Έγκριση Οριστικής Μελέτης και τευχών δημοπράτησης για το έργο αποχέτευσης Βάρης και Μέγα Γιαλού

Χρηματοδότηση για το μεγάλο αποχετευτικό έργο

  • Τρίτη, 19 Ιουνίου, 2018 - 06:19

Σε δύο φάσης κατατμήθηκε το μεγάλο έργο αποχέτευσης διάθεσης λυμάτων Δήμου Ποσειδωνίας, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος από χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Φιλόδημος I», με Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Σύρου να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις.

Εκ μέρους της ΔΕΥΑΣ προτάχθηκε η Α΄φάση του έργου, που αφορά την κατασκευή δικτύων μεταφοράς και συλλογής λυμάτων, εγκρίνοντας την οριστική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης.

Τα έργα της Α΄φάσης

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, λήφθηκε η απόφαση έγκρισης της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης για τα «Έργα αποχέτευσης Βάρης και Μέγα Γιαλού (Α’ Φάση)», προϋπολογισμού δαπάνης 4.264.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, που συντάχθηκαν από τα συμπράττοντα γραφεία μελετών: ΝΑΜΑ Α.Ε., Χ. Αργυρός, Ν. Ζάννης και ECOPOLIS A.E. και θεωρήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ.

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γ. Βακόνδιος, ενημέρωσε για την αναγκαιότητα καταμερισμού του συνολικού έργου αποχέτευσης και διάθεσης λυμάτων Δήμου Ποσειδωνίας, καθώς ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε 9.375.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.

Σύμφωνα με το πρακτικό της σχετικής απόφασης, ο κ. Βακόνδιος εξήγησε ότι προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για την εκτέλεση των έργων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος I», του οποίου ο προϋπολογισμός δεν θα υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ, αποφασίστηκε να χωριστεί το συνολικό έργο σε δύο φάσεις.

Τα έργα της Α’ Φάσης θα πρέπει μετά την ολοκλήρωσή τους, να είναι λειτουργικά, αυτόνομα, να επιτελούν το σκοπό τους και να είναι περιβαλλοντικά εναρμονισμένα και βάσει αυτού θεωρήθηκε ότι η Α ́ φάση των έργων πρέπει να περιλαμβάνει 5 βασικές παρεμβάσεις.

1. Την κατασκευή όλων των προβλεπομένων δικτύων και αντλιοστασίων στον άξονα που συνδέει τον Όρμο Βάρης με το ΒΙΟΚΑ, δηλαδή στο επαρχιακό οδικό δίκτυο   μέχρι τη διασταύρωση Αζολίμνου και από εκεί στο δημοτικό οδικό δίκτυο μέχρι το ΒΙΟΚΑ.

2. Στην ως άνω κεντρική διαδρομή εκτός των δικτύων μεταφοράς να κατασκευαστούν και τα βαρυτικά δίκτυα συλλογής των παρακείμενων οικιών και επιχειρήσεων καθώς επίσης και το δίκτυο διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων από το ΒΙΟΚΑ προς τα πηγάδια και τις υδρογεωτρήσεις ιδιωτών στην περιοχή της Βάρης.

3. Να κατασκευαστούν τα δίκτυα συλλογής λυμάτων στην περιοχή του Όρμου Βάρης για την εξυπηρέτηση των ξενοδοχείων, εστιατορίων κι άλλων επιχειρήσεων και κατοικιών της περιοχής, περιοχή που όπως είναι γνωστό, έχει το μεγαλύτερο αποχετευτικό πρόβλημα σ’ ολόκληρο το νησί.

4. Να κατασκευαστεί το δίκτυο συλλογής λυμάτων στην περιοχή του Κοσκινά Βάρης και μέχρι το Αχλάδι, περιοχή που λόγω του βραχώδους εδάφους έχει σοβαρό αποχετευτικό πρόβλημα ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, αφού μεταξύ των κατοικιών διαθέτει και πολλά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

5. Να κατασκευαστεί κατ’ επέκταση του υπάρχοντος δικτύου, το δίκτυο συλλογής λυμάτων στην Αζόλιμνο καθώς και το προβλεπόμενο από τη μελέτη αντλιοστάσιο στο λιμανάκι Αζολίμνου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική πράξη απόφασης, τα παραπάνω δόθηκαν στην κοινοπραξία μελετητών που εκπονούν τις σχετικές μελέτες, προμετρήθηκαν ως έργα της Α ́ Φάσης, προϋπολογίστηκαν και συνοπτικά αποτυπώνονται ως ακολούθως:

Το μήκος των δικτύων είναι:

- βαρυτικά (δίκτυα συλλογής και μεταφοράς): 9.730 μέτρα

- δίκτυα πιέσεως (καταθληπτικοί αγωγοί μεταφοράς): 3.900 μέτρα

- δίκτυο διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων: 5.930 μέτρα

Αντλιοστάσια λυμάτων:

- κεντρικού δικτύου μεταφοράς: 6 τεμάχια

- ανύψωσης χαμηλής στάθμης: 2 τεμάχια

Οικονομικά στοιχεία: α) έργα πολιτικού μηχανικού – δίκτυα: 2.673.000 ευρώ, β) Η/Μ έργα – αντλιοστάσια: 1.591.000 ευρώ.

Κάλυψη του υπολοίπου χρηματοδότησης με ίδιους πόρους

Εκτός των προαναφερόμενων, να αναφερθεί ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ έχει ήδη εγκρίνει την προμελέτη για το έργο «Αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός ΒΙΟ.ΚΑ. Ερμούπολης Σύρου», προϋπολογισμού 1.450.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Επίσης να επισημανθεί ότι σύμφωνα με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αναφέρεται ότι η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη για την αρχαιολογική επίβλεψη ανέρχεται στο ποσό των 45.000 ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Βακόνδιος, τα παραπάνω δύναται να αποτελέσουν 3 υποέργα μίας ενιαίας Πράξης, με την οποία επιτυγχάνεται ένα πλήρες, ολοκληρωμένο και λειτουργικό έργο που θα εξυπηρετήσει τις αποχετευτικές ανάγκες της Βάρης και του Μέγα Γιαλού και βάσει αυτού λήφθηκε η απόφαση για υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος I».

Τα τρία υποέργα: α) «Αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός ΒΙΟ.ΚΑ. Ερμούπολης Σύρου» προϋπολογισμού 1.450.000 ευρώ, β) «Έργα αποχέτευσης Βάρης και Μέγα Γιαλού (Α’ Φάση)» προϋπολογισμού 4.264.000 και γ) Αρχαιολογική Επίβλεψη, ποσού 45.000 ευρώ, αφορούν στην ενιαία Πράξη με τον τίτλο: «Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού νήσου Σύρου (Α’ Φάση)» προϋπολογισμού 5.759.000 ευρώ.

Για την Πράξη αυτή αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος I», το οποίο όμως για τους οικισμούς Δ’ Προτεραιότητας έχει ανώτατο όριο δαπάνης 5.000.000 ευρώ.

Το ποσό των 759.000 που υπολείπεται, αποφασίστηκε να καλυφθεί από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΣ και για το λόγο αυτό συντάχθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ Μελέτη Βιωσιμότητας από την οποία προκύπτει ότι δύναται να αναλάβει αυτή τη χρηματοδότηση, χωρίς να επηρεασθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα και πάλι υφίστανται για τα επόμενα έτη.

Η εν λόγω χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί στα έτη 2018-2019-2020-2021.