Απαιτείται άμεση παρέμβαση για την τσιμεντένια πλατφόρμα στην θαλάσσια περιοχή του Φοίνικα

Παγίδα για τους λουόμενους

  • Πέμπτη, 31 Αυγούστου, 2017 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 31 Αυγ. 2017 - 18:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μία τσιμεντένια πλατφόρμα στην θαλάσσια περιοχή της παραλίας του Φοίνικα, λειτουργεί ως παγίδα για τους λουόμενους, με πολλούς μικροτραυματισμούς να έχουν προκληθεί κατά τη φετινή θερινή περίοδο.

Η παλιά τσιμεντένια εξέδρα, που βρίσκεται στο θαλάσσιο τμήμα της παραλίας του Φοίνικα, μπορεί να ικανοποιεί τους κατοίκους της περιοχής, όμως η ύπαρξη της, στην προβληματική κατάσταση που βρίσκεται, εγκυμονεί κινδύνους για τους ανυποψίαστους λουόμενους.

Σχετικό ερώτημα, για τις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης της, τέθηκε προς τους αρμοδίους από τον επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλο Χρυσαφίδη, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται όλα τα απαιτούμενα, προκειμένου να νομιμοποιηθεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα η πλατφόρμα, όπως ενημέρωσε σχετικά, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος, πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς.

Πέραν των ενεργειών στις οποίες υποχρεούται και ήδη έχει δρομολογήσει το Λιμενικό Ταμείο, να αναφερθεί ότι ήδη στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ανάρτηση ενημερωτικής πινακίδας, με την οποία επισημαίνεται στους λουόμενους η εν λόγω κατασκευή παρουσιάζει ολισθηρότητα, γεγονός που προϋποθέτει αυξημένη προσοχή από όσους κάνουν χρήση της.

Ερώτημα περί νομιμότητας με την επισήμανση των κινδύνων

Η τσιμεντένια εξέδρα στην παραλία του Φοίνικα, σε πολλά σημεία της έχει παρουσιάσει αποκολλήσεις και καθιζήσεις, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για την σωματική ακεραιτότητα των λουομένων που την χρησιμοποιούν.

Στο θέμα που τέθηκε ως ερώτημα προς το αρμόδιο Λιμενικό Ταμείο από τον δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλο Χρυσαφίδη, γίνεται αναφορά στους μικροτραυματισμούς πολλών λουόμενων, που επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο ως χώρο κολύμβησης.

Όπως συγκεκριμένα διατύπωσε το ερώτημα του ο κ. Χρυσαφίδης «Στη δηλωμένη με γαλάζια σημαία του Φοίνικα, αποδείχθηκε, από τους συνεχείς φέτος, ευτυχώς ελαφρείς τραυματισμούς λουομένων, ότι του χρόνου θα πρέπει να εγκατασταθεί μόνιμος νοσηλευτής».

Ο δημοτικός σύμβουλος έθεσε ερώτημα τόσο για τη νομιμότητα ύπαρξης της πλατφόρμας, όσο και για τον προγραμματισμό επισκευής της, λέγοντας «το τσιμεντένιο δάπεδο, πρέπει να μας ενημερώσει ο κάθε αρμόδιος εάν υφίσταται νόμιμα, γιατί δεν επισκευάζεται ώστε να μην κρύβει παγίδες για τον κάθε επισκέπτη; Εάν υφίσταται παρανόμως, πως το ανέχεται και το δικαιολογεί ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο, παγιδεύοντας σε περίπτωση παράνομης κι αυθαίρετης εγκατάστασης, ακόμα και τον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας;

Ειδικά ερωτάσθαι αν είναι νόμιμη η κατασκευή, πρόκειται να επισκευαστεί ώστε να καταστεί ασφαλής και να μην ενέχει κινδύνους για τους επισκέπτες;

Αν είναι παράνομη τι έχετε κάνει μέχρι τώρα για την απομάκρυνση της και την αποκατάσταση του χώρου;».

Έχει ήδη δρομολογηθεί η αποκατάσταση

Με την απάντηση του ο αρμόδιος, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, κατέστησε σαφές ότι η παραμονή της τσιμεντένιας πλατφόρμας στην περιοχή αποτελεί αίτημα της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα και για τον λόγο αυτό δεν προχώρησε η εξ ολοκλήρου καθαίρεση της.

Όπως συγκεκριμένα ανάφερε στην απάντηση του ο κ. Κοσμάς «Ύστερα από συνεννόηση με την τοπική κοινότητα αποφάνθηκαν και ζήτησαν να παραμείνει η εξέδρα οπότε και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση της».

Σε ότι αφορά στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από πλευράς του Λιμενικού Ταμείου, ενημέρωσε ότι έχει εκπονηθεί η μελέτη η οποία θα σταλεί στο υπουργείο Ναυτιλίας και έχει προϋπολογιστεί και το ποσό που απαιτείται για την επισκευή.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ανάφερε «Είναι σε εξέλιξη αυτές οι διαδικασίες, όπως είναι σε εξέλιξη και η μελέτη, καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει προϋπολογιστεί το ποσό της επισκευής της, ύψους περίπου στις 12.000 ευρώ. Ευελπιστώ ότι του χρόνου το καλοκαίρι δεν θα υφίσταται το πρόβλημα».

Στον σχεδιασμό αποκατάστασης της περιλαμβάνεται η καθαίρεση ενός τμήματος της πλατφόρμας και η αποκατάσταση της υπόλοιπης, ώστε να καταστεί ασφαλής η χρήση της από τους λουόμενους.

Για την Γαλάζια Σημαία που έχει λάβει η συγκεκριμένη παραλία, στην οποία έκανε αναφορά ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, να διευκρινιστεί ότι δεν είναι αρμοδιότητας του Δήμου και αυτή δόθηκε διότι η παραλία του Φοίνικα πληροί όλες τις προϋποθέσεις, βάσει των προδιαγραφών που τίθενται, γι’ αυτό.