Συνεχίζεται ο έλεγχος του χώρου ολιγόλεπτης αναμονής “kiss and ride” στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης

Οργανωμένη φύλαξη για εύρυθμη λειτουργία

Αυξημένα αντανακλαστικά και τήρηση των “κανόνων” από τους οδηγούς ενόψει Πασχαλινής περιόδου

“Τρέχει” ήδη η νέα σύμβαση με τον ανάδοχο για τη φύλαξη του χώρου ολιγόλεπτης αναμονής “kiss and ride” στο λιμάνι της Ερμούπολης, προκειμένου να διευκολύνεται η κυκλοφοριακή ροή της πόλης πλησίον του λιμένα, αλλά και να εξυπηρετείται απρόσκοπτα το επιβατικό κοινό, κατά τη διάρκεια των αφιξοαναχωρήσεων των πλοίων.

Ο χώρος που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης και δόθηκε – με “κανόνες” - στη διάθεση των πολιτών για την καλύτερη δυνατή μετακίνησή τους από και προς το λιμάνι της Ερμούπολης, σήμερα, συνεχίζει να λειτουργεί ελεγχόμενα και οργανωμένα, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών που πραγματοποίησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, προκειμένου να υπάρχει αποσυμφόρηση στο πιο “ταλαιπωρημένο” - κυκλοφοριακά – τμήμα της πόλης.

Η τοποθέτηση – ήδη - προσώπου που θα μεριμνά για την τήρηση όσων έχουν προβλεφθεί στην εν λόγω θέση, έχει αποφασιστεί κι έχει ολοκληρωθεί εκ νέου, αφού το διάστημα κατά το οποίο υπήρξε κενό φύλαξης, διαπιστώθηκε ιδιαίτερη κυκλοφοριακή σύγχυση, αλλά και αταξία, με αποτέλεσμα τη μη ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών που ταξίδευαν, ούτε όμως και των ιδιοκτητών κι οδηγών ταξί, όπως και των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων οχημάτων.

Φύλαξη 16 ώρες το 24ωρο σε καθημερινή βάση

Το θέμα της ορθής λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου που έχει σχεδιαστεί και διαμορφωθεί για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά του επιβατικού κόσμου των πλοίων και δη, όσων φθάνουν στο νησί ή αναχωρούν από τη Σύρο, τέθηκε ξανά στο προσκήνιο ενόψει και της Πασχαλινής περιόδου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ο χώρος ολιγόλεπτης αναμονής θα εξακολουθήσει να φυλάσσεται επί 16 ώρες ημερησίως και μάλιστα επτά ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να τηρούνται οι “κανόνες”, λόγω της αυξημένης κίνησης που αναμένεται.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος χώρος προβλέπει θέσεις για τα ενοικιαζόμενα οχήματα (όχι δύο για κάθε επιχείρηση), όπως επίσης θέσεις αναμονής για τα ταξί προκειμένου να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, ενώ το υπόλοιπο τμήμα έχει διατεθεί για την ολιγόλεπτη άφιξη και αναχώρηση των οχημάτων που μεταφέρουν πολίτες που ταξιδεύουν.

Η υπογραφή νέας σύμβασης για τη φύλαξη του kiss and ride κρίθηκε επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ, δεδομένης της αυθαίρετης κατάληψης του χώρου από οχήματα και της ανεξέλεγκτης στάθμευσής αυτών, στο διάστημα που δεν υπήρχε ανάδοχος (προ Φεβρουαρίου).

Σύμφωνα με όσα ανέφερε και ο αρμόδιος εισηγητής στη συνεδρίαση, η υπηρεσία φύλαξης θα ξεκινά από το πρωί και θα ολοκληρώνεται το βράδυ, προκειμένου να καλύπτει το ωράριο αφιξοαναχωρήσεων των πλοίων. Πρόκειται για μία σύμβαση δε, που έρχεται σε συνέχεια του εγγράφου που είχε κάνει το Λιμεναρχείο Σύρου, οι δυνάμεις του οποίου ματαίως – πολλές φορές – επιχειρούν να επιβάλουν τάξη στο κυκλοφοριακό κομφούζιο της παραλιακής ζώνης.

Βάσει των ανωτέρω, χρήσιμο για κάθε δημότη είναι να τηρεί όσα προβλέπονται και να μην παραβιάζει το 20λεπτο αναμονής που παρέχεται για την παραμονή ιδιωτικού οχήματος εντός του χώρου.

Εξυπηρέτηση 1.000 οχημάτων ημερησίως

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς υπεραμύνθηκε της οργανωμένης φύλαξης του χώρου, επισημαίνοντας με στοιχεία δε, πως, ο εν λόγω χώρος δύναται να εξυπηρετήσει κι εξυπηρετεί περισσότερα από 1.000 οχήματα ημερησίως, υπό την αποκλειστική προϋπόθεση της τήρησης των κανόνων.

“Είναι ένα μέτρο που βοηθά πολύ απέναντι στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στην Ερμούπολη” ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Όταν έληξε η σύμβαση με την υπηρεσία φύλαξης αναγκαστικά έμεινε ανοικτός ο χώρος και δεν υπήρχε έλεγχος. Όταν είχαμε φύλαξη λειτουργούσε υποδειγματικά”. Πρόσθεσε δε, πως, “όταν όλα τα οχήματα εναλλάσσονται ανά 20λεπτο, τότε μπορούν να εξυπηρετηθούν 1.000 οχήματα”.

Ωστόσο, δεδομένης της συστηματικής “παραβίασης” των προβλεπόμενων ρυθμίσεων στο παραλιακό τμήμα, ο κ. Κοσμάς άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει την ανάγκη ανάπτυξης νοοτροπίας σεβασμού απέναντι πρωτίστως στον συνάνθρωπο. “Δυστυχώς τα προβλήματα που θέλουμε να λυθούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν αν πρώτα δεν σεβαστούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς και τους διπλανούς μας” σχολίασε σχετικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα και το θέμα της προάσπισης της κοινής περιουσίας των δημοτών.

Με φόντο τις επανειλημμένες αναφορές σχετικά με τις καταστροφές που προκαλούνται στο παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης, με “θύματα” δε, συστηματικά, τα μικρά φωτιστικά, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς το σύνολο των δημοτών, να μεριμνούν για τη μη ανάπτυξη τέτοιων συμπεριφορών. Πέραν των ασυνείδητων ενεργειών που καταγράφονται συστηματικά, ο ίδιος τέλος, τόνισε πως, οι εισερχόμενοι οδηγοί στον χώρο kiss and ride οφείλουν να προσέχουν κατά τη διαδικασία στάθμευσης, αφού πολλάκις έχουν αποκολληθεί φωτιστικά σώματα από τις βάσεις τους.

Ετικέτες: