Πανελλήνιος ανοικτός καλλιτεχνικός διαγωνισμός από το ΚΚΕ για τη δημιουργία γλυπτού μνημείου στη Γυάρο

Η ιστορική μνήμη γίνεται γλυπτό

Έγκριση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την τοποθέτησή του στον μαρτυρικό τόπο

Εντός του 2018 αναμένεται να αποκτήσει ένα γλυπτό μνημείο η Γυάρος αφιερωμένο στην ιστορία της ως μαρτυρικού τόπου πολλών Κομμουνιστών κι αγωνιστών, κατόπιν της προκήρυξης του πανελλήνιου ανοικτού καλλιτεχνικού διαγωνισμού για τη δημιουργία του, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, μετά από σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Τιμώντας την ιστορία των 100 ετών ζωής του ΚΚΕ, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της εν λόγω διαγωνιστικής διαδικασίας, με σκοπό να δημιουργηθούν και να τοποθετηθούν δύο γλυπτά μνημεία τόσο στη Γυάρο που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όσο και στη Μακρόνησο, προκειμένου να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η ιστορία τους.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο μεθαυριανό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν εισήγησης - αιτήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με το οποίο ζητείται από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό να μεριμνήσει για τις απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της τοποθέτησής του σε κατάλληλο σημείο, στον μαρτυρικό τόπο.

Αξίζει να διευκρινισθεί πως, το συνολικό κόστος της δημιουργίας του γλυπτού μνημείου – εν προκειμένω – για τη Γυάρο, θα καλύψει το ΚΚΕ, όπως ακριβώς αναφέρεται και στη σχετική προκήρυξη, ενώ θα υπάρξουν τρία βραβεία για τις πρώτες τρεις προτάσεις που θα ξεχωρίσουν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Επιστολή κι αίτημα προς τον Γ. Μαραγκό: Να τιμηθεί η θυσία και η ανεκτίμητη προσφορά στους λαϊκούς αγώνες

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες που προωθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, το θέμα πρέπει να συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο φέρει διοικητικά την ευθύνη για τη Γυάρο, με την εισήγηση δε, να έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου, Νικόλα Καΐλη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καΐλης με αίτημά του ζητά να προωθηθεί και η επιστολή που απέστειλε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προς τον κ. Μαραγκό, ώστε να δοθεί το “πράσινο φως” για την τοποθέτηση του γλυπτού, όπως προβλέπει συγκεκριμένα και ο πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός.

Αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής που έλαβε ο Γιώργος Μαραγκός έχει ως εξής: “Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, η Κεντρική Επιτροπή, προκηρύσσει ανοικτό πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό δημιουργίας γλυπτού μνημείου που θα τοποθετηθεί στη Γυάρο, ιστορικό τόπο φυλάκισης και βασανισμού χιλιάδων αγωνιστών.

Το ΚΚΕ, μέσα από την προκήρυξη αυτού του διαγωνισμού, την επιλογή και τοποθέτηση μνημείου επιθυμεί να αποδώσει φόρο τιμής στα χιλιάδες μέλη, στελέχη, οπαδούς του ΚΚΕ, καθώς και σε όλους τους λαϊκούς αγωνιστές, που πέρασαν από τη Γυάρο, να τιμήσει τη θυσία και ανεκτίμητη προσφορά τους στους αγώνες του λαού για τη λευτεριά και την κοινωνική πρόοδο.

Διευκρινίζουμε ότι οι όροι του καλλιτεχνικού διαγωνισμού προβλέπουν, η μορφή και οι αναλογίες της καλλιτεχνικής σύνθεσης να εναρμονίζονται απόλυτα με τον περιβάλλοντα χώρο και το ύφος του τοπίου, με σεβασμό στον χαρακτήρα του τόπου ως ιστορικού, να τον εξυπηρετεί και να τον αναδεικνύει ως τέτοιο.

Ο ακριβής χώρος στον οποίον επιθυμούμε να τοποθετήσουμε το μνημείο, καθορίζεται στο επισυναπτόμενο διάγραμμα”.

Αναφορικά με τα παραπάνω, το ΚΚΕ “κλείνει” την επιστολή του, γνωστοποιώντας πως έχει δρομολογήσει το σύνολο των διαδικασιών και με το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός, έχοντας πρωτίστως εξασφαλίσει τη δυνατότητα τοποθέτησής του.

“Για όλα τα παραπάνω κινούμε τις διαδικασίες και προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες και συνεννοήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού. Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας για από μέρους μας διευκρινήσεις” σημειώνει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παφίλης από την ΚΕ του ΚΚΕ.

Διευκρινίζεται πως, η επιστολή εστάλη προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης εντός Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και με νέα επιστολή της, η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αιτείται τη συζήτησή της.

Μνημείο δυτικά των φυλακών

Σύμφωνα με όσα αναλυτικά προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού, το μνημείο θα τοποθετηθεί στην περιοχή της Γυάρου, δυτικά του κτιρίου των φυλακών και θα πρέπει να εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον. Προς τούτο, θα δοθεί πλήρες ιστορικό υλικό και ντοκουμέντα σε κάθε ενδιαφερόμενο του διαγωνισμού ενώ θα ακολουθήσει και εκδήλωση του ΚΚΕ για τα χρόνια που το νησί αποτέλεσε τόπο εξορίας χιλιάδων αγωνιστών (Γυάρος, 1947-1962 και 1967- 1974).

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στο διαγωνισμό, τονίζεται πως, “θα διεξαχθεί μυστικά με ψευδώνυμο (αποκλείεται ψευδώνυμο με αριθμούς)” ενώ οι προτάσεις θα κατατεθούν ξεχωριστά για τη Μακρόνησο και ξεχωριστά για τη Γυάρο και πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αναφέρονται στην αναλυτική προκήρυξη”.

Υπογραμμίζεται δε, πως, το όλο έργο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το περιεχόμενο της προκήρυξης και να είναι άρτιο από κατασκευαστικής πλευράς κι άρα, “στην επιλογή των υλικών και στην όλη δομή της κατασκευής, θα χρειασθεί να ληφθούν από τον καλλιτέχνη σοβαρά υπόψη οι δύσκολες και ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, στις οποίες θα εκτίθεται το μνημείο (το ακραίο διαβρωτικό περιβάλλον-θάλασσα, υγρασία, βροχή, χιόνια, δυνατοί άνεμοι κ.λπ.)”.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση των προτάσεων (μελετών), την τελική επιλογή της καταλληλότερης, καθώς και την παρακολούθηση της πορείας για την καλή εκτέλεση μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου, έχει συγκροτηθεί επιτροπή κρίσης από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο και καλύπτει συνολικά το κόστος φιλοτέχνησης του γλυπτού μνημείου.

Τρία βραβεία και αμοιβή 5.000 ευρώ

Η παράδοση των μελετών από τους ενδιαφερόμενους έχει προβλεφθεί να πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 10/9/2018 έως και 12/9/2018 (10.00 – 16.00) στην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Αθήνα (Λεωφ. Ηρακλείου 145, Ν. Ιωνία- Περισσός), ενώ αξίζει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα απονεμηθούν τρία βραβεία.

Όπως σχετικά σημειώνεται στην προκήρυξη, αναφορικά με τη Γυάρο, το 1ο βραβείο θα αφορά στην ανάθεση του έργου και στη συμβολική αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ, το 2ο βραβείο στη συνδρομή δύο χρόνων για όλες τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής αυτής της περιόδου και το 3ο βραβείο - συνδρομή ενός χρόνου για όλες τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής αυτής της περιόδου.

Τονίζεται τέλος πως, “Δικαίωμα συμμετοχής στον πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό έχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες-μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και η πρόταση μπορεί να κατατεθεί τόσο από μεμονωμένους καλλιτέχνες, όσο και από ομάδες καλλιτεχνών. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει εικαστικός καλλιτέχνης-μέλος του ΕΕΤΕ που θα φέρει την ευθύνη της πρότασης”.