Αναλυτική παρουσίαση της ατζέντας του 2018 από τους Δρομείς Σύρου και αντιπαράθεση αιρετών αναφορικά με τις απαιτήσεις του διοργανωτή του Syros Trimore Triathlon

Αθλητικό ιδεώδες και πολυεπίπεδο... όφελος

Αναγνώριση του “κέρδους” της Σύρου από την υποστήριξη επιτυχημένων αθλητικών εκδηλώσεων

Άμεση και κατηγορηματική υπήρξε η παρότρυνση αιρετών προσώπων από κάθε παράταξη προς τη Δημοτική Αρχή σχετικά με τη διατήρηση του αποφασιστικού ρόλου της όσον αφορά την ομαλή διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στο νησί, σε χρόνους που η ίδια θα εγκρίνει, προκειμένου να προασπίζει – ως οφείλει - το όφελος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και να μην παρουσιάζεται “έρμαιο” σε υψηλές απαιτήσεις ιδιωτών.

Δεδομένης της παρουσίασης και συζήτησης των διοργανώσεων που προγραμματίζουν οι Δρομείς Σύρου για το 2018, αλλά και της εισήγησης έγκρισης της συνέχισης για το επόμενο έτος, του μεγάλου αθλητικού γεγονότος “Syros Trimore Triathlon” από την εταιρεία Diaplous s.s.d.a. , αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι - μεταξύ των οποίων και μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας -, υπερασπίστηκαν – σαφώς - το πολυεπίπεδο όφελος που προκύπτει από την πραγματοποίησή τους για τον τόπο, καυτηριάζοντας ωστόσο τη στάση τόσο του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, όσο και του εντεταλμένου για θέματα Αθλητισμού, Γουλιέλμου Πρίντεζη, οι οποίοι υποστήριξαν με σθένος συνολικά τα αιτήματα της ανωτέρω εταιρείας.

Μεταξύ άλλων, η Diaplous s.s.d.a. στην πρόταση που κατέθεσε προς τον Δήμο και την Επιτροπή Αθλητισμού αιτήθηκε να υπάρξει δημοτική δέσμευση για την υποστήριξη του Syros Trimore Triathlon για τα επόμενα πέντε έτη, αλλά και απόφαση με την οποία τα “συμφέροντα της διοργάνωσης θα διαφυλάσσονται από ενέργειες φορέων ενάντιων ή ανταγωνιστικών εκείνης”.

Αποκλειστικά ως προς τις ανωτέρω απαιτήσεις, αρκετοί ήταν οι σύμβουλοι που τάχθηκαν αντίθετοι εξηγώντας πως, δεν δύναται μία εταιρεία να αποφασίζει εμμέσως για τις αθλητικές διοργανώσεις ενός τόπου και να επιχειρεί να δεσμεύει τη δημοτική πλευρά στο αθλητικό καλεντάρι της για τα επόμενα έτη, εστιάζοντας – εύλογα – και στο προσωπικό όφελός της, πέραν της προβολής του τόπου και της προσέλκυσης επισκεπτών που χαρίζει μέσω της επιτυχημένης – ομολογουμένως - διοργάνωσης.

Τα παραπάνω μάλιστα, ακολούθησαν της διαδικασίας ενημέρωσης που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος των Δρομέων Σύρου, Μανώλης Αργυρός, ο οποίος συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να κάνει έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του 2017, αλλά και να ενημερώσει για τον προγραμματισμό των αθλητικών διοργανώσεων του 2018, με μοναδική “παράκληση” προς τη Δημοτική Αρχή, να μην εμποδίσει – μέσω οποιασδήποτε δέσμευσής της απέναντι σε ιδιώτες – την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος που ήδη έχει “κλείσει” για το προσεχές έτος.

