Απόφαση της Περιφέρειας απειλεί με καθυστέρηση τα μεγάλα έργα της Σύρου

Με καθυστερήσεις απειλούνται, πριν ακόμα αρχίσουν, τα μεγάλα έργα της Σύρου, λόγω της απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να τεθούν περιοριστικοί όροι στη λειτουργία της εταιρείας που έχει αναλάβει τις χωματουργικές εργασίες, ενώ παράλληλα είναι αυτή που διαθέτει μονάδα επεξεργασίας των αδρανών ανακυκλώσιμων υλικών, η διαδικασία ανακύκλωσης των οποίων αποτελεί δια νόμου προϋπόθεση στην εκτέλεση σχετικών έργων.

Την στιγμή που ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του έργου του σχολείου της Βάρης, ενώ αναμένονται, σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, τόσο η έναρξη των εργασιών του αεροδρομίου της Σύρου, όσο και του γηπέδου των Καμινίων, με απαγορευτικούς περιορισμούς καλείται να λειτουργήσει η μοναδική από τις δύο εταιρείες της Σύρου, που είναι διαθέσιμη, καθώς η άλλη έχει δηλώσει πληρότητα, για την αποδοχή των ανακυκλώσιμων αδρανών υλικών, καθώς σε αυτή λειτουργεί μονάδα επεξεργασίας τους.

Η εν λόγω εταιρεία έγινε αποδέκτης απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την οποία της επιβάλλονται περιοριστικοί όροι στη λειτουργίας της, γεγονός που καθιστά προβληματική την απρόσκοπτη εκτέλεση των σκαπτικών και του συνόλου των χωματουργικών εργασιών στα προαναφερόμενα έργα.

Μπορεί, όπως είναι εμφανές, κάποιοι να προσβλέπουν σε πολιτικό όφελος, με την προκαλούμενη καθυστέρηση στην εκτέλεση των μεγάλων για το νησί έργων, όμως ακόμα και εάν αυτή η μεθόδευση ισχυριστούν ότι είναι ανυπόστατη, αναμενόταν τουλάχιστον μία ακριβής εκτίμηση της κατάστασης, με την επιβολή των κυρώσεων, στο μέγεθος που αυτές ανταποκρίνονται σε πραγματικές αιτιάσεις, σε περίοδο που δεν θα ήταν τόσο επιζήμια στην εκτέλεση των εργασιών που αφορούν σε έργα των οποίων την υλοποίηση αναμένει επί χρόνια η τοπική κοινωνία. 

Η επιβολή περιορισμών

Ο όγκος των χωματουργικών εργασιών που απαιτούνται σε τέτοιου βεληνεκούς έργα είναι αυτονόητος, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η επιβολή περιορισμού στη λειτουργία της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκτέλεση τους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην απρόσκοπτη εξέλιξη τους.

Εκτός αυτού, στην εκτέλεση ανάλογων έργων προϋποτίθεται η τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η συλλογή και απόθεση των αδρανών υλικών που προκύπτουν, σε πιστοποιημένους φορείς ανακύκλωσης, στους οποίους ανήκει και η συγκεκριμένη εταιρεία.

Όμως η αντίδραση συγκεκριμένου κατοίκου της περιοχής των Χρούσσων, στην οποία εδρεύει η εν λόγω εταιρεία, με την επίκληση της πρόκλησης όχλησης από τη δραστηριότητα της, οδήγησε τα όργανα της Περιφέρειας να επιβάλλουν περιοριστικούς όρους στη λειτουργία της, χωρίς όμως να συνυπολογιστούν όχι μόνο οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, αλλά και το σύνολο των παράπλευρων προβλημάτων που προκαλούνται.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην εταιρεία, αφορούν σε πλήρη

διακοπή της λειτουργίας της την περίοδο από 28 Ιουλίου 2018 έως 19 Αυγούστου 2018, που όμως απορρίφθηκε, κατόπιν αίτησης αναστολής εκτέλεσης, από την Πρωτοδίκη και παράλληλα την λειτουργία της μόνο για 4 ώρες ημερησίως.

Στο «κάδρο» η Μύκονος

Κατόπιν αυτών των περιοριστικών όρων, από την πλευρά της εταιρείας γνωστοποιήθηκε προς το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών, κατεδαφίσεων «ΑΑΝΕΛ-Ανακύκλωση αδρανών Νότιας Ελλάδας», ότι «θα λειτουργεί χωρίς την παραλαβή εισερχομένων φορτίων από 28/7 έως και 19/8/2018 λόγω του ότι στον περιορισμένο χρόνο λειτουργίας προέχει η αποσυμφόρηση των υφισταμένων στη μονάδα και όχι η παραλαβή νέων».

Εκ μέρους του συλλογικού οργάνου «ΑΑΝΕΛ-Ανακύκλωση αδρανών Νότιας Ελλάδας» υπήρξε γνωστοποίηση προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες (Αναθέτουσες Αρχές), τους αναδόχους δημόσιων/ιδιωτικών τεχνικών έργων και τους συλλέκτες – μεταφορείς ΑΕΚΚ, που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, ότι οι μεταφορές των ανακυκλώσιμων που προκύπτουν θα πρέπει να προσαρμόζονται στο υποχρεωτικό ωράριο της εταιρείας.

Επισημαίνεται δε ότι η δεύτερη εταιρεία που εδρεύει στη Σύρο και

δραστηριοποιείται στον ίδιο αντικείμενο έχει κάνει γνωστό ότι «δεν  δύναται να δεχθεί απόβλητα άλλων ΕΚΑ καθώς αντιμετωπίζει  πρόβλημα χωρητικότητας».

Ακόμη δε μεγαλύτερη αναστάτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθεί, μεγιστοποιώντας το πρόβλημα που προκύπτει, καθώς τίθεται η προοπτική μεταφοράς των αδρανών ανακυκλώσιμων υλικών στη Μύκονο.

Η μη δυνατότητα απορρόφησης τους από την υπάρχουσα μονάδα υποχρεώνει σε μεταφορά αυτών στον πλησιέστερο προορισμό που διαθέτει Μονάδα Ανάκτησης ΑΕΚΚ, η οποία βρίσκεται στη Μύκονο, με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς η τουριστική δομή του νησιού καθιστά προβληματική την άφιξη στο λιμάνι φορτηγών γεμάτων αδρανή υλικά.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της ΑΝΕΛ

«Εάν παραστεί ανάγκη για μεταφορές ΑΕΚΚ (άλλων ΕΚΑ εκτός 170504 – Χώματα και πέτρες) εκτός του παραπάνω επιβεβλημένου ωραρίου καθώς και για τις μεταφορές ΑΕΚΚ κατά το χρονικό διάστημα που θα ισχύει η πλήρης διακοπή λειτουργίας (28/7/2018 έως 19/8/2018)και σε εφαρμογή της Αρχής της Εγγύτητας, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στην πλησιέστερη Μονάδα Ανάκτησης ΑΕΚΚ (Οικοδομική Μυκόνου ΑΕ – θέση Σκυλάμπελα – Δήμος Μυκόνου)».

Απαγορευτικό όμως καθίσταται και το κόστος που θα προκύψει από την εν λόγω μεταφορά, το οποίο βαρύνει τους αναδόχους των έργων, οι οποίοι βάσει των συμβάσεων τους, τίθεται εν αμφιβόλω η κάλυψη του.