Μη συνεπής η Δημοτική Αρχή Σύρου-Ερμούπολης στις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ

Εκτεθειμένα εναέρια καλώδια στην Ερμούπολη

  • Τρίτη, 29 Αυγούστου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 29 Αυγ. 2017 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Προβληματισμός για τον τρόπο λειτουργία της δημοτικής αρχής Σύρου-Ερμούπολης όχι μόνο επί των συμβατικών της υποχρεώσεων για ενέργειες και εργασίες που υποχρεούται να εκτελέσει, αλλά και σε ότι αφορά στην παροχή υπηρεσιών και αποτελεσματικότητας στη λειτουργία της πόλης, όπως συμβαίνει και με τον δημοτικό φωτισμό σε πολλά σημεία οδών της Ερμούπολης.

Εκτεθειμένα καλώδια παροχής ρεύματος σε επιφάνειες τοίχων, χωρίς να έχει προχωρήσει η υπογειοποίηση τους, με άγνοια του αρμόδιου φορέα ηλεκτροδότησης για την διέλευση ρεύματος καθιστούν την διαδικασία επικίνδυνη, ενώ προβλήματα προκαλεί ακόμα και η ρύθμιση του φωτισμού στο κέντρο της πόλης.

Το θέμα τέθηκε από τον επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλο Χρυσαφίδη, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, να μην είναι σε θέση να δώσει πειστική και τεκμηριωμένη απάντηση.

Ας ρυθμιστούν τουλάχιστον οι χρονοδιακόπτες

Ούτε η στοιχειώδης τακτοποίηση, εκ μέρους των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, του απλού θέματος ρύθμισης, αναλόγως των ωρών που νυχτώνει, του χρονοδιακόπτη για τον φωτισμό του κεντρικότερου εμπορικού σημείου της πόλης, στην οδό Στ. Πρωίου, γεγονός που προκαλεί εύλογα παράπονα των επιχειρηματιών της περιοχής.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, Παύλου Χρυσαφίδη, «Παράπονα επιχειρηματιών αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα στον φωτισμό της οδού Στ. Πρωίου, από την συμβολή της με την οδό Χίου και πάνω, καθώς ο χρονοδιακόπτης λειτουργεί πολύ αργότερα από ότι πρέπει».

Η απλούστατη αυτή διαδικασία, παρά του ότι δεν εκτελείται, δεν έτυχε ούτε καν μίας στοιχειώδους απάντησης εκ μέρους του αρμοδίου αντιδημάρχου, καθώς είτε δεν θεωρεί υπαρκτό το πρόβλημα ή ακόμα υποβιβάζοντας την σημασία του, το έκρινε ως ανάξιο απάντησης.

Στοιχείο όμως που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι μπορεί οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να αρκούνται στις ρυθμίσεις της θερινής περιόδου, κατά την οποία η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη, δεδομένο όμως που σταδιακά μεταβάλλεται, απαιτώντας ανάλογη ετοιμότητα, πολύ δε περισσότερο όταν στο νησί υπάρχει ακόμα πληθώρα επισκεπτών, με ότι αυτό σημαίνει για την εικόνα της πόλης.

Γενικολογίες περί απκατάστασης

Εκτεθειμένα εναέρια καλώδια ρεύματος, σε πολλές οδούς της Ερμούπολης, τα οποία ο Δήμος όφειλε, καθώς αποτελεί συμβατική του υποχρέωση, να έχει προχωρήσει στην υπογειοποίηση τους, με την ΔΕΔΔΗΕ ως αρμόδιο φορέα παροχής ηλεκτρισμού να μην γνωρίζει ποια εξ αυτών είναι ενεργά.

Στο σχετικό ερώτημα που διατύπωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Παύλος Χρυσαφίδης, ανάφερε συγκεκριμένα ότι «Επισημάνσεις κλιμακίου της ΔΕΗ σε αυτοψία τους, με παρόντα τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, Παύλο Χρυσαφίδη, αναφέρουν ότι ο Δήμος δεν είναι συνεπής με τις συμβατικές του υποχρεώσεις για την υπογειοποίηση του δικτύου του. Συγκεκριμένα, στην οδό Βοκοτοπούλου και την οδό Δανιήλ Κοντούδη, ο Δήμος έχει υπογειοποιήσει το δίκτυο του στην αρχή μόνο και μετά το πρώτο φωτιστικό χρησιμοποιεί αφημένα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ, που αυτή τα θεωρεί χωρίς ρεύμα. Το αποτέλεσμα, ούτε να μπορεί η ΔΕΗ να τα βγάλει, καθαρίζοντας τους τοίχους από άχρηστο υλικό, ούτε να είναι βέβαιη που και κατά πόσο χρησιμοποιεί παράνομα ο δημοτικός φωτισμός το Δίκτυο αυτό και συνεχίζει τον έλεγχο για το που υπάρχει ρεύμα και που όχι, στο πρώην δίκτυο της, γιατί αφορά και την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτή».

Σε μία γενικόλογη απάντηση περί προσπάθειας αποκατάστασης του προβλήματος αρκέστηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος μετατόπισε το πρόβλημα, πέραν της πρακτικής επίλυσης του, σε οικονομικό επίπεδο, καθώς ακόμα αναμένεται να προϋπολογιστεί το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για την καταγραφή ολόκληρου του ηλεκτρικού δικτύου του νησιού.

Επακριβώς ανάφερε ότι «Το τελευταίο διάστημα ενημερωθήκαμε από την ΔΕΔΔΗΕ για κάποιο πρόβλημα με  καλώδια επάνω σε κτίρια στο κέντρο της Ερμούπολης. Το Τμήμα είναι νεοσύστατο, ο προϊστάμενος είναι μόλις 2-3 μήνες. Το πρόβλημα προσπαθούμε να το αποκαταστήσουμε. Μετέβη και ο ίδιος (ο προϊστάμενος) στο σημείο και υπήρχε επικοινωνία με την ΔΕΔΔΗΕ ώστε στο μέλλον και χωρίς καθυστέρηση να γίνουν ενέργειες και από την Τεχνική Υπηρεσία ώστε να γίνουν όσο πιο γρήγορα οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του προβλήματος και για την υπογειοποίηση δικτύων. Όπως έχω ξαναναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ήδη στείλει προς την Οικονομική Υπηρεσία για να προϋπολογίσουμε το ποσό για να γίνει καταγραφή ολόκληρου του ηλεκτρικού δικτύου όλου του νησιού και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να γίνει κάτι απτό».

Καθώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν προέκυψε το τελευταίο διάστημα, εάν εντός της τριετίας που η παρούσα δημοτική αρχή ασκεί διοίκηση, ένας υπάλληλος με την συγκεκριμένη γνώση, της τεχνικής υπηρεσίας που γνωρίζει επ’ ακριβώς τα σημεία που τα καλώδια δεν χρησιμοποιούνται, είχε ξεκινήσει την καταγραφή, αυτή θα είχε ήδη ολοκληρωθεί.

Ακόμα και αυτό το θέμα μετατίθεται σε βάθος χρόνου, καθώς όπως εξάγεται από την απάντηση του αντιδημάρχου, θα προηγηθεί ο προϋπολογισμός του ποσού που θα απαιτηθεί για την καταγραφή, μία ενέργεια δηλαδή που θα ανατεθεί εργολαβικά και δεν θα διεκπεραιωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ώστε εν συνεχεία να προχωρήσει η διαδικασία απομάκρυνση των ανενεργών καλωδίων και η υπογειοποίηση των λοιπών.