Εντός των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης στη θέση ΜΕΤΚΑ της Ερμούπολης

Προωθούνται οι διαδικασίες για το λιμενικό έργο

Αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων και κατάλληλη διαμόρφωση του δρόμου που θα ενώνει τους δύο χώρους στάθμευσης της ευρύτερης περιοχής

Σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αναβάθμιση της λιμενικής ζώνης στη θέση ΜΕΤΚΑ της Ερμούπολης (όπισθεν ΑΚΔΕ), με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου να δρομολογεί τις απαραίτητες διαδικασίες για ένα σημαντικό έργο που απέσπασε χρηματοδότηση από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να ξεκινήσει εντός του 2017, κατόπιν της έγκρισης του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Αν και η θετική εξέλιξη της χρηματοδότησής του, με το ποσό των 100.000 ευρώ είχε γνωστοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2016 στο πλαίσιο δημόσιας συνεδρίασης του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ωστόσο, αυτό προωθείται την παρούσα χρονική στιγμή, σχεδόν ένα έτος μετά, λόγω συγκεκριμένων προτεραιοτήτων που είχε θέσει η διοίκηση, βάσει του διαθέσιμου προσωπικού που έχει για την ωρίμανση και προετοιμασία έργων και μελετών.

Σε συνολική περιγραφή τόσο των παρεμβάσεων που δρομολογούνται βάσει εγκεκριμένης μελέτης που διαθέτει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, όσο και των λόγων που συνηγορούν στην υλοποίησή του με άξια λόγου και σχολιασμού χρονική καθυστέρηση, προχώρησε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, διασαφηνίζοντας κατηγορηματικά πως, “δεν τίθεται θέμα απώλειας της χρηματοδότησης”.

Ριζική αλλαγή της σημερινής υποβαθμισμένης εικόνας. Ολοκλήρωση του έργου εντός του 2018

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κλήθηκε να προβεί ο κ. Κοσμάς και ανταποκρίθηκε προς πληροφόρηση των αναγνωστών, σκιαγράφησε ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που θα προκύψουν από το έργο, σε ένα τμήμα ιδιαιτέρως υποβαθμισμένο, στη λιμενική ζώνη της Ερμούπολης. Όπως εξήγησε, σε πρώτο στάδιο “θα υπάρξει καθαρισμός όλης της περιοχής από διάφορα σαθρά υλικά, από μπλόκια που υπάρχουν” καθώς προβλέπεται βάσει μελέτης η αποκατάσταση του συγκεκριμένου τμήματος. “Θα τσιμεντοστρωθεί όλη η έκταση της πλατφόρμας και θα μπει ο απαιτούμενος εξοπλισμός για να μπορούν να δένουν με ασφάλεια τα πλοία (μπίντες κλπ)” σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ παρόμοιες ενέργειες καθαρισμού, θα ακολουθήσουν και στο τμήμα του μικρού δρόμου που αποτελεί τη “σύνδεση” των δύο ανοικτών χώρων στάθμευσης πλησίον ΑΚΔΕ και πλησίον Σκλαβενίτη.

Σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει μάλιστα, προ αρκετών μηνών ο Δημήτρης Κοσμάς, μιλώντας ξανά για την κάκιστη κατάσταση του συγκεκριμένου χερσαίου τμήματος και την αναγκαιότητα παρεμβάσεων αναβάθμισής του, “είχαμε κάνει ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου κάποιες παρεμβάσεις, ήδη από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, δεδομένου, ότι ήταν ένας “κρανίου τόπος”, με μεγάλη επικινδυνότητα, τόσο για τα πλοιάρια, που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία, το πλήρωμα των καραβιών, όπως επίσης και για τους ανθρώπους, που είναι υπεύθυνοι για την πρόσδεση των πλοίων”. Όπως μάλιστα επιγραμματικά είχε σχολιάσει, οι ήπιες παρεμβάσεις είχαν σκοπό την κάλυψη κάποιων κοιλώσεων και μερικών ανοιγμάτων στη θέση που υπήρχαν τα μπλόκια.

Σε συνέχεια των ίδιων δηλώσεων, ο πρόεδρος του Ταμείου θέλησε να διευκρινίσει πως το έργο θα ολοκληρωθεί το 2018 ενώ θα ξεκινήσει προσεχώς εντός του 2017, με τελική εργασία την ασφαλτόστρωση του δρόμου, η οποία και θα πρέπει να γίνει σε κατάλληλο χρόνο. “Το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 και αφού θα έχουν γίνει όλες οι παρεμβάσεις για να πέσει η άσφαλτος, θα απομείνει το τελευταίο αυτό κομμάτι” σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, “υπολογίζω Μάρτιο ή και Απρίλιο με τις πρώτες ευνοϊκές καιρικές συνθήκες να γίνει η ασφαλτόστρωση” καθώς όπως υπενθύμισε “προϋπόθεση γι αυτήν την εργασία είναι η καλή θερμοκρασία και ο χειμώνας δεν ενδείκνυται για τέτοιες εργασίες ασφαλτόστρωσης”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε κατηγορηματικά, “Θέλουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουμε την ασφαλτόστρωση του έργου”.

Πολυεπίπεδο το όφελος μετά την περαίωση του έργου

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως για το σημαντικό έργο ύψους 100.000 ευρώ η μελέτη είχε εκπονηθεί μετά τη συνεργασία των δύο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και καθίσταται κατανοητό πως το όφελος που θα προκύψει μετά την υλοποίηση του έργου θα είναι πολυεπίπεδο. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κοσμά “Στόχος μας, ήταν κάποια στιγμή, να καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα όμορφο λιμανάκι, φιλικό και προς το περιβάλλον, αλλά πολύ περισσότερο φιλικό για τα πλοία, τα πληρώματα και τους εργαζόμενους, που αναλαμβάνουν τον ελλιμενισμό τους”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “είχαμε την ευτυχή κατάληξη, να χρηματοδοτηθεί με 100.000 ευρώ αυτό το έργο” που στην πράξη θα σημάνει την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης της περιοχής στη ΜΕΤΚΑ, τη συνολική βελτίωση της εικόνας του τμήματος που αποτελεί συνέχεια του λιμένα Ερμούπολης (εντός λιμενολεκάνης) και τη διαμόρφωση του δρόμου για την εξυπηρέτηση των οδηγών που επιθυμούν να σταθμεύσουν σε έναν από τους δύο χώρους στάθμευσης, με παράλληλη αποσυμφόρηση μέρους του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στην πόλη (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου).

Πέραν των γενικών παρεμβάσεων, ζήτημα που απασχολεί και για το οποίο είχε διαβεβαιώσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Δημήτρης Κοσμάς, αποτελεί και ο φωτισμός της περιοχής, ο οποίος και περιλαμβάνεται στο εν λόγω έργο.

“Εκτιμώ θα έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα. Θα αλλάξει συνολικά η σημερινή κατάσταση. Θα βελτιωθούν τα πάντα. Πιστεύω θα αλλάξει όλο το σκηνικό στο συγκεκριμένο σημείο” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Κοσμάς.

Δεν έχουμε κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης. Θέσαμε προτεραιότητες στα έργα”

Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου είχε συνοδεύσει τη χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα και προήλθε από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της παρέμβασης στη ΜΕΤΚΑ, απαντώντας στη συνέχεια για τον χρόνο καθυστέρησης έναρξής του σε αντίθεση με την παρέμβαση του Φοίνικα.

“Έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα βγει η προκήρυξη του διαγωνισμού και θα δημοσιευθεί και θα ανακηρύξουμε στην πορεία ανάδοχο και άμεσα θα προωθήσουμε τα έργα. Θα χρειαστεί σίγουρα διάστημα 20 – 25 ημερών μέχρι να οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος από την ημέρα που θα βγει η προκήρυξη” ανέφερε, διευκρινίζοντας πως, “Δεν έχουμε πρόβλημα απώλειας χρηματοδότησης καθώς το έργο θα αρχίσει μέσα στο 2017”.

Εστιάζοντας δε, στο κομμάτι του χρόνου, ο πρόεδρος του Ταμείου υπήρξε συγκεκριμένος όσον αφορά στους λόγους που δεν ήταν εφικτή η προώθηση του έργου σε συντομότερο χρόνο.

“Έχει χιλιο-σχολιαστεί το θέμα του χρόνου” σημείωσε μερικώς ενοχλημένος ο Δημήτρης Κοσμάς, προσθέτοντας τα παρακάτω: “Πρέπει να πούμε τα εξής: Αυτή τη στιγμή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και ειδικά οι Τεχνικές Υπηρεσίες ουσιαστικά δουλεύουν με έναν άνθρωπο. Πέραν από τους σχεδιασμούς που υπάρχουν, προκύπτουν κι άλλα θέματα και χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε επιπλέον καταστάσεις και προβλήματα” τόνισε αρχικά, εξηγώντας μάλιστα πως, ως εκ τούτου, “προσπαθούμε να θέτουμε προτεραιότητες χωρίς να χάνουμε τα έργα που έχουμε προγραμματίσει αλλά συγχρόνως είμαστε και υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε ό,τι μας παρουσιάζεται”.

Βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “θέσαμε ως προτεραιότητά μας το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα και στόχος είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Ρίξαμε βάρος σε αυτό το έργο αλλά και σε άλλα που προέκυψαν κατά το διάστημα αυτό. Κάποια τα ανακοινώσαμε και κάποια άλλα όχι. Όλα προγραμματίζονται και όλα απαιτούν χρόνο”.

Θέλησε να συμπληρώσει μάλιστα πως, “Μακάρι να είχαμε και κάποιους άλλους ανθρώπους στη διάθεσή μας, στη διάθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου” εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα πεπραγμένα των υπηρεσιών.

“Πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως το Λιμενικό Ταμείο αυτή τη στιγμή στο Τμήμα των Τεχνικών Υπηρεσιών διαθέτει μόνον έναν μόνιμο υπάλληλο ο οποίος δεν είναι πολιτικός μηχανικός, αλλά ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και έχουμε αποσπασμένη άλλη μία τοπογράφο μηχανικό” επανέλαβε σχετικά, λέγοντας ταυτόχρονα, πως παρόλα αυτά, “έχουμε εκπονήσει πάρα πολλές μελέτες πάρα πολλά έργα και όπως καταλαβαίνετε αναγκαστικά ως διοίκηση θέτουμε κάποιες προτεραιότητες”.

Άμεσος στόχος η ολοκλήρωση της ανάπλασης στον Φοίνικα. Είμαι υπερήφανος για τους συνεργάτες μου”

Προτού ευχαριστήσει δημοσίως για ακόμη μία φορά τους συνεργάτες του στις υπηρεσίες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου προς την τοπική κοινωνία, ο ίδιος σημείωσε πως, “ήταν λοιπόν στις άμεσες προτεραιότητές μας να ξεκινήσει το έργο στον Φοίνικα και θέλω να δηλώσω πως στηρίζουμε ό,τι καλό γίνεται για ετούτο τον τόπο και από τη στιγμή που γίνεται ένα έργο που αναβαθμίζει μία περιοχή, αναβαθμίζει τη Σύρο και αναβαθμίζει τις παροχές υπηρεσιών, θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, να τελειώσει αυτό το έργο χωρίς καμία άλλη δυσκολία”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, έκανε αναφορά στο έργο των υπαλλήλων του Ταμείου στο οποίο και προΐσταται πολιτικά ως αιρετός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και μέλος της Δημοτικής Αρχής τονίζοντας κατηγορηματικά πως, “Με τους συνεργάτες που έχω στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου σίγουρα είμαι ευχαριστημένος αλλά είμαι και υπερήφανος που υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι και συνεργαζόμαστε. Είναι αξιόλογοι και έχουν εμπειρία. Δαπανούν χρόνο πέραν των ωραρίων τους και είναι σημαντικό για την παραγωγή έργου”.