Με απευθείας ανάθεση η προμήθεια των ελαστικών για τα οχήματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Γυρίζουν “πλάτη” οι προμηθευτές

Δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον εξαιτίας της καθυστέρησης με την οποία εξοφλούνται από τον Δήμο

Την “πλάτη” τους “γυρίζουν” στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης οι επαγγελματίες του νησιού που έχουν τη δυνατότητα προμήθειας ελαστικών, αφού η καθυστέρηση αρκετών μηνών ως και την εξόφλησή τους, λειτουργεί αποτρεπτικά σε επίπεδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν δημόσια στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου γνωστοποίησε την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην προμήθεια ελαστικών για το έτος 2018 με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, κατόπιν μίας άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά και μίας παρομοίως άκαρπης προσπάθειας διαπραγμάτευσης με πιθανούς προμηθευτές.

Με αφορμή την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου καυτηριάστηκε εμμέσως η καθυστέρηση με την οποία εξοφλεί ο Δήμος τους προμηθευτές του, κατηγορίες των οποίων – όπως εν προκειμένω των ιδιοκτητών συνεργείων – δεν εκδηλώνουν πλέον κανένα ενδιαφέρον για να αναπτύξουν συνεργασία.

Αλ. Αθανασίου: Άκαρπες προσπάθειες από τα τέλη του 2017

Περιγράφοντας εν συντομία το σύνολο των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη αναδόχου σχετικά με την κάλυψη των αναγκών για τα ελαστικά των δημοτικών οχημάτων, ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε πως υπήρξαν άκαρπες οι διαδικασίες του διαγωνισμού και της διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές.

Μάλιστα ανέφερε πως η σχετική προσπάθεια ξεκίνησε τέλος του 2017 και μέχρι σήμερα, ο Δήμος δεν είχε αποτέλεσμα.

“Πρόκειται για τον πολύπαθο συνοπτικό διαγωνισμό που κάναμε στα τέλη του 2017 για τα ελαστικά των οχημάτων. Θα θυμάστε ότι με προηγούμενη απόφασή μας πήγαμε σε διαπραγμάτευση ώστε να πείσουμε κάποιον προμηθευτή να μας αναλάβει. Δεν τα καταφέραμε ούτε εκεί” σημείωσε ο Αλέξης Αθανασίου, ερμηνεύοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ως απόρροια της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που αποτρέπει τους προμηθευτές να “σηκώσουν” το βάρος παραγγελιών, για τις οποίες κατόπιν της πραγματοποίησής τους, θα πληρωθούν από τον Δήμο.

“Καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολες οι εποχές και περίεργο αν θέλετε κι αυτό το επάγγελμα υπό την έννοια ότι το να παραγγείλεις για ένα μεγάλο όχημα του Δήμου ελαστικά, προκαταβάλεις ένα αρκετά μεγάλο ποσόν” σχολίασε παρακάτω, καταλήγοντας πως πλέον, η μόνη λύση που απομένει για τον Δήμο είναι “η απευθείας ανάθεση”.

Εμπόδιο στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, η καθυστέρηση εξόφλησης

Παρά την αρχική τοποθέτηση του κ. Αθανασίου, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης άσκησε κριτική προς τη Δημοτική Αρχή αναφορικά με τον χρόνο κατά τον οποίο πληρώνει τους προμηθευτές της, αφού πρώτα έθεσε σχετικό ερώτημα προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

“Από την εμπειρία σας, από τότε που θα γίνει η παραγγελία και θα δοθεί το ελαστικό πότε πληρώνεται ο προμηθευτής;” ρώτησε σχετικά ο κ. Χρυσαφίδης, με τον Αλέξη Αθανασίου να απαντά πως, “Από την ημέρα που θα κοπεί τιμολόγιο, εντός ενός τριμήνου θα έχει πληρωθεί”.

Ωστόσο, στα ανωτέρω ανέπτυξε αντίλογο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, αναφέροντας πως είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία και κυρίως γνωρίζουν καλά οι προμηθευτές πως καθώς δεν πληρώνονται σε άμεσο χρόνο, δεν είναι συμφέρουσα μία συνεργασία με τον Δήμο.

“Το ξέρουν όλοι και κανένας δεν λέει τίποτα. Όμως σε μικρή κοινωνία ζούμε. Αυτά όλα ότι δεν βρέθηκε στον διαγωνισμό ανάδοχος είναι γιατί όταν το κάνατε πρώτη φορά σαν Δημοτική Αρχή τους είχατε πει ότι θα πάρουμε εσάς, αλλά θα σας πληρώσουμε μετά από οκτώ μήνες. Όσοι ακούν κι έχουν τα συνεργεία, ξέρουν. Δεν χρειάζονται εξηγήσεις, αλλά τα λέω για να τα ξέρει και το σώμα” ανέφερε σχετικά ο κ. Χρυσαφίδής, επί των λεγομένων του οποίου θέλησε να δώσει απαντήσεις ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

“Όσον αφορά σε αυτό που λέει ο κ. Χρυσαφίδης έχει ένα δίκιο, μόνο που θα θυμίσω ότι αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα ήταν ότι χαλούσε ένα ελαστικό ή τέσσερα ελαστικά σε ένα όχημα και κάναμε απευθείας ανάθεση σε ένα από τα συνεργεία που λειτουργούν στη Σύρο νόμιμα και σαφώς μπορεί η δουλειά να γινόταν τον Ιούλιο, το τιμολόγιο να κοβόταν τον Σεπτέμβριο και ο άνθρωπος να πληρωνόταν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους”.

Ωστόσο όπως πρόσθεσε, πλέον η Δημοτική Αρχή ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση. “Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος είναι να διαχωρίζαμε ένα προϊόν που είναι τα ελαστικά και να κάναμε έναν διαγωνισμό και όποιος επαγγελματίας μπορούσε να δώσει την προσφορά του, να κέρδιζε τον διαγωνισμό” δήλωσε σχετικά, εξηγώντας τέλος πως, “Όμως τελικά, αποδεικνύεται ότι τα 12.000 ευρώ περίπου που είναι ο συγκεκριμένος συνοπτικός διαγωνισμός, τα φοβήθηκαν οι επαγγελματίες”.

Έλεγχος ποιότητας ελαστικών

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συζήτησης, άκρως χρήσιμη υπήρξε η επισήμανση – ερώτηση του μέλους της μείζονος μειοψηφίας, Μάρκου Ρούσσου σχετικά με την ποιότητα των ελαστικών.

“Θα ήθελα να γνωρίζω αν στον ανάδοχο που θα προκύψει έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες, σχετικά στοιχεία αφού είναι απευθείας ανάθεση, για την ποιότητα των ελαστικών” ανέφερε ο κ. Ρούσσος, εκτιμώντας ως ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα να γνωρίζει ο Δήμος τί ελαστικά θα έχει στη διάθεσή του, με τον Αλέξη Αθανασίου να τοποθετείται καθησυχαστικά.

“Έχει γίνει τεχνική έκθεση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος με τη συνδρομή και των τεχνικών υπηρεσιών και έχουν δοθεί οι προδιαγραφές στους πιθανούς αναδόχους, σε όλους δηλαδή” σχολίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του.