Στην “πλάτη” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ο προγραμματισμός καθαριότητας των χερσαίων ζωνών της Σύρου

Ευθύνη για τα παραλιακά μέτωπα

Ποσό άνω των 90 χιλ. ευρώ προβλέπει ετησίως η σύμβαση μεταξύ Δήμου και Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Την ευθύνη της υλοποίησης τους αυστηρού προγραμματισμού καθαριότητας των χερσαίων ζωνών της Σύρου καλείται να σηκώσει και φέτος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφει με τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου προκειμένου να διατηρήσει αξιοπρεπή την εικόνα των παραλιακών μετώπων.

Τόσο οι ανάγκες της Ερμούπολης, όσο και των χωριών πρέπει να καλύπτονται συστηματικά και σε καθημερινή βάση από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, αφού αντίστοιχη δεν διαθέτει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Λιμάνι Ερμούπολης, παραλιακό μέτωπο πόλης, τουριστικά κι αλιευτικά καταφύγια καθώς και παραλίες του νησιού, όσον αφορά σε θέματα καθαριότητας και φροντίδας, τις αρμοδιότητες “σηκώνει” ο Δήμος, μετά από την οικονομική ενίσχυση που προσφέρει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, παρέχοντας σε ετήσια βάση το ποσό των 92.500 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι πόροι στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφουν οι δύο πλευρές, καθίσταται ξεκάθαρο πώς θα αξιοποιηθούν, προκειμένου στο σύνολό του το νησί να διατηρεί την εικόνα που αρμόζει σε έναν τόπο που υποδέχεται και επισκέπτες.

Καθημερινή φροντίδα στο λιμάνι Ερμούπολης

Στο πλαίσιο της συνέχισης της συνεργασίας των δύο πλευρών, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εγκρίθηκε το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, το περιεχόμενο του οποίου καθορίζει τα παρακάτω. Ειδικότερα, για την Ερμούπολη προβλέπεται “η καθημερινή καθαριότητα της χερσαίας λιμενικής ζώνης Ερμούπολης (από τη θέση Νησάκι έως την Πυροσβεστική, οι λιμενικές εγκαταστάσεις του περίφρακτου χώρου λιμένα Ερμούπολης και των στεγάστρων επιβατικής κίνησης του λιμένα) διαθέτοντας με δαπάνες του όλα τα μέσα καθαρισμού που είναι αναγκαία για το σκοπό αυτό, καθώς επίσης το αναγκαίο ειδικευμένο εργατικό προσωπικό και τους απαραίτητους χειριστές μηχανημάτων”. Σύμφωνα με όσα ζητά το Λιμενικό Ταμείο “η καθαριότητα των χώρων πρέπει να είναι άριστη και συνεχής” και γι αυτή την εργασία προβλέπεται κόστος 1.100 ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίδεται στο πλύσιμο των στεγάστρων επιβατικής κίνησης λιμένα Ερμούπολης, του χώρου του αγάλματος Νίκης και του κρηπιδώματος (βοτσαλόπλακες) κατά μήκος του λιμένα, με συχνότητα για το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου έως 15 Οκτωβρίου δύο φορές την εβδομάδα και για το χρονικό διάστημα από 16 Οκτωβρίου έως 14 Απριλίου δύο φορές το μήνα (συνολικό κόστος 3.980 ευρώ/έτος).

Επιτακτικές οι ανάγκες σε χωριά και καταφύγια

Ο αυστηρός προγραμματισμός καθαριότητας προβλέπει επίσης τις επιτακτικές ανάγκες των παραλιακών τμημάτων της Σύρου στα χωριά και τη φροντίδα των τουριστικών και αλιευτικών καταφυγίων. Σύμφωνα με τη σύμβαση, πρέπει να πραγματοποιείται “καθημερινή καθαριότητα των χερσαίων ζωνών - όρμων Αζολίμνου, Φοίνικα (εκτός του αλιευτικού καταφυγίου), Μέγα Γιαλού, Αχλαδιού, Φάμπρικας και Κινίου, διαθέτοντας με δαπάνες του όλα τα μέσα καθαρισμού που απαιτούνται για την εκτέλεση των εργασιών, καθώς επίσης και το αναγκαίο ειδικευμένο εργατικό προσωπικό και τους απαραίτητους χειριστές μηχανημάτων ώστε η καθαριότητα των χώρων να είναι άριστη και συνεχής (κόστος 11.960 ευρώ/έτος). Επίσης, προβλέπεται και η καθαριότητα του αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή Καρνάγιο “δύο φορές την εβδομάδα για όλες τις περιόδους του έτους με συνολικό κόστος 2.550 ευρώ/έτος”, όπως παρομοίως και η καθαριότητα του κέντρου διαχείμασης σκαφών (μαρίνα Σύρου) δύο φορές την εβδομάδα για όλες τις περιόδους του έτους με συνολικό κόστος 2.390 ευρώ/έτος”.

Παράλληλα, ο Δήμος θα πρέπει να καλύπτει καθημερινά τις ανάγκες καθαριότητας των αποδυτηρίων των λουόμενων στην Αζόλιμνο, στον Φοίνικα, στο Μέγα Γιαλό και το Κίνι, ξεκινώντας από 1η Μαΐου και φθάνοντας ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Για το υπόλοιπο διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως και 30 Απριλίου προβλέπεται δύο φορές το μήνα. Επίσης, ο Δήμος οφείλει να μεριμνά και για τον εξοπλισμό των παραλιών.

Αυξημένη προσοχή στην αποκομιδή

Η ίδια σύμβαση προβλέπει και καθημερινή καθαριότητα, περισυλλογή και αποκομιδή απορριμμάτων στις παραλίες Αζολίμνου, Φοίνικα, Μέγα Γιαλού και Κινίου από 15 Απριλίου έως και 15 Οκτωβρίου και για το υπόλοιπο διάστημα από 16 Οκτωβρίου έως και 14 Απριλίου δύο φορές την εβδομάδα. Διευκρινίζεται επιπλέον πως, πρέπει να αναπτύσσονται εργασίες για την ημερήσια αποκομιδή των απορριμμάτων από όλους τους κάδους καθαριότητας (τροχήλατους, containers, επίστυλους, δοχεία χάρτου και απορριμμάτων) στη χερσαία ζώνη Ερμούπολης και στις ζώνες Αζολίμνου, Φοίνικα, Μέγα Γιαλού, Αχλαδιού, Φάμπρικας και Κινίου όπως ακόμη πρέπει να φροντίζει ο Δήμος για την περισυλλογή και απομάκρυνση κάθε είδους άχρηστων αντικειμένων.

Σημαντική εργασία αποτελεί και η κοπή των χόρτων και το κλάδεμα των δέντρων στις ανωτέρω περιοχές, όπως και η κάλυψη των φρεατίων απορροής όμβριων υδάτων στο λιμάνι της Ερμούπολης κατά τη θερινή περίοδο.

Εργασίες στο οδικό δίκτυο

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη και για το οδικό δίκτυο, καθώς ο Δήμος οφείλει να προχωρά στην ενίσχυση των διαγραμμίσεων STOP και ΑΜΕΑ στις χερσαίες ζώνες Αζολίμνου, Φοίνικα, Μέγα Γιαλού, Αχλαδίου, Φάμπρικας και Κινίου, όπως επίσης να μεριμνά για την αποκατάσταση πινακίδων και κλιμάτων στο σύνολο των προαναφερθεισών περιοχών.

Τέλος, για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών πρέπει να εκτελεί μικροεπισκευές οδοστρώματος στη χερσαία ζώνη του νησιού.

Ετικέτες: