Οι διακοπές υδροδότησης τους χειμερινούς μήνες ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης

Χωρίς νερό και το χειμώνα

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα υδροδότησης συγκεκριμένων περιοχών του νησιού, έθεσε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργο Παπαμανώλη, να παράσχει την σχετική ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή Καλαμίσια, καθώς τις τελευταίες ημέρες επαναλήφθηκε η διακοπή της υδροδότησης του οικισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και άλλες οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο, ταλανίστηκαν από συνεχείς διακοπές νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού, με το θέμα να τίθεται και στο παρελθόν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αιχμές για ουσιαστική και ξεκάθαρη απάντηση χωρίς δικαιολογίες

Ο Αν. Γιαλόγλου, ο οποίος ανέδειξε το πρόβλημα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, απεύθυνε σχετική ερώτηση στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου, Γιώργο Παπαμανώλη, αναφορικά με την διακοπή υδροδότησης στα Καλαμίσια το περασμένο Σαββατοκύριακο. Κατέθεσε μάλιστα εκ νέου επιστολή κατοίκου της περιοχής, η οποία έχει αποσταλεί στο Δήμο και τη ΔΕΥΑΣ από το καλοκαίρι, προς γνωστοποίηση των προβλημάτων υδροδότησης της περιοχής. “Άκουσα το καλοκαίρι κάποιες δικαιολογίες, κάποιες ευσταθούν, σε κάποιες ελέγχεται η ευστάθειά τους, το μείζον πρόβλημα είναι όπως φαίνεται η επάρκεια παραγωγής”, ανέφερε ο επικεφαλής της μειοψηφίας, συνεχίζοντας ότι γνωρίζει τις ενέργειες για την αγορά και εγκατάσταση ακόμα μίας μονάδας αφαλάτωσης και ρωτώντας αν αυτή η ενέργεια θα λύσει το πρόβλημα στα Καλαμίσια.

“Θα ήθελα μία ξεκάθαρη απάντηση γιατί οι άνθρωποι, τώρα το χειμώνα, δεν έχουν νερό, από ένα υψόμετρο και πάνω. Το καλοκαίρι ήταν αυξημένη η ζήτηση τις ώρες αιχμής. Τώρα το χειμώνα ποια είναι η απάντηση γι’ αυτό το ζήτημα;” σχολίασε, παρακαλώντας για μία ξεκάθαρη και έγγραφη απάντηση προκειμένου και οι κάτοικοι να γνωρίζουν “τι μέλλει γενέσθαι με ένα στέρεο τρόπο”. Επεσήμανε δε ότι από τη στιγμή που μία περιοχή είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο του Δήμου θα πρέπει να έχει σωστή παροχή ανεξαρτήτως υψομετρικού καθεστώτος.

Μηχανήματα τηλεμετρίας, νέα μονάδα αφαλάτωσης και επισκευή δεξαμενής Στην απάντηση του ο Γ. Παπαμανώλης επεσήμανε ότι η επιστολή είναι εις γνώσιν του και μάλιστα έχει απαντηθεί εγγράφως από την υπηρεσία, ενώ έχει αποσταλεί και στο Συνήγορο του Πολίτη. Χωρίς να δώσει άλλες διευκρινήσεις για το πρόβλημα της περιοχής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ προχώρησε σε απαρίθμηση των δράσεων της Δημοτικής Επιχείρησης, από το καλοκαίρι και μετά, για τη συνολική βελτίωση της υδροδότησης του νησιού και του ελέγχου της, χαρακτηρίζοντας τις διακοπές “γάγγραινα που απορροφά καθημερινά το νερό που παράγεται”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαμανώλης αναφέρθηκε στην πρόσφατη τοποθέτηση δύο τηλεμετρητών πίεσης και ροής σε σημεία της Ερμούπολης, προκειμένου να ελέγχονται καλύτερα και να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν διαρροές. Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ υπενθύμισε την πρόσφατη χρηματοδότηση του 1 εκ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και του περιορισμού των διαρροών.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επισημάνει την προμήθεια μίας νέας μονάδας αφαλάτωσης 1.000 κ.μ., μέσω της οποίας θα λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας νερού. “Με τα 1.000 κυβικά που θα μας δώσει αυτή η νέα μονάδα, θα έχουμε τα 5.500 κ.μ. την ημέρα, παραγωγή η οποία θα καλύψει και θα σταματήσει αυτά τα προβλήματα που είχαμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο διαγωνισμός για το έργο, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ + ΦΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου. Η μονάδα αναμένεται να εγκατασταθεί και να τεθεί σε λειτουργία πριν από την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο.

Συμπληρωματικά σε αυτό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ αναφέρθηκε στη στεγανοποίηση με πλαστική μεμβράνη μίας δεύτερης υδατοδεξαμενής στη θέση Μπαρούμη, ενώ θα ακολουθήσει εντός διμήνου ανασχεδιασμός του κεντρικού αντλιοστασίου ύδρευσης, ώστε αυτή να γίνει αξιοποιήσιμη. Χαρακτήρισε δε το σημείο “κλειδί” για το διαμοιρασμό του νερού σε Ερμούπολη και Μάννα, καθώς εκεί συγκεντρώνεται όλη η παραγωγή του εργοστασίου αφαλάτωσης. Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση της μίας προβληματικής αντλίας στην αφαλάτωση, που θα βελτιώσει κατά πολύ την παροχή του νερού και τη δυναμική του μηχανήματος, ευχόμενος να μην επαναληφθούν τα «ατυχή», όπως τα χαρακτήρισε, περιστατικά.

“Αυτές οι δράσεις είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Επιχείρηση το καλοκαίρι που πέρασε. Το μόνο που λειτουργεί ως αστάθμητος παράγοντας είναι οι διαρροές, για τις οποίες είμαστε σε επιφυλακή και τις παρακολουθούμε μέσω των δύο μικρών μονάδων τηλεμετρίας που διαθέτουμε και οι οποίες μελλοντικά θα αντικατασταθούν”, ανέφερε ο κ. Παπαμανώλης, δηλώνοντας αισιόδοξος για τη σημαντική αύξηση της δυναμικότητας του συστήματος ύδρευσης.

Πιέσεις για συγκεκριμένη απάντηση με πιθανότητα επικουρικών ενεργειών για τα Καλαμίσια

Παρά τα προαναφερόμενα ο Αν. Γιαλόγλου επεσήμανε ότι το ερώτημα του αφορούσε σε χειμερινή διακοπή, που συνέβη πριν λίγες ημέρες και η οποία δεν απαντάται με μία γενική εξαγγελία δράσεων. Επισημαίνοντας ότι διανύουμε το μήνα με τη χαμηλότερη δυνατή ζήτηση νερού και τη χαμηλότερη συγκέντρωση ανθρώπων στο νησί, πάλι το νερό δεν επαρκεί. “Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο τοπικού χαρακτήρα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε;”, ρώτησε, ζητώντας εκ νέου έγγραφη επιβεβαίωση των όσων ειπώθηκαν, αλλά και διευκρινίσεις εάν και κατά πόσο το πρόβλημα λύνεται με τις δράσεις που ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ.

Με τη σειρά του ο Γ. Παπαμανώλης, χαρακτήρισε το πρόβλημα στα Καλαμίσια εντοπισμένο και περιορισμένο, για το οποίο ίσως και επικουρικά των υπόλοιπων δράσεων προγραμματιστεί ανασχεδιασμός του δικτύου της περιοχής. Επεσήμανε όμως ότι πέραν της συγκεκριμένης επιστολής δεν έχει γίνει κάποιο άλλο παράπονο. Τόνισε όμως τη διαδικασία αντικατάστασης της αντλίας της αφαλάτωσης, η οποία είναι σε εξέλιξη και θα βελτιώσει άμεσα τα οποία προβλήματα, καθώς το τελευταίο διάστημα το μηχάνημα είχε περιορισμένη παραγωγή.