Προσώπων του, ανακοινώνεται ο ορισμός/πρόταση  αιρετών προσώπων στις κάτωθι θέσεις ευθύνης:

• Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Αθανασίου (απόφαση Δημάρχου).

• Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δομένικος Σαγκινέτος (απόφαση Δημάρχου).

• Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου (ΔΕΥΑΣ), ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Παπαμανώλης (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου).

Ο ορισμός των παραπάνω αιρετών προσώπων στις θέσεις ευθύνης τους, θα πραγματοποιηθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, με την λήψη των σχετικών αποφάσεων, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Τις κατά τόπον αρμοδιότητες για την Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης, θα ασκεί ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός».