Επιτυχημένη η διοργάνωση της Λευκής Νύχτας από τον εμπορικό κόσμο της Ερμούπολης από άποψη προσέλευσης κόσμου στις κεντρικές εμπορικές οδούς της πόλης

“Ο τζίρος σε αναντιστοιχία με την επισκεψιμότητα”

Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλη Αλεξανδρίδη

Άκρως επιτυχημένη σε επίπεδο προσέλκυσης κόσμου στις κεντρικές εμπορικές οδούς της Ερμούπολης αποδείχθηκε η διοργάνωση της “Λευκής Νύχτας” το βράδυ του Σαββάτου, με τους καταστηματάρχες του κέντρου να στηρίζουν για τέταρτη συνεχή χρονιά τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία όμως, δεν κατάφερε να αποδώσει τους προσδοκώμενους “καρπούς” από οικονομικής απόψεως.

Αν και ο παλμός της επισκεψιμότητας στις οδούς Πρωτοπαπαδάκη, Θυμάτων Σπερχειού και Σταματίου Πρωίου υπήρξε αξιοσημείωτος με δεδομένη και την παρουσία πολλών επισκεπτών στο νησί, ωστόσο, τα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων δεν υποδέχθηκαν ανάλογα έσοδα, καθώς όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, διαπιστώνεται πως η κρίση επηρεάζει βαθιά πλέον την καταναλωτική κίνηση και τις αγορές εκ μέρους και των επισκεπτών.

Στο πλαίσιο μίας απολογιστικής ματιάς που ο ίδιος κατέθεσε κατόπιν της ολοκλήρωσης της φετινής καλοκαιρινής διοργάνωσης της Λευκής Νύχτας στη Σύρο, αποτίμησε την εικόνα της μεγάλης προσέλευσης κόσμου, της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ως αργά το βράδυ, ενώ σχολίασε και την προσπάθεια του εμπορικού κόσμου, παρά τις ήδη σημαντικές εκπτώσεις, να προσφέρει επιπλέον προσφορές, σε μία προσπάθεια προσέλκυσης των καταναλωτών.

Κρίνεται επιβεβλημένο να τονισθεί εξ αρχής, πως, η διοργάνωση χρόνο με τον χρόνο διακρίνεται για το πιο οργανωμένο ύφος της και την υποστήριξή της συνολικά από την τάξη των εμπόρων και των καταστηματαρχών, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Πρωτόγνωρη η προσέλευση κόσμου στις εμπορικές οδούς την τέταρτη χρονιά διοργάνωσης

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου τόνισε πως η επισκεψιμότητα στις κεντρικές οδούς της πόλης το βράδυ του Σαββάτου “χτύπησε κόκκινο”, με αρκετό κόσμο δε, να εκφράζει προς τους καταστηματάρχες θετικά λόγια για τη φετινή διοργάνωση.

“Διοργανώσαμε τη Λευκή Νύχτα για τέταρτη συνεχή χρονιά. Τείνει να γίνει θεσμός πλέον... Το κέντρο και οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι είχαν αυξημένη κίνηση. Ξεκινήσαμε περίπου στις οκτώ το βράδυ και όσο περνούσε η ώρα, αυξανόταν ο κόσμος” δήλωσε αρχικά ο κ. Αλεξανδρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “Από άποψη προσέλευσης κόσμου κι επισκεπτών στις εμπορικές οδούς διαπιστώθηκε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και θετικό κλίμα”.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, η διοργάνωση δεν προσέφερε την προσδοκώμενη καταναλωτική κίνηση που επιθυμούσαν οι καταστηματάρχες, αφού όπως συμπλήρωσε, “Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και της κρίσης που ολοένα και βαθαίνει, η Λευκή Νύχτα κινήθηκε σε μικρό ποσοστό πιο χαμηλά από πέρυσι”. Πρόσθεσε δε, πως, “Γενικά η οικονομική κατάσταση σε πανελλαδικό επίπεδο, επηρεάζει ανάλογα και τη Σύρο” οπότε όπως συμπλήρωσε, “ήταν μία καλή εκδήλωση, η οποία όμως - συνομιλώντας με μέλη μας, καταστηματάρχες – κατέστη σαφές πως, δεν είχε οικονομικό αντίκτυπο”. Σημείωσε χαρακτηριστικά μάλιστα πως, “ο κόσμος ναι μεν έμπαινε στα καταστήματα, αλλά δεν προχωρούσε σε πολλές αγορές”, επαναλαμβάνοντας πως, οι εντυπώσεις των επισκεπτών από τις διάφορες μικρές εκδηλώσεις που περιελάμβανε η “Λευκή Νύχτα” στον πεζόδρομο των Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη και στο προσωρινώς πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου “κατάφεραν να κρατήσουν τον κόσμο έως αργά το βράδυ, ακόμη και μέχρι τα μεσάνυχτα”.

“Μου μετέφεραν αρκετοί συμπολίτες μας πως, στην Ερμούπολη είχαν να δουν τόσο κόσμο, μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πόλη είχε ζωντάνια. Εισπράξαμε συγχαρητήρια ως Σύλλογος και μας ζήτησαν αρκετοί να το επαναλάβουμε” τόνισε, εξηγώντας μάλιστα πως, η φετινή διοργάνωση συγκριτικά με τις προηγούμενες “είχε τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου”.

Υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και προσφορές

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη εμπορική εκδήλωση πρέπει να σημειωθεί πως, αρκετoί ήταν οι έμποροι και οι καταστηματάρχες που θέλοντας να δελεάσουν τους επισκέπτες προχώρησαν σε προσφορές και υψηλότερα ποσοστά εκπτώσεων από τα τρέχοντα της θερινής μακράς εκπτωτικής περιόδου, χωρίς όμως να απολαμβάνουν ιδιαιτέρως αυξημένη κίνηση. “Αρκετοί καταστηματάρχες προχώρησαν και σε extra εκπτώσεις για τη βραδιά της Λευκής Νύχτας και αύξησαν τα ποσοστά κατά 10 – 20%. Όμως χρόνο με τον χρόνο δεδομένου ότι τα οικονομικά του κόσμου στενεύουν, επηρεάζεται και η κίνηση στην αγορά. Άρα, αυτή η κατάσταση διαπιστώθηκε και τη συγκεκριμένη ημέρα” δήλωσε σχετικά, προβαίνοντας εν συνεχεία, σε έναν συνολικότερο σχολιασμό σχετικά με την επισκεψιμότητα και την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα κατά το τρέχον χρονικό διάστημα. “Φέτος έχουμε προσέλευση επισκεπτών και μάλιστα αρκετά σημαντική” ανέφερε, εξηγώντας πως, γι αυτόν τον λόγο και ο εμπορικός κόσμος ανταποκρίνεται στην απαίτηση της λειτουργίας των καταστημάτων ως και τα μεσάνυκτα και ιδιαίτερα τον μήνα Αύγουστο.

Βέβαια, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, “αν κι έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και παραμένουν τα καταστήματα ανοικτά”, ωστόσο, η καταναλωτική κίνηση δεν αυξάνεται. “Γνωρίζουμε από την επικοινωνία μας με τους επισκέπτες και τους καταλυματίες, πως είναι φειδωλοί οι επισκέπτες σε επίπεδο εξόδων και αγορών που θα κάνουν. Είναι γνωστό πως, αρκετός κόσμος αγοράζει από τα σούπερ μάρκετ. Διαπιστώνεται πλέον η σοβαρή κρίση σε κάθε επίπεδο” αναγνωρίζει ο κ. Αλεξανδρίδης, λέγοντας μάλιστα πως – μοιραία - θύμα της κατάστασης αποτελεί και η Σύρος, “όσο θα έχει Έλληνες επισκέπτες”, κάτι που όπως υπογράμμισε δύναται να αλλάξει, “αν υπάρξει εξωστρέφεια και οργάνωση στις κινήσεις προώθησης της Σύρου”. “Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για έξοδα και αυτό φαίνεται. Άρα, επηρεάζεται σίγουρα η καταναλωτική κίνηση. Μπορεί να υπάρχει αρκετός κόσμος, όμως ο τζίρος παραμένει μειωμένος”.

Προσπάθεια τόνωσης και της οδού Σταματίου Πρωίου

Εκ μέρους του κ. Αλεξανδρίδη κατέστη σαφές πως, η διοργάνωση της Λευκής Νύχτας σκοπεύει στην τόνωση της επισκεψιμότητας στο σύνολο των εμπορικών δρόμων της πόλης, αδιακρίτως.

Ως εκ τούτου και με δεδομένα τα παράπονα που κατά καιρούς μπορεί να εκφράζονται από ορισμένες πλευρές καταστηματαρχών σχετικά με τη μη τόνωση της οδού Σταματίου Πρωίου, θέλησε να εξηγήσει τα ακόλουθα: “Επιχειρήσαμε να προσελκύσουμε κόσμο και στη Σταματίου Πρωίου και στη Θυμάτων Σπερχειού καθώς κάθε χρόνο έχουμε παράπονα. Είναι γεγονός πως, ο περισσότερος κόσμος απολαμβάνει τη βόλτα του και συγκεντρώνεται στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη, όμως, εξηγώ στους επαγγελματίες πως είναι ο χαρακτήρας της Πρωτοπαπαδάκη με τα πολλά εμπορικά καταστήματα σε λειτουργία που δημιουργούν μία διαφορετική – ελκυστική εικόνα”.

Τονίζοντας δε, πως, ο Εμπορικός Σύλλογος οφείλει να μεριμνά και μεριμνά προς όφελος του συνόλου των επιχειρηματιών – μελών του, διευκρίνισε πως, “Προσπαθούμε ισότιμα να αναπτύσσουμε τη διοργάνωση σε όλες τις κεντρικές οδούς και όχι μόνο” και σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, πως, “πεζοδρομήθηκε ξανά τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου και έγινε από εκείνο το σημείο η live μετάδοση της διοργάνωσης”.

“Την προσπάθειά μας την κάναμε για όλες τις οδούς. Θέλαμε να διαπιστώσει και ο κόσμος και οι επαγγελματίες της οδού Σταματίου Πρωίου πως ό,τι γίνεται στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, δεν γίνεται σκόπιμα. Είναι ο δρόμος και η λειτουργία του που δημιουργεί την αυξημένη επισκεψιμότητα. Η προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου γίνεται για όλο το κέντρο και όχι μόνον για έναν δρόμο. Είναι διαφορετική η δυναμική της Πρωτοπαπαδάκη και προφανώς λόγω του πεζόδρομου και της “γειτονιάς”. Ο κάθε επαγγελματίας κάνει κάποια extra εκδήλωση” σχολίασε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας σαφώς πως, στην έναρξη της οδού Σταματίου Πρωίου, αρνητικός παράγοντας αποτελεί και “η εικόνα κλειστών ή ξενοίκιαστων καταστημάτων”.

Πάντως, ο ίδιος θέλησε να σημειώσει πως, στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και τα μικρά παιδιά. “Φέραμε ξυλοπόδαρο, είχαμε δραστηριότητες για παιδιά όπως face painting κλπ. Και για τα παιδιά ήταν μία βραδιά χαράς. Γονείς και μικρά παιδιά πιστεύω ευχαριστήθηκαν” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανάληψη οικονομικού κόστους από τους καταστηματάρχες

Στο πλαίσιο του συνολικότερου σχολιασμού του, ο κ. Αλεξανδρίδης δεν παρέλειψε να επισημάνει στα θετικά, την ανάληψη του κόστους – παρά τη δυσκολία της εποχής – από την πλευρά επιχειρηματιών. “Θέλω να ευχαριστήσω τους επαγγελματίες που συνεισφέρουν σημαντικά οικονομικά και το σύνολο όλων αυτών που με κάθε τρόπο βοηθούν για τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας” υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως, “εξ ολοκλήρου το οικονομικό βάρος το σηκώνει ο Σύλλογος, ο οποίος έρχεται και συμπληρωματικά σε ένα μεγάλο κόστος που αναλαμβάνουν και κάποιοι επιχειρηματίες.

Για τα έξοδα της διοργάνωσης προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε ένα ποσόν από τα μέλη κυρίως της πόλης, όπου και γίνεται η Λευκή Νύχτα και τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται τα προσθέτει ο Εμπορικός” δήλωσε σχετικά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των επιχειρηματιών. “Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας στηρίζουν και στα μέλη του ΔΣ” ανέφερε χαρακτηριστικά, προβαίνοντας παρακάτω σε διευκρινίσεις σχετικά με τους λόγους που επελέγη η 12η Αυγούστου ως ημερομηνία για τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας στην Ερμούπολη το φετινό καλοκαίρι.

Η επιλογή ημερομηνίας σε αρμονία με το πρόγραμμα εκδηλώσεων

“Είχαμε κάποιες ενστάσεις αναφορικά με το θέμα την ημερομηνίας. Εξετάσαμε το σενάριο μήπως και τη διοργανώναμε αργότερα, προς το τέλος Αυγούστου και όχι το περασμένο Σάββατο” γνωστοποίησε ο κ. Αλεξανδρίδης, εξηγώντας ωστόσο πως, η επιλογή διαφορετικής ημερομηνίας, δεν θα συνέδραμε στην επίτευξη μέρους του στόχου, που είναι η προσέλευση του κόσμου στις εμπορικές οδούς. “Αν εξετάσει κάποιος τα Σάββατα του Αυγούστου θα διαπιστώσει πως το Σάββατο 12 Αυγούστου ήταν η μοναδική ημέρα του μήνα που δεν είχε προγραμματισμένη κάποια άλλη διοργάνωση σημαντική που θα προσέλκυε κόσμο. Αρχίζουν οι εκδηλώσεις στα χωριά μετά, υπάρχουν κάποιες μεγάλες συναυλίες κλπ και δεν μένει ημέρα “κενή”” συμπλήρωσε, εξηγώντας παράλληλα πως, “Αυτό το Σάββατο ήταν το καταλληλότερο” καθώς όπως πρόσθεσε, “δεν θέλουμε να κάνουμε εκδήλωση η οποία να αποσπάσει κόσμο από άλλη διοργάνωση. Επιλέγουμε μία ημερομηνία που να ευνοεί την προσέλευση τόσο στη Λευκή Νύχτα όσο και στις άλλες εκδηλώσεις. Δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε διασπαστικά και γι αυτό τελικά δεν καταλήξαμε σε άλλη ημερομηνία”.

Ολοκληρώνοντας μάλιστα τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου άφησε ανοικτό το σενάριο της πραγματοποίησης ανάλογης διοργάνωσης και κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο, υπογραμμίζοντας σχετικά πως, “Ελπίζουμε ίσως και μέσα στον χειμώνα να μπορέσουμε να διοργανώσουμε Λευκή Νύχτα”.