Δρομείς Σύρου: Προτάσσουμε το αθλητικό ιδεώδες. Επιθυμία μας η μη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου

Ειδικότερα, ο κ. Αργυρός κατέστησε ξεκάθαρη εξ αρχής τη φιλοσοφία του Συλλόγου των Δρομέων Σύρου που αριθμεί περί τα 180 εγγεγραμμένα μέλη (ενεργοί αθλητές οι περισσότεροι), τονίζοντας κατηγορηματικά πως, μέλημά όλων είναι “να προτάσσουμε το αθλητικό ιδεώδες”, μεριμνώντας ταυτόχρονα για τη “μη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου” όταν διοργανώνονται αθλητικές εκδηλώσεις.

Κάνοντας σύντομη αναφορά στις εκδηλώσεις Finikas Run, Vari Run, Dellagracia Run (ενδεικτικά 450 άτομα συμμετοχές), αλλά και μιλώντας για το Syros City Trail, ο Μανώλης Αργυρός έδωσε έμφαση ιδιαιτέρως στην κορυφαία διοργάνωση Syros Run.

Υπενθυμίζοντας πως σε αυτήν υπήρξαν συμμετοχές που έφθασαν τα 1.500 άτομα, επεσήμανε πως, εξ αυτών, οι 520 ήταν από άλλα μέρη της Ελλάδος ενώ υπήρξαν και μερικές συμμετοχές από το εξωτερικό.

Το Syros Run είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση σε σχέση με τον κόσμο που προσελκύει. Συμμετείχαν συνολικά 1.500 άτομα εκ των οποίων 520 ήταν από την υπόλοιπη Ελλάδα και ορισμένες συμμετοχές εξωτερικού. Συμμετοχές είχαμε από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Βόλο, Ηράκλειο, Πάτρα, Κόρινθο, Αγρίνιο και γειτονικά Κυκλαδονήσια” ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως, μέλημα των Δρομέων Σύρου αποτελεί η ενίσχυση της συγκεκριμένης διοργάνωσης, με στόχο να καταστεί μία “μοναδική εμπειρία” για τους συμμετέχοντες.

Δίνουμε τη δέσμευσή μας ειδικά για τη διοργάνωση αυτή, ως μόνιμου και καταξιωμένου θεσμού στον τόπο μας. Το όραμά μας γι αυτήν τη διοργάνωση είναι να μπορέσουμε με συνεργασία κι άλλων πολιτιστικών φορέων του νησιού να κάνουμε αυτόν τον αγώνα μία αξέχαστη εμπειρία. Μία εμπειρία κατά την οποία ο συμμετέχων δεν θα έρθει στο νησί μόνο για να “τρέξει”” σχολίασε σχετικά, εξηγώντας πως, τον καθαρά αθλητικό κορμό αυτής της εκδήλωσης, ο Σύλλογος που εκπροσωπεί, έχει την επιθυμία να τον πλαισιώσει και από εκδηλώσεις όπως ενημερωτικές ημερίδες, ξεναγήσεις σε πολιτιστικούς χώρους κ.α..

Έχουμε πολλές ιδέες και ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς προκειμένου να κάνουμε ένα τριήμερο πολιτιστικών – αθλητικών δράσεων” πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα πως, “θέλουμε η κοινωνία της Σύρου να γίνει κοινωνός της προσπάθειας αυτής”.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Αργυρός θέλησε να επαναλάβει πως, “Σε γενικές γραμμές έχουμε την ιδέα να μην προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε πόρους του Δήμου” αφού όπως συμπλήρωσε, “Προσπαθούμε να καλύψουμε όλους αυτούς τους αγώνες χωρίς να ζητήσουμε χρήματα από τον Δήμο. Αυτός είναι ένας στόχος, τον οποίο πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε”.

Άλλωστε όπως υπογράμμισε, οι Δρομείς Σύρου διατηρούν τη φιλοσοφία να ευαισθητοποιούν τους πολίτες σχετικά με την αξία του αθλητισμού κι ακριβώς γι αυτόν τον λόγο να διοργανώνουν αθλητικές εκδηλώσεις “επιτυχημένες και μαζικές”. “Σημαντικό είναι να γίνονται οι αγώνες και να συμμετέχουν οι αθλητές και όχι να δίνουμε συνέχεια χρήματα για να γίνεται κάτι” υποστήριξε ο ίδιος.

