Σημαντικός αριθμός προσεγγίσεων πλοίων σήμερα και αύριο, οπότε και θα καταγραφεί το μεγάλο κύμα αφίξεων προς την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Η Σύρος υποδέχεται τους επισκέπτες του Πάσχα

Σε ρυθμούς προετοιμασίας το νησί με σκοπό την ικανοποίηση των επισκεπτών σε κάθε επίπεδο

Καθιερωμένος κορυφαίος ελληνικός Πασχαλινός προορισμός αποδεικνύεται η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία αν και ήδη καταγράφει σταδιακή αύξηση της επισκεψιμότητας τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο σήμερα και αύριο έχει προετοιμαστεί σε κάθε επίπεδο, αφού υποδέχεται το μεγάλο “κύμα” επισκεπτών.

Ο κοινός εορτασμός Ορθοδόξων και Καθολικών καθώς και οι ξεχωριστές εικόνες της περιφοράς των Επιτάφιων στους κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης με σημείο “συνάντησής” τους την πλατεία Μιαούλη την Μεγάλη Παρασκευή, την καθιστούν έναν μοναδικό και ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τον εορτασμό του Πάσχα, με αποτέλεσμα να προτιμάται από ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής – κυρίως - δεξαμενής επισκεπτών.

Η σημαντική επισκεψιμότητα που γνωρίζει τα τελευταία 24ωρα το νησί, επιβεβαιώνεται ήδη από τον αυξημένο αριθμό προσεγγίσεων πλοίων κατά το τρέχον διήμερο, γεννώντας αισιοδοξία a priori για τον απολογισμό που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του πασχαλινού διαστήματος, τόσο σε επίπεδο ακτοπλοϊκών αφίξεων, όσο και σε επίπεδο πληρότητας των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων.

Έκτακτες προσεγγίσεις τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή

Ειδικότερα, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων σήμερα και αύριο υποδέχεται πολλούς επισκέπτες στο νησί, όπως άλλωστε “προδίδουν” οι έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων και κυρίως οι προσεγγίσεις που έχουν προγραμματίσει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες με σταθερό λιμάνι αναχώρησης τον Πειραιά και πρώτο προορισμό την Σύρο.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη ο αριθμός προσεγγίσεων στο λιμάνι της Ερμούπολης θα ανέλθει στις 11, με επτά εκ του συνόλου των αφίξεων να αφορούν σε πλοία που θα μεταφέρουν επισκέπτες από τον Πειραιά. Ανάμεσα στα πλοία έχουν συμπεριληφθεί και ταχύπλοα που θα εξυπηρετήσουν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων καθώς όμως και άλλα Κυκλαδονήσια.

Αναλυτικά οι αφίξεις έχουν ως ακολούθως: 10.00 ΑΡΤΕΜΙΣ (από Άνδρο, Τήνο), 11.00 NΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ (από Πειραιά), 11.15 Blue Star Paros (από Πειραιά), 11.35 Blue Star I (από Πειραιά), 15.40 Blue Star Paros (από Μύκονο), 17.20 High Speed (από Πειραιά), 18.10 CHAMPION JET I (από Πειραιά), 20.00 NΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ (από Πειραιά), 21.20 NHΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ (επιστροφή από νησιά), 21.20 Blue Star Naxos (από Πειραιά) και 21.00 High Speed (επιστροφή από νησιά).

Παρόμοιο“κλίμα” στις ακτοπλοϊκές αφίξεις της Σύρου θα καταγραφεί και αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, με τα προγραμματισμένα δρομολόγια που θα “πιάσουν” το λιμάνι της Σύρου να είναι τα παρακάτω: 11.20 Super Fast (από Πειραιά), 12.10 ΑΡΤΕΜΙΣ (από Λαύριο, Κέα, Κύθνο), 12.45 Blue Star Paros (από Πειραιά), 15.00 CHAMPION JET I (από Πειραιά), 15.30 Blue Star Paros (επιστροφή από νησιά), 19.20 High Speed και ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ (από Πειραιά), 21.00 High Speed (από νησιά) και Super Fast 01.50 (από Πειραιά – ξημερώματα Μ. Σαββάτου).

Προωθητικά αφιερώματα και τηλεοπτική προβολή για το “Πάσχα στη Σύρο”

Αναφορικά με την προώθηση της Σύρου ως προορισμού για τις Πασχαλινές διακοπές είναι σε εξέλιξη η εντονότερη προβολή του νησιού το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπάρχει παρουσία και σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο.

Ενδεικτικό παράδειγμα, η χθεσινή φιλοξενία του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ3 με τίτλο “Επικοινωνία”.

Πέραν των προβολών του θεματικού βίντεο για το Πάσχα, που έχει την έγκριση του ΕΟΤ και περιλαμβάνει και τα νέα λογότυπα της Σύρου, ο κ. Αθανασίου απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, μίλησε σχετικά με τον ιδιαίτερο εορτασμό του Πάσχα στη Σύρο, με τη συμμετοχή Ορθοδόξων και Καθολικών.

“Είναι μία πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα εδώ στη Σύρο. Οι δύο χριστιανικές κοινότητες γιορτάζουν τη μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης σε μία κίνηση ύψιστου συμβολισμού για ενότητα, ομόνοια και ομοψυχία και είναι λογικό - όπως το είπατε κι εσείς - να συνεορτάζουμε Ορθόδοξοι και Καθολικοί μαζί” ανέφερε προλογικά στις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Παρόλο που όπως γνωρίζουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη το Πάσχα ήταν την περασμένη Κυριακή, εδώ, Ορθόδοξοι και Καθολικοί έχουμε Μεγάλη Τρίτη (σσ. χθες)”.

Κληθείς να περιγράψει τον ιδιαίτερο εορτασμό κατά τη Μεγάλη Παρασκευή και να αναφερθεί στην περιφορά των Επιτάφιων στην Ερμούπολη, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Συναντώνται οι τρεις μεγάλες ενορίες οι Ορθόδοξες στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης ενώ προηγουμένως έχει περάσει και ο Καθολικός Επιτάφιος της Ευαγγελίστριας όπου και εκείνοι κάνουν τη δέηση στην πλατεία Μιαούλη”.

Πέραν αυτών, μιλώντας για την κοινή ζωή και την αρμονική συνύπαρξη των μελών των δύο δογμάτων στο νησί, ο κ. Αθανασίου έκανε αναφορά στους μικτούς γάμους (80%), γνωστοποιώντας κατά προσέγγιση και τα ποσοστά των Ορθόδοξων και των Καθολικών στο νησί. Σύμφωνα με όσα σημείωσε “οι Καθολικοί στη Σύρο “καλύπτουν” ποσοστό περίπου 42% και οι Ορθόδοξοι 58%”. Εκτός των ανωτέρω, προέβη και σε αναλυτική αναφορά για τα τελετουργικά των Καθολικών καθώς ρωτήθηκε σχετικά, ενώ αναφέρθηκε και στο θεματικό βίντεο που προωθείται και προβάλλεται συστηματικά για το Πάσχα στη Σύρο.

“Ως Δημοτική Αρχή κάνουμε μία επιθετική πολιτική όσον αφορά την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και ειδικά του Πάσχα που είναι πραγματικά μοναδικό στη Σύρο” επεσήμανε σχετικά, η οποία όπως τόνισε βοηθά και στην ενίσχυση και καθιέρωση της πασχαλινής ταυτότητας της Σύρου στους επισκέπτες.

Ερωτηθείς να μιλήσει για την επισκεψιμότητα που αναμένει το νησί αυτές τις ημέρες, εκτίμησε βάσει της “εικόνας” που μεταφέρεται από τους κλάδους των επαγγελματιών που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό πως, “Η εικόνα που έχουμε είναι πως κινείται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο η επισκεψιμότητα. Μιλάμε για πληρότητα στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα της Σύρου που θα αγγίξει το 100%. Στις υπόλοιπες εξοχές του νησιού κάποιοι ξενοδόχοι είναι λογικό να φοβήθηκαν να ανοίξουν από τώρα τα ξενοδοχεία τους ορισμένοι επιχειρηματίες, διότι το Πάσχα είναι αρκετά νωρίς φέτος”.

Σχολίασε δε πως, “Η αυξημένη επισκεψιμότητα πάντα υπήρχε για το Πάσχα, αλλά οι αριθμοί έχουν τα τελευταία χρόνια εκτιναχθεί σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα”.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί μεταξύ άλλων και η κίνηση του δημάρχου να γνωστοποιήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb το πολυσέλιδο κι άκρως εύστοχο αφιέρωμα του free press “Hellenic Mail” για το Πάσχα στη Σύρο.

Μοναδικές εικόνες από την περιφορά των Επιτάφιων στην Ερμούπολη

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, στο πλαίσιο της ενημέρωσης τόσο των μόνιμων κατοίκων του νησιού, όσο και προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών, έχει γνωστοποιηθεί εγκαίρως το πρόγραμμα της περιφοράς των Επιτάφιων στην Ερμούπολη. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία που βιώνουν οι επισκέπτες συμμετέχοντας στις θρησκευτικές πομπές της Μεγάλης Παρασκευής στο κέντρο της νεοκλασικής Ερμούπολης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, επισημαίνονται τα ακόλουθα: Η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα αρχίσει στις 20.00, η δε Λιτανεία του Επιταφίου, στις 22.00. Η Λιτανεία του Επιταφίου από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή: Oμήρου, Ηπείρου, Στ. Πρωΐου, δια της οδού Χίου στην Ακτή Π. Ράλλη, Ελευθερίου Βενιζέλου, είσοδος στην Πλατεία Μιαούλη από την ανατολική πλευρά. Έξοδος από την πλατεία από τη δυτική πλευρά και επάνοδος στο Ναό, δια των οδών Χίου και Μητροπολίτου Αντωνίου Πολίτη.

Η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου θα αρχίσει στις 19:30, η δε Λιτανεία του Επιταφίου στις 21:00, με την εξής διαδρομή: Εμ. Λαδόπουλου, Μπαμπαγιώτου, Διονυσίου, Αλ. Μάσχα, Ηρακλέους, Βυζαντίου, Αγίου Νικολάου, Απόλλωνος, Πλατεία Τσιροπινά, Καλομενοπούλου, Ευαγγελιστρίας, Θυμάτων Σπερχειού, Πλατεία Κανάρη, Ακτή Π. Ράλλη, Ελευθερίου Βενιζέλου, είσοδος στην Πλατεία

Μιαούλη από τη δυτική πλευρά. Έξοδος από την πλατεία από την ανατολική πλευρά και επάνοδος στο Ναό, δια των οδών Μελίνας Μερκούρη, Πλατεία Ι. Βαρδάκα, Ι. Ράλλη και Λαδόπουλου.

Η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα αρχίσει στις 19:30, η δε Λιτανεία του Επιταφίου στις 21:00, με την εξής διαδρομή: Σταματίου Πρωϊου, Ασκληπιού, Ι. Διακάκη, Υψηλάντου, Ι. Κοσμά, Ψαρών, Ταλαρά, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Σταματίου Πρωΐου, Δωδεκανήσου, Ακτή Π. Ράλλη, Ελευθερίου Βενιζέλου, είσοδος στην Πλατεία Μιαούλη από την δυτική πλευρά.

Έξοδος από την πλατεία από τη δυτική πλευρά και επάνοδος στο Ναό, δια των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Σταματίου Πρωΐου.

Τονίζεται πως, στην Πλατεία Μιαούλη θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου στις 22.00, όπου η χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου θα αποδώσει τρεις ύμνους.

Θα ακολουθήσει δέηση από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β ́, ο οποίος θα προεξάρχει της τελετής και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Επίσης, στον Ιερό Καθολικό Ναό Ευαγγελίστριας, η ακολουθία των Παθών θα γίνει στις 18.30 και η περιφορά του Επιταφίου στις 20.30 με την εξής διαδρομή: οδός Καλομενοπούλου, Πλατεία Τσιροπινά, Σουρή, Πλατεία Μιαούλη, είσοδος από την ανατολική πλευρά και επάνοδος στο Ναό δια των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Πρωτοπαπαδάκη, Ευαγγελιστρίας.

Μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ερμούπολη

Κρίνεται επιβεβλημένο να επισημανθεί πως, στο πλαίσιο της λιτανείας των Επιτάφιων το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής της 6ης Απριλίου 2018, πρόκειται να ληφθούν τα παρακάτω κυκλοφοριακά μέτρα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2501/10/163-α/02-04-2018 Απόφασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων για το κέντρο της πόλης. Α. Απαγορεύεται η στάθμευση των οχημάτων την 06-04-2018 και κατά τις ώρες 16:00 έως 23:30 στον προαύλιο χώρου του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και στις οδούς Αγ. Νικολάου, Λαδοπούλου, Μπαμπαγιώτου, Ηρακλέους, Βυζαντίου, Απόλλωνος, Κων. Καραμανλή, Πλ. Μιαούλη (πέριξ), Λεωτσάκου, Μ. Μερκούρη, Γ. Γεννηματά, Ι. Σουρή, Καλομενοπούλου, Πλ. Τσιροπινά (πέριξ), Ελ. Βενιζέλου, Ομήρου, Ηπείρου και Ευαγγελιστρίας. Β. Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων την 06-04-2018 και κατά τις ώρες 20:00 έως 22:30 σε τμήμα της οδού Στ. Πρωϊου και συγκεκριμένα από το ύψος του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου έως και τη διασταύρωση με την οδό Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, η πιάτσα των ταξί για τη Μ. Παρασκευή (06/04/2018) θα μεταφερθεί, από τις 18:00 έως τις 24:00, εντός του Kiss and Ride στην παραλιακή ζώνη (Πλησίον Λιμένα Ερμούπολης).

Τέλος, διευκρινίζεται πως, τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας των Mini Bus, για τη Μ. Παρασκευή (06/04/2018) θα τροποποιηθούν ως εξής: α. Διακοπή όλων των δρομολογίων των Mini Bus από ώρα 20:00 (τελευταίο δρομολόγιο στις 20:00). β. Πραγματοποίηση δρομολογίων Mini Bus, μετά το πέρας της τελετής της Λιτανείας των Επιταφίων στην Πλατεία Μιαούλη: α. Γραμμή Άγιος Νικόλαος – Λιμάνι – Αθλητικό Κέντρο από ώρα 23:00 έως ώρα 24:00, ανά μισή ώρα (23:00, 23:30 & 24:00) και β. Γραμμή Αθλητικό Κέντρο – Λιμάνι – Άγιος Νικόλαος από ώρα 23:15, ανά μισή ώρα (23:15 & 23:45).

Επισκέψιμοι χώροι στο ιστορικό κέντρο

Στα ανωτέρω, αξίζει να προστεθεί και η ετοιμότητα του Τμήματος Πολιτισμού, η πλευρά του οποίου εγκαίρως γνωστοποίησε το νέο ωράριο λειτουργίας των επισκέψιμων χώρων στην Ερμούπολη.

Ειδικότερα, το ιστορικό θέατρο “Απόλλων” μέχρι και το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας θα παραμένει ανοικτό για να υποδέχεται τους επισκέπτες από τις 10.00 ως τις 15.00 και από τις 19.00 ως και τις 21.00. Παρομοίως και την εβδομάδα του Πάσχα θα παραμένει ανοικτό από τις 10.00 ως τις 15.00 και από τις 19.00 ως τις 21.00 με μοναδική διαφοροποίηση στο ωράριο την Δευτέρα του Πάσχα (10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00).

Όσον αφορά στο Δημαρχιακό Μέγαρο, το ωράριο επισκεψιμότητας έχει ως εξής: Μ. Πέμπτη (08.00 – 16.00 και 18.00 – 22.00), Μ. Παρασκευή (10.00 – 15.00 και 18.00 – 21.00), Μ. Σάββατο (10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00). Παρομοίως με το Μ. Σάββατο και την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ τα αρχικά ωράρια επισκεψιμότητας θα ισχύσουν και για την υπόλοιπη εβδομάδα του Πάσχα.

Επιπλέον, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης θα είναι ανοικτό από τις 10.00 ως τις 15.30 καθημερινά, με το Μ. Σάββατο και το Σάββατο του Πάσχα να είναι ανοικτό και απόγευματινές ώρες (18.00 – 20.00).

Τέλος, για το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο θα ισχύσει ως και την Παρασκευή του Πάσχα το εξής ωράριο επισκεψιμότητας: 11.30 – 14.30 και 19.00 – 21.00. Κλειστό θα παραμείνει το απόγευμα του Μ. Σαββάτου ενώ το σύνολο των ανωτέρω χώρων δεν θα είναι προσβάσιμοι την Κυριακή του Πάσχα.