Υπαιτιότητα του εργολάβου, ο οποίος ανέλαβε την αποκατάσταση μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ

Ζημιά στον σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών

Υπαίτιος για τη ζημιά που προκλήθηκε στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΣΜΑΥ) στη Σύρο διαπιστώθηκε πως είναι ο ανάδοχος του έργου της ανακύκλωσης και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, με την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου να πράττει αυτοψία στο συγκεκριμένο μηχάνημα, προβαίνοντας σε σαφείς διαπιστώσεις που υποχρέωσαν τον εργολάβο να μεριμνήσει άμεσα για την αποκατάστασής της.

Πρόκειται για έναν ακόμη “πονοκέφαλο” που όφειλε να αντιμετωπίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, προκειμένου η διαδικασία διαλογής, μεταφόρτωσης και αποστολής των ανακυκλώσιμων υλικών να πραγματοποιείται με επιτυχία στον χώρο που λειτουργεί ο ΣΜΑΥ, με φόντο δε και τον λόγο ύπαρξης του συγκεκριμένου μηχανήματος στον ΧΥΤΑ.

Παράλληλα με όσα μονοπώλησαν σχεδόν την καλοκαιρινή περίοδο στο κομμάτι της ανακύκλωσης εξαιτίας της πλημμελούς αποκομιδής των υλικών καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής σεζόν, διάστημα στο οποίο υπήρξαν και ημέρες που δεν έγινε καθόλου αποκομιδή, τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της ζημιάς που προκλήθηκε στον ΣΜΑΥ, με τον ΦΟΔΣΑ να αποφασίζει την “ποινή” προς τον εργολάβο βάσει του ελέγχου κατόπιν αυτοψίας, τον οποίον και διενήργησε η Επιτροπή Ελέγχου Λειτουργίας ΧΥΤΑ και Ανακύκλωσης.

Αξίζει να υπενθυμιστεί προς το αναγνωστικό κοινό πως η σύμβαση διάρκειας δύο ετών για τα συνολικά καθήκοντα του αναδόχου στο πεδίο της ανακύκλωσης και στο κομμάτι του ΧΥΤΑ, η οποία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2018 ανέρχεται στο ποσό των 440 χιλ. ευρώ.

Ζημιά στον ταινιόδρομο από συνεχείς επανεκκινήσεις. Ο εργολάβος έκανε προ-διαλογή αν και δεν προβλέπεται στη σύμβαση

Ειδικότερα, η πρόσφατη συνεδρίαση των μελών του ΦΟΔΣΑ ασχολήθηκε με προσοχή και για το θέμα της ζημιάς στον ΣΜΑΥ, μετά από τα συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου (14 Αυγούστου), κατόπιν αυτοψίας που έγινε μετά την ενημέρωση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Μάρκου Πρίντεζη από τον εργολάβο, όπως ο πρώτος ισχυρίστηκε.

Αυτούσιο το περιεχόμενο του εγγράφου της αυτοψίας ακολουθεί παρακάτω: “Στις 14 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.00, διενεργήθηκε έλεγχος στον ΣΜΑΥ του ΧΥΤΑ καθώς ο ταινιόδρομος είχε χαλάσει.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ζημιά που έχει προκληθεί είναι η διάτμιση του άξονα του κυλίνδρου του οριζόντιου ταινιόδρομου. Διαπίστωσε επίσης ότι ο ανάδοχος λειτουργεί τον ΣΜΑΥ προβαίνοντας σε προ διαλογή του ανακυκλώσιμου υλικού κάτι το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση.

Κατά τις εργασίες αυτές προβαίνει σε συνεχείς διακοπές και εκκινήσεις της λειτουργίας του ιμάντα ώστε να προλάβει το προσωπικό να προ διαλέξει το ανακυκλώσιμο υλικό.

Ο άξονας του τυμπάνου που κινεί τον ιμάντα υπέστη διάτμιση από τις συνεχείς επανεκκινήσεις που διενεργούνταν, καθώς η διάταξη της κίνησης του τυμπάνου δεν υποστηρίζει τις συνεχείς επανεκκινήσεις καθώς δεν υφίσταται ελαστικός σύνδεσμος απορρόφησης της στρέβλωσης που δημιουργείται κατά την εκκίνηση.

Η κατασκευή του τυμπάνου υποστηρίζει τη συνεχή λειτουργία και όχι τις επαναλαμβανόμενες επανεκκινήσεις. Για να υποστηριζόταν λειτουργία συνεχών επανεκκινήσεων θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί ελαστικός σύνδεσμος μεταξύ του κινητήρα και του άξονα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η επιτροπή θεωρεί ότι υπαίτιος για τη ζημιά που προκλήθηκε στο τύμπανο του ιμάντα είναι ο ανάδοχος και θα πρέπει να προβεί: 1. Στην άμεση αποκατάσταση της βλάβης. 2. Στη διάθεση προσωπικού για τη χειρωνακτική μεταφορά του ανακυκλώσιμου υλικού προς τον συμπιεστή του ΣΜΑΥ ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος. 3. Στη σωστή λειτουργία του ΣΜΑΥ, ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους ζημιές.

Ο ανάδοχος στον οποίο θα κοινοποιηθεί η παρούσα αυτοψία είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του άμεσα. Οφείλει να στείλει άμεσα περισσότερο προσωπικό ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης του ΣΜΑΥ”.

Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ: Επιβλήθηκε στον ανάδοχο να αποκαταστήσει τη ζημιά

Κληθείς να ενημερώσει για τις ενέργειες του ΦΟΔΣΑ ο πρόεδρός του, τόνισε αρχικά πως, για το πρόβλημα και τη ζημιά που σήμανε την προσωρινή παύση λειτουργίας του ΣΜΑΥ ενημερώθηκε από τον ίδιο τον ανάδοχο. “Με ενημέρωσε ο εργολάβος ότι υπάρχει μία ζημιά. Κάναμε αυτοψία. Η ζημιά προκλήθηκε στον διάδρομο που κατευθύνει το υλικό προς την πρέσα ούτως ώστε να συμπιεστεί. Εστάλη η Επιτροπή Ελέγχου και έκανε έλεγχο” δήλωσε ο Μάρκος Πρίντεζης, τονίζοντας πως, η συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ ακολούθησε αρκετές ημέρες μετά την αυτοψία και αποφασίστηκε να τηρηθούν όσα προέβλεπαν οι τρεις συνυπογράφοντες το περιεχόμενό της, με σκοπό την αποκατάσταση και πλήρη λειτουργία του μηχανήματος.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο κ. Πρίντεζης, “Κριτήριο για τις αποφάσεις μας και τις ενέργειες απέναντι στον εργολάβο ήταν η αυτοψία. Βάσει της Επιτροπής λοιπόν ζητήσαμε την άμεση αποκατάσταση, τη διάθεση προσωπικού (κι έχει δύο άτομα) και γενικά στη σωστή λειτουργία”, με αποτέλεσμα άμεσα να δρομολογήθηκε η λύση και η αντικατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού να ολοκληρώθηκε σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

“Ο ΣΜΑΥ δεν λειτουργούσε για μία εβδομάδα” ανέφερε ο πρόεδρος σχετικά με τη συνέπεια της ζημιάς, διευκρινίζοντας πως, καθ΄ όλο το διάστημα που ήταν εκτός λειτουργίας ο ΣΜΑΥ, “απλώς δεν στέλνονταν οι ίδιες ποσότητες στην Αθήνα”, απαντώντας παρακάτω στην ερώτηση αν το γεγονός αυτό, συνδέεται με τη μη αποκομιδή της ανακύκλωσης, αφού ταυτίζονται οι ημερομηνίες (σσ. υπενθυμίζεται πως η αυτοψία για τη μη αποκομιδή έγινε 12 και 13 Αυγούστου).

Ο ίδιος δήλωσε εξ αρχής χαρακτηριστικά, πως, “Όχι δεν συνδέονται”, γνωστοποιώντας μάλιστα ότι το πρόβλημα του αναφέρθηκε “περίπου στις 10 του μηνός (Αυγούστου)”, διευκρινίζοντας παρακάτω πως, “η παύση λειτουργίας του ΣΜΑΥ δεν επηρέασε την ανακύκλωση και δεν την επηρεάζει αφού η δουλειά της ανακύκλωσης είναι τελείως διαφορετική”. Τόνισε μόνον πως, “Αν δεν δουλέψει ο ΣΜΑΥ φορτώνονται και αποστέλλονται για παράδειγμα 5 τόνοι και αν δουλέψει φορτώνονται 17 τόνοι”.

Σήμερα, μετά από ένα διάστημα περίπου 20 ημερών από την αυτοψία, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ενημερώνει πως, το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί και “ο ΣΜΑΥ λειτουργεί κανονικά, όπως παλαιότερα, πριν τη ζημιά”.

Σχετικά με το αν βρίσκονται ξανά υπάλληλοι, προσωπικό που απασχολείται για τη λειτουργία του, ο ίδιος απάντησε θετικά, εξηγώντας πως, “Τώρα το προσωπικό για τη λειτουργία του ΣΜΑΥ είναι δύο άτομα προσωπικό για τη διαλογή και ένα που χειρίζεται το μηχάνημα”. Στην παρατήρηση γιατί διαπιστώνεται η προ-διαλογή από προσωπικό, ο πρόεδρος του Φορέα σημείωσε πως, “Αυτόματα λειτουργούν τα μεγάλα ΣΜΑΥ και υπάρχουν άτομα που επιβλέπουν χωρίς να αγγίζουν” καταλήγοντας στο εν λόγω θέμα και υποστηρίζοντας πως, ο ΣΜΑΥ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “λειτουργεί καλά και έχουμε μειώσει το υπόλειμμα περίπου στο 4%”.

Ικανοποιημένος από την εργολαβία

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του ρωτήθηκε σχετικά με το αν ως πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ είναι ικανοποιημένος από την πορεία της συνεργασίας με τον ανάδοχο του έργου στο πλαίσιο της τρέχουσας σύμβασης με φόντο όσα προσφάτως έχουν δει το φως της δημοσιότητας, απαντώντας καταφατικά. “Εκείνο που προσπαθήσαμε να κάνουμε με την έναρξη ήταν να έχουμε έναν εργολάβο για όλα. Παλαιότερα ήταν άλλος για τον ΧΥΤ,Α, άλλος για την ανακύκλωση κλπ. Πιστεύω ότι είχαμε περισσότερα προβλήματα επειδή είχαμε να κάνουμε με τρεις ανθρώπους. Το όφελος είναι μεγάλο που έγινε ο ΣΜΑΥ στον ΧΥΤΑ αλλά το μειονέκτημα είναι η απόσταση έως τον ΧΥΤΑ στο Κοράκι. Η απόσταση είναι αλήθεια πως επιβαρύνει το έργο” σχολίασε ο Μάρκος Πρίντεζης, λέγοντας τέλος πως, “Σε γενικές γραμμές και αν με άκουγαν από 10 Ιουλίου για την ανακύκλωση, μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος. Παρακολουθώ όμως συστηματικά τί γίνεται και στο θέμα της ανακύκλωσης”.