Υλοποιώντας τη δέσμευσή του ενώπιων των εργαζομένων του ναυπηγείου, επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης για το ζήτημα του Νεωρίου

Πιέσεις στα υψηλότερα επίπεδα

Αίτημα συνδρομής και υποστήριξης της κυβέρνησης για την επίσπευση των διαδικασιών και επαναλειτουργία της επιχείρησης
  • Τρίτη, 22 Αυγούστου, 2017 - 06:18

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ζητώντας την υποστήριξή του, για το μείζον ζήτημα της διευθέτησης των προβλημάτων, με στόχο την επαναλειτουργία του ναυπηγείου του Νεωρίου.

Σε συνέχεια της συνάντησης, που είχαν την Παρασκευή, τα μέλη της προσωρινής διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου και εργαζόμενοι του Νεωρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργο Μαραγκό, η οποία κατέληξε στην αμοιβαία παραδοχή της ανάγκης, για συμπόρευση και κοινή πορεία Δήμου και εργαζομένων, σε ό,τι αφορά στην άσκηση πιέσεων προς όλες τις πλευρές, για την όσο το δυνατόν αμεσότερη εκκίνηση των διαδικασιών εκκαθάρισης του επενδυτικού τοπίου γύρω από το ναυπηγείο, τη Δευτέρα, ο Δήμαρχος, κ. Μαραγκός, προχώρησε στην αποστολή επίσημου εγγράφου προς τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, με αποδέκτες επίσης τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Παρατάξεων, τους αρμόδιους Υπουργούς και τους Βουλευτές Κυκλάδων, με αντικείμενο την επίσπευση εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης των διαδικασιών άμεσης προώθησης κάθε επίσημα κατατεθειμένης πρότασης για την ολοκλήρωση εξαγοράς του ναυπηγείου «Νεώριον Σύρου».

Πριν την αποστολή της επιστολής προς τον κ. Τσίπρα και στο πλαίσιο της προώθησης του ζητήματος του Νεωρίου και των σχετικών δεσμεύσεων, από το Δήμο, από πλευράς του αυτοδιοικητικού φορέα επιδιώχθηκε και επετεύχθη συνάντηση, μεταξύ του Δημάρχου και στελεχών του Δήμου, με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τον οποίο συζητήθηκαν όλα τα θέματα, τα οποία τέθηκαν και στο τραπέζι της συζήτησης με τους εργαζομένους και το Σωματείο.

Όπως αναφέρθηκε, «ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, ως αποκλειστικός εκφραστής της τοπικής κοινωνίας, όσο και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, σε κλίμα και πνεύμα απόλυτης ταύτισης απόψεων και αμοιβαιότητας, επιζητούμε την λειτουργία ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού και βιώσιμου ναυπηγείου, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού μας, το οποίο αναμφισβήτητα μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάταση της τοπικής μας κοινωνίας και οικονομίας, σε συνέργεια και συμπληρωματικότητα με τον τουρισμό και τους άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας του νησιού».

«Ανάσα σε εκατοντάδες εργαζομένους και οικογένειες»

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαραγκός στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, σημειώνει την επιθυμία των φορέων της Σύρου, «να ζητήσουμε την άμεση συνδρομή και υποστήριξή σας σε ένα ζήτημα μείζονος και κεφαλαιώδους σημασίας για το νησί της Σύρου και την τοπική μας κοινωνία, σχετικά με την επίλυση και οριστική διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν στην επαναλειτουργία του ναυπηγείου της Σύρου με σύγχρονο, ασφαλή και βιώσιμο τρόπο».

«Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί επίσημο ενδιαφέρον για την εξαγορά του ναυπηγείου, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και από Υπουργούς της Κυβέρνησης, αλλά και από τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Σύρο και την συνάντησή του τόσο με τους φορείς, όσο και με τους εργαζομένους της επιχείρησης, ο οποίος δήλωσε επισήμως το ενδιαφέρον και την ισότιμη στήριξη της Αμερικανικής Κυβέρνησης για δύο (2) επενδυτικά σχήματα τα οποία έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον και μάλιστα το ένα εξ αυτών έχει καταθέσει και έγγραφη επίσημη πρόταση», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος, για να καταλήξει, πως «με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε θερμά όπως η Ελληνική Κυβέρνηση επισπεύσει τις διαδικασίες άμεσης προώθησης κάθε επίσημα κατατεθειμένης πρότασης για την ολοκλήρωση εξαγοράς του ναυπηγείου «Νεώριον Σύρου» προκειμένου, το ταχύτερο δυνατόν, να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ανάσα σε εκατοντάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους, οι οποίοι έχουν βιώσει το τελευταίο διάστημα την εξαθλίωση, την απόγνωση και την οικονομική ανέχεια, επιζητώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία».

Διαβεβαιώνοντας τον πρωθυπουργό, πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ως εκφραστής της τοπικής κοινωνίας, αλλά και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης επιζητούν τη λειτουργία του ναυπηγείου με σύγχρονο, ανταγωνιστικό και βιώσιμο – περιβαλλοντικά και οικονομικά – τρόπο, ελπίζοντας και προσδοκώντας την συμβολή του με αυτή τη μορφή στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, συμπληρωματικά με τους άλλους οικονομικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η τοπική επιχειρηματικότητα, ο Δήμαρχος δηλώνει βέβαιος «για το ενδιαφέρον και την προσωπική ευαισθησία σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και διατελούμε».

Ικανοποίηση και συνέχιση των ενεργειών

Θετικής ανταπόκρισης έτυχε η υλοποίηση της δέσμευσης του Δημάρχου, από τους εργαζόμενους του Νεωρίου καθώς όταν ζητήθηκε από τον πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου του Νεωρίου να σχολιάσει σχετικά, ανέφερε ότι «ικανοποιητική ως πρώτη κίνηση κρίνουμε την αποστολή της επιστολής του Δημάρχου στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που προέκυψε κατόπιν της συνάντησης που είχε με τους εργαζόμενους», ενώ συμπλήρωσε, με νόημα, πως έπεται και συνέχεια.

 

Ετικέτες: