Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής εξαιτίας μη συγκέντρωσης απαρτίας παρά τον μονοθεματικό χαρακτήρα της για τη συμμετοχή της Σύρου στις τουριστικές εκθέσεις

Εικόνα αποδιοργάνωσης ενόψει προγραμματισμού

Ολοκληρωμένη πρόταση προετοίμασε μόνον η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου

Την “πλάτη” τους στην προγραμματισμένη χθεσινή μονοθεματική συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη συμμετοχή της Σύρου στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού γύρισαν τα περισσότερα μέλη της, καθώς δεν έδωσαν το “παρών” στο Δημαρχιακό Μέγαρο, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η συζήτηση του σοβαρού θέματος.

Ως διαπιστώνεται, για μία ακόμη φορά παρά την ανάγκη προγραμματισμού που πρέπει να υπάρξει για την προβολή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων σε κορυφαίες και διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, η πλειοψηφία των μελών της Τουριστικής Επιτροπής δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, παρά το γεγονός πως, η εν λόγω Επιτροπή έχει να συνεδριάσει από τον Ιούνιο.

Πέραν του προέδρου της, Δομένικου Σαγκινέτου, μοναδικοί παρόντες στην αναβληθείσα - τελικώς - συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης, καθώς επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, Αντώνης Καρατάσος, το μέλος της, Λίζα Δαλεζίου και ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, κ. Ζερβός.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ των παρευρισκομένων αναφορικά με το σημαντικό θέμα, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, ο οποίος κλήθηκε εν συνεχεία να προβεί σε δηλώσεις προς την εφημερίδα, στο πλαίσιο των οποίων έθιξε το ζήτημα της μη πραγματοποίησης απολογισμού μέχρι σήμερα για την τουριστική περίοδο της Σύρου, την κωλυσιεργία της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της έκδοσης ενός νέου τουριστικού εντύπου, αλλά και το θέμα των εκθέσεων που “καλύπτει” η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου “εξυπηρετώντας” σχεδόν σε αποκλειστικό βαθμό τις ανάγκες της Δωδεκανήσου, λόγω παθητικής στάσης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Τρεις διεθνείς εκθέσεις με μηδενικό κόστος για τη Σύρο

Συγκεκριμένα, ο Ιάκωβος Αρβανίτης έκανε αναφορά πρωτίστως στις προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου για τη συμμετοχή της Σύρου σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, στις οποίες μπορεί να παραστεί με μηδενικό κόστος στο περίπτερο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

“Χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία για τις εκθέσεις του εξωτερικού για να προλάβουν να προετοιμαστούν και οι επαγγελματίες” σημείωσε προλογικά ο κ. Αρβανίτης, προτείνοντας τις τρεις εκθέσεις που ζητά η Ένωση να δώσει το “παρών” η Σύρος και σχετίζονται με την προσπάθεια “ανοίγματος” νέων αγορών.

“Ξεκινάω από την έκθεση της Πολωνίας που μας ενδιαφέρει πολύ, αφού ήδη φέτος είχαμε τους πρώτους Πολωνούς επισκέπτες στη Σύρο” σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως, αν και η Ένωση θα πρόκρινε τη συμμετοχή στην έκθεση της Βαρσοβίας, ωστόσο δεδομένης της επιλογής της Περιφέρειας να παραστεί στην έκθεση Grecka Panorama της Πολωνίας, γνωστοποίησε τη θετική στάση των μελών της Ένωσης.

“Βασικά μας ενδιέφερε η έκθεση της Βαρσοβίας που είναι πιο σοβαρή. Αυτή που επιλέγει η Περιφέρεια και θα πάμε είναι η Grecka Panorama (1-3/12/2017). Προτείνουμε λοιπόν σίγουρα να έχουμε συμμετοχή σε αυτήν την έκθεση της Πολωνίας” διευκρίνισε σχετικά, κάνοντας λόγο παρακάτω για δύο ακόμη σημαντικές εκθέσεις, αυτών της Γαλλίας και της Μόσχας.

Η δεύτερη έκθεση που μας ενδιαφέρει και συμμετέχει η Περιφέρεια είναι στη Γαλλία η “Salon Mondial du Tourisme” και συγκεκριμένα στο Παρίσι από 15 έως 18/3/2018”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο κ. Αρβανίτης, “Φέτος οι Γάλλοι στη χώρα ξεπέρασαν τα 2 εκατ. αφίξεις και για πρώτη φορά στην ιστορία της γαλλικής τουριστικής αγοράς σήμερα που μιλάμε έχει καλυφθεί το 10% των προ-κρατήσεων για το 2018. Δεν έχει γίνει ποτέ ξανά αυτό” ενώ όπως τόνισε, “H δε Air France μαζί με θυγατρική της εταιρείας προσθέτει άλλους δέκα προορισμούς της Ελλάδας από Γαλλία κι έχει εντάξει και τη Μύκονο. Αυτό μας εξυπηρετεί πολύ”. Προβαίνοντας μάλιστα και σε ένα συνολικότερο σχόλιο, επεσήμανε πως, “Εάν είχαμε μία επιβεβαιωμένη στατιστική εικόνα των επισκεπτών του νησιού, θα βλέπαμε ότι οι γαλλόφωνοι είναι πάρα πολλοί”.

Κλείνοντας την ατζέντα της Ένωσης για τις εκθέσεις που μπορεί να “καλύψει” οικονομικά η Περιφέρεια, ο ίδιος προέτρεψε και για τη συμμετοχή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στη Ρωσία. “Μία ακόμη αγορά που μας ενδιαφέρει και ζήτησαν ξανά πακέτα για τη Σύρο είναι η έκθεση της Μόσχας (Ρωσία) ΜΙΤΤ από 13-15/3/2018” ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως, αυτές οι προτάσεις αφορούν σε εκθέσεις και συμμετοχές “που μπορεί να έχει το νησί της Σύρου χωρίς κόστος συμμετοχής”. Κατέστησε σαφές δε, πως, “Εμείς σαν Ένωση Ξενοδόχων Σύρου έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε εκπρόσωπό μας”.

Αρνητική πρόταση για συμμετοχή σε ελληνικές εκθέσεις

Εν συνεχεία, ο Ιάκωβος Αρβανίτης επεσήμανε τη διαφωνία της Ένωσης ως προς το κομμάτι της συμμετοχής και παρουσίας σε εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως, για την ελληνική αγορά έχει γνώση η Σύρος και δεν πρέπει να εστιάσει στη συγκεκριμένη δεξαμενή επισκεπτών. “Γνωρίζουμε την ελληνική τουριστική αγορά πώς κινείται. Γνωρίζουμε τη συμπεριφορά της, άρα λοιπόν, κατά τη δική μου γνώμη δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε χρήματα για να πάμε σε εκθέσεις εντός Ελλάδος” σημείωσε κατηγορηματικά, προτείνοντας δύο ακόμη διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, στις οποίες εκτιμά η Ένωση πως η Σύρος “πρέπει να δώσει το “παρών”” κι ως εκ τούτου, η Τουριστική Επιτροπή να εξασφαλίσει τον τρόπο.

Το νησί μας πρέπει να συμμετάσχει σε δύο ακόμη εκθέσεις της Σερβίας – Βελιγραδίου από 22-25/2/2018 και της Γενεύης στις 11-14/1/2018” υποστήριξε κατηγορηματικά, ζητώντας από τον πρόεδρο, Δομένικο Σαγκινέτο να λάβει σοβαρά υπόψιν τις συγκεκριμένες προτάσεις στη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής που θα ακολουθήσει.

Πέραν των ανωτέρω, η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου κινήθηκε σε διαφορετική τροχιά, με τους εκπροσώπους της να ζητούν την ανταπόκριση του Δήμου σε επίπεδο προωθητικού υλικού έντυπου και όχι μόνον, για την έκθεση MITE στην Αθήνα, η οποία και θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο (19 - 22 Οκτωβρίου 2017).

Θολό τοπίο... λόγω μη πραγματοποίησης ως σήμερα, απολογισμού

Ερωτηθείς ο κ. Αρβανίτης να τοποθετηθεί για τον χρόνο προετοιμασίας της αρμόδιας Επιτροπής ενόψει του προγραμματισμού της συμμετοχής στις τουριστικές εκθέσεις, άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει το γεγονός της μη πραγματοποίησης μέχρι σήμερα απολογισμού της τουριστικής πορείας της Σύρου σχετικά με τη φετινή σεζόν και τον “παλμό” της.

O χρόνος προγραμματισμού θα έλεγα ότι είναι εντάξει με την προϋπόθεση όμως, ότι έπρεπε πρώτα να γίνει μία αξιολόγηση – εκτίμηση της τουριστικής περιόδου που πέρασε και βάσει αυτών των αποτελεσμάτων να γίνει δεύτερη συζήτηση σχετικά με το ποιές είναι οι νέες αγορές στόχοι για τη Σύρο και πώς θα προωθηθούμε και θα ενισχύσουμε την παρουσία μας σε αυτές τις αγορές” σχολίασε κατηγορηματικά ο κ. Αρβανίτης, προσθέτοντας παράλληλα πως, “άρα, λοιπόν, κατευθείαν πάμε στο δεύτερο κομμάτι που όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων πάλι θα είναι κάπως θολό το τοπίο όσον αφορά τις συμμετοχές”.

Η Περιφέρεια καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τις αγορές που εξυπηρετούν τα Δωδεκάνησα”

Δεδομένου του σχολιασμού του κ. Αρβανίτη – προς τα παρευρισκόμενα μέλη της Επιτροπής - ως προς το κομμάτι που μπορεί να καλύψει η Περιφέρεια, αλλά και τις επιπλέον ανάγκες της Σύρου, οι οποίες και δεν λαμβάνονται υπόψιν από την Περιφερειακή Αρχή στον προγραμματισμό της για την προσεχή περίοδο συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις, ο ίδιος κλήθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά.

Ο προγραμματισμός της Περιφέρειας καλώς έγινε έτσι όπως έγινε με την έννοια ότι εκείνοι έπρεπε να κάνουν τον προγραμματισμό έγκαιρα για τις συμμετοχές σε εκθέσεις της Περιφέρειας. Το θέμα είναι ότι εμείς σαν νησί, παρότι το είχαμε ζητήσει ως Ένωση, έπρεπε να είχαμε στείλει μία επιστολή ενδιαφέροντος αναφορικά με τις εκθέσεις και μετά τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη ότι θα μας βοηθούσε, ώστε να τους ενημερώσουμε αναφορικά με τις νέες αγορές που έχει προσεγγίσει κι έχει ανοίξει το νησί προκειμένου να μας βοηθήσουν – τουλάχιστον - όσον αφορά στο κομμάτι της συμμετοχής μας σε αυτές” υποστήριξε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας ως εκ τούτου, πως, “ο προγραμματισμός έτσι όπως φαίνεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εξυπηρετεί τις αγορές που εξυπηρετούν τα Δωδεκάνησα και πολύ λιγότερο τις Κυκλάδες”.

Θέλησε να προσθέσει μάλιστα πως, “Ενδεχομένως να ήταν κάπως διαφορετικά αυτά τα ποσοστά αν κι εφόσον είχαμε ενημερώσει κι εμείς έγκαιρα την Περιφέρεια για τις προθέσεις μας και για το ενδιαφέρον που δείχνουμε για τις νέες αγορές”.

Βάσει των ανωτέρω, σχολίασε μάλιστα, πως η μη δυνατότητα κάλυψης κόστους από την Περιφέρεια, αυτομάτως σημαίνει την επιβάρυνση του Δήμου για την συμμετοχή. Ο κ. Αρβανίτης επανέλαβε μάλιστα πως για τις εκθέσεις της Γενεύης και του Βελιγραδίου, “βάσει του προγραμματισμού που έχει κάνει η Περιφέρεια σε αυτές δεν έχει συμμετοχή. Άρα, σημαίνει πως εμείς θα πρέπει, αν κι εφόσον πάμε, να αναλάβουμε το κόστος της μετακίνησης που στο ελάχιστο είναι 2.500 ευρώ σε περίπτερο του ΕΟΤ”.

Υποστήριξε μάλιστα πως, “Είναι ένα κόστος που θα μπορούσαμε να το είχαμε γλιτώσει αν υπήρχε μία έγκαιρη ενημέρωση κι ένας προγραμματισμός αναφορικά με τις εκθέσεις και την επικοινωνία μας με την Περιφέρεια”.

Ζητούν την αύξηση του προϋπολογισμού για εκθέσεις

Σταθερά στη θέση της περί αξιοποίησης εκ μέρους της Σύρου, της δυνατότητας προβολής που “χαρίζουν” οι εκθέσεις, η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου υποστήριξε την αύξηση του ποσού στον κωδικό συμμετοχής, στον προϋπολογισμό του Δήμου. “Υπάρχει μία γενικότερη πολιτική του Δήμου όσον αφορά τα fam trips και τις συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις όπου θα έλεγα μειώνεται η αποδοτικότητα και η έννοια αυτών των ενεργειών τουριστικής προώθησης. Γι αυτό τον λόγο ήμασταν κάθετα αντίθετοι όταν κατατέθηκε ο προϋπολογισμός και διαπιστώσαμε ότι στον κωδικό των συμμετοχών σε εκθέσεις υπήρχε μόνον το ποσό των 5.000 ευρώ” δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “το ποσό αυτό είναι πάρα πολύ μικρό και νομίζω ότι λογικά αν και εφόσον κατατεθεί νέος προϋπολογισμός, εμείς, η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου θα ξαναζητήσουμε πάλι την αύξηση αυτού του ποσού εφόσον πλέον είναι κοινή τουριστική λογική ότι το νησί πρέπει να συμμετέχει στις τουριστικές εκθέσεις αυτές”. Σημείωσε μάλιστα πως, “οι συγκεκριμένες συμμετοχές αποτελούν την “κορωνίδα” των όποιων προωθητικών ενεργειών κάνει ένας προορισμός”.

 

Σοβαρή καθυστέρηση για νέο τουριστικό έντυπο

Παρά τα σοβαρά σχόλια που έχουν προκύψει καθ΄ όλη τη διάρκεια του παρελθόντος για την εικόνα του τελευταίου τουριστικού εντύπου της Σύρου με τίτλο “4 εποχές”, αναφορικά με το οποίο προ μηνών μάλιστα, η Δημοτική Αρχή είχε αναθεωρήσει την αρχική θετική στάση της, ωστόσο, μέχρι σήμερα, η Σύρος αναγκάζεται στις εκθέσεις να πορεύεται με το ίδιο υλικό ή και με υλικό της παλαιότερης θητείας, αφού δεν έχει προχωρήσει η έκδοση νέου φυλλαδίου.

Σε σοβαρές επισημάνσεις προχώρησαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων αλλά εκ νέου και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, ζητώντας κατηγορηματικά την αντικατάστασή του. “Το φυλλάδιο αυτό είναι απαράδεκτο” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανίτης, τονίζοντας παράλληλα πως, “Χρειάζεται να υπάρξει ένα καινούργιο φυλλάδιο σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαμε κάνει τον Μάρτιο και τον Ιούνιο”.

Με φόντο μάλιστα την κωλυσιεργία της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή διαπιστώνεται ως σήμερα, αφού παρουσιάζεται ανέτοιμη για τη διάθεση νέου τουριστικού εντύπου στις προσεχείς εκθέσεις, ο κ. Αρβανίτης πρόσθεσε πως, “πίστευα και ήλπιζα ότι το φυλλάδιο θα είναι σήμερα έτοιμο για να μας αντιπροσωπεύσει με έναν πιο σοβαρό τρόπο στις εκθέσεις του εξωτερικού. Ακούσαμε τώρα ότι δυστυχώς το φυλλάδιο δεν είναι έτοιμο και απ΄ ό,τι φαίνεται πάμε για τον επόμενο χρόνο”. Επισημαίνοντας μάλιστα την απογοήτευσή του, έκλεισε τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως, “το διαθέσιμο φυλλάδιο δεν είναι αυτό που θα εξυπηρετήσει τις τουριστικές ανάγκες του νησιού μας”, προτρέποντας τέλος τον κ. Σαγκινέτο να επισπεύσει τις απαραίτητες διαδικασίες.