Έλεγχος κι εργασίες απόφραξης των φρεατίων του αποχετευτικού δικτύου από τη ΔΕΥΑ Σύρου με φόντο περιστατικά έντονης δυσοσμίας στην Ερμούπολη

Προλαμβάνονται ελλείψεις νερού και υπερχειλίσεις

Απρόσκοπτη κάλυψη της αυξημένης ζήτησης νερού λόγω επισκεψιμότητας και προώθηση ενεργειών για την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης 1.000 κυβικών

Καθησυχαστικός αναφορικά με την πρόληψη της υπερχείλισης των φρεατίων του αποχετευτικού δικτύου και της κάλυψης της αυξημένης ζήτησης νερού κατά την τρέχουσα περίοδο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης, ο οποίος με δηλώσεις του στην εφημερίδα έδωσε απαντήσεις για τις σοβαρές ανάγκες του καλοκαιριού με φόντο την επισκεψιμότητα στο νησί.

Αφορμή για την παρούσα ενημέρωση αποτέλεσαν τα μεμονωμένα περιστατικά δυσοσμίας που διαπιστώθηκαν στην Ερμούπολη το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, καθώς προκάλεσαν ανησυχία σε ορισμένους επιχειρηματίες του κέντρου και δη της παραλίας της Ερμούπολης, με τον ίδιο να δίνει σαφείς απαντήσεις, σχετικά με το ότι δεν υπήρξε τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυο αποχέτευσης κι ως εκ τούτου, ούτε υπερχειλίσεις.

Με δεδομένη την άφιξη επισκεπτών στο νησί όμως, θέλησε να σημειώσει πως ο όγκος των λυμάτων που μεταφέρονται από το δίκτυο, σαφώς είναι αυξημένος, χωρίς όμως να έχει προκληθεί κάποιο σοβαρό θέμα. Στο νήμα των ανωτέρω, ο κ. Παπαμανώλης κλήθηκε να γνωστοποιήσει αν η ΔΕΥΑ Σύρου έχει τον πλήρη έλεγχο των δικτύων της, ενώ ρωτήθηκε και για την απόδοση της μισθωμένης μονάδας αφαλάτωσης νερού, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες υδροδότησης, απρόσκοπτα στο σύνολο των περιοχών της Σύρου.

Εκτός των προαναφερθέντων, κατέστησε γνωστή και την εξέλιξη της απόρριψης της προσφυγής εταιρείας κατά της διαδικασίας για την προμήθεια νέας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 κυβικών για τη Σύρο, προσθέτοντας μάλιστα πως, η δοκιμαστική λειτουργία της κατ΄ εκτίμηση προσδιορίζεται μετά τον Νοέμβριο.

Ανησυχία εξαιτίας έντονης δυσοσμίας στην Ερμούπολη και εργασίες απόφραξης

Ειδικότερα, προχθές το βράδυ, αλλά και χθες το πρωί “παρατηρήθηκε” έντονη δυσοσμία από επιχειρηματίες της πόλης και του παραλιακού μετώπου, στο κέντρο της πόλης, που όπως εκτίμησαν σχετιζόταν με τα φρεάτια του δικτύου αποχέτευσης της Ερμούπολης. Τα – ευτυχώς – μεμονωμένα περιστατικά όπως φάνηκε έγιναν αντιληπτά και από την πλευρά της ΔΕΥΑ Σύρου, που ενημερώθηκε σχετικά, προβαίνοντας σε εργασίες απόφραξης του αποχετευτικού δικτύου.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου σχετικά με το αν αυτά τα περιστατικά δυσοσμίας σημαίνουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυο και μάλιστα εν μέσω θερινής περιόδου, που ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα στο κέντρο και το παραλιακό τμήμα της πόλης, ή ακόμη και στο θαλάσσιο τμήμα της πόλης, ο ίδιος απάντησε αρνητικά, λειτουργώντας καθησυχαστικά.

Έχοντας μεταβεί και ο ίδιος ο κ. Παπαμανώλης στο παραλιακό τμήμα χθες το πρωί, παρατήρησε πως και λόγω των καιρικών συνθηκών και του νοτιά “πράγματι η ατμόσφαιρα είναι βαριά”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “Τεχνικό πρόβλημα δεν έχουμε διαπιστώσει, όμως σήμερα (σσ. χθες) το πρωί είχε παρέμβει το αποφρακτικό μηχάνημα - νωρίς -, για καθαρισμό του δικτύου”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Ενδεχομένως να συνδέεται το θέμα της δυσοσμίας λόγω του φόρτου των λυμάτων. Ανεβαίνει δηλαδή η στάθμη και ίσως προκλήθηκε δυσοσμία”.

Υπογράμμισε όμως, πως, “δεν υπάρχει υπερχείλιση των φρεατίων”.

Παρόμοια προβλήματα προ εβδομάδας. Έλεγχος του δικτύου και καθαρισμός

Στο πλαίσιο της γενικότερης ενημέρωσης και στην ερώτηση αν προσφάτως παρατηρήθηκαν παρόμοια θέματα δυσοσμίας στην Ερμούπολη, απάντησε καταφατικά, τονίζοντας μάλιστα πως και ο ίδιος δέχθηκε όχληση από πολίτες κι επιχειρηματίες και κατά συνέπεια η ΔΕΥΑ Σύρου μερίμνησε για εργασίες καθαρισμού σε φρεάτια του δικτύου αποχέτευσης.

“Μας είχαν ενημερώσει για κάποια φρεάτια στις οδούς Πρωτοπαπαδάκη και Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού) και είχε ενεργήσει το αποφρακτικό μηχάνημα για κάποιες μέρες. Αυτό πριν από μία εβδομάδα. Είχαμε καθαρίσει τα φρεάτια του αποχετευτικού δικτύου για λόγους συντήρησης.

Δεν υπάρχει πρόβλημα υπερχείλισης” πρόσθεσε ο κ. Παπαμανώλης, επαναλαμβάνοντας πως, “Πρόβλημα τεχνικό δεν είχαμε, διαφορετικά θα το είχαμε διαπιστώσει”.

Αναφορικά με τις εργασίες του αποφρακτικού μηχανήματος, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “το αποφρακτικό λειτούργησε πριν τις 9 το πρωί” ενώ στην ερώτηση αν ελέγχεται και καθαρίζεται το δίκτυο για την ομαλή μεταφορά των λυμάτων, απάντησε καταφατικά.

“Στο αποχετευτικό δίκτυο έγινε καθαρισμός στα σημεία αυτά πριν από μία εβδομάδα” τόνισε, γνωστοποιώντας πως, ο όγκος των λυμάτων που μεταφέρεται, προέρχεται από όλες τις περιοχές όπισθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου.

“Όλος ο λόφος πάνω από το Δημαρχείο καταλήγει στο παραλιακό μέτωπο. Τα λύματα με βαρύτητα πηγαίνουν στο αντλιοστάσιο που είναι στην πλατεία Παπάγου κι εκεί υπάρχει αντλιοστάσιο που τα προωθεί προς το στρατόπεδο” ανέφερε, εξηγώντας επιπλέον πως, “Παρακολουθούμε εξ αποστάσεως τις ροές στα αντλιοστάσια και αναλόγως τις ενδείξεις, αν δούμε ότι δεν προωθούνται τα λύματα, ή ότι υπάρχει κάποια ανησυχητική ένδειξη τότε, παρεμβαίνουμε”.

Μάλιστα απάντησε αρνητικά και στην ερώτηση αν τα λύματα ενδέχεται να καταλήξουν στο θαλάσσιο τμήμα του λιμένα, υπογραμμίζοντας σχετικά πως, “Όχι. Κι αν υπήρχε θέμα τεχνικό, θα το βλέπαμε. Την αντλία την παρακολουθούμε εξ αποστάσεως με τα μηνύματα που στέλνει. Υπάρχουν αντλιοστάσια στην οδό Μήλου και στην πλατεία Παπάγου”.

Ερωτηθείς αν έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα στα φρεάτια της απορροής των όμβριων υδάτων, τόνισε πως, “Τα φρεάτια των ομβρίων δεν τα παρακολουθούμε τώρα, όμως κάνουμε μία συντήρηση πριν τις βροχές, πριν το φθινόπωρο, δηλαδή οι συντηρήσεις γίνονται Σεπτέμβρη – Οκτώβρη πριν από τα πρωτοβρόχια”.

Αποδίδει με επάρκεια η μισθωμένη μονάδα αφαλάτωσης. Καμία διακοπή νερού ως σήμερα

Με φόντο τα περυσινά σοβαρά προβλήματα διακοπής νερού σε αρκετές περιοχές της Σύρου, που έλαβαν και δημόσια έκταση, αφού οι δημότες του νησιού αντιμετώπισαν μεγάλα θέματα και δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, ο Γιώργος Παπαμανώλης κλήθηκε να ενημερώσει αν κατά τη φετινή σεζόν και δεδομένης της ενίσχυσης που έχει δεχθεί το νησί στην υφιστάμενη υποδομή και παραγωγή, μετά την μίσθωση μικρής μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 500 κυβικών, έχει παρατηρηθεί κάποιο κενό υδροδότησης.

“Η μικρή μονάδα αφαλάτωσης, τοποθετήθηκε και λειτουργεί ως σήμερα κανονικά. Δεν μας έχει αναφερθεί κανένα θέμα και πρόβλημα. Καλύπτονται οι ανάγκες” δήλωσε κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας πως η απόφαση μίσθωσης της μικρής μονάδας για το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου, προέκυψε λόγω καθυστερήσεων στην προμήθεια κι αγορά μεγάλης μονάδας για τις ανάγκες της Σύρου.

“Γενικώς πηγαίνουμε καλύτερα και με την αντικατάσταση μεμβρανών που έχουμε κάνει και με έλεγχο των διαρροών που έχει γίνει και κάναμε και κάποιες παρεμβάσεις” πρόσθεσε ο κ. Παπαμανώλης.

Απορρίφθηκε η προσφυγή. Προχωρά κανονικά η προμήθεια της μονάδας 1.000 κυβικών

Ερωτηθείς σχετικά με το στάδιο των ενεργειών της διαδικασίας προμήθειας της νέας μονάδας που θα έρθει να προσθέσει στο νησί όχι μόνον τη δυνατότητα επάρκειας, αφού θα είναι 1.000 κυβικών, αλλά και την ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια με φόντο την αυξημένη επισκεψιμότητα που προσδοκάται, o κ. Παπαμανώλης γνωστοποίησε την προώθηση των τυπικών διαδικασιών που απομένουν αφού απορρίφθηκε και η τελευταία προσφυγή.

“Είχαμε δεχθεί προσφυγές στη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την προμήθεια της μεγάλης καινούργιας μονάδας αφαλάτωσης. Απορρίφθηκε και η δεύτερη προσφυγή και συνεχίζουμε με τη διαδικασία κανονικά. Είναι η δεύτερη προσφυγή που απορρίφθηκε. Και τις δύο φορές ήταν ίδιος ο προσφεύγων” σημείωσε, εξηγώντας παρακάτω πως, “Η επόμενη φάση είναι η αξιολόγηση των προσφορών και να προχωρήσουμε στη βαθμολόγηση και την οικονομική προσφορά”.

Ερωτηθείς αν τη νέα μονάδα θα την προμηθευτεί ο Δήμος προς το τέλος της θερινής περιόδου, υπήρξε σαφής, εξηγώντας πως αυτό δεν είναι εφικτό.

“Δεν προλαβαίνουμε να έχουμε αυτήν την μονάδα τώρα, τον Δεκαπενταύγουστο” σχολίασε, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν γεννάται λόγος ανησυχίας, καθώς οι αυξημένες ανάγκες καλύπτονται πλήρως από την παραγωγή νερού της μισθωμένης αφαλάτωσης. “Δεν μας επείγει λόγω της μισθωμένης” πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα πως, “Δεν θα έχουμε θέμα, αφού για όλο τον Αύγουστο είμαστε καλυμμένοι με τη μικρή μονάδα”. Συμπλήρωσε δε πως, “Σεπτέμβρη δεν είχαμε ποτέ θέμα”, συνηγορώντας στην παρατήρηση πως, από τον Σεπτέμβριο και μετά, η επισκεψιμότητα στο νησί ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία. Κάλυψη αναγκών για 15ετία

Κληθείς να προσδιορίσει ή έστω να εκτιμήσει τον χρόνο της απόκτησης της μονάδας των 1.000 κυβικών νερού, ο κ. Παπαμανώλης, τόνισε πως, “Μπορεί να έχουμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο τον Αύγουστο, αλλά δεν προλαβαίνει να παραδώσει τον Αύγουστο”. Συμπληρώνοντας μάλιστα πως, ο ανάδοχος έχει περιθώριο τριών μηνών για την προμήθεια, τόνισε πως, κατά πάσα πιθανότητα η νέα μονάδα θα φθάσει στο νησί περίπου Νοέμβριο. “Έχει τρεις μήνες προθεσμίας ο ανάδοχος για την παράδοση. Αν συμβασιοποιήσουμε τέλος Αυγούστου ή Σεπτέμβρη είναι τρεις μήνες η παράδοση” επανέλαβε, καθιστώντας σαφές πως άμεσα η ΔΕΥΑ Σύρου θα ελέγξει τη λειτουργία και την απόδοσή της, ώστε να πληρωθεί ο εργολάβος.

“Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει άμεσα για να έχουμε και την πληρωμή της, αναλόγως της καλής λειτουργίας. Θα διακόπτουμε εκ περιτροπής άλλες μονάδες” εξήγησε, προκειμένου να καταγραφεί η απόδοσή της.

Στο πλαίσιο της παρούσας ενημέρωσής του, ο κ. Παπαμανώλης γνωστοποίησε ακόμη δεν θα είναι εφικτή η ταυτόχρονη λειτουργία όλων των μονάδων και της νέας, καθώς το δίκτυο χρειάζεται ενίσχυση και αναβάθμιση.

“Ήδη εκπονούμε μελέτη για την ενίσχυση του αγωγού που στέλνει το νερό στη θέση Μπαρούμη. Ακόμη και να υπήρχε μεγαλύτερη ζήτηση δεν μπορούμε να δουλέψουμε όλες τις μονάδες μαζί” διευκρίνισε, τονίζοντας πως, “Δεν έχουμε δίκτυο να τις διανείμουμε”.

Κάνοντας πιο αναλυτική αναφορά στις ενέργειες της ΔΕΥΑ Σύρου για τη δρομολόγηση λύσης στο συγκεκριμένο θέμα, συμπλήρωσε πως, “ αυτό το προλαμβάνουμε κάνοντας μελέτη για ενίσχυση του αγωγού”.

Αναφέροντας μάλιστα πως, “είναι πάνω από 100 χιλ. ευρώ το κόστος για την αντικατάσταση του αγωγού με άλλον μεγαλύτερης διατομής για να στέλνεται το νερό από όλες τις μονάδες στου Μπαρούμη” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου έκλεισε την τοποθέτησή του, εξηγώντας παράλληλα πως, αυτή η προμήθεια της μεγάλης μονάδας, αποφασίστηκε προκειμένου να καλυφθούν και μελλοντικές ανάγκες της Σύρου. “Θα έχουμε εξασφάλιση επάρκειας για 15 χρόνια μπροστά” σχολίασε με ικανοποίηση, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.