Θέσεις του διοργανωτή του 3rd TRIMORE SYROS TRIATHLON μετά τη δημοτική απόφαση παράλληλης διεξαγωγής του, με το MINI VIKELAS CUP 2018

Απαιτήσεις λόγω οφέλους της Σύρου

Κ. Μητρόπαπας: “Κακώς το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δεχτεί να τοποθετηθεί πάνω στο event του Τριάθλου”

Τις - “καίριας σημασίας” - προϋποθέσεις απρόσκοπτης διεξαγωγής του 3rd Trimore Syros Triathlon, τον Ιούνιο του 2018, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, υπενθυμίζει ο διοργανωτής του προς τον Δήμο, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αποδεχθεί κατά πλειοψηφία την παράλληλη πραγματοποίηση του MINI VIKELAS CUP 2018.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπαπας από την εταιρεία diaplous s.s.d.a. με αναλυτική επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Αθλητισμού, Γουλιέλμο Πρίντεζη εκφράζει τη διαφωνία του με την εν λόγω απόφαση, αφού όπως κατηγορηματικά ισχυρίζεται, η Σύρος απολαμβάνει σπουδαίο όφελος – ήδη – από τη διεξαγωγή του Τριάθλου τα δύο πρώτα χρόνια που αυτό έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων κι ως εκ τούτου, οι όποιες απαιτήσεις – προϋποθέσεις έρχονται στο προσκήνιο από τον διοργανωτή, συνδέονται αποκλειστικά με την περαιτέρω δυναμική προώθηση και ανάπτυξη του Τριάθλου.

Με φόντο τον διάλογο που αναπτύχθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο του οποίου ασκήθηκε έντονη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή για την απόλυτη στήριξή της στη διοργανώτρια εταιρεία του Τριάθλου, ο κ. Μητρόπαπας δίνει τις δικές του απαντήσεις προς όσους καυτηρίασαν τη στάση του και τα απαιτητικά αιτήματά του για τη διεξαγωγή του Τριάθλου στη Σύρο, επισημαίνοντας πως η απρόσκοπτη πραγματοποίησή του με ευθύνη του Δήμου, πρέπει να διασφαλιστεί, αφού το νησί με φόντο την επισκεψιμότητα, απολαμβάνει σημαντικό οικονομικό κέρδος.

Τώρα που πετυχαίνουμε, ο διοργανωτής είναι “Κοτσάμπασης””

Ειδικότερα, ο κ. Μητρόπαπας θέλοντας να διευκρινίσει τη θέση του ως διοργανωτής του Τριάθλου στο νησί της Σύρου και να εξηγήσει τους λόγους των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από πλευράς του, ως “προαπαιτούμενα” για την ομαλή διεξαγωγή του event, έκανε λόγο αναλυτικά για το οικονομικό όφελος της Σύρου.

Αφού πρωτίστως επεσήμανε πως η προβολή της 3ης διοργάνωσης του Τριάθλου προωθείται δυναμικά και η εικόνα που εισπράττει και από τη συμμετοχή του στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου είναι πως φέτος, τη Σύρο, το τριήμερο των αθλητικών εκδηλώσεων (τέλος Ιουνίου) εκτιμάται πως θα επισκεφθούν περισσότεροι από 2.500 επισκέπτες, έδωσε έμφαση στο κέρδος που προκύπτει για τον τόπο σε οικονομικό επίπεδο.

Με φόντο τα περυσινά στοιχεία, ο κ. Μητρόπαπας τόνισε πως οι 2.500 άνθρωποι “παρέμειναν κατά μέσον όρο τέσσερις ημέρες με 3 διανυκτερεύσεις στη Σύρο και συνολικά γευμάτισαν 6 πληρωμένες από τους ίδιους φορές”, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα “και με απλά μαθηματικά” πως στη Σύρο ξοδεύτηκαν “πλέον του μισού εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί στο ελάχιστο κατανάλωση πέραν των ανωτέρω.. ούτε ενός μπουκαλιού νερού, ούτε μιας τσίχλας”.

Επισημαίνοντας μάλιστα και το όφελος σε επίπεδο προβολής του τόπου, καθώς και το κέρδος που προκύπτει από την πιθανή νέα επίσκεψη ορισμένων συμμετεχόντων στο Τρίαθλο σε χρόνους πέραν της αθλητικής διοργάνωσης, κατέστησε σαφές πως, μέλημα του διοργανωτή είναι και η εμπιστοσύνη των χορηγών και του συνόλου των υποστηρικτών, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το νησί, μέσω ενός αθλητικού γεγονότος που μάλιστα είναι αποκεντρωμένο στο νησί.

“Κοινοί στόχοι μας ήταν αυτοί (σσ. τα παραπάνω) στο ξεκίνημα και εσείς μας εμπιστευτήκατε, εμείς δε αναλάβαμε το ρίσκο και το κόστος, να κάνουμε ένα μεγάλο event αθλητικού τουρισμού, 4 ώρες μακριά από την Αθήνα, με ανάγκη (και “επιβολή” από τον διοργανωτή βάσει προγράμματος event) διανυκτερεύσεων και κόστους πολύ μακριά από το σύνηθες κόστος παράστασης σε έναν αγώνα Τριάθλου (υπενθυμίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που το αρχικό κόστος εγγραφής είναι το χαμηλότερο που υπάρχει στη χώρα μας)” αναφέρει παρακάτω ο κ. Μητρόπαπας, απαντώντας μάλιστα και στην κριτική που ο ίδιος δέχθηκε από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας. “Τώρα όμως που εμφανώς τα τεκμήρια δείχνουν να πετυχαίνουμε τους κοινούς αυτούς στόχους... μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι το Τρίαθλο και ο διοργανωτής είναι: «Κοτσάμπασης»!!!” σχολιάζει σχετικά.

Να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση στο μέλλον”

Με φόντο τα παραπάνω, ο Κωνσταντίνος Μητρόπαπας επαναλαμβάνει τα βασικά αιτήματα που γνωστοποίησε προς τη Δημοτική Αρχή - εξ αρχής - για την ομαλή διεξαγωγή του Τριάθλου τον Ιούνιο του 2018, ζητώντας από τον Δήμο να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των δεσμεύσεων στις οποίες έχει – ήδη – προβεί.

“Η πρόταση που φέραμε στον Δήμο για την τρίτη σε σειρά διοργάνωση του TRIMORE Syros Triathlon, είχε φέτος δύο νέα στοιχεία (παρατίθενται αυτούσια): α. “Διαφύλαξη των συμφερόντων της διοργάνωσης από ενέργειες φορέων εναντίων ή ανταγωνιστικά εκείνης” και β. “… αξιώνει.. μέσα από την έγκριση της πρότασης αυτής να λάβει τη διαβεβαίωση ανάληψης υλοποίησης της διοργάνωσης αυτής για τα επόμενα 5 έτη κατ’ ελάχιστον (2018 έως και το 2022), ώστε: 1. Να είναι σε θέση να προσεγγίσει χορηγούς για μακροπρόθεσμες συνεργασίες, 2. Να είναι σε θέση να δημιουργήσει υποδομές προσέλκυσης ξένων αθλητών με πρόγραμμα και 3. Να χαράξει στρατηγική πενταετίας σε σχέση με την ανάπτυξη του event και την βελτίωση - απόσβεση επένδυσης υποδομών και εξοπλισμού” υπενθυμίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως, σαφώς το MINI VIKELAS CUP 2018 δεν είναι ανταγωνιστική αθλητική διοργάνωση, ωστόσο, από την παράλληλη διεξαγωγή των δύο μεγάλων γεγονότων “η μόνη ζημιά είναι ότι χάνεται η ευκαιρία το νησί, να έχει κάποιους επισκέπτες σε μια ξεχωριστή ευκαιρία (άλλο τριήμερο) εκτός τουριστικής περιόδου”.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως, “οι καίριας σημασίας προϋποθέσεις που πρέπει να διασφαλιστούν είναι: οι αλλαγές στις ακτοπλοϊκές γραμμές το πρωϊ του Σαββάτου 23 Ιουνίου, ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων εθελοντών που διαθέτει το νησί (που ίσως απαιτηθούν και από τη δεύτερη διοργάνωση) και ασφαλώς οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (κλείσιμο δρόμων) βάσει του αιτήματός μας και του προγράμματος, που θα υποβληθεί στην Τροχαία”.

Σημειώνοντας δε, πως, δεν θα επιθυμούσε μελλοντικά να υπάρξει ταυτόχρονα το Τρίαθλο με άλλο αθλητικό γεγονός στη Σύρο, αναφέρει εγκαίρως πως, “Θέλοντας παράλληλα να προλάβω και με τον τρόπο αυτό να αποφευχθεί στο μέλλον το ίδιο πράγμα, θέλουμε να δηλώσουμε ότι η διοργάνωση του TRIMORE Syros Triathlon έχει τη συγκεκριμένη ημερομηνία ώστε να μην ενοχλεί άλλες διοργανώσεις και να βολεύει ξένους αθλητές να προσέλθουν. Δεν είναι δυνατόν να μετακομίσει σε άλλη ημερομηνία. Η ημερομηνία που προσδιορίζεται ως η ενδεδειγμένη για το επόμενο έτος είναι: 20-23 Ιουνίου 2019. Είναι επιβεβλημένο να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση αυτή, δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον”.

Μένει το Aquathlon στον ΝΟΣ

Ωστόσο, πέραν των ανωτέρω, ο κ. Μητρόπαπας ξεκαθαρίζει πως η ιδέα του Syros Aquathlon από τον ΝΟΣ είναι ανταγωνιστική προς το σπορ που είχε εντάξει η diaplous s.s.d.a στο event κι ως εκ τούτου, “εγκαταλείπεται” από την πλευρά της, επισημαίνοντας πως, “μένει στον Ναυτικό Όμιλο” να αναδείξει την εκδήλωση όπως αρμόζει.

“Η διοργάνωση του Syros Aquathlon που αποτελεί Multisport και ιδέα που μοιραστήκαμε με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου τον καιρό της συνεργασίας μας (φαντάζομαι ότι από εκεί έχει προκύψει και η μίμηση του λεκτικού: Syros Triathlon - Syros Aquathlon), ως σπορ που θα εντάξουμε το τρίτο έτος στο event, αποτελεί ανταγωνιστική γιατί απευθύνεται στον ίδιο κόσμο αθλητών. Παρόλα αυτά, εγκαταλείπουμε εμείς την ιδέα μας να εντάξουμε το Aquathlon στο event μας και μένει ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου να του δώσει το μέγεθος που αξίζει” υπογραμμίζει, δηλώνοντας μάλιστα πως, “Ήμασταν σίγουροι ότι θα μπορούσε να φέρει πολλούς πρόσθετους επισκέπτες στο 3rd TRIMORE Syros Triathlon 2018 και στο εξής”.

Ο κ. Μητρόπαπας “κλείνει” την επιστολή του προς τον Δήμο, χωρίς να επιθυμεί να προβεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τις αναφορές για το εξώδικο της diaplous s.s.d.a. προς τον ΝΟΣ, αφού όπως υποστηρίζει έγινε για άλλους λόγους και αποτελεί “αμυντική κίνηση για την προφύλαξη του κύρους” της διοργανώτριας εταιρείας του Τριάθλου.