Απογοητευτική η εικόνα των προγραμματισμένων αφίξεων για το 2018 και παντελής απουσία οργανωμένων ενεργειών για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Κατακόρυφη “βουτιά” της κρουαζιέρας στη Σύρο

Το Λιμενικό Ταμείο Σύρου στο ΔΣ της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ)

Άκρως απογοητευτική είναι η εικόνα της κρουαζιέρας για τη φετινή σεζόν στη Σύρο, καθώς ο προγραμματισμένος αριθμός προσεγγίσεων που έχει γνωστοποιηθεί από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου δεν ξεπερνά – μέχρι στιγμής – τις 25, δεδομένο που προδίδει από σήμερα πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων καταγράφει ξεκάθαρα μία κατακόρυφη “βουτιά” συγκριτικά με τα απολογιστικά στοιχεία του 2017.

Παρά το ασφαλές λιμάνι της Ερμούπολης, ως διαπιστώνεται από την αναρτημένη ατζέντα των προσεγγίσεων για το 2018 στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου (portofsyros), το νησί, παραμένει χωρίς πλάνο και οργανωμένες κινήσεις στο πεδίο του θεματικού τουρισμού της κρουαζιέρας, με αποτέλεσμα να “εισπράττει” ήδη τις σοβαρές απώλειες, αφού στο λιμάνι της έχουν προγραμματιστεί περίπου 45 αφίξεις – λιγότερες - συγκριτικά με πέρυσι.

Αν και η συμμετοχή της Σύρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ) αποτελεί πλέον γεγονός, μετά και την προ τριών ημερών πραγματοποίηση της έκτακτης γενικής συνέλευσής της με σκοπό την υποδοχή νέων μελών, όπως σχετικώς και του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί στην πράξη πώς θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αποκομίσει όφελος και στο πεδίο της κρουαζιέρας.

Προκειμένου να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη ζοφερή εικόνα των προσεγγίσεων που ήδη έχει γίνει γνωστή για την περίπτωση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη”, απαντώντας σχετικά με το αν έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες και κρούσεις προς εταιρείες κρουαζιέρας, αφού η Σύρος, έχει βγει εκτός πλάνου προσεγγίσεων ακόμη κι από εταιρείες που την είχαν μέχρι πέρυσι σταθερά στον προγραμματισμό τους, όπως η Celestyal Cruises.

Με φόντο δε, την άφιξη του αμερικανικού καταμαράν προ εβδομάδων στο λιμάνι της Ερμούπολης, ο κ. Κοσμάς ρωτήθηκε να τοποθετηθεί όσον αφορά και στο αν επηρεάζεται η κρουαζιέρα στη Σύρο, από την όποια νατοϊκή δραστηριότητα ή παρουσία ενδέχεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα, με τον ίδιο να απαντά κατηγορηματικά, πως, δεν πρόκειται να υπάρξουν συνέπειες.

Ανεξαρτήτως των δηλώσεών του βέβαια, άξιο επισήμανσης είναι το αν προσεχώς επαληθευτούν ή όχι, οι ανωτέρω αναφορές στις οποίες προέβη προς την εφημερίδα, όπως επίσης και το αν πράγματι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης ενός manager κρουαζιέρας για τη Σύρο.

Κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί πως, στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΙΜΕ, τον κ. Κοσμά συνόδευσε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πρώην αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Τιμητική εκλογή. Αναμένονται οι κινήσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Ειδικότερα, τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κατέστη γνωστή η ανάδειξη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου στο ΔΣ της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, που πρόκειται για μία εξέλιξη θετική, όπως αναγνώρισε ο Δημήτρης Κοσμάς, κατόπιν των διαδικασιών που “έτρεξαν” στην τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση στην Αθήνα.

“Έγινε έκτακτη γενική συνέλευση με κύριο θέμα την αποδοχή νέων μελών στους κόλπους της, όπως και του Λιμενικού Ταμείου Σύρου” ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως η πλευρά της Σύρου πλέον δεν συμμετέχει ως απλός παρατηρητής, αλλά σύμφωνα και με όσα ανακοίνωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. “Μετά την ψηφοφορία το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου αποτελεί πλέον ένα από τα δεκαπέντε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΙΜΕ και η εξέλιξη αυτή είναι άκρως θετική, καθώς το νησί μας εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην περιφερειακή ανάπτυξη της λιμενικής πολιτικής και τη δημιουργία εύρωστων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων”.

Αναφορικά με τη διαδικασία και από την πλευρά του κ. Κοσμά διευκρινίστηκε πως, “Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ζήτησε την ένταξή του στην Ε.ΛΙΜ.Ε, την εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αντικείμενο την αντιμετώπιση και προώθηση όλων των θεμάτων που αφορούν στους λιμένες, μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας. Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2018, η Ε.ΛΙΜ.Ε αποδέχτηκε τη συμμετοχή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σύρου και άλλων εννέα, μεταξύ των οποίων: Θήρας, Κω, Λέσβου, Μήλου, Μυκόνου, Πύργου, Ρεθύμνου, Νοτ. Δωδεκανήσου (με έδρα τη Ρόδο), Σύρου και Χανίων”.

Σύμφωνα με όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα, στο ΔΣ της ΕΛΙΜΕ συμμετείχαν δεκατρείς Οργανισμοί Λιμένων και συγκεκριμένα: Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πάτρας και Ηρακλείου ενώ μετά την ένταξη των επιπλέον δέκα μελών, διενεργήθηκαν εκλογές για την ψήφιση δύο ακόμη μελών για το Διοικητικό Συμβούλιο από τους εκπροσώπους των Οργανισμών Λιμένων, κατά τις οποίες το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με εκπρόσωπό του τον Δημήτρη Κοσμά και αναπληρωματικό μέλος τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, αναδείχθηκε πρώτο, καθώς σε σύνολο 24 ψηφισάντων, απέσπασε 19 ψήφους. Αξίζει να αναφερθεί πως ακολούθησαν ο Πύργος με 12, η Ρόδος με 8, η Θήρα με 3 και η Μήλος με 1.

Σχετικά με την ανάδειξη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ο κ. Κοσμάς κληθείς να προβεί σε δηλώσεις, τόνισε πως, “Είναι τιμητική η εκλογή μας και νομίζω πως είναι μία συμμετοχή που θα βοηθήσει ουσιαστικά και στην εξέλιξη του λιμανιού μας. Είναι ένα όργανο που μπορεί και να προτείνει, να σχεδιάζει, ακόμη και να “επιβάλει” κάποια πράγματα που έχουν όλα σχέση με την ανάπτυξη των λιμένων και ουσιαστικά με την ανάπτυξη του κάθε νησιού”.

Παραδοχή “κοιλιάς” στην πορεία της κρουαζιέρας από τον Δ. Κοσμά. Δεν προσεγγίζει η Celestyal Cruises

Βάσει των μόλις 25 αφίξεων κρουαζιερόπλοιων που έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τη φετινή σεζόν, από Απρίλιο ως και Οκτώβριο, ο Δημήτρης Κοσμάς, σχολιάζοντας τη σημερινή εικόνα της κρουαζιέρας για το νησί, παραδέχθηκε και αναγνώρισε την αρνητική πορεία.

“Είναι μεγάλη η “κοιλιά”. Όντως.” δήλωσε σχετικά, με φόντο τον μικρό αριθμό προσεγγίσεων που περιμένει φέτος η Σύρος. Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί πως, για τον μήνα Απρίλη είχαν προγραμματισθεί 4 προσεγγίσεις, για τον Μάιο μόλις 1, για τον Ιούνιο 3, ενώ για τον Ιούλιο 5 αφίξεις, όπως παρομοίως για τον Αύγουστο και για τον Σεπτέμβρη, ενώ τέλος 2 προσεγγίσεις για τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με όσα μπορεί να διαπιστώσει κανείς επισκεπτόμενος την ατζέντα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια δεν είναι μεγάλα, ενώ στα θετικά για το νησί μπορεί να επισημανθεί κυρίως η προσέγγιση των Salamis Filoxenia (27/6, 26/7, 22/9, 09.00 – 20.00 & 23/8, 08.00 – 17.00), TUI DISCOVERY 2 (1/7, 7/10, 12/8, 07.00 – 18.00).

Σχετικά με τον φετινό χάρτη της κρουαζιέρας για τη Σύρο και καθώς διαπιστώνεται η απώλεια της “συνεργασίας” με της εταιρεία Celestyal Cruises που σταθερά τα προηγούμενα χρόνια είχε δρομολογήσει εβδομαδιαίως τουλάχιστον δύο προσεγγίσεις στη Σύρο, μεταφέροντας αρκετούς επισκέπτες, ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

“Είχα έρθει σε επαφή ειδικά με την Celestyal Cruises. Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές σε επίπεδο ιδιοκτησίας. Δεν σας κρύβω πως πριν το Πάσχα, επειδή μας στέλνουν διάφορα προγράμματα με κρουαζιέρα κλπ. είδα πως τη Σύρο, δεν την είχαν εντάξει μέσα στους προορισμούς. Τηλεφωνικά μίλησα με μία γραμματέα και μετά έκανα μία κίνηση στέλνοντας επιστολή και εξηγούσα γιατί δεν μας προτείνετε αφού υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα” ανέφερε ο κ. Κοσμάς, επισημαίνοντας πως, ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου είχε σημειώσει ιδιαιτέρως πως, “έχουμε πολύ ξεχωριστό εορτασμό του Πάσχα” ωστόσο όπως γνωστοποίησε, “δεν μου απάντησαν ποτέ. Δεν πήρα απάντηση ποτέ”. Στην ερώτηση αν θα πραγματοποιήσει νέα προσπάθεια προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως, “Θα επανέλθω βέβαια και θα αρχίσουν οι συζητήσεις”, αφού όπως υποστήριξε, “Είμαστε πλέον και στον Όμιλο της ΕΛΙΜΕ και νομίζω πως μέσα από εκεί θα δούμε και θα ασκήσουμε κάποιες πιέσεις”.

Σχετικά με τους λόγους που οδηγούν στη συγκεκριμένη εικόνα της κρουαζιέρας για τη Σύρο τη φετινή σεζόν, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς χειρότερη σε σύγκριση με τις 70 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων το 2017, τις 90 το 2016 και τις 53 το 2015 (σσ. στοιχεία ΕΛΙΜΕ), ο Δημήτρης Κοσμάς υποστήριξε τα παρακάτω: “Κάναμε μία απλή συζήτηση για την κρουαζιέρα (σσ. στην ΕΛΙΜΕ) και μάλιστα και με την Ρόδο που μιλήσαμε αρκετά έχουν κι εκείνοι μία πολύ μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια αυτοί έχουν άλλα μεγέθη που δεν φαίνεται τόσο πολύ η μείωση, την οποία θα έχουμε κι εμείς φέτος. Το 2018 υπάρχει μία ύφεση της κρουαζιέρας, ουσιαστικά λόγω των γεωπολιτικών καταστάσεων κι εξελίξεων”. Ωστόσο, όπως θέλησε να συμπληρώσει, “το 2019 υπάρχει ένα κύμα πολύ μεγαλύτερης αύξησης. Το 2019 και για εμάς και για τα άλλα νησιά θα υπάρχει μία αύξηση. Αυτά τουλάχιστον γνωρίζω μέχρι στιγμής”.

Σχετικά με τις ενέργειες και τη στάση της Σύρου, ο ίδιος ανέφερε επιπλέον πως, “Να πω βέβαια πως το τεράστιο πρόβλημα που λένε συνέχεια οι εταιρείες είναι πως δεν πωλούνται εκδρομές. Αυτό εμείς στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου δεν μπορούμε να το κάνουμε”. Διευκρίνισε όμως πως, “Εμείς ως Λιμενικό Ταμείο φτιάχνουμε τις υποδομές, ερχόμαστε σε επαφή με τις εταιρείες και από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει κι ένα άλλο ενδιαφέρον είτε από τα δικά μας ταξιδιωτικά γραφεία, είτε από άλλα μεγαλύτερα στην Αθήνα για να πωληθούν κάποιες εκδρομές”.

Στην ερώτηση αν πέραν της άκαρπης προσπάθειας επικοινωνίας με την Celestyal Cruises αναπτύχθηκαν προσπάθειες συνεννόησης ή διερεύνησης ενδιαφέροντος προς άλλες εταιρείες κρουαζιέρας, ο κ. Κοσμάς απάντησε γενικόλογα.

“Υπάρχουν εταιρείες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να έρθουν κλπ. Αυτό θα φανεί το 2019. Η κρουαζιέρα “τρέχει” μπροστά δύο χρόνια, ο προγραμματισμός της” ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Έχουμε μιλήσει με εταιρείες και έχουν ικανοποιηθεί από την επίσκεψή τους εδώ και θα το δούμε αυτό το 2019”.

Δ. Κοσμάς: Καμία συνέπεια για την κρουαζιέρα από νατοϊκές αφίξεις

Με φόντο την πρόσφατη άφιξη του καταμαράν του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (Carson City), καθώς και της Αμερικανίδας Αξιωματούχου του Πολεμικού Ναυτικού, Rose E. Rice, εύλογα τέθηκε το ερώτημα προς τον Δημήτρη Κοσμά, αν από την πλευρά εταιρειών κρουαζιέρας κατατέθηκε προβληματισμός για αφίξεις πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Ερμούπολης προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου κι αν ως εκ τούτου, αυτό ως γεγονός λειτουργεί αποτρεπτικά.

Σύντομος στην απάντησή του, ο κ. Κοσμάς σχολίασε: “Εννοείτε ότι προσεγγίζοντας το Αμερικανικό πλοίο να είχαν κάποια ένσταση; Όχι. Δεν έχει κατατεθεί κανένας ενδοιασμός. Ξέρουν καλά πως αν υπάρχει προγραμματισμένη κρουαζιέρα, δεν θα έρθει και κάποιο πλοίο πολεμικό”. Υποστήριξε δε, πως, “Βάσει προγράμματος, απ΄ ό,τι έχω δει, σέβονται τα πάντα οι Νατοϊκοί που ήρθαν και την περασμένη φορά” εξηγώντας παράλληλα πως, “Αν υπάρχει προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου στην ημερομηνία που θέλουν αυτοί να προσεγγίσουν, θα την αλλάξουν. Έτσι έχουμε συνεννοηθεί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”.

Στη διευκρινιστική ερώτηση αν αυτά ειπώθηκαν σε συνάντηση με την κ. Rice κατά την παραμονή της στο νησί, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου απάντησε καταφατικά.

Ναι με την κ. Rice. Και ικανοποιημένοι ήταν από την όλη προσέγγισή τους στο λιμάνι μας, αλλά και δεν θέλησαν σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν πρόβλημα και στην εξέλιξη της κρουαζιέρας, αλλά και γενικότερα στην τουριστική κίνηση του τόπου μας” πρόσθεσε κατηγορηματικά.

Μονόδρομος... ο manager κρουαζιέρας

Δεδομένης της αρνητικής εικόνας της κρουαζιέρας στη Σύρο, ο Δημήτρης Κοσμάς κλήθηκε να ενημερώσει σχετικά με τις προσπάθειες και το στάδιο αυτών, που σχετίζονται με την απόκτηση manager κρουαζιέρας για το νησί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το ποσό για την κάλυψη της αμοιβής του έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου για το έτος 2018. “Ήδη ήταν μέσα στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού μας η οποία εγκρίθηκε πριν από είκοσι μέρες. Οπότε θα το προχωρήσουμε και άμεσα θα το υλοποιήσουμε για να μπούμε πιο δυναμικά σε αυτό το κομμάτι” υποστήριξε ο Δημήτρης Κοσμάς, εκτιμώντας χρονικά πως, μπορεί να προσληφθεί manager πιστεύω μέσα στο καλοκαίρι και μπορεί και πιο γρήγορα”. Επισημαίνοντας πως πρέπει να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία, θέλησε να επαναλάβει πως, σε κάθε περίπτωση, “μέσα στο καλοκαίρι θα το έχουμε τελειώσει κι αυτό”.

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, σημείωσε εκ νέου πως είναι επιβεβλημένη η ανταπόκριση και των ταξιδιωτικών πρακτόρων στο πεδίο της διάθεσης και προσφοράς εκδρομών για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, αναφέροντας σχετικά πως, “Πρέπει να γίνει μία προσπάθεια από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες με το θέμα των εκδρομών. Υπάρχουν εκδρομές ειδικά στον φάκελο της κρουαζιέρας και εμείς είχαμε προτείνει αρκετές. Σε όλη αυτή τη διαδικασία ελπίζω να βοηθήσει και ο σύμβουλος κρουαζιέρας που θα πάρουμε”.