Ασφυκτικά γεμάτοι κάδοι ανακύκλωσης στην περιοχή της Αζολίμνου “μαρτυρούν” ασυνέπεια στον προγραμματισμό της αποκομιδής

Επαναλαμβάνεται ο “εφιάλτης”

Νέος(;) κύκλος προβλημάτων εν μέσω τουριστικής περιόδου για τη Σύρο

Ασυνέπεια στην αποκομιδή της ανακύκλωσης παρατηρείται εκ νέου και μάλιστα εν μέσω τουριστικής σεζόν για τη Σύρο, καθώς νέες εικόνες κάδων ασφυκτικά γεμάτων, αλλά και ανακυκλώσιμου υλικού εκτός αυτών, μαρτυρούν πως επαναλαμβάνονται τα προβλήματα του περυσινού καλοκαιριού.

Φωτογραφικό υλικό που λήφθηκε χθες το πρωί από την περιοχή της Αζολίμνου και ειδικότερα πλησίον της παραλίας του χωριού, επιβεβαιώνει την ολιγοήμερη μη περισυλλογή του ανακυκλώσιμου υλικού, το οποίο συσσωρεύθηκε τα τελευταία 24ωρα, διαμορφώνοντας εικόνες ανάλογες με εκείνες της περυσινής σεζόν.

Πλήρως εκτεθειμένη βρίσκεται ξανά η Δημοτική Αρχή και κυρίως ο ΦΟΔΣΑ και ο πρόεδρός του, Μάρκος Πρίντεζης, ο οποίος σε παλαιότερα ρεπορτάζ, κληθείς να δεσμευθεί για την αποφυγή παρόμοιων γεγονότων όπως εκείνων του περυσινού καλοκαιριού, είχε απαντήσει καταφατικά.

Η “Κοινή Γνώμη” με φόντο την εικόνα που παρατηρήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδος στην περιοχή της Αζολίμνου, επιχείρησε τόσο χθες το πρωί, όσο και αργά το απόγευμα, οπότε και “έκλεισε” το φύλλο, να επικοινωνήσει με τον κ. Πρίντεζη, ο οποίος όμως δεν απάντησε σε καμία τηλεφωνική κλήση.

Απερίγραπτες εικόνες στην “καρδιά” της καλοκαιρινής σεζόν

Όπως αποδεικνύεται και το φετινό καλοκαίρι η Σύρος με φόντο την αυξημένη επισκεψιμότητα που καταγράφεται πλέον στο νησί, συναντά νέα προβλήματα στη διαδικασία της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, με αποτέλεσμα ο “εφιάλτης” της καλοκαιρινής περιόδου του 2017, να επιστρέφει.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οχλήσεις δημοτών και μονίμων κατοίκων της περιοχής της Αζολίμνου, η “Κοινή Γνώμη” προχώρησε στη φωτογραφική αποτύπωση των κάδων ανακύκλωσης που βρίσκονται πλησίον του παραλιακού μετώπου και ειδικότερα, στον δρόμο που καταλήγει στη συμβολή της παραλιακής οδού και της οδού που οδηγεί στο μικρό καταφύγιο, προκειμένου να θίξει το πρόβλημα.

Κάδοι ξεχειλισμένοι από ανακυκλώσιμα υλικά που διαμορφώνουν μία κάκιστη εικόνα για το νησί που στο παρελθόν υποστηρίχθηκε πως ήταν ο “πρωταθλητής” της ανακύκλωσης, ως δυσάρεστη εξέλιξη επαναλαμβάνεται, με την γενικότερη κατάσταση δε, να παρατηρείται – όπως είναι εύλογο λόγω θερινής περιόδου – και από επισκέπτες του νησιού.

Παρά την έντονη κριτική της περυσινής σεζόν και τις δημόσιες αναφορές περί μη δυνατότητας ανταπόκρισης του εργολάβου όπως θα όφειλε, φέτος αποδεικνύεται πως δεν έχει υπάρξει προγραμματισμός τέτοιος, που θα απαντά στις τεράστιες ανάγκες.

Για ένα ακόμη καλοκαίρι ο ΦΟΔΣΑ παρουσιάζεται ανεπαρκής να ελέγξει τη διαδικασία της αποκομιδής, με τους κατοίκους κυρίως της Σύρου κι εν προκειμένω της Αζολίμνου να εκφράζουν απογοήτευση για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως την τελευταία εβδομάδα, αναφέρθηκαν προς την εφημερίδα έντονα παράπονα, καθώς κάτοικοι αναγκάστηκαν για λίγες ημέρες να κρατήσουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα στις οικίες τους.

Εκ νέου εκτεθειμένος ο ΦΟΔΣΑ

Παρά τη μη ανταπόκριση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Μάρκου Πρίντεζη να απαντήσει στις τηλεφωνικές οχλήσεις της εφημερίδας, ωστόσο τα ερωτήματα και τα ερωτηματικά που αφορούν στη μη αποκομιδή της ανακύκλωσης σε τακτικά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μην παρατηρείται η κατάσταση που αποτυπώνεται στο φωτογραφικό υλικό, παραμένουν στο προσκήνιο.

Συγκεκριμένα, άξιο απορίας είναι αν ο ίδιος έχει γνώση των θεμάτων που ανέκυψαν την τελευταία εβδομάδα στην περιοχή της Αζολίμνου, όπως επίσης, αν με φόντο τα περυσινά προβλήματα, έχει ζητήσει από τον εργολάβο της ανακύκλωσης – εγκαίρως - να λάβει επιπλέον μέτρα και να αναπτύξει προγραμματισμό που θα απαντά στις αυξημένες ανάγκες αποκομιδής.

Εκτός των ανωτέρω, πρέπει να τεθεί με τη μορφή ερωτήματος, η “παρατήρηση” αν ο ΦΟΔΣΑ θα επιδείξει την ίδια υποτονική αντίδραση στα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας και δεν θα προβεί εγκαίρως σε οχλήσεις προς τον εργολάβο, όπως επίσης, αν θα πράξει καταλλήλως και σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση, στην περίπτωση που εξακολουθήσει να παρατηρείται η ίδια εικόνα σε περιοχές του νησιού εν μέσω θέρους.

Κρίνεται επιβεβλημένο να σημειωθεί δε, πως για ακόμη μία φορά, η προσπάθεια των δημοτών, κατοίκων κι επιχειρηματιών, να στηρίζουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης, “πέφτει” στο κενό, αφού αρκετοί εξ αυτών, απογοητεύονται.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Πρίντεζη, ο ΦΟΔΣΑ θα προχωρούσε στην καταγραφή των αναγκών και του όγκου που συγκεντρώνεται σε όλα τα σημεία του νησιού, στα οποία έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης, ώστε να επαναπροσδιοριστεί ο σχετικός “χάρτης” που θα διευκολύνει και την πλευρά του αναδόχου στα δρομολόγια για την περισυλλογή. Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια σχετική ενέργεια, ενώ ούτε και οι μεγάλοι μεταλλικοί κάδοι, έχουν αντικατασταθεί από καμπάνες (μπλε πλαστικούς).

Η συνέπεια και η τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους του αναδόχου, κρίνεται τουλάχιστον απαραίτητη, αν συνυπολογίσει κάποιος, πως, οι δημότες της Σύρου, πληρώνουν αδρά τις εργολαβίες όλα τα τελευταία χρόνια.