Τηλεέλεγχος των δικτύων ύδρευσης της Σύρου

  • Πέμπτη, 5 Απριλίου, 2018 - 06:19

Με την 2652/30.3.2018 απόφαση εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» η Πράξη «Προμήθεια και Εγκατάσταση ενιαίου συστήματος Τηλεελέγχου - Τηλεχειρισμού, μείωσης διαρροών και βελτίωσης ποιότητας πόσιμου νερού νήσου Σύρου», προϋπολογισμού 991.452 € + ΦΠΑ.

Η εν λόγω απόφαση ένταξης προς χρηματοδότηση, που δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αποτελεί το επιστέγασμα των ενεργειών τελευταίων 8 μηνών και είχε προαναγγελθεί με την κατάταξη της πρότασης της ΔΕΥΑ Σύρου στην 41η θέση σε σύνολο 103 προτάσεων, σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα κατάταξης της 3.1.2018.

Η χρηματοδοτούμενη πράξη περιλαμβάνει εξοπλισμό και εργασίες για την μείωση των διαρροών, την παρακολούθηση της ποσότητας και ποιότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης της Σύρου μέσω της εγκατάστασης σταθμών ελέγχου κρίσιμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη, ποιότητα) για την παρακολούθηση ποιοτικών παραμέτρων του παρεχόμενου νερού, την άμεση εποπτεία και ανίχνευση των θραύσεων των κύριων αγωγών, την δραστική μείωση των υπερχειλίσεων και το σημειακό εντοπισμό των διαρροών άμεσα και επιπρόσθετα την διαχείρισης της πίεσης. Το σύνολο των κρίσιμων παραμέτρων του κάθε τοπικού σταθμού θα αποστέλλονται στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου, μέσω ασύρματου δικτύου, όπου θα γίνεται η εποπτική παρακολούθηση του συνολικού συστήματος. Από τον Σταθμό Ελέγχου θα μπορεί ο χρήστης να επικοινωνεί με κάθε σταθμό, να ελέγχει, να προγραμματίζει και να λειτουργεί το σύστημα στο σύνολό του.

Η Σύρος, ήδη έχει εγκατεστημένο αντίστοιχο σύστημα μικρότερης έκτασης, οπότε με την ανάπτυξη του συστήματος, που περιγράφεται παραπάνω, επεκτείνεται ο έλεγχος των δικτύων ύδρευσης σε ολόκληρο το νησί. Με την δημιουργία και εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος τηλεμετρίας θα μπορούντα στελέχη - χειριστές της ΔΕΥΑΣ να επιτυγχάνουν τη βέλτιστη λειτουργία του υδροδοτικούδικτύου, με την μέγιστη αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού και μείωσης απωλειών του, ενώ με τον σωστό χειρισμό λειτουργίας των αντλιών και των αφαλατώσεων θα υπάρχει και ένα επιπρόσθετο όφελος από τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Το παραδοτέο της προτεινόμενης πράξης θα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού, μείωσης των διαρροών μέσω ελέγχου και εξασφάλισης επάρκειας της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού στο οποίο θα παρακολουθούνται από την έδρα της ΔΕΥΑ,  οι λειτουργικές  καταστάσεις  των  υποδομών (παροχές, πιέσεις, στάθμες, καταναλώσεις αντλιών, ποιότητα παρεχόμενου νερού) και θα γίνεται εξελιγμένη διαχείριση των δεξαμενών, των γεωτρήσεων των αφαλατώσεων και της πίεσης του δικτύου υδροδότησης και ενεργός έλεγχος των διαρροών με δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση θραύσεων οι οποίες θα εντοπίζονται σημειακά με τη χρήση  του  φορητού  εξοπλισμού. Το σύνολο των  κρίσιμων παραμέτρων του κάθε τοπικού σταθμού μέσω ασύρματου δικτύου θα αποστέλλονται στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου όπου θα γίνεται η εποπτική παρακολούθηση του συνολικού συστήματος. Από τον ΚΣΕ θα μπορεί ο χρήστης να επικοινωνεί με κάθε σταθμό, να ελέγχει, να προγραμματίζει και να λειτουργεί το σύστημα στο σύνολό του.

Το σύστημα  τηλεμετρίας αποτελεί ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων για τη Σύρο και περιλαμβάνει αναλυτικά:

• Προμήθεια και εγκατάσταση 16 τοπικών σταθμών ύδρευσης (παρακολούθηση και τηλεέλεγχοςΔεξαμενών-Υδρογεωτρήσεων).

• Προμήθεια και εγκατάσταση 3 νέων Σταθμών Ρύθμισης Πίεσης-Παροχής.

• Προμήθεια και εγκατάσταση 6 νέων Σταθμών Μέτρησης Πίεσης-Παροχής.

• Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αναβάθμιση 10 υπαρχόντων τοπικών σταθμών ύδρευσης.

• Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και λογισμικού για την αναβάθμιση υπάρχοντος Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού δήμου Ερμούπολης.

• Διασύνδεση-Ενσωμάτωση υπάρχοντος Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού δήμου Άνω Σύρου.

• Δημιουργία Ενιαίου Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων ολοκλήρου της νήσου.

• Τεκμηρίωση / εκπαίδευση του προσωπικού.

Η απόφαση χρηματοδότησης της συγκεκριμένης πράξης αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των μεγάλων έργων που έχει προγραμματίσει και υλοποιεί η ΔΕΥΑ Σύρου, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Υπενθυμίζουμε το έργο αντικατάστασης και βελτίωσης Δικτύου Ύδρευσης Ποσειδωνίας και Φοίνικα μήκους 37 χιλιομέτρων, την προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης στην Ερμούπολη δυναμικότητας 1.000 κμ την ημέρα, δύο έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων υλοποίησης.

Παράλληλα έχουμε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες και εγκρίσεις για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης των οικισμών Βάρης, Μέγα Γιαλού και για την αύξηση δυναμικότητας του βιολογικού καθαρισμού της Ερμούπολης συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ  και αναμένουμε την χρηματοδότηση για την Α΄ Φάση προϋπολογισμού 5,7 εκατομμυρίων, προκειμένου να  ξεκινήσουν τα έργα.

Ετικέτες: