Παρέμβαση της μείζονος αντιπολίτευσης για την εικόνα των κάδων ανακύκλωσης σε πολλές περιοχές της Σύρου εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου

Ανεπαρκής( ; ) διαδικασία περισυλλογής

Στην απαίτηση αύξησης των δρομολογίων που πραγματοποιεί ο εργολάβος προχώρησε η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ

Εικόνες που δεν τιμούν το θετικό “πρόσωπο” της Σύρου καταγράφηκαν προσφάτως σε αρκετά πολυσύχναστα χωριά του νησιού, οι οποίες αφορούσαν σε κάδους ανακύκλωσης που παρέμεναν ξεχειλισμένοι από σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά, γεγονός που ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της διαδικασίας περισυλλογής, ώστε ο τόπος να μην “πρωταγωνιστεί” στα μάτια των επισκεπτών αναφορικά το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα.

Η αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και η μοιραία αύξηση του όγκου των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, καθίσταται κατανοητή, με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) όμως, να βρίσκεται προ των ευθυνών του, αναφορικά με τον τρόπο που ελέγχει ή μη, την εκτέλεση της σύμβασης με τον ανάδοχο των σχετικών υπηρεσιών, αλλά και ως προς το θέμα των παρεμβάσεων που πραγματοποιεί προς τον εργολάβο για την ομαλή και συστηματική υλοποίηση της διαδικασίας αποκομιδής.

Το σοβαρό θέμα έθιξε δημοσίως το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης και δημοτικός σύμβουλος, Μάρκος Ρούσσος αιτούμενος από τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να ενημερώσει με σαφήνεια το σώμα και ως εκ τούτου και την τοπική κοινωνία αναφορικά με τις ενέργειές της για την εξασφάλιση μίας ομαλής πορείας του έργου της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως πως, οι γεμάτοι – ασφυκτικά - κάδοι, φαίνεται ήδη να έχουν σχολιαστεί από επισκέπτες, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος, “συνέλαβε” ορισμένους εξ αυτών, να λαμβάνουν σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Σε απάντηση της κριτικής που δέχθηκε ο ΦΟΔΣΑ, ο πρόεδρός του, Μάρκος Πρίντεζης προέβη σε λακωνική ενημέρωση, γνωστοποιώντας πως ο ίδιος έχε επιδιώξει την ικανοποίηση του αιτήματος της Δημοτικής Αρχής περί αύξησης των δρομολογίων αποκομιδής της ανακύκλωσης.

 

Μ. Ρούσσος: Απαράδεκτες εικόνες μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου”

Συγκεκριμένα, ο Μάρκος Ρούσσος εκ μέρους της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας έθεσε επί τάπητος το θέμα μέσω σχετικού ερωτήματος προς τη Δημοτική Αρχή ασκώντας δριμεία κριτική για τις εικόνες που διαπιστώνει σε πολλά χωριά του νησιού και μάλιστα πιο έντονα, κατά τις τελευταίες ημέρες όπως χαρακτηριστικά τόνισε, κάνοντας λόγο ξεκάθαρα για “απαράδεκτη κατάσταση”.

Το τελευταίο τριήμερο έχει παρουσιαστεί ένα σοβαρό “φαινόμενο” στις περιοχές της νότιας Σύρου, στον Φοίνικα, στην Ποσειδωνία, στον Μέγα Γιαλό, στη Βάρη ενώ είδα και χθες (σσ. προχθές) το πρωί στο Καρνάγιο τους κάδους ανακύκλωσης των απορριμμάτων γεμάτους και σορούς (σσ. απορριμάτων) απ΄ έξω” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, παρόμοια κατάσταση στην Ποσειδωνία, ώθησε ακόμη και τον ίδιο “να μαζέψει όσα περισσότερα απορρίμματα κατάφερε από τον δρόμο”.

Περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση των τελευταίων ημερών στα χωριά της Σύρου και τονίζοντας ότι το νησί την παρούσα Αυγουστιάτικη περίοδο γνωρίζει επισκεψιμότητα, ζήτησε να πληροφορηθεί για τις κινήσεις του ΦΟΔΣΑ, ως αρμόδιου Φορέα για την ομαλή διαδικασία της ανακύκλωσης και της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών που εναποθέτουν οι πολίτες στους κάδους.

Θέλω να ρωτήσω τί συμβαίνει με τον εργολάβο που έχει αναλάβει την υπηρεσία; Είναι απαράδεκτο μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, δεκάδες, χιλιάδες επισκέπτες να βλέπουν αυτήν την εικόνα. Είδα ανθρώπους, επισκέπτες να σταματούν και να φωτογραφίζουν. Αυτό με προβλημάτισε πάρα πολύ. Θα παρακαλούσα πολύ να ληφθεί άμεσα κάποιο μέτρο” σχολίασε κατηγορηματικά ο κ. Ρούσσος, ολοκληρώνοντας την κριτική του.

Μ. Πρίντεζης: Αυξητική η τάση της ανακύκλωσης. Ζητήσαμε αύξηση δρομολογίων

Εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ, ο πρόεδρός του, Μάρκος Πρίντεζης αναγνώρισε την προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε αρκετές περιοχές της Σύρου, γνωστοποιώντας πως, έχει προβεί ήδη σε παρατηρήσεις προς τον εργολάβο, ώστε να εξυπηρετείται το νησί, ομαλά, πολλώ δε μάλλον, την παρούσα χρονική περίοδο του καλοκαιριού.

Το πρόβλημα το είχα εντοπίσει μέσα Ιουνίου διότι έβλεπα τα στοιχεία που έφθαναν από την ΕΕΑΑ, ότι δηλαδή έχει τάση αυξητική η ανακύκλωση” δήλωσε πρωτίστως ο κ. Πρίντεζης, εξηγώντας πως, εξ αυτού του λόγου απευθύνθηκε άμεσα προς την ανάδοχο εταιρεία. “Παρακάλεσα την Κοινοπραξία να αυξήσει τα δρομολόγια” ανέφερε, λέγοντας μάλιστα πως, προ διμήνου, του ανακοινώθηκε πως, “ήταν αδύνατο εκείνη τη στιγμή να αυξήσει τα δρομολόγια γιατί η απόσταση, η επιβάρυνση των 9 χλμ, “μείωνε” όσον αφορά τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στον ΧΥΤΑ” κι ως εκ τούτου, όπως συμπλήρωσε, “απαίτησα τέλη Ιουνίου να προστεθούν ώρες στον εργολάβο, ούτως ώστε να γίνει άλλο ένα δρομολόγιο”.

Προκειμένου δε να αντιμετωπισθεί πλήρως το πρόβλημα, ο ίδιος τόνισε πως, “Την τελευταία εβδομάδα, συγκεκριμένα την Πέμπτη το πρωί, απαίτησα από τον εργολάβο να βάλει και τρίτο φορτηγό, ούτως ώστε να εξυπηρετεί το πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά την ανακύκλωση”.

Να ανταποκρίνονται ορθά οι πολίτες

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, ο κ. Πρίντεζης θέλησε για μία ακόμη φορά να απευθύνει έκκληση προς τους δημότες της Σύρου, προκειμένου να ανταποκρίνονται ορθά στη διαδικασία της ανακύκλωσης, ενισχύοντας και συνδράμοντας στην καλύτερη και ευκολότερη κατεύθυνση της αποκομιδής. “Η μόνη επισήμανση επειδή παρακολουθώ καθημερινά τους κάδους ανακύκλωσης, τουλάχιστον το 70% αυτών είναι πως παρατηρείται παράλογη συμπεριφορά” σχολίασε, εξηγώντας με ενδεικτικά παραδείγματα πως, η εναπόθεση μπορεί να αφορά είτε σε ογκώδη, είτε και σε άσχετα απορρίμματα με τα ανακυκλώσιμα.

“Είδα σε κάδο ανακύκλωσης μέχρι και τελάρο ξύλινο, μέχρι και ξύλινη καρέκλα μαζί με το υπόλοιπο υλικό το “νόμιμο”, είτε πλαστικό, είτε χαρτί. Παράκληση μας είναι οι πολίτες να εναποθέτουν τα σωστά υλικά στους σωστούς κάδους” πρόσθεσε, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Ερχόμενος από το Κίνι σήμερα το απόγευμα (σσ. Δευτέρα) σε κάδο ανακύκλωσης είδα αφημένο ηλεκτρολογικό υλικό κλπ. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο” επανέλαβε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κλείνοντας την τοποθέτησή του.