Προετοιμασία στη Σύρο και τις Κυκλάδες για θέματα Πολιτικής Προστασίας με φόντο τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού

Ετοιμότητα κι εκκρεμότητες απέναντι στις πυρκαγιές

“Ανοικτά” θέματα αποψίλωσης ξερών χόρτων στο περιφερειακό οδικό δίκτυο της Σύρου
  • Πέμπτη, 2 Αυγούστου, 2018 - 06:20

Η καλύτερη δυνατή προετοιμασία επιχειρείται σε επίπεδο Σύρου και νησιών του νομού Κυκλάδων αναφορικά με την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με σκοπό την ετοιμότητα και την παρέμβαση του συνόλου των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας σε περιστατικά μικρών ή και μεγάλων πυρκαγιών στο νησιώτικο χώρο.

Το πολύτιμο και δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον κατακερματισμένο γεωγραφικά χώρο των Κυκλάδων με φόντο και το δεδομένο της υποστελέχωσης, έρχεται να συνδράμει κάθε άλλη σχετική Υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει επιφορτιστεί με τον προγραμματισμό και την προετοιμασία σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να απαντάται άμεσα το κάθε περιστατικό πυρκαγιάς που μπορεί να “ξεσπάσει” την καλοκαιρινή περίοδο.

Ωστόσο, αν και ο προγραμματισμός σε επίπεδο νησιού κι εν προκειμένω σε επίπεδο Σύρου έχει πραγματοποιηθεί με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ανοικτό σοβαρό θέμα για τον τόπο παραμένει το περιφερειακό οδικό δίκτυο, το οποίο έχει “πνιγεί” από τα ξερά χόρτα.

Με φόντο τις υψηλές θερμοκρασίες της τρέχουσας περιόδου αλλά και την ύπαρξη πολλών επισκεπτών στο νησί, η “Κοινή Γνώμη” φιλοξενεί τις απαντήσεις του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Μάριου Βουτσίνου, για την προετοιμασία και τις προληπτικές ενέργειες, όπως επίσης και του αρμόδιου υπαλλήλου – προϊσταμένου της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, Θανάση Δρόσου για την ενημέρωση σε επίπεδο Κυκλάδων.

Ξυρίστηκε” το δημοτικό οδικό δίκτυο. Σοβαρές εκκρεμότητες στους περιφερειακούς δρόμους

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δράσεων και του προγραμματισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης απέναντι στον “εφιάλτη” των πυρκαγιών, ο κ. Βουτσίνος υπήρξε σαφής αναφορικά με τις ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ξεδιπλώνοντας τον δημοτικό προγραμματισμό, που ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, προ λίγων μηνών, “Η πρώτη ενέργεια ήταν ο καθορισμός του δημοτικού οδικού δικτύου και των κοινόχρηστων χώρων, όπως πάρκα, αλσύλλια κλπ, τα οποία ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου”.

Όπως γνωστοποίησε, “Ξεκινήσαμε νωρίς φέτος, από τα μέσα Μαΐου με συμβάσεις εργατών τρίμηνης διάρκειας και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει καθαριστεί το 90 – 95% του νησιού”.

Αναφορικά με την αμεσότητα των ενεργειών στο θέμα του καθαρισμού των δημοτικών δρόμων και της αποψίλωσης χόρτων, ο αρμόδιος αιρετός επεσήμανε την αλλαγή του τρόπου υλοποίησης των απαραίτητων εργασιών, καθιστώντας σαφές πως, έχει “εγκαταλειφθεί” η νοοτροπία των εργολαβιών σε αυτό το θέμα.

“Όταν ξεκινήσαμε τη θητεία, ως τότε ακολουθούσαν τη διαδικασία των εργολαβιών, δηλαδή την ανάθεση σε εργολάβο και όχι τη διαδικασία των συμβάσεων με εργάτες” ανέφερε, που όπως πρόσθεσε μάλιστα “ως τρόπος μας βοηθά να έχουμε περισσότερη ευελιξία”.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ. Βουτσίνος, “Τότε ξεκινούσαν Αύγουστο και ολοκλήρωναν Σεπτέμβρη ενώ σήμερα εμείς είμαστε έτοιμοι στο 95%. Ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι εργασίες”.

Με φόντο το γεγονός της μη αποψίλωσης των ξερών χόρτων στο υπόλοιπο δίκτυο του νησιού, δηλαδή στους επαρχιακούς – περιφερειακούς δρόμους της Σύρου, ο ίδιος κλήθηκε να τοποθετηθεί και να ενημερώσει αν - δεδομένης της μη ανάπτυξης των απαραίτητων παρεμβάσεων εκ μέρους της Περιφέρειας ως σήμερα -, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μέρος των σοβαρών υποχρεώσεων.

“Κατά γενική ομολογία και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ο ίδιος καθαρισμός” παρατήρησε ο Μάριος Βουτσίνος πρωτίστως, λέγοντας μάλιστα πως “Έχει τεράστια διαφορά ο δημοτικός δρόμος σε σύγκριση με τον περιφερειακό, που έχει περισσότερες απαιτήσεις και έχει περισσότερα χιλιόμετρα”. Σύμφωνα με όσα τόνισε δε, “Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο, όμως το κονδύλι που προβλέπουν γι αυτήν την εργασία σε σχέση με το αντίστοιχο του Δήμου είναι το μισό”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως δυστυχώς, “πολλά τμήματα του επαρχιακού δρόμου μένουν ακαθάριστα”.

Ερωτηθείς αν ο Δήμος θα παρέμβει στο περιφερειακό δίκτυο, ο κ. Βουτσίνος υπήρξε συγκεκριμένος: “Ορισμένα τμήματα, δεν μπορούμε όμως όλα, από φιλότιμο τα καθαρίζει ο Δήμος. Για παράδειγμα όλη την περιοχή της Απάνω Μεριάς θα την κάνει ο Δήμος, που το βασικό κομμάτι της είναι επαρχιακός δρόμος”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Από τη στιγμή που σπανίως γίνονται έργα εκεί, είπαμε έστω να κάνει ο Δήμος όλους τους δρόμους”.

35 μέλη στην εθελοντική ομάδα της Σύρου

Εκτός των ανωτέρω, ο ίδιος έκανε αναφορά και στην ετοιμότητα που δείχνει η εθελοντική ομάδα της Σύρου, που έχει πιστοποιηθεί με σκοπό τη δυνατότητα συνδρομής όποτε απαιτηθεί και υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης.

“Έχουμε την οργανωμένη ομάδα εθελοντών από πέρυσι για πυροπροστασία και δασοπροστασία. Είναι μία εκπαιδευμένη ομάδα με 35 μέλη” γνωστοποίησε ο κ. Βουτσίνος, λέγοντας μάλιστα πως σε όλους εκείνους που την απαρτίζουν, έχει δοθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός. “Τους έχει δοθεί ειδικός εξοπλισμός, όπως είδη ατομικής προστασίας, στολές, κράνη, όπως ακόμη έχουμε δώσει φακούς και παπούτσια ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να είναι έτοιμοι ούτως ώστε με εντολή της Πυροσβεστικής να βοηθήσουν” σχολίασε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των Συριανών.

Ειδοποιητήρια προς ιδιώτες, προς αποφυγή προστίμων

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της ενημέρωσης των κατοίκων της Σύρου, με σκοπό τις δράσεις πρόληψης, ο κ. Βουτσίνος υπογράμμισε και τις ενέργειες που πραγματοποιεί ο Δήμος αναφορικά με ιδιώτες που έχουν οικόπεδα και δεν μεριμνούν εγκαίρως για την αποψίλωση των ξερών χόρτων.

“Στέλνουμε κάθε χρόνο και κυρίως αυτήν την περίοδο “βροχή” τα ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων με ξερόχορτα και άλλη βλάστηση που είναι άκρως επικίνδυνη για την πρόκληση πυρκαγιάς, σε όλες τις περιοχές του νησιού” εξηγεί ο Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας μάλιστα πως ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε μία περίοδο με ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω αυξημένων θερμοκρασιών.

“Δίνουμε στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα χρόνου για 20 μέρες να καθαρίσει το οικόπεδό του και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί, υπάρχει πρόστιμο 300 ευρώ” σημείωσε παρακάτω, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “Γίνεται αντιληπτό πως όλοι σχεδόν ανταποκρίνονται, εκτός από ορισμένους που είναι τελείως αδιάφοροι ή δεν μένουν στο νησί και αργούν να λάβουν το ειδοποιητήριο”.

Αναφορικά με τα οικόπεδα που δεν έχουν δηλωμένο ιδιοκτήτη, ο κ. Βουτσίνος εξηγεί πως αναλαμβάνει σχετικές ενέργειες και εργασίες καθαρισμού ο Δήμος.

Ο Δήμος έχει αναλάβει βάσει λίστας και καθαρίζει ένα προς ένα, όλα τα οικόπεδα αγνώστου ιδιοκτήτη γιατί δεν γίνεται να τα κάνουμε όλα σε δέκα ημέρες”. Μάλιστα υπογραμμίζει πως, “Είναι δεκάδες αυτά τα οικόπεδα”.

Στη διάθεση της Πυροσβεστικής και οι υδροφόρες. Ενίσχυση με εργάτες από τη Διεύθυνση Δασών

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Βουτσίνος κλήθηκε να ενημερώσει και για τα επιχειρησιακά μέσα που αν απαιτηθεί θα συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιάς.

“Οι δύο υδροφόρες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι “ετοιμοπόλεμες” και ενισχυμένες από πλευράς εξοπλισμού, όπως και τα δύο μηχανήματα έργου που έχουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι όπως πέρυσι στον Μέγα Γιαλό” ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως, “Αν χρειαστεί δηλαδή να επιχειρήσουν ξανά, θα γίνει”.

Στα προαναφερθέντα, θέλησε να σημειώσει ως θετική εξέλιξη και την εργασία που θα προσφερθεί στο νησί από εργάτες που προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ από τη Διεύθυνση Δασών.

“Την επόμενη εβδομάδα, ξεκινούν δουλειά 30 εργάτες, οι οποίοι θα δουλέψουν για τις ανάγκες της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας. Αυτοί προσλήφθηκαν μέσω του ΟΑΕΔ από τη Διεύθυνση Δασών για οκτώ μήνες” σχολίασε σχετικά, τονίζοντας πως, “Ο Δήμος με τη Διεύθυνση Δασών συνεργάζεται. Τους έχουμε αποστείλει μία λίστα με όλα τα αλσύλλια της Σύρου, με όλα τα πάρκα και με όλους τους κοινόχρηστους χώρους που χρήζουν καθαρισμού, ούτως ώστε να ξαναπεράσουν και να συλλέξουν πευκοβελόνες, ξερά χόρτα και όσα είναι εύφλεκτα σε μία πυρκαγιά”.

Ολοκλήρωσε τη σχετική ενημέρωσή του, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “Το ότι έχουμε καθαρίσει εμείς, δεν σημαίνει πως δεν απαιτείται σταθερή φροντίδα”.

Διαρκής ετοιμότητα ως 31 Οκτωβρίου”

Κληθείς να προβεί σε ένα γενικότερο σχόλιο για την προετοιμασία της Σύρου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Βουτσίνος ανέφερε τα εξής: “Η ετοιμότητα είναι διαρκής ως 31 Οκτωβρίου, οπότε και τελειώνει επίσημα η αντιπυρική περίοδος. Εκτιμώ ότι χρόνο με τον χρόνο βελτιωνόμαστε κι ενισχυόμαστε. Σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος έχει τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε δυσάρεστο περιστατικό, να συνδράμει δηλαδή και να βοηθήσει. Εμείς πάντα είμαστε “κάτω” από την Πυροσβεστική όπως και οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία. Εντολές δίνει μόνον η διοίκηση της Πυροσβεστικής με την οποία θεωρώ ότι έχουμε άριστη συνεργασία”.

Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, σημειώνοντας τέλος πως, “Μέχρι στιγμής φέτος, που βρισκόμαστε στον τέταρτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, έχουμε πάει πολύ καλά. Δεν έχουμε τα προπέρσινα φαινόμενα, από τα οποία διδαχθήκαμε κι έχουμε βελτιωθεί πάρα πολύ”.

Κατευθύνσεις στα Κυκλαδονήσια για πρόληψη κι έγκαιρη προετοιμασία

Αναφορικά με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ο αρμόδιος υπάλληλος, Θανάσης Δρόσος, ανέπτυξε σε γενικές γραμμές τον ρόλο που αναλαμβάνει ο Β΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους Δήμους.

Πρωτίστως εξήγησε πως, “Ο δικός μας ο ρόλος είναι συντονιστικός”, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε από τον Απρίλιο για τη νέα αντιπυρική περίοδο”.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, πρόσθεσε πως, “Πάντα κάνουμε τον σχεδιασμό μας και στέλνουμε έγγραφα προς όλους τους Δήμους και τις υπηρεσίες για δράσεις προετοιμασίας, όπως ορίζουν εγκύκλιοι κι ενδεικτικά αναφέρω τους καθαρισμούς των δημοτικών δρόμων”.

Στα ανωτέρω, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Δίνουμε έμφαση στο ότι πρέπει να γίνουν οι συνεδριάσεις των τοπικών συντονιστικών οργάνων των Δήμων και με τα συμπεράσματα που αυτά βγάζουν, ακολουθεί και το δικό μας συντονιστικό για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Προσωπικά έχω συμμετάσχει σε αρκετά συντονιστικά Δήμων. Εστιάζουμε στο θέμα των αυθαίρετων καύσεων για ξερά χόρτα, είτε για βοσκοτόπια και ενημερώνουμε για τα διαστήματα που απαγορεύονται αυτές οι ενέργειες”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε δε, “Πολλές πυρκαγιές έχουν ως αιτία και τα βοσκοτόπια και την καύση ξερών χόρτων σε ακατάλληλες καιρικές συνθήκες” ενώ επιπλέον, παρατηρείται προς τους Δήμους η ανάγκη “συγκρότησης Επιτροπών για ανεπιτήρητα ζώα”.

Αναφορικά με τις ανάγκες μετακίνησης πυροσβεστικής δύναμης σε νησιά που δεν διαθέτουν επαρκείς δυνάμεις, ο κ. Δρόσος εξήγησε πως υπάρχει επικοινωνία με τις Λιμενικές Αρχές για συνδρομή με πλωτά μέσα.

“Συνεργαζόμαστε και με τους Δήμους και με τις δικές μας Υπηρεσίες και με τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και κοιτάζουμε με το Λιμενικό όπου χρειάζεται να μεταφερθούν δυνάμεις” πρόσθεσε, τονίζοντας επιπλέον πως, “Σε όποιο νησί δεν υπάρχει προσωπικό της Πυροσβεστικής και απαιτηθεί τέτοια ανάγκη, μεριμνούμε για να μεταφερθεί ο κόσμος”. Όπως γνωστοποίησε δε, “Ήδη έχει γίνει δύο φορές στη Σέριφο και στη Φολέγανδρο” που όπως σημείωσε, “μεταφέρθηκε προσωπικό από τη Σύρο και τη Νάξο για τη συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών”.

Σχετικά με το περιφερειακό οδικό δίκτυο, ο ίδιος κληθείς να τοποθετηθεί για τη μη ανάπτυξη – εγκαίρως – των εργασιών αποψίλωσης ξερών χόρτων, ανέφερε πως, “Εμείς φροντίζουμε σε συνεργασία με τις δικές μας υπηρεσίες για το επαρχιακό οδικό δίκτυο”, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ειδικότερα, “είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και ξέρω ότι έχουν βγάλει εργολαβίες καθαρισμών”.

Στην επισήμανση για καθυστέρηση, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Λόγω συγκεκριμένης νομοθεσίας μπορεί να καθυστερήσουν λίγο, αλλά γενικά εκτελούνται (σσ. οι εργασίες)”.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Δρόσος υπογράμμισε πως σε καθημερινό επίπεδο η Περιφέρεια ενημερώνει τους Δήμους για τον χάρτη επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιών. “Επίσης καθημερινά που ανακοινώνεται ο χάρτης επικινδυνότητας, τον αποστέλλουμε παντού. Όταν έχουμε δείκτη επικινδυνότητας 3, στέλνουμε μηνύματα σε όλες τις υπηρεσίες για ετοιμότητα και όταν έχουμε δείκτη 4 ή και μεγαλύτερο ενημερώνουμε για επιφυλακή” συμπλήρωσε σχετικά.

Νησιωτικότητα και εθελοντικές ομάδες

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε και στο θέμα της προετοιμασίας εθελοντικών ομάδων στα νησιά των Κυκλάδων, γνωστοποιώντας μάλιστα σε ποια νησιά του νομού έχει προωθηθεί η προσπάθεια.

“Προσπαθούμε να φτιάξουμε εθελοντικές ομάδες στο πλαίσιο των Δήμων και σε όσα νησιά δεν υπάρχουν. Ήδη έχει δημιουργηθεί ομάδα στη Σύρο κι έχει πάρει εκπαίδευση. Επίσης έχουν ενημερωθεί και οι ερασιτέχνες αλιείς για θέματα θαλάσσιας διάσωσης αν παραστεί ανάγκη σε περίπτωση πυρκαγιάς και είναι έτοιμες οι ομάδες της Σερίφου και της Σίφνου και προχωράμε” δήλωσε σχετικά, υπογραμμίζοντας και τη μέριμνα που έχει αναπτυχθεί για σύνταξη μητρώου με οχήματα που θα μπορούν να συνδράμουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών στα νησιά.

“Έχουμε μητρώο για μισθωμένα μηχανήματα. Τα έχουμε αξιοποιήσει σε κατολισθήσεις και σε πλημμύρες και θα τα αξιοποιήσουμε όπου χρειαστεί. Και χθες στη φωτιά της Πάρου είχαμε και μηχανήματα και υδροφόρες μισθωμένες για να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής. Είμαστε σε επικοινωνία με την Πυροσβεστική για να βοηθήσουμε όπου μπορούμε και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας” τόνισε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, η νησιωτικότητα θέτει εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπισθούν συλλογικά.

“Στα δικά μας νησιά υπάρχουν δυσκολίες και γι αυτό φωνάζουμε πρόληψη και προετοιμασία. Το κακό σε εμάς είναι η περιβόητη νησιωτικότητα. Το κάθε νησί τουλάχιστον το πρώτο 12ωρο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε συμβάν με τις δικές του δυνάμεις” ανέφερε σχετικά, εξηγώντας μάλιστα πως, “Προσπαθούμε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία να επεμβαίνουμε παντού”. Έκλεισε την ενημέρωσή του, τονίζοντας τέλος πως, “Μέχρι στιγμής ευτυχώς, δεν έχουμε κάποιο τέτοιο θέμα. Ευτυχώς δεν συγκρινόμαστε με τα δεδομένα της Αττικής”.