Ενημέρωση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Συνάντηση Γ. Μαραγκού με τον Π. Ξενοκώστα με φόντο το Νεώριο

  • Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 2017 - 16:58

Το επιχειρηματικό σχέδιο της ελληνοαμερικανικής ONEX, για την επαναλειτουργία, τον εκσυγχρονισμό, και την περαιτέρω ανάπτυξη των ναυπηγείων «Νεώριον», αναλύσαμε διεξοδικά με τον εκπρόσωπο της, κ. Πάνο Ξενοκώστα, μετά την πλήρη αποδοχή της επενδυτικής πρότασης από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των τελευταίων διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΟΝΕΧ, της Ελληνικής Κυβέρνησης και των πιστωτριών τραπεζών, κατά τις οποίες επήλθε πλήρη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών, ο κ. Ξενόκωστας παρουσίασε διεξοδικά στον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, κ. Γιώργο Μαραγκό, το αναπτυξιακό και χρηματοδοτικό πλάνο καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης, για την οποία πέραν του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος της εταιρίας, υπάρχει και επισήμως, δια στόματος του Αμερικανού Πρέσβη κ. Geoffrey R. Pyatt, τόσο κατά την πρόσφατη παρουσία του στο Δήμο Σύρου- Ερμούπολης, όσο και κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Αμερική, έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης συνάντησης του Δημάρχου με τον κ. Ξενοκώστα, ο κ. Μαραγκός παρουσίασε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής σε τομείς όπως οι λιμενικές εγκαταστάσεις και το master plan του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η αξιοποίηση του στρατοπέδου, η αναβάθμιση του αεροδρομίου καθώς και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη λοιπών υποδομών μέσω του ΕΣΠΑ ή λοιπών συγχρηματοδοτούμενων εργαλείων.

Κοινή διαπίστωση και των δύο αποτελεί το γεγονός ότι η επαναλειτουργία, ο εκσυγχρονισμός και η περαιτέρω ανάπτυξη του ναυπηγείου δημιουργεί τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές και οφέλη για το νησί μας και ιδιαίτερα τους εργαζομένους και τις οικογένειες τους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν βιώσει συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη επένδυση δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία λειτουργώντας, συμπληρωματικά και σε πλήρη συνέργια με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού μας, δεδομένου ότι το επενδυτικό πλάνο της ONEX περιλαμβάνει τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου προκειμένου να λειτουργεί συμβατά με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να επιταχύνει, στο μέτρο του δυνατού, όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε το ναυπηγείο να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, με βάση τα νέα δεδομένα, στηρίζοντας έμπρακτα και αποφασιστικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να καταστήσει τη Σύρο οικονομικά και γεωπολιτικά, σημείο αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.