Σε εξέλιξη οι εργασίες του έργου της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα στην Σύρο

Απρόσκοπτη υλοποίηση

Εργοτάξιο, αντοχή επιχειρηματιών, αλλά και οικονομικές συνέπειες “συνυπάρχουν” το φετινό καλοκαίρι στην παραλιακή ζώνη του χωριού

Την εκτίμηση πως η περαίωση του έργου της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα θα υπερβεί το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στο περιεχόμενο της σύμβασης ανάμεσα στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου και τον ανάδοχο του έργου, εξέφρασε το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Φωτεινιάς, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χρησιμοποιώντας μάλιστα υπερβολικό τόνο στο πλαίσιο της κριτικής του.

Αν και όπως διαβεβαίωσε εκ νέου ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς η πρόοδος των εργασιών βαδίζει ικανοποιητικά και βάσει προγραμματισμού και πλάνου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σημαντικό έργο στον προβλεπόμενο χρόνο, ωστόσο, ο κ. Φωτεινιάς φάνηκε να “επενδύει” αντιπολιτευτικά με την τοποθέτησή του, “εκμεταλλευόμενος” την εύλογη κι - εξ αρχής - εκπεφρασμένη αγωνία των επιχειρηματιών της περιοχής, με φόντο τις οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν εν μέσω θερινής περιόδου για τους ίδιους.

Κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί, πως, η έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου, με τη σχετική σύμβαση να ορίζει ως μέγιστο χρόνο υλοποίησης του έργου, διάστημα όχι περισσότερο των τεσσάρων μηνών, ενώ πριν από οποιαδήποτε εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης της πλατείας του Φοίνικα, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είχε προβεί σε ανοικτή συνάντηση με τους μόνιμους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής, ώστε να απαντηθεί κάθε ανησυχία και προβληματισμός.

Κατανοητό από κάθε πλευρά, είχε καταστεί το γεγονός πως, δυστυχώς, η τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδος για τους επιχειρηματίες του Φοίνικα, θα απαιτήσει εκ μέρους τους ιδιαίτερη αντοχή σε ένα διάστημα εξαιρετικά σκληρό από οικονομικής απόψεως εξαιτίας της κρίσης, προκειμένου μελλοντικά να απολαύσουν ένα έργο που εκτιμάται πως θα τους αποζημιώσει.

Ν. Φωτεινιάς: Παράδοση προς χρήση στο μέσον με τέλος φθινοπώρου(;)

Συγκεκριμένα, το αιρετό μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κάλεσε τον Δημήτρη Κοσμά να προβεί σε δημόσια ενημέρωση για τον χρόνο περαίωσης του έργου, καθώς όπως εξήγησε, η παραμονή του εργοταξίου στην παραλιακή ζώνη του Φοίνικα, σημαίνει πολλές συνέπειες για την επιχειρηματική πλευρά του χωριού.

“Θέλω να ενημερωθώ από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου γιατί το έργο της ανάπλασης του Φοίνικα δεν έχει τελειώσει ακόμη ενώ απ΄ όσο έχω πληροφορηθεί είχατε διαβεβαιώσει τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους του χωριού ότι το έργο θα είχε παραδοθεί στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους” σχολίασε αρχικά ο κ. Φωτεινιάς, επικαλούμενος χρονικά διαστήματα για την ολοκλήρωση του έργου, τα οποία δεν ταυτίζονται με όσα έχουν δηλωθεί εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, βάσει και παλαιότερου δημοσιεύματος της Κοινής Γνώμης, που είχε καλύψει ρεπορταζιακά το θέμα.

“Σήμερα έχουμε 7 Αυγούστου και από προσωπική αντίληψή μου, καθώς επισκέφθηκα δύο φορές το Σαββατοκύριακο τη συγκεκριμένη περιοχή, έχω την εντύπωση πως θα παραδοθεί προς χρήση στα μέσα με τέλη φθινοπώρου” πρόσθεσε παρακάτω ο κ. Φωτεινιάς, θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων. “Είναι δυνατόν να ξεκινούν τα έργα τον Μάιο και να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη εν μέσω θερινής περιόδου; Ποιος είναι ο προγραμματισμός της υπηρεσίας; Ποιος θα αποζημιώσει τους επιχειρηματίες της περιοχής για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν σε αυτές τις δύσκολες περιόδους της οικονομικής κρίσης που περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού τη συγκεκριμένη περίοδο για να βγάλουν τα σπασμένα του χειμώνα;”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Θα μου πείτε βέβαια ότι για το έργο δεν γινόταν αλλιώς, καθώς έπρεπε να γίνει αφού διαφορετικά θα χάναμε τη χρηματοδότηση” με τον κ. Φωτεινιά να σχολιάζει μάλιστα πως, “Δεν είναι όμως έτσι, απ΄ όσο γνωρίζω. Αυτό δεν ευσταθεί γιατί από τη στιγμή που έχει υπογραφεί η σύμβαση υπάρχει η δυνατότητα διακοπής των εργασιών κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου χωρίς να υπάρχει κίνδυνος του έργου. Συμπερασματικά λοιπόν, ελλείπει ο σωστός προγραμματισμός της υπηρεσίας με συνέπεια παράπλευρες απώλειες που τις χρεώνονται οι πολίτες. Θέλω την απάντησή σας” τόνισε κατηγορηματικά, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Δ. Κοσμάς: Η σύμβαση ορίζει τετράμηνο. Εξ αρχής συζητήσαμε με τους επιχειρηματίες

Θέτοντας στη ρεαλιστική βάση του, το θέμα που “άνοιξε” ο κ. Φωτεινιάς, ο Δημήτρης Κοσμάς προέβη αρχικά σε σύντομη αναδρομή αναφορικά με τη συνεννόηση που υπήρξε με τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της περιοχής, υπενθυμίζοντας προς το μέλος της αντιπολίτευσης, τα ορθά χρονοδιαγράμματα που είχαν συμφωνηθεί με σκοπό την υλοποίηση του έργου.

“Τουλάχιστον έναν μήνα πριν την έναρξη των εργασιών της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα, είχαμε μία μίνι διαβούλευση παρουσία και των αρμοδίων αντιδημάρχων και της τοπικής κοινότητας και των επιχειρηματιών όπου εκεί τους εξήγησα τους λόγους για τους οποίους το έργο πρέπει να ξεκινήσει μέσα με τέλη Μαΐου, την αναγκαιότητα της τακτοποίησης της χρηματοδότησης και διάφορους άλλους λόγους” ανέφερε ο πρόεδρος, προσθέτοντας μάλιστα πως, κατόπιν αυτής της συζήτησης, στο πλαίσιο της οποίας, “ανταλλάχθηκαν απόψεις”, σημείωσε πως, “αποφασίσαμε όλοι μαζί, από κοινού να ξεκινήσει το έργο γνωρίζοντας όλοι ότι το καλοκαίρι το φετινό θα είναι δύσκολο”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε το έργο” το οποίο προοδεύει όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, “με μεγάλη σοβαρότητα και αρκετά μεγάλη οργάνωση ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο έχουμε υπολογίσει να έχουμε από την αρχή”.

Προτού ολοκληρώσει την απάντησή του μάλιστα, ο κ. Κοσμάς διευκρίνισε πως, “Δεν είπα ποτέ εγώ προσωπικά ότι το έργο θα τελειώσει Ιούλιο και αυτό δεν μπορούσα καν να το πω, γιατί ούτως ή άλλως η σύμβαση με τον εργολάβο λέει ότι η περαίωση του έργου ορίζεται μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο”.

Κατέληξε δε, αναφέροντας πως, σε συμφωνία με τον ανάδοχο του έργου, αναπτύσσεται μέριμνα “για την πρόκληση όσο το δυνατόν μικρότερης όχλησης στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Πιστεύω με αυτόν τον ρυθμό που “προχωρά” το έργο θα έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι προσδοκούμε”.