Υπεγράφη χθες η σύμβαση από τον ανάδοχο του έργου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Ξεκινά το έργο ύδρευσης Ποσειδωνίας και Φοίνικα

Πρόεδρος ΔΕΥΑΣ: “Η ταλαιπωρία προσωρινή αλλά τα οφέλη μόνιμα”

Εντός Μαΐου ξεκινά η υλοποίηση του μεγάλου και σημαντικού έργου “Αντικατάσταση και Βελτίωση του δικτύου ύδρευσης Ποσειδωνίας και Φοίνικα Σύρου”, με τη Δημοτική Αρχή να προχώρησε από κοινού με τον ανάδοχο, χθες, στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης, κατόπιν σύσκεψης και συζήτησης για το πλάνο εκτέλεσής του.

Πρόκειται για μία εξέλιξη άκρως θετική που ανέμεναν εναγωνίως πρωτίστως οι δημότες της Σύρου και συγκεκριμένα των περιοχών Ποσειδωνίας, Φοίνικα, Βήσσα, Αμπέλας, Μέγα Γιαλού και Αδειάτων προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού, που σε πολλές από τις παραπάνω περιοχές μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι ανοίγοντας τις βρύσες διαπιστώσουν “κόκκινο” νερό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της εταιρείας ΙΕΡΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Γρηγόρης Μαμάκος μετέβη τόσο στα γραφεία της ΔΕΥΑ Σύρου, όσο και στο γραφείο του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού ώστε να συμφωνήσει τον προγραμματισμό και τα στάδια υλοποίησης του έργου, με τον ίδιο να δεσμεύεται μέσω δηλώσεών του στην “Κοινή Γνώμη”, πως, πέραν της άμεσης έναρξης των εργασιών, θα μεριμνήσει για την ολοκλήρωσή του, το ταχύτερο δυνατόν.

Δεδομένης της διετούς διάρκειας που έχει στη διάθεσή του ο ανάδοχος για την ολοκλήρωση του έργου βάσει της σύμβασης, συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές πως δεν θα υπάρξει όχληση εντός της καλοκαιρινής περιόδου σε κεντρικές οδούς, παραλιακά τμήματα και τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να “κυλήσει” ομαλά η θερινή σεζόν.

Αξίζει εξ αρχής να υπενθυμιστεί πως η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΠΕΠ Ν. Αιγαίου 2014 – 2020 και αφορά σε ποσό ύψους 1.634.146,05 ευρώ.

Προετοιμασία και άμεση έναρξη εργασιών. Ελαχιστοποίηση όχλησης

Με φόντο την υπογραφή της σύμβασης του έργου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης μιλώντας στην εφημερίδα γνωστοποίησε πως υπήρξε συνεννόηση με την πλευρά του αναδόχου για το πώς θα ξεκινήσει το έργο σύμφωνα και με τις επισημάνσεις των δύο προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Φοίνικα και Ποσειδωνίας.

“Συναντηθήκαμε με τον εργολάβο σήμερα για την υπογραφή της σύμβασης μετά από μία διαδικασία χρονοβόρα που εξελίχθηκε ομαλά χωρίς απρόοπτα. Με αφορμή αυτή τη σύμβαση συζητήσαμε για το χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον για τους πρώτους πέντε μήνες του έργου καθώς ακολουθεί καλοκαίρι και θα υπάρχει πρόβλεψη για ελαχιστοποίηση της πιθανής όχλησης” δήλωσε εξ αρχής ο κ. Παπαμανώλης, σημειώνοντας πως προηγήθηκε της υπογραφής, σύσκεψη με τους κκ. Περρή και Νταλαχάνη. “Είχαμε το πρωί σύσκεψη και με τον χωρικό Αντιδήμαρχο, κ. Αθανασίου και τους δύο προέδρους των Κοινοτήτων Φοίνικα και Ποσειδωνίας, Γιώργο Περρή και Δημήτρη Νταλαχάνη και με τον διευθυντή της ΔΕΥΑ Σύρου, κ. Βακόνδιο για να συμφωνήσουμε το χρονοδιάγραμμα των πρώτων μηνών του έργου. Υπήρξε συμφωνία και αυτό το χρονοδιάγραμμα δόθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση στην ανάδοχο εταιρεία για να ξεκινήσει το έργο” πρόσθεσε σχετικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως, “Η σύμβαση προβλέπει 24 μήνες διάρκεια του έργου, οπότε σε αυτά τα δύο χρόνια θα έχουμε και δύο καλοκαίρια”.

Με φόντο την ενδεχόμενη εύλογη αγωνία των επιχειρηματιών των ανωτέρω περιοχών για πρόκληση μεγάλης όχλησης κατά τους θερινούς μήνες, οπότε και στο νησί θα υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα, ο Γιώργος Παπαμανώλης θέλησε μέσω των δηλώσεών του να είναι καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας πως έχει υπάρξει σχετική μέριμνα κατά τον αρχικό προγραμματισμό.

“Δεν υπάρχει τρόπος να μην εκτελείται το έργο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά υπάρχει τρόπος να μην υπάρχουν εργασίες κοντά σε τουριστικές επιχειρήσεις και αυτό το έχουμε συμφωνήσει” δήλωσε κατηγορηματικά.

Έως 15 Σεπτεμβρίου υλοποίηση ήπιων παρεμβάσεων και όχι σε κεντρικά σημεία

Σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον προγραμματισμό των πρώτων παρεμβάσεων προχώρησε ο ανάδοχος του έργου, Γρηγόρης Μαμάκος, ο οποίος ερωτηθείς σχετικώς, τόνισε τα παρακάτω: “Σήμερα καταλήξαμε σε κάποιο πλάνο με τη ΔΕΥΑ Σύρου ώστε να μην μπούμε κατευθείαν σε κεντρικούς δρόμους λόγω καλοκαιρινής σεζόν και δημιουργήσουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα και όχληση στους κατοίκους” ανέφερε από την πλευρά του, δηλώνοντας εμμέσως πως αποδέχεται τον συγκεκριμένο προγραμματισμό, ο οποίος θέλει τις πρώτες εργασίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες θέσεις και περιοχές.

“Επιλέξαμε κάποια κομμάτια που θέλαμε να είναι προς Άδειατα, η περιοχή της Χαλέπας (όπισθεν Αγ. Παντελεήμονα και μέσα στον Φοίνικα), ο ποταμός στον Φοίνικα, ένα κομμάτι προς τον Μέγα Γιαλό και σε ένα τμήμα όπισθεν Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας” πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας με τη σειρά του πως, είναι “σημεία εκτός επαρχιακού οδικού δικτύου, εκτός τμημάτων πλησίον παραλιών και όχι πλησίον τουριστικών επιχειρήσεων”.

Κατόπιν των παραπάνω, για τον ακριβή χρόνο έναρξης του έργου, ο κ. Μαμάκος τόνισε πως, “καταλήγουμε στα υλικά και ξεκινάμε άμεσα το έργο σε περίπου 10 – 15 ημέρες από σήμερα”. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “Προς το τέλος Μαΐου ευελπιστούμε πως θα έχουμε ξεκινήσει. Θέλουμε να μας “δώσουν” και τα δίκτυά τους άλλες υπηρεσίες όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ ώστε να μην δημιουργήσουμε πρόσθετο θέμα σε τηλεφωνικές γραμμές κλπ.. Πάντως τέλος Μαΐου θα ξεκινήσουμε”.

Αναφορικά με τη συνεργασία του με τοπικούς εργολάβους και συνεργεία, ο ίδιος παρουσιάστηκε θετικός, εξηγώντας πως, “Ευελπιστούμε να έχουμε συνεργασία και με συνεργεία από τη Σύρο. Είναι ένα κύριο μέλημά μας”.

Εκ μέρους της ΔΕΥΑ Σύρου, ο Γιώργος Παπαμανώλης σε παρόμοιο ύφος ανέφερε πως, “Έχουμε προσδιορίσει κάποια σημεία που μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου θα καλύπτουν τον εργολάβο για να ασχοληθεί καθώς θα είναι πιο ήπιες οι παρεμβάσεις και μετά θα ξεκινήσει συστηματικά ο εργολάβος μέσα στον χειμώνα να υλοποιήσει όσο γίνεται πιο μεγάλο κομμάτι του έργου”.

Δεδομένης της απαίτησης τήρησης του συνολικού χρονοδιαγράμματος, ο εργολάβος κληθείς να απαντήσει αν εκτιμά πως θα καταφέρει να τηρήσει τα προβλεπόμενα, υπήρξε σαφής: “Αυτός είναι ο σκοπός μας και αν είναι δυνατόν να το συρρικνώσουμε (σσ. το χρονοδιάγραμμα). Θα είναι μεγάλη επιτυχία να μην “πιάσουμε” το επόμενο καλοκαίρι ή να έχουμε κάποια υπόλοιπα που να μας δώσουν το ελεύθερο να μη δουλέψουμε το άλλο καλοκαίρι και να ολοκληρώσουμε τέλη Σεπτέμβρη”.

Μετά τα ανωτέρω, ο κ. Παπαμανώλης ερωτηθείς αν κατά την πορεία υλοποίησης των εργασιών ενδέχεται να προκληθούν διακοπές στην υδροδότηση κατοικιών κι επιχειρήσεων, υπήρξε συγκεκριμένος, εξηγώντας πως, η μεταφορά στο νέο δίκτυο θα πραγματοποιείται τμηματικά, αλλά οι δημότες δεν θα συναντήσουν σημαντικά προβλήματα.

“Όχι. Το παλιό δίκτυο θα δουλεύει παράλληλα και θα γίνεται η μετάβαση στο νέο ανά περιοχή. Όποια διακοπή θα είναι μόνον για λίγο και κατά τον χρόνο που χρειάζεται να γίνει η μεταφορά της μίας γραμμής στην άλλη” διευκρίνισε κατηγορηματικά.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και βασικές παρεμβάσεις

Αν και ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο η τελική χρηματοδότηση κατόπιν της διαγωνιστικής διαδικασίας και της προσφοράς του εργολάβου “έπεσε” στο ποσό του 1.634.146,05 ευρώ. Αναφορικά με την πορεία της σταδιακής πληρωμής του αναδόχου ρωτήθηκε ο Γιώργος Παπαμανώλης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Η Διαχειριστική της Περιφέρειας έχει δείξει και τα προηγούμενα χρόνια πως με αμεσότητα εξυπηρετεί τα αιτήματα χρηματοδότησης οπότε δεν έχουμε κανένα θέμα καθυστέρησης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε και είναι δεδομένα”.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Παπαμανώλης υπενθύμισε και βασικά “τμήματα” που περιλαμβάνει το έργο, ξεκινώντας από το “κομμάτι του εξωτερικού υδραγωγείου” που όπως πρόσθεσε, “αφορά το σύστημα μεταφοράς του νερού των αφαλατώσεων Ποσειδωνίας στις δεξαμενές ποσίμου νερού από τις οποίες υδροδοτούνται τα δίκτυα διανομής των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα, Αδειάτων, Ποσειδωνίας και Μέγα Γιαλού”. Όπως σημείωσε παρακάτω, το εν λόγω εξωτερικό υδραγωγείο συνολικού μήκους 6.910 μ. αποτελείται από διάφορα στάδια υλοποίησης, ενώ εκτός αυτού, θέλησε να υπογραμμίσει πως στο συνολικό έργο έχει συμπεριληφθεί και “το κομμάτι των περίπου 30.000 μ. που θα αφορά σε μικρότερους αγωγούς, με σκοπό την κάλυψη της “πορείας” του νερού προς τους τελικούς καταναλωτές”.

Τέλος στο κακής ποιότητας νερό. Εντός της θητείας η ολοκλήρωση του έργου

Αναφορικά με το έργο κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις και ο χωρικός Αντιδήμαρχος Ποσειδωνίας, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή εξέλιξη, που όπως σημείωσε θα ευνοήσει στην κατεύθυνση μίας ποιοτικής καθημερινότητας πρωτίστως των δημοτών.

“Ένας από τους λόγους που συμμετείχα στις εκλογές του 2014 ήταν και αυτό το έργο. Η μελέτη είχε ανατεθεί από τον Δήμο Ποσειδωνίας με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “Θησέας” του Υπουργείου Εσωτερικών. Ευτυχήσαμε να δούμε το κομμάτι της Βάρης να υλοποιείται καθώς ανατέθηκε επί προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΥΑ Σύρου και ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας και σήμερα αναθέτουμε αυτό το έργο για Φοίνικα και Ποσειδωνία και θα ολοκληρωθεί λογικά εντός της θητείας μας” δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως, “μαζί με το νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης και τα δίκτυα αποχέτευσης Βάρης – Μέγα Γιαλού είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα έργα και τα οράματα του είχαμε από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας”. Βάσει της προώθησής του και της άμεσης έναρξης υλοποίησής του, τόνισε πως, “Είναι μία ευχάριστη στιγμή να υπογράφεται η σύμβαση και να ξεκινά ο εργολάβος”, αναγνωρίζοντας δημοσίως πως, “παρόλο που η ΔΕΥΑ Σύρου έχει κάνει προσπάθεια να βελτιώσει τα δίκτυα στο νησί με ίδιους πόρους, τα δίκτυα αυτών των χωριών ήταν σε άθλια κατάσταση. Δεν είχαν αλλαχθεί και γι αυτό υπάρχουν τα προβλήματα με το “κόκκινο” νερό”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Η ΔΕΥΑ Σύρου με την επιστημονική κατάρτιση που έχουν υπάλληλοί της ολοκλήρωσε τη μελέτη που είχαμε (σσ. πρώην Δήμος Ποσειδωνίας) αφήσει σαν παρακαταθήκη το 2010 και συνέβαλε στο να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο προφανώς”.

Ο κ. Αθανασίου ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, απευθύνοντας έκκληση στους δημότες ώστε να δείξουν κατανόηση κατά τη διάρκεια των εργασιών. “Είναι μία ευχάριστη εξέλιξη και θέλω να απευθύνω μία έκκληση στον κόσμο. Να κάνει υπομονή γιατί όταν γίνονται έργα σημαντικά για την ποιότητα ζωής των δημοτών και την καθημερινότητα του πολίτη πρέπει να κάνουμε υπομονή και να βοηθάμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση”.

Παρά την αμφισβήτηση, δικαιωθήκαμε”

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και η δήλωση του κ. Παπαμανώλη, ο οποίος ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του για το έργο κι ερωτηθείς για το όφελος που θα προκύψει για τους δημότες παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος.

“Ανέλαβα πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου αρχές Αυγούστου του περασμένου έτους και από τα πρώτα παράπονα που δέχθηκα από δημότες ήταν για το κόκκινο νερό από τους σκουριασμένους σιδερένιους σωλήνες. Τότε είχα απαντήσει ότι έχουμε ένα έργο που έρχεται και δέχθηκα αμφισβήτηση από πολίτες που είπαν πως αυτό το ακούνε χρόνια” ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας παράλληλα πως ο ίδιος από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στη ΔΕΥΑ Σύρου, μερίμνησε για την προώθηση του μεγάλου έργου και παρά τις όποιες φωνές αμφισβήτησης, σήμερα οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός τους τρέχοντος μήνα. “Ενημερώθηκα, είδα που βρίσκεται το έργο και δεσμεύθηκα πως το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσουμε το έργο που περίμεναν χρόνια οι δημότες. Χαίρομαι που βγήκα αληθινός. Ξεκινάμε και σταδιακά θα γίνει η μετάπτωση από το παλαιό δίκτυο στο νέο δίκτυο, οπότε κάθε περιοχή σταδιακά θα σταματήσει να έχει πλέον προβλήματα. Η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή, τα οφέλη θα είναι μόνιμα” δήλωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής προς το σύνολο των πλευρών που συνέδραμαν για τις σημερινές θετικές εξελίξεις αναφέροντας τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας, τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Σύρου, τη μελετητική εταιρεία και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.