Ανύπαρκτος καθαρισμός του επαρχιακού οδικού δικτύου από τις αρμόδιες Περιφερειακές υπηρεσίες

Εγκατάλειψη και αδιαφορία

Με ρυθμούς αδιαφορίας κινούνται οι διαδικασίες για τους καθαρισμούς του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Σύρο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, όταν έχει ήδη περάσει η θερινή περίοδος και λόγω θετικών συγκυριών αποφεύχθηκε η όποια αρνητική εξέλιξη για το νησί.

Καμία μέριμνα και καμία ενέργεια, σύμφωνα με την υποχρέωση που τις βαρύνει, εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας για την αποψίλωση από τα χόρτα του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού.

Κατά την θερινή περίοδο τα καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν ήταν ιδιαιτέρως έντονα, τόσο με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες όσο και τους ισχυρούς ανέμους, στοιχεία που ενισχύουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, όπως άλλωστε έγινε αντιληπτό και από τις συνεχείς προειδοποιήσεις ετοιμότητας από την Πολιτική Προστασία.

Αυτά τα δεδομένα δεν στάθηκαν όμως ικανά να ευαισθητοποιήσουν τις Περιφερειακές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει άμεσα η απλούστερη και στοιχειώδης μέριμνα καθαρισμού του οδικού δικτύου, αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Μία αδιαφορία η οποία ξεσήκωσε, σε πολλές περιοχές της Σύρου, αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι έσπευσαν, λόγο της συνεχιζόμενης απραξίας, να καθαρίσουν κάποια σημεία μπροστά από τα σπίτια τους, προφυλάσσοντας εν μέρει τις περιουσίες τους.

Ειδικά δε σε ένα νησί που μόλις πέρυσι ήρθε αντιμέτωπο με τις πυρκαγιές, γεγονός που αιτιολογεί την απαίτηση για τήρηση των υποχρεώσεων των υπηρεσιών.

Μόλις στις 23 Αυγούστου βγήκε η διακήρυξη του έργου για την συντήρηση και τον καθαρισμό των τάφρων του επαρχιακού δικτύου της Σύρου, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού και με την ολοκλήρωση των διαδικασιών να απαιτεί περί τον ένα μήνα, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι ο καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί εντός του φθινοπώρου, μετά την επικίνδυνη θερινή περίοδο.

Τόση δε η προχειρότητα αντιμετώπισης ακόμα και αυτού του απλού θέματος, που ενώ το έργο αφορά στη Σύρο, στην τεχνική περιγραφή αναφέρεται ότι πρόκειται για έργο στην Πάρο, γεγονός που μπορεί ακόμα και να ακυρώσει την εργολαβία.

Το δε προβλεπόμενο ποσό ανέρχεται σε μόλις 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων 24% ΦΠΑ, 15% απρόβλεπτα και 18% Ο.Ε. και Γ.Ε., περιορίζοντας το τελικό ποσό στο ελάχιστο, και αυτό να αφορά σε εργασίες «καθαρισμού των τάφρων και των ερεισμάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου, καθαρισμού των τεχνικών απορροής ομβρίων υδάτων (οχετών), αλλά και εργασίες αποκατάστασης του ασφαλτοτάπητα του οδοστρώματος (λακκούβες)».

Η αναλογία του εν λόγω ποσού με το διπλάσιο ποσό που αφορούσε τις αντίστοιχες εργασίες που εκτελέστηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου, στα τμήματα αρμοδιότητας του (οι οποίες ήταν οριακά επαρκείς), με το κατά πολύ μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου περιφερειακής δικαιοδοσίας, καθιστά σαφές πως πρόκειται για μία επιφανειακή ενέργεια, που σε συνδυασμό με την εποχή που τελικά θα εκτελεστεί διαμορφώνουν συνολικά μία εικόνα πλήρους αδιαφορίας.

http://www.pnai.gov.gr/arthro.aspx?a=8890