Προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Υπ. Ναυτιλίας για τη μερική επισκευή του κτιρίου που στεγάζει την 6η Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος στη Σύρο

Άμεση αποκατάσταση της στέγης

Εκπόνηση μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου χωρίς κανένα οικονομικό βάρος

Tη συνδρομή του στο έργο “Συντήρηση κι Επισκευή στέγης της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος” στο κτίριο των παλαιών αποθηκών διαμετακόμισης (Τελωνείο) παρέχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία εκπονεί τη σχετική μελέτη στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί με το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το θέμα αναμένεται να λάβει τη σχετική έγκριση από το αιρετό συλλογικό όργανο του Δήμου την προσεχή Τετάρτη, οπότε και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κληθούν να ψηφίσουν το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, το περιεχόμενο του οποίου προβλέπει τις “απαντήσεις” στα σοβαρά θέματα της στέγης τα οποία κι έχουν καταγραφεί.

Διευκρινίζεται εξ αρχής πως, το κτίριο σε τμήμα της στέγης του οποίου θα εκτελεσθούν οι εργασίες βρίσκεται στην οδό Επαμεινώνδα Παπαδάμ 2 στην Ερμούπολη (περιοχή Νησάκι) ενώ αξίζει να αναφερθεί πως, ο συνολικός προϋπολογισμός του θα ανέλθει σε 7.500 ευρώ, με την κάλυψη να αναλαμβάνει το Υπ. Ναυτιλίας από τον τακτικό προϋπολογισμό του.

Μερική συντήρηση ενός ιστορικού κτιρίου

Ειδικότερα, οι εργασίες επισκευής στη στέγη αναμένεται να λάβουν χώρα σε τμήμα ενός εκ των ιστορικότερων κτιρίων της Ερμούπολης που στεγάζει τη διοίκηση της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος με σκοπό να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της. Τα προβλήματα έχουν περιγραφεί στο περιεχόμενο της σύμβασης, με τη σχετική αναφορά να τονίζει πως, “Τμήμα της στέγης του κτιρίου εντός του ΑΒΚ 17 Δημοσίου Κτίσματος (...) έχει υποστεί φθορές” κι ως εκ τούτου “η εκτέλεση των εργασιών επισκευής της κρίνεται επιτακτική προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόσκλησης ατυχήματος”.

Όπως προβλέπεται, ο Δήμος ως φορέας υλοποίησης του έργου εκπόνησης της μελέτης, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων να εκτελέσει τα εξής: Α. Την ωρίμανση του έργου (έλεγχος πληρότητας, θεώρηση ή σύνταξη μελέτης και λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων), Β. Οργάνωση και σχεδιασμό υλοποίησης. Γ. Σύνταξη ή και επικαιροποίηση της διακήρυξης. Δ. Διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου σύμφωνα με τη νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων. Ε. Υπογραφή της σχετικής σύμβασης και ΣΤ. Διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου.

Φυσικό αντικείμενο έργου

Για την υπογραφή της σύμβασης πρέπει να σημειωθεί πως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ στο περιεχόμενο της σύμβασης περιγράφεται και το φυσικό αντικείμενο του έργου. Οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν εστιάζουν στη στέγη και την ενίσχυσή της, αφού έχει υποστεί σημαντικές φθορές.

Βάσει των όσων σημειώνονται στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν είναι οι ακόλουθες: Απομάκρυνση της επιστέγασης στο βορειοανατολικό τμήμα της στέγης (επιφάνειας περίπου 45 τ.μ.) από τα κεραμίδια και αερισμός. Εργασίες τοποθέτησης νέου σανιδώματος με τάβλες – σανίδες. Τοποθέτηση ελαστομερούς ασφαλτικής μεμβράνης βάρους 0,5 kg/m2 υδρατμοπερατής, ειδικής για στεγάνωση ξύλινης στέγης, με πυρήνα από μη υφαντές ίνες πολυπροπυλενίου τοποθετημένη σε όλη την έκταση της εν λόγω κεκλιμένης επιφάνειας και με επικάλυψη των λωρίδων της στρώσης κατά 20 cm καθώς και προστασία των άκρων με αυτοκόλλητη ταινία, συμβατή με το υλικό. Επιστέγαση με κοίλα κεραμίδια βυζαντινά με εν ξηρώ ή ημικολυμβητή τοποθέτηση των κεραμιδιών και κολυμβητή τοποθέτηση των ακροκεράμων και των κορυφοκεράμων καθώς και τοποθέτηση των οριζόντιων και κατακόρυφων υδρορροών για τη σωστή απορροή των νερών της βροχής.

Φρ. Βακόνδιος: “Είχαμε τη βούληση να βοηθήσουμε όταν μας ζητήθηκε”

Κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί πως η διάρκεια της παρούσας σύμβασης ορίζεται σε 4 μήνες και αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει με την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του σε πλήρη λειτουργία από τον φορέα υλοποίησης στον κύριο του έργου και όχι πέραν της 30/3/2018. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα των εργασιών που αναφέρεται παρακάτω: Ωρίμαση έργου 4 εβδομάδες, σχεδιασμός υλοποίησης 1 εβδομάδα, διαδικασίες ανάθεσης και επιλογής αναδόχου 5 εβδομάδες, υπογραφή σχετικής σύμβασης εντός 1 εβδομάδας, εργασίες απομάκρυνσης παλαιάς επιστέγασης 1 εβδομάδα, εργασίες νέας επιστέγασης και υδρορροών εβδομάδες,

Εκ μέρους του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου τονίσθηκε πως επί της ουσίας ο Δήμος ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα του αρμόδιου Υπουργείου, με το οποίο και υπογράφεται η σύμβαση για την μελέτη. “Ουσιαστικά ζήτησαν τη βοήθειά μας στη μελέτη. Δηλαδή στο τί χρειάζεται να γίνει και πώς πρέπει να γίνει όποια παρέμβαση καθώς επίσης σε επίπεδο άλλων απαραίτητων διαδικασιών για τη δημοπράτηση του έργου και την κοστολόγησή του”. Διευκρίνισε δε πως, “Στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης θα προχωρήσουμε” αν και δεν αποτελεί ακίνητο του Δήμου, αφού όπως θέλησε να εξηγήσει, “Είχαμε τη βούληση να βοηθήσουμε. Δεν είναι ένα μεγάλο έργο. Το πρόβλημα είναι στη στέγη”.

Ο Φραγκίσκος Βακόνδιος σημείωσε μάλιστα πως, η Τεχνική Υπηρεσία έρχεται και συνδράμει σε όσα ζητά το Υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς διαθέτει τα ικανά στελέχη. “Το σημαντικό είναι ότι προσφέρουμε βοήθεια πέρα από τις αρμοδιότητές μας και σε άλλες υπηρεσίες. Τεχνικές υπηρεσίες δικές τους που θα αργούσαν πολύ να πραγματοποιήσουν τις μελέτες, ζητήθηκε να τις συντάξουμε και προχωράμε στον συντομότερο δυνατό χρόνο”. Έκλεισε τη λιτή δήλωσή του δε, εκτιμώντας πως η όποια συντήρηση παλαιών κτιρίων κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική για την πόλη και το νησί, τονίζοντας τέλος πως, “Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ο Διευθυντής και οι μηχανικοί μας για να τους βοηθήσουμε”.