Συνεργασία με ΝΟΣ κι εμπλουτισμός της ατζέντας του 2018

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Αργυρός παρουσίασε αναλυτικά τις διοργανώσεις που θα προωθήσει κι έχει προετοιμάσει ο Σύλλογος των Δρομέων της Σύρου για το έτος 2018. Σύμφωνα με την παρουσίασή του, το Dellagrazia Run θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, το Vari Run στις 22 Απριλίου του 2018 και το Finikas Run στις 18 Μαρτίου του 2018.

Επίσης, σταθερά διατηρείται στην ατζέντα τους η επιτυχημένη διοργάνωση του Syros City Trail στην 1η Σεπτεμβρίου του 2018, όπως παρομοίως και το Syros Run με προγραμματισμένη ημερομηνία στις 26 Μαΐου του επόμενου έτους.

Στην κατεύθυνση της συνεχούς μέριμνας και ανάπτυξης διοργανώσεων οι Δρομείς Σύρου εμπλουτίζουν τις αθλητικές εκδηλώσεις αναπτύσσοντας συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου (ΝΟΣ) και προγραμματίζοντας για το τριήμερο 14 – 15 – 16 Σεπτεμβρίου του 2018 το Syros Aquathlon. Η εν λόγω διοργάνωση θα περιλαμβάνει πέντε αθλήματα και χωρίζεται όπως ακολούθως, καθ΄ όλη τη διάρκεια του τριημέρου: Syros Aquathlon (18+) 2500μ. τρέξιμο – 1000μ. Κολύμβηση – 2500μ. τρέξιμο, Syros Aquathlon ΔΙΑΠΛΟΥΣ (18+) 1260μ. Κολύμβηση, Syros Aquathlon Kids (ως 16 ετών) 300μ. Τρέξιμο – 50μ. Κολύμβηση – 300μ. Τρέξιμο, Syros Aquathlon Fun Run (18+) 5200μ. Τρέξιμο και Syros Aquathlon Noght Swimming (18+) 500μ. Κολύμβηση (νυχτερινό).

Στα παραπάνω, ο κ. Αργυρός επεσήμανε πως, μέριμνα των Δρομέων Σύρου αποτελεί η ασφάλεια και πιστοποίηση των διαδρομών με σκοπό την ομαλή έκβαση των διοργανώσεων, κάνοντας αναφορά με σαφήνεια στις πιστοποιήσεις που λαμβάνει σχετικά ο Σύλλογός τους για το σύνολο των παραπάνω αθλητικών εκδηλώσεων.

Ζητούν στήριξη σε προβολή και προάσπιση του προγράμματος

Παράλληλα, ο Μανώλης Αργυρός παρουσιάστηκε σαφής ως προς τα αιτήματα που διατηρούν οι Δρομείς Σύρου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, επαναλαμβάνοντας πρωτίστως τη μέριμνα των μελών να μην επιβαρύνεται οικονομικά το δημοτικό ταμείο.

“Γενικότερα είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε να μη ζητήσουμε χρήματα από τον Δήμο σε καμία διοργάνωση πλέον και θα τα καλύψουμε από χορηγούς και με άλλους τρόπους” σημείωσε ξανά, ζητώντας ακολούθως τη στήριξη του Δήμου σε επίπεδο προβολής των δράσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τη μέριμνα της δημοτικής πλευράς ως προς το κομμάτι της προάσπισης του σημερινού προγραμματισμού.

“Το πρώτο αίτημα αφορά τη στήριξη του Συλλόγου μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προβολή των δράσεών μας. Είδαμε μετά λύπης μας ότι πέρυσι ούτε καν δεν είχαμε μία προβολή στους “φίλους” σας. Περιμέναμε μία καλύτερη προβολή των αγώνων και των διοργανώσεων των οποίων κάνουμε στη Σύρο” σχολίασε σχετικά ο κ. Αργυρός, προβαίνοντας επίσης και σε “μία παράκληση”. “Να μην λάβει το δημοτικό συμβούλιο καμία απόφαση που θα παρεμποδίσει κάποια από τις δράσεις μας” δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται στο αίτημα της διοργανώτριας εταιρείας του Syros Trimore Triathlon να διαφυλαχθούν τα συμφέροντά της ως προς το κομμάτι της πραγματοποίησης του αθλητικού τριημέρου – τετραημέρου της.

“Ο σκοπός του Συλλόγου μας είναι να κάνουμε αγώνες στη Σύρο όσο πιο πετυχημένους μπορούμε και πιο μαζικούς. Πώς αυτό μπορεί να γίνει αν βγούμε από τη μέση από μία περίοδο όπως θέλει και διαλέγει η κάθε εταιρεία;” σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος των Δρομέων Σύρου, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Ψήφισαν για τη διοργάνωση του Τριάθλου για το 2018 ανανεώνοντας τη συζήτηση για νέο δημοτικό συμβούλιο

Ως προς το θέμα της έγκρισης της συνέχισης της μεγάλης διοργάνωσης του Syros Trimore Triathlon υπερψήφισε η πλειοψηφία των συμμετεχόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου, στη βάση της εισήγησης που τέθηκε επί τάπητος από την πλευρά της Επιτροπής Αθλητισμού.

Ειδικότερα, οι αιρετοί ενέκριναν - κατά πλειοψηφία – την πρόταση συνέχισης της εν λόγω διοργάνωσης (21-24 Ιουνίου του 2018), για την οποία η εταιρεία ζητά την ικανοποίηση περίπου 24 αιτημάτων από τον Δήμο, αποφασίζοντας τελικώς να επανέλθουν σε νέα συνεδρίαση, όπως προβλέπεται άλλωστε, για την έγκριση της οικονομικής συμμετοχής του Δήμου με το ανώτερο ποσό να μην ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.

Κατά το χρονικό διάστημα των παρατηρήσεων, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, υπήρξε καυστικός απέναντι στη Δημοτική Αρχή και τη στάση της, με φόντο την προχειρότητα που έδειξε κατά την εισήγηση του θέματος ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Γουλιέλμος Πρίντεζης, ο οποίος τόνισε πως στην Επιτροπή Αθλητισμού συζητήθηκε το αίτημα της εταιρείας για λήψη απόφασης από τον Δήμο σχετικά με την ανάληψη δέσμευσης για υλοποίηση της εκδήλωσης τα επόμενα πέντε έτη, τροποποιώντας εν συνεχεία τη δήλωσή του και λέγοντας πως γι αυτό το θέμα θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο.

Δεν το αναφέρετε στην εισήγησή σας. Δεν έχει αποφασίσει καν η Αθλητική Επιτροπή για τα πέντε έτη. Πώς θα το συζητήσουμε τώρα εδώ” ρώτησε σε κατηγορηματικό ύφος ο κ. Χρυσαφίδης, εκθέτοντας εντέχνως τον κ. Πρίντεζη, τα λεγόμενα του οποίου ήρθαν σε αντίθεση με τις δηλώσεις του δημάρχου, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε πως, το θέμα της διοργάνωσης για τα επόμενα πέντε έτη, μπορεί να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση μαζί με το οικονομικό κομμάτι στήριξης.

Την ανωτέρω ασυνεννοησία των προσώπων της Δημοτικής Αρχής “επισφράγισε” η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Παπαμανώλη, ο οποίος θέλησε να σημειώσει παρακάτω πως, η εν λόγω διοργάνωση αποτελεί προϊόν του Δήμου και η εταιρεία είναι απλώς ένας προμηθευτής, σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος χρεώνοντας αρνητική διάθεση σε συμβούλους της μειοψηφίας για το συγκεκριμένο θέμα με φόντο τις παρατηρήσεις τους για το κόστος, την απαίτηση διασφάλισης αποκλειστικά των συμφερόντων της εταιρείας και το αίτημά της περί 5ετούς δέσμευσης του Δήμου απέναντί της, υποστήριξε στην αντίθετη κατεύθυνση, ότι η δημοτική πλευρά θα όφειλε - πρώτη – να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την παραμονή της διοργάνωσης στο νησί.

Αν άκουγα τη συζήτηση και ήμουν ο διοργανωτής θα την έπαιρνα και θα έφευγα” σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, υποστηρίζοντας μετ΄ επιτάσεως το όφελος που έχει η Σύρος από την προβολή που γνωρίζει μέσω του Τριάθλου και την προσέλκυση κόσμου και αθλητών – επισκεπτών που καταγράφει το νησί, καλώντας τους αιρετούς να υιοθετήσουν θετική σκοπιά για το θέμα.

Υπεράσπιση με επιμονή της διοργανώτριας εταιρείας

Εκτός των ανωτέρω, παρατηρήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της εταιρείας έκαναν μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Κεράνης και ο Γιάννης Βρούτσης από τη μείζονα αντιπολίτευση, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να μην υποστηρίξει το αίτημά της σχετικά με τη “διαφύλαξη των συμφερόντων της”, ώστε να μην βρεθεί απολογούμενος ο Δήμος απέναντι σε Σύλλογο ή άλλη διοργάνωση, ενώ παρομοίως έπραξαν τόσο ο Δημήτρης Κοσμάς και ο Δομένικος Σαγκινέτος, όσο και ο Σταύρος Γουσγουνέλης σχετικά και με το θέμα της απαίτησης δέσμευσης υλοποίησης της διοργάνωσης για 5 έτη που θέτει η εταιρεία.

Στις απαντήσεις του, ο Γουλιέλμος Πρίντεζης αν και διευκρίνισε πως το οικονομικό κομμάτι και το θέμα του χρόνου θα συζητηθούν τελικά σε νέα συνεδρίαση, ωστόσο υπερασπίστηκε την πλευρά της εταιρείας, προβαίνοντας σε ερμηνείες και δηλώσεις όσον αφορά τις γραπτές απαιτήσεις της.

Σχετικά με την 5ετία που είπε και ο κ. Χρυσαφίδης (...) είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητρόπαπας θέλει να είναι σίγουρος ότι αυτή η επιτυχημένη πορεία του Syros Triathlon θα συνεχίσει και από την επόμενη Δημοτική Αρχή” ανέφερε σχετικά ο κ. Πρίντεζης, προσθέτοντας για τη δαπάνη στήριξης του Δήμου προς τη διοργάνωση πως, “Ο Δήμος πληρώνει τιμολόγια. Αν του φέρει τιμολόγιο από “παντόφλα” θα πληρώσει την “παντόφλα””.

Υπογράμμισε μάλιστα πως, δεν τίθεται ζήτημα για δαπάνη άνω των 5.000 ευρώ, καταλήγοντας δε, πως, σχετικά με το αίτημα διαφύλαξης των συμφερόντων της, “Είναι σαφές ότι μιλάει για εκείνες τις ημέρες για να μη γίνει κάποια άλλη ανταγωνιστική διοργάνωση στο Τρίαθλο, είτε αυτή είναι δρομική, είτε τριαθλιτική”.

Στον επίλογο της συζήτησης, ο Γιώργος Μαραγκός σε ανάλογο ύφος με τον εντεταλμένο σύμβουλο, επικαλούμενος τη “διαπιστωμένη τεχνογνωσία της εταιρείας” σε θέματα διοργάνωσης “επιτυχημένων αθλητικών εκδηλώσεων”, δήλωσε σε ειρωνικό τόνο απέναντι στους συμβούλους που άσκησαν κριτική τα εξής: “Αν αύριο μεθαύριο η Διάπλους φύγει και πάει σε ένα άλλο νησί, σε έναν άλλο προορισμό να κάνει τη διοργάνωση, μη νομίζετε ότι είναι σαν τα στραγάλια αυτοί οι διοργανωτές σε όλη την Ελλάδα διαθέσιμοι που μπορούν να έρθουν να κάνουν μία τέτοια διοργάνωση. Ή μη νομίζετε ότι ο Δήμος έχει την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία να διασφαλίσει αυτά που κάνει μόνος του”. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του μάλιστα, καλώντας τους αιρετούς να κατανοήσουν το όφελος που προκύπτει για τη Σύρο μέσα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση.