Έγκριση υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο Υπ. Αθλητισμού για το δημοτικό στάδιο Πευκακίων

Συνηγόρησαν στο ρεαλιστικό

Ολοταχώς για την υπογραφή της σύμβασης με το Υπ. Αθλητισμού, μετά την έγκριση της μελέτης βελτίωσης του αθλητικού χώρου

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός σύγχρονου προπονητηρίου στο στάδιο Πευκακίων προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά και την κατεπείγουσα έγκριση της μελέτης και της κατοχύρωσης της δαπάνης που θα αναλάβει η δημοτική πλευρά για τη βελτίωση της μικρής αθλητικής υποδομής.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τα αιρετά πρόσωπα μετά από ερωτήσεις που έθεσαν και διαβεβαιώσεις που έλαβαν από την Τεχνική Υπηρεσία για τη δυνατότητα αδειοδότησης και λειτουργίας του χώρου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αναφορικά με τις απαιτούμενες ελάχιστες προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ο χώρος, υπερψήφισαν την εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου, ο οποίος προχώρησε και σε παρουσίαση της σχετικής μελέτης.

Εντός των επόμενων ημερών η υπογραφή σύμβασης με το Υπ. Αθλητισμού

Σύμφωνα με όσα καθίστανται σαφή, μετά από τις προσπάθειες κατοχύρωσης μέρους της χρηματοδότησης και από το Υπ. Αθλητισμού, το δημοτικό στάδιο των Πευκακίων, κατόπιν και της λογικής απαίτησης των αθλητών του στίβου και των κατοίκων της περιοχής θα αναβαθμιστεί σημαντικά, ενώ θα αποτελέσει προσεχώς έναν ασφαλή χώρο για τους αθλητές.

Κύρια παρατήρηση – ερώτηση ορισμένων αιρετών, όπως μεταξύ άλλων του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλου Χρυσαφίδη και του μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνού Στρογγύλη αποτέλεσε αν το εν λόγω στάδιο θα μπορέσει να κατοχυρώσεις τις αδειοδοτήσεις που απαιτείται να έχει, προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα και νομίμως, καθώς και αν θα μπορεί να φιλοξενεί αγώνες (100 μ.) ή θα παραμείνει ένας απλός χώρος προπονητηρίου. Επιπλέον, ο κ. Στρογγύλης θέλησε να ρωτήσει αν με ενδεχόμενη αύξηση του ποσού της χρηματοδότησης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας χώρος νέος και αναβαθμισμένος που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί και αγώνες στίβου για τον χώρο των Κυκλάδων.

Στις απαντήσεις που έδωσε τόσο ο κ. Βακόνδιος, όσο και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας που παρέστησαν στη συνεδρίαση, τόνισαν κατηγορηματικά πως, ο συγκεκριμένος χώρος θα λάβει τις εγκρίσεις, αφού ήδη έχε ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τις διαστάσεις του σταδίου και έχει τοποθετηθεί θετικά προς την Τεχνική Υπηρεσία. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δε, όπως παρομοίως και το μέλος της Δημοτικής Αρχής, Δομένικος Σαγκινέτος, επεσήμαναν πως ορισμένοι αγώνες θα μπορούν να πραγματοποιούνται, όμως αυτές οι αποφάσεις θα αφορούν αποκλειστικά τον κάθε διοργανωτή.

Κατέστη ξεκάθαρο δε, πως, ο Δήμος, που από την πλευρά του καλύπτει το μισό ποσό (άνω των 300 χιλ. ευρώ) για την αναβάθμιση του αθλητικού χώρου, άμεσα και κατά πάσα πιθανότητα εντός των επόμενων δέκα ημερών, θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με το Υπ. Αθλητισμού που με τη σειρά το θα παρέχει αντίστοιχο ποσό για το στάδιο Πευκακίων.

Θετικές εξελίξεις και ρεαλιστικές προσεγγίσεις

Κατόπιν των ανωτέρω, το σύνολο των αιρετών που τοποθετήθηκαν, αποδέχθηκαν το βήμα αναβάθμισης που υλοποιείται για το στάδιο Πευκακίων, με αρκετούς εξ αυτών να κάνουν λόγο για παρέμβαση που κινείται στο πλαίσιο του εφικτού και του ρεαλιστικού.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου επεσήμανε τις θετικές εξελίξεις που θα προκύψουν για τη νεολαία του τόπου μετά από την υλοποίηση του έργου, συνηγορώντας στην πορεία της Δημοτικής Αρχής, η οποία σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο κατευθύνεται σε έναν ρεαλιστικό στόχο, αυτόν της δημιουργίας κατά κύριο λόγο ενός προπονητηρίου.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και μέλη της Δημοτικής Αρχής, όπως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου και ο Αντιδήμαρχος, Δομένικος Σαγκινέτος, υπεραμυνόμενοι των προσπαθειών βελτίωσης του αθλητικού χώρου, ενώ τέλος, θετικά μίλησε και ο Παύλος Χρυσαφίδης, υπενθυμίζοντας μάλιστα και τον αγώνα της Επιτροπής των κατοίκων και των αθλητών που θέλησαν την αναβάθμιση του αθλητικού χώρου για την ασφάλεια των χρηστών του.

Oι κύριες παρεμβάσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, οι κύριες και βασικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής: Α. Εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή των υπαίθριων χώρων των αθλημάτων στίβου, δηλαδή των αγωνισμάτων δρόμου, της σφαιροβολίας, του άλματος εις ύψος και του άλματος εις μήκος, β. καθαίρεση και ανακατασκευή των κερκίδων στην ανατολική πλευρά του σταδίου, γ. καθαίρεση και ανακατασκευή της εισόδου (κοινού-οχημάτων) επί της οδού Γυμναστηρίου, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος από άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες, δ. καθαίρεση δύο κτισμάτων (γκισέ εισιτηρίων-κτίριο γραφείων), τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα, ε. ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ, στ. κατασκευή νέων κερκίδων στο πλάι του γηπέδου μπάσκετ, ζ. επισκευή του κτιρίου των παλιών αποδυτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά και η. αποξήλωση και αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων στην βόρεια-νότια και ανατολική περίφραξη του σταδίου.

Υπογραμμίσθηκε επίσης πως, ο αγωνιστικός χώρος θα έχει έκταση 4.700 τ.μ. και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Στίβο 5 διαδρομών, 200 μέτρων με ελαστικό τάπητα. Η κύρια ευθεία του στίβου θα επεκτείνεται πέραν των ημικυκλίων, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή των αγωνισμάτων δρόμου των 100 μέτρων. Μία εγκατάσταση άλματος εις ύψος, δύο εγκαταστάσεις άλματος εις μήκος και δύο εγκαταστάσεις ρίψεως σφαίρας.