Άρνηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου της χρηματοδότησης της Β΄ κλειστής αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου της Σύρου

Υπαναχώρηση της Περιφέρειας για την χρηματοδότηση του έργου του ΑΚΔΕ

Ανάκληση εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της εκφρασμένης βούλησης της, με εγγραφή του ανάλογου ποσού στο Τεχνικό της Πρόγραμμα, για την χρηματοδότηση του έργου βελτίωσης του κλειστού γυμναστηρίου του ΑΚΔΕ, της σημαντικότερης αθλητικής υποδομής της Σύρου.

Με την σύμβαση που είχαν συνυπογράψει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, στην ουσία διατύπωσαν την κοινή βούληση τους για την υλοποίηση του έργου επισκευής και συντήρησης του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας».

Η βούληση αυτή φαίνεται ότι τελικώς εξέλειπε από την πλευρά της Περιφέρειας, που μόλις προ 2 ημερών έφτασε να ενημερώσει τον Δήμο ότι το προϋπολογισθέν ποσό των 250.000 ευρώ που αφορούσε στο συγκεκριμένο έργο διατέθηκε για τη χρηματοδότηση άλλων έργων.

Με σαθρή επιχειρηματολογία η Περιφέρεια στερεί την χρηματοδότηση της πιο καίριας για το νησί της Σύρου αθλητικής υποδομής, προκρίνοντας κατά δική της βούληση και όχι σύμφωνα με τις ιεραρχημένες, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Δήμο, προτεραιότητες έργων, προς εξυπηρέτηση της δικής της πολιτικής ατζέντας.

Ως σαθρό στοιχείο της Περιφερειακής υπαναχώρησης, κρίνεται η επίκληση καθυστέρησης παράδοσης των μελετών, όταν εκ μέρους της καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την υπογραφή της αρχικής σύμβασης για τη χρηματοδότηση της μελέτης έως την τελική της άρνηση δεν υπήρξε ουδεμία όχληση προς το Δήμο ή απαίτηση σχετικής ενημέρωσης, ενώ παρά τις συνεχείς επιστολές εκ μέρους του Δήμου, με αντικείμενο την γνωστοποίηση των Περιφερειακών προθέσεων για την χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, η απάντηση της Περιφέρειας δόθηκε με καθυστέρηση 8 μηνών.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με την ακολουθία των γεγονότων, τον Δεκέμβριο του 2015 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας για την κλειστή αίθουσα Β΄ του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας».

Η μελέτη αναπτυσσόταν σε τρεις φάσεις, στις οποίες περιλαμβανόταν η Προμελέτη, με τη «συμπλήρωση αποτύπωσης φέροντα οργανισμού από δομικό χάλυβα και καταγραφή βλαβών. Έλεγχο διαθέσιμης αποτύπωσης φερόντων στοιχείων, εργασίες αποκάλυψης / αποτύπωσης θεμελίωσης και αποτύπωση συνδέσεων», η Οριστική Μελέτη, για τον «έλεγχο στατικής επάρκειας του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού με την συμπλήρωση σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προηγούμενης φάσης και επανεπίλυση του ελέγχου που διενέργησε η υπηρεσία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τους ισχύοντες κανονισμούς σε επίπεδο Οριστικής Μελέτης, συνοδευόμενη από Δήλωση Μηχανικών για την επάρκεια ή μη του κτηρίου και την απαίτηση ή όχι ενισχύσεων» και η Μελέτη Εφαρμογής και Τεύχη Δημοπράτησης, με την Στατική Μελέτη Ενισχύσεων, με πλήρη σχέδια ενισχύσεων, εφόσον απαιτηθεί από την προηγούμενη φάση μελέτης σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής και σύνταξη τευχών δημοπράτησης του αντίστοιχου έργου».

Τον Ιούλιο του 2017 ζητείται παράταση της σύμβασης για την μελέτη, η οποία παραχωρείται τόσο από τον Δήμο όσο και από την Περιφέρεια, έως τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Το κόστος της μελέτης ανήλθε σε 38.000 ευρώ, με χρηματοδότηση κατά 50% από την Περιφέρεια και τον Δήμο και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε και με επιστολή του Δήμου προς τον Περιφερειάρχη, έγινε η σχετική ενημέρωση, ζητώντας να γνωστοποιηθεί η πρόθεση της Περιφέρειας για κάλυψη της προκύπτουσας δαπάνης, βάσει της πίστωσης 250.000 ευρώ που είχαν εγγραφεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την μελέτη το κόστος για τις απαιτούμενες ενισχύσεις στην κλειστή αίθουσα Β΄, «προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και στην χρήση της ως χώρος συνάθροισης κοινού», ανέρχεται σε 290.000 ευρώ.

Οι απαντήσεις που δεν ήρθαν

Αντί οποιασδήποτε απάντησης από την πλευρά της Περιφέρειας, στην επιστολή που εστάλη τον Σεπτέμβριο του 2017, εκ μέρους του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων προτάχθηκε η ανακατασκευή δύο μικρότερων αθλητικών χώρων, στις περιοχές των Καμινίων και της Ανάστασης, αγνοώντας επιδεικτικά την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων για την κύρια αθλητική υποδομή της Σύρου.

Ο Δήμος επανήλθε στο θέμα με νέες επιστολές του τον Νοέμβριο του 2017, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου, αλλά και για την Α΄ κλειστή αίθουσα και τον Δεκέμβριο του 2017 για τη σύναψη διαβαθμιδικής συνεργασίας για την χρηματοδότηση του έργου στατικής επάρκειας της Β΄ κλειστής αίθουσας.

Καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά την συνεχή αποστολή επιστολών εκ μέρους του Δήμου, δεν υπήρξε καμία απάντηση, τον Μάρτιο του 2018 υπήρξε εκ νέου όχληση του Δήμου προς την Περιφέρεια για την χρηματοδότηση του έργου βελτίωσης της Β΄ κλειστής αίθουσας, λαμβάνοντας απάντηση μόλις προ δύο ημερών, δηλαδή με καθυστέρηση 8 μηνών από την παραλαβή της μελέτης και την έναρξη της επιστολογραφίας.

Η άρνηση

Στην απαντητική επιστολή της Περιφέρειας, καταγράφεται η υπαναχώρηση της στο θέμα της χρηματοδότησης του έργου, με την αιτιολογία της καθυστέρησης υποβολής των μελετών.

Παραπέμπεται χρονικά το γεγονός στην αρχική συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα, προκειμένου να διαφανεί βάθος χρόνου στην ολοκλήρωση τω διαδικασιών, με τις αναφορές στις συνεχείς επιστολές του Δήμου, στα ψιλά γράμματα των σχετικών με την υπόθεση εγγράφων.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην απάντηση «Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του έτους 2015 στα γραφεία της Περιφέρειας, σας είχαμε ενημερώσει ότι έχει εγγραφεί στο Τεχνικό της Πρόγραμμα, έργο με π/υ 250.000 ευρώ για την Επισκευή-Συντήρηση του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας». Επειδή στο χρονικό διάστημα των τριών ετών που μεσολάβησε από την ανωτέρω συνάντηση, δεν υποβλήθηκαν μελέτες για την επισκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με τους περιορισμένους πόρους που υπάρχουν, η Περιφέρεια προχώρησε στην χρηματοδότηση άλλων έργων τα οποία διέθεταν ωριμότητα».

Με περισσή δε προκλητικότητα, επιχειρείται να καλυφθεί η υπαναχώρηση της Περιφέρειας με υπόδειξη υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο μέτρο που αφορά στη «Βελτίωση/Αναβάθμιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων», για το οποίο θα αποτελούσε επιλέξιμη δαπάνη.

Επικαλείται δε ψευδώς ότι η μελέτη για την επισκευή της Β΄ κλειστής αίθουσας ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όταν, βάσει του ιστορικού, η μελέτη παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, γεγονός που καταρρίπτει ευθέως και την επίκληση – στην αρχή της επιστολής – περί μη υποβολής μελετών.

Οι καθυστερήσεις που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει προσχηματικά η Περιφέρεια για την υπαναχώρηση της στη χρηματοδότηση του έργου, έρχονται σε ευθεία σύγκριση με την πολύμηνη καθυστέρηση από πλευράς της να απαντήσει επί του θέματος.