Ομόφωνη υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης για παροχή οικονομικού βοηθήματος στους εργαζομένους του Νεωρίου

Διχαστικές πρακτικές δημοτικής συμβούλου

Εκνευρισμός και ένταση προκλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, κατά τη συζήτηση υποστήριξης αιτήματος των εργαζομένων του Νεωρίου προς το υπουργείο Εργασίας, για παροχή οικονομικού βοηθήματος.

Τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, Μάρκος Βουτσίνος, όσο και πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνης Χατζαντώνης, κατά την ενημέρωση του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, μέμφθηκαν τη μοναδική ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο, για διχαστικές πρακτικές που ακολουθεί, εκπροσωπώντας έναν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων που, καταθέτοντας αγωγές οικονομικών απαιτήσεων, ουσιαστικά στρέφονται εναντίον συναδέλφων τους.

Η ίδια η δημοτική σύμβουλος, έτυχε αυτής της αντιμετώπισης δηλώνοντας, εξ αφορμής αυτής της δικαστικής εκκρεμότητας, κώλυμα να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά του αιτήματος για παροχή οικονομικού βοηθήματος προς τους εργαζομένους.

Η θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Δημοτικού συμβουλίου και οι δημόσιες ευχαριστίες του προέδρου του Εργοστασιακού Σωματείου για την υποστήριξη που τους δίνεται, σε συνδυασμό με τα όσα γνωστοποιήθηκαν στο σώμα σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί, την ώθησαν να υπαινιχθεί ότι επρόκειτο για κατασκευασμένη «παράσταση», η οποία στήθηκε εναντίον της.

Ψήφισμα υποστήριξης

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με αίτημα που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, για παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος προς τους εργαζομένους του Νεωρίου, οι οποίοι επί μήνες παραμένουν απλήρωτοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο του «…η κατάσταση είναι απόλυτα τραγική».

Η ενημέρωση προς το σώμα έγινε προκειμένου ο Δήμος να υποστηρίξει το αίτημα, με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό να δηλώνει ότι «στηρίζουμε ανεπιφύλακτα και απροσχημάτιστα το αίτημα και αυτή η υποστήριξη δεν είναι εκ μέρους μόνο του συλλογικού οργάνου το οποίο εκπροσωπεί το νησί, του δημοτικού συμβουλίου, αλλά εκ μέρους όλης της Συριανής κοινωνίας».

Το σώμα κατέληξε σε ομόφωνη έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο αναφέρεται ότι «Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, σε συνέχεια του ψηφίσματος που είχε λάβει προ λίγων μηνών και λαμβάνοντας υπόψη 1) το έγγραφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 2) το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο Νεώριο Σύρου παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, έχουν περιέλθει σε κατάσταση εξαθλίωσης αναζητώντας συσσίτια για τις οικογένειες τους και 3) το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στο δίκαιο του αιτήματος των εργαζομένων και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων για την χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος, στα πρότυπα που αυτό είχε δοθεί στο παρελθόν σε εργαζομένους άλλων ναυπηγείων».

Λάβροι κατά δημοτικής συμβούλου

Κατά τη συζήτηση του θέματος το κώλυμα που δήλωσε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, αποτέλεσε την αφορμή για μία γενικευμένη εκδήλωση αγανάκτησης προς το πρόσωπο της, εκ μέρους των παρευρισκόμενων εργαζομένων του Νεωρίου, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου, να την στοχοποιούν ευθέως για διχαστικές πρακτικές που ακολουθεί μεταξύ των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, απευθυνόμενος στην δημοτική σύμβουλο,  είπε ότι «στις δύσκολες εποχές που περνάμε, περιμέναμε μία πιο ενωτική και μια πιο διακριτική στάση».

Όπως ο ίδιος διευκρίνισε, η συγκεκριμένη δημοτική σύμβουλος, είχε στηρίξει, ίσως από λανθασμένη εκτίμηση, την πολύμηνη απεργία των εργαζομένων του Νεωρίου, ως νομική τους σύμβουλος, όμως αυτή η απεργία επιδείνωσε την κατάσταση και έφερε και το κλείσιμο του ναυπηγείου, ενώ οι παρευρισκόμενοι στο δημοτικό συμβούλιο εργαζόμενοι της φώναζαν «μας έκαψες».

Πέραν αυτού ο κ. Βουτσίνος είπε ότι «τώρα που είμαστε ένα βήμα πριν από τη λύση,  στηρίζει (η δημοτική σύμβουλος) ενέργειες που προκαλούν διάσπαση στους εργαζόμενους, όπως η αγωγή ακύρωσης της γενικής συνέλευσης, αλλά προχώρησε και σε αγωγές αποζημιώσεων. Δηλαδή έκαναν αγωγή 17 εργαζόμενοι (τους οποίους εκπροσωπεί η δημοτική σύμβουλος) εναντίον 232 [...] και ζητά ο κάθε ένας 25.000 ευρώ από τους άλλους εργαζόμενους. Δηλαδή οι 232 πρέπει να δώσουν το ποσό των 425.000 στους 17».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, αφού εν συντομία εξήγησε ότι υπάρχει μια διαδικασία εξελίξεων σχετικά με την μεταβίβαση του ναυπηγείου στον αγοραστή, που όμως είναι χρονοβόρα.

Μιλώντας για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, τους χαρακτήρισε «εγκλωβισμένους», διότι όπως είπε ο κ. Χατζαντώνης «ενώ φαίνονται εργαζόμενοι, δεν δικαιούνται πολλά επιδόματα και βοηθήματα που δίνονται σε άνεργους».

Ειδικά για την στάση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, ο κ. Χατζαντώνης ανέφερε ότι «επειδή έχει μια προϊστορία ως νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων, η αδίστακτη φιλοδοξία κάποιων ανθρώπων, κάποια στιγμή θα πληρωθεί και ο κόσμος της Σύρου θα μάθει πολλά».

Ενημέρωσε ότι η γενική συνέλευση του ναυπηγείου κατέληξε σε ψήφισμα το οποίο αναφέρεται στα οφειλόμενα δεδουλευμένα μέχρι τον Απρίλιο του 2017, όπου και το ναυπηγείο σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ ένα ποσοστό 5% των εργαζομένων ζητά δεδουλευμένα μέχρι σήμερα, με τη γενική συνέλευση να αποφασίζει τη διαγραφή τους από το Εργοστασιακό Σωματείο.

Αναφερόμενος ο κ. Χατζαντώνης ειδικά στο θέμα της ενότητας μεταξύ των εργαζομένων είπε ότι «έχουμε δείξει τη στάση μας. Το ευχαριστώ και η ανταμοιβή για τις προσπάθειες που έχουμε κάνει 5 μήνες είναι να μας γίνει αγωγή. […] η εκπρόσωπος τους, στο θέμα του βοηθήματος, σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε κώλυμα για 600 οικογένειες που πεινάνε».

Εκνευρισμός και κατηγορίες για στημένη παράσταση

Με την αποχώρηση των εκπροσώπων των εργαζομένων η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι ειδικά για το θέμα της απεργίας, όπως το έθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, η απόφαση της απεργίας ήταν του Σωματείου των εργαζομένων της γενικής συνέλευσης, το οποίο και της ανέθεσε τη νομική εκπροσώπηση για την απόρριψη της αγωγής, κατά της απεργίας, την οποία κέρδισε, σημειώνοντας ότι κατηγορείται επειδή έκανε σωστά τη δουλειά της.

Ενημέρωσε δε ότι το κώλυμα που δήλωσε αφορά στο ότι της ζητήθηκε από το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων να καταθέσει αγωγές για τα δεδουλευμένα τους και επειδή αυτές βρίσκονται σε εκκρεμότητα δεν μπορούσε να συμμετάσχει στη συζήτηση, χωρίς όμως να εξηγήσει τίποτε για τις οικονομικές απαιτήσεις των 17 εργαζομένων που εκπροσωπεί έναντι των 232 συναδέλφων τους και εάν το «μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων» όπως είπε είναι αυτά τα 17 άτομα.

Σημειώνοντας ότι η νέα προσωρινή διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου επέλεξε άλλο νομικό εκπρόσωπο για το Σωματείο, χαρακτηρίζοντας «άνανδρο» το γεγονός ότι σε γενικές συνελεύσεις του Σωματείου, ενώ η ίδια ήταν απούσα, δέχθηκε προσωπική επίθεση τόσο από τον πρόεδρο του όσο και από μέλη της διοίκησης.

Μέμφθηκε δε την στάση του προέδρου, καθώς την απέδωσε σε προσωπική του διαφορά, λόγω του ότι τον έχει αντίδικο σε προσωπική του υπόθεση, σχολιάζοντας ότι «δεν μπορεί ο κάθε ένας, τις προσωπικές του κακίες, επειδή έχει χάσει δικαστήριο από τον αντίδικο δικηγόρο να τις φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο και να ζητάει εξηγήσεις, να ζητάει αποπομπές και να δημιουργεί παραστάσεις, θέατρα και καραγκιοζιλίκια».

Πέραν αυτών, σχολίασε ότι το αίτημα για οικονομικό βοήθημα δεν σχετίζεται με τις αγωγές των εργαζομένων και ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στράφηκαν εναντίον της «ξεχρεώνοντας γραμμάτια ή εκτελώντας υποσχέσεις αμφίδρομες […] να δημιουργήσουν εντυπώσεις και θέατρο».

Με εμφανή εκνευρισμό και φανερή την ενόχληση της για το καλό κλίμα των σχέσεων των εργαζομένων με τους δημοτικούς συμβούλους και τη δημοτική αρχή έκανε λόγο για «καραγκιοζιλίκια και θέατρο. Ξεχρεώνουμε γραμμάτια εδώ μέσα και υποσχέσεις. Αυτό κάνουμε; […] Κι αν η διοίκηση νομίζει ότι μπορεί να αποπέμπει ανθρώπους επειδή έτσι νομίζει, αυτά θα κριθούν όταν έρθει η ώρα να κριθούν στα δικαστήρια. Το φωνάζω για να τα ακούσουν αυτοί που πρέπει και αυτοί που στήσαν αυτό το πανηγυράκι εδώ μέσα σήμερα».