Κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης για τις συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και τις σχετικές κινήσεις της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ερασιτεχνισμοί και οικονομικές “φούσκες”

Προειδοποίηση... προσφυγής σε περίπτωση απευθείας ανάθεσης νέου ποσού σε ίδιο τεχνικό σύμβουλο εντός του 2018

Ερασιτεχνισμό όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συνεχίζει να χρεώνεται η Δημοτική Αρχή, με φόντο μία ακόμη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2018, που όπως υποστήριξε η αντιπολίτευση στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, προδίδει μη ύπαρξη προγραμματισμού, αιτία, που δημιουργεί “φούσκες” στην αποτύπωση της οικονομικής πορεία του Δήμου.

Η αύξηση ποσού για έργο που δεν θα συμβασιοποιηθεί εντός του έτους (στάδιο Πευκακίων) και η αφαίρεση χρημάτων από κωδικό που αφορά σε κάλυψη έκτακτων κι επειγουσών αναγκών στην Ερμούπολη (άρση επικινδυνότητας κτιρίων), σύμφωνα με τη μείζονα μειοψηφία μαρτυρά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή τα διαθέσιμα χρήματα για να προχωρήσει σημαντικές υποθέσεις στο νησί, γεγονός που αποτέλεσε τη βάση του νέου κύκλου κριτικής που της ασκήθηκε.

Εκτός των ανωτέρω όμως, πρέπει να αναφερθεί πως η παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου επεσήμανε προειδοποιητικά, πως για την ανάθεση ποσού σε τεχνικό σύμβουλο με σκοπό τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για τεχνικές παρεμβάσεις μεγάλου χαρακτήρα στην αγορά της Ερμούπολης, θα προκύψει προσφυγή από μέρους της, στην περίπτωση που εντός του 2018 το ποσό των 20 χιλ. ευρώ προωθηθεί – με απευθείας ανάθεση – σε σύμβουλο που ήδη για άλλο έργο, έχει επιλεγεί από τον Δήμο.

Σημειώνεται πως στο σύνολο των παρατηρήσεων της μείζονος μειοψηφίας, έδωσαν απαντήσεις τόσο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Γράψε – σβήσε” που ζητούν απαντήσεις

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση της νέας αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το μέλος της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Νίκος Φωτεινιάς παρατήρησε μία συνέχεια στην τακτική “γράψε – σβήσε” χρημάτων, που όπως ανέφερε, δεδομένου ότι πρόκειται επί της ουσίας για την οικονομική διαχείριση του Δήμου, το σύνολο των αποφάσεων αυτών, ζητά απαντήσεις.

O κ. Φωτεινιάς ξεκίνησε την κριτική του από το θέμα της αλλαγής του ποσού για την κατασκευή παιδικής χαράς στον Γαλησσά, αναφέροντας πως, “Φθάνουμε στα 17.200 ευρώ”. Επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα μικρότερο ποσό από το αρχικά προϋπολογισθέν, ο ίδιος έθεσε το ερώτημα αν “όταν ξεκινήσατε το έργο δεν γνωρίζατε περίπου πόσο θα είναι το ποσόν” καθώς όπως πρόσθεσε, “η απόκλιση που βλέπουμε είναι πάνω από 3/4”.

Επιπλέον, ο ίδιος θέλησε να ζητήσει διευκρινίσεις και για το θέμα του σταδίου των Πευκακίων, τονίζοντας πως, “Έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό 140.000 ευρώ, έχουμε αναμόρφωση 50.235 ευρώ και φθάνουμε στον διαμορφωμένο 190.235,98 ευρώ”. Με φόντο και την παρατήρηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου για την αύξηση ενός ποσού για έργο που δεν θα συμβασιοποιηθεί εντός του 2018 κι άρα, απολογιστικά θα φανεί μία τεράστια οικονομική “φούσκα”, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, υποστήριξε πως “θα ήταν άκομψο” για ένα έργο που αναμένει η Συριανή κοινωνία να μειωθεί σημαντικά η χρηματοδότησή του, από πλευράς Δήμου.

Με δεδομένη την “άστοχη” απάντησή του όπως ανέδειξε ο Ανδρέας Γιαλόγλου δόθηκε από τη Δημοτική Αρχή, υποστηρίχθηκε από τη μείζονα αντιπολίτευση πως, η οικονομική διαχείριση του προϋπολογισμού “δεν είναι θέμα κομψότητας”, αλλά θέμα “ορθής διαχείρισης και του τεχνικού προγράμματος.

Ο κ. Γιαλόγλου επανέλαβε πως η κίνηση της Δημοτικής Αρχής θα αποδειχθεί απολογιστικά πως “γεννά” φούσκα και αποκλίσεις.

Διευκρινίσεις για Πευκάκια και Γαλησσά σχετικά με τις οικονομικές εκτιμήσεις

Στις ανωτέρω παρατηρήσεις, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος θέλησε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τους αρχικούς προϋπολογισμούς τόσο της παιδικής χαράς Γαλησσά, όσο και του σταδίου των Πευκακίων.

Πρωτίστως για τη μείωση του ποσού της νέας παιδικής χαρά που δρομολογήθηκε να υλοποιηθεί, ο ίδιος υποστήριξε πως, “όπως έχω αναφέρει πολλές φορές από τον Νοέμβριο του 2017 είχαμε καταθέσει αίτημα στο Πράσινο Ταμείο και το είχαμε αναφέρει πως το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτούσε το 80% του κόστους του έργου”. Ως εκ τούτου και με φόντο τα σημερινά δεδομένα, ο ίδιος εξήγησε πως, “Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει προέγκριση από το Πράσινο Ταμείο, έχουμε στείλει τα χαρτιά της οικοδομικής άδειας και όλα τα περαιτέρω για να γίνει και η οριστική ένταξη. Επομένως, από τις 86.000 ευρώ το 80% το χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο και το υπόλοιπο 20% χρηματοδοτείται από πόρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”. Ερμηνεύοντας την απόφαση μείωσης του εν λόγω ποσού, ο ίδιος πρόσθεσε, πως, “Αναμένουμε την τελική έγκριση για το έργο”.

Παρομοίως για το στάδιο των Πευκακίων υπενθύμισε προς τον κ. Φωτεινιά πως η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται εξ ημισείας από τον Δήμο και το Υπ. Αθλητισμού, χωρίς όμως να προχωρά σε κάποια ουσιαστική απάντηση, για τον υπολογισμό ενός μεγάλου ποσού στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018, το οποίο δεν θα δαπανηθεί για τους λόγους που έχει προβλεφθεί φέτος.

Θέμα... ασφαλιστικής κάλυψης δημοτικών οχημάτων

Μία ακόμη αλλαγή στο αρχικώς προϋπολογισθέν ποσό για την ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτέλεσε αφορμή για κριτική προς τη Δημοτική Αρχή κι επισήμανση όσον αφορά στον ενδεχόμενο “παροπλισμό” οχημάτων έστω και για λίγες ώρες, στην περίπτωση που επαναληφθεί παρόμοιο “κενό” όπως και πέρυσι.

“Πάμε και στο θέμα των ασφάλιστρων για τα μεταφορικά μέσα. Έχουμε 9.634 ευρώ και αναμορφώνετε σε -1.500 ευρώ. Έχουμε ασφάλειες των οχημάτων και από 9.634 ευρώ πάμε στα 8.000 ευρώ. Δηλαδή θα φθάσουμε στο σημείο πάλι να έχουμε ανασφάλιστα οχήματα στον δρόμο, όπως έγινε και πριν από μερικούς μήνες που αναγκαστήκατε να μαζέψετε όλα τα οχήματα και να τα βάλετε μέσα στην Υπηρεσία Καθαριότητας γιατί δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, επειδή για κάποιες ώρες δεν είχατε ασφαλιστική κάλυψη” σχολίασε σχετικά ο Νίκος Φωτεινιάς, με τον Αλέξη Αθανασίου να αιτιολογεί την εν λόγω κίνησή του. Με φόντο τον “υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών” όπως σχολίασε σχετικά, ο Δήμος μπορεί να προχωρά στην ασφαλιστική κάλυψη του “στόλου” του, δαπανώντας μικρά ποσά σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, που όπως τόνισε, ετησίως απαιτούνταν ποσό ακόμη και 50 χιλ. ευρώ.

“Με τον υγιή ανταγωνισμό των ασφαλιστικών φθάσαμε στο ποσό των 19.000 ευρώ το έτος” δήλωσε κατηγορηματικά, χωρίς να σχολιάζει τα περυσινά γεγονότα.

Μειώνεται το ποσό για τα επικίνδυνα κτίρια σε μία πόλη που καταρρέει

Επιπρόσθετα, θέμα που απασχόλησε έντονα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποτέλεσε και η μείωση του ποσού του κωδικού για την άρση επικινδυνότητας σε παλαιά κτίρια της πόλης.

“Ξέρουμε ότι όλη η Ερμούπολη είναι μία πόλη που γκρεμίζεται και το ένα σπίτι πέφτει μετά το άλλο. Έχουμε 30.640 ευρώ και αφαιρείτε 20.000 ευρώ. Αν είναι δυνατόν να πάμε στο ποσό των 10.640 ευρώ. Αντί να τα αυξήσετε, τα μειώνετε” δήλωσε σε κριτικό τόνο ο δημοτικός σύμβουλος, όπως παρομοίως τοποθετήθηκε και ο Ανδρέας Γιαλόγλου, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά προβλήματα της νεοκλασικής Ερμούπολης.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επεσήμανε πως, θα προστεθεί προσεχώς το ποσόν, επισημαίνοντας – εν μέρει καθησυχαστικά – πως, “Τρέχει αυτή τη στιγμή το έργο του 2017 και ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες για το 2018”. Όπως σημείωσε δε, “Σε επόμενη αναμόρφωση θα επαναφέρουμε τα χρήματα για να γίνει ο διαγωνισμός για τα επικίνδυνα. Κάναμε αυτή τη διαδικασία για να έχουμε τον σύμβουλο (βλ. Παρακάτω).

Σε γενικότερο επίπεδο, ο κ. Φωτεινιάς θέλησε να σημειώσει πως, η Δημοτική Αρχή μοιάζει να έχει “το τεφτέρι του μπακάλη” και να προχωρά σε “ένα ατελείωτο γράψε – σβήσε”, κάνοντας λόγο για ερασιτεχνισμό όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση.

Τεχνικός σύμβουλος που θα αμειφθεί με 20 χιλ. ευρώ για διεκδίκηση χρηματοδοτικού προγράμματος

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό ποσού ύψους 20 χιλ. ευρώ για αμοιβή τεχνικού συμβούλου που θα συνδράμει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά στη διεκδίκηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης για αναβάθμιση εμπορικών κέντρων, ο Νίκος Φωτεινιάς υπήρξε σαφής ως προς την επιφύλαξή του για την αναγκαιότητα(;) αυτής της κίνησης.

“Όταν κάναμε την ανάπλαση της παραλίας, κάναμε ένα έργο και δεν χρειαζόμαστε καν να έχουμε μία εταιρεία συμβούλου. Αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό βάζετε 20.000 ευρώ και φθάνετε στο όριο της απευθείας ανάθεσης για να δώσουμε χρήματα σε σύμβουλο. Όταν κάναμε ανάπλαση παραλίας δε χρειαστήκαμε σύμβουλο. Όταν κάναμε ανάπλαση του λιμένα δεν χρειαστήκαμε σύμβουλο. Πείτε μας τί συμβαίνει με αυτό. Θέλουμε πειστικές εξηγήσεις” σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, καλώντας τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών να δώσει διευκρινίσεις.

Μελετάται η αναβάθμιση της αγορά και του θερινού “Παλλάς”

Συγκεκριμένα, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος τόνισε πως, “Έχει βγει μία πρόσκληση από το αρμόδιο Υπουργείο για αναβάθμιση εμπορικών κέντρων” δηλώνοντας ξεκάθαρα την πρόθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να διεκδικήσει χρηματοδότηση για σχετικές παρεμβάσεις εντός πόλης.

“Αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να κατατεθεί από οποιονδήποτε Δήμο επιθυμεί. Πρόκειται για περιβαλλοντική αναβάθμιση σε κάποιο αστικό κομμάτι, εμπορικό, που θα επιλεγεί από τον αρμόδιο Δήμο και περιλαμβάνει εργασίες όπως υπογειοποίηση κάδων, αντικατάσταση φωτιστικών, διαμόρφωση πεζοδρομίων, γηπέδων, παιδικών χαρών, όψεων κτιρίων και άλλα πολλά, που θα αναβαθμίζουν το κομμάτι που θα επιλεγεί από τον Δήμο. Το ύψος του προγράμματος είναι 1.5 εκ. Ευρώ” ανέφερε ενημερωτικά, εξηγώντας παράλληλα πως, σε συνεργασία και με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου ή και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, θα μελετηθούν οι απαραίτητες κινήσεις. “Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία είτε με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, είτε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Από την πλευρά μας, σαν Δήμος έχουμε την πρόθεση να καταθέσουμε πρόταση σε αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να συμμετέχει ελάχιστος αριθμός καταστημάτων” πρόσθεσε, με τον κ. Αθανασίου δε, να παρουσιάζεται πιο συγκεκριμένος και να τονίζει πως, θα είναι ένα έργο “θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό για την Ερμούπολη”, γνωστοποιώντας πως, “Το να φτιαχτούν τα στέγαστρα στην οδό Χίου, να φτιαχτούν όψεις των ιστορικών διατηρητέων μνημείων που είναι εντός της αγοράς, να φτιαχτεί μέρος ή και όλο, το θερινό Παλλάς που αποτέλεσε το παλαιό παντοπωλείο του 19ου αιώνα της πόλης μας, θεωρήσαμε ότι είναι καλό να τρέξουμε το θέμα του συμβούλου”.

Θέλησε να αναφέρει μάλιστα πως, “Είναι σίγουρο ότι με το πρώτο τιμολόγιο τα 20.000 ευρώ θα επιστρέψουν στον Δήμο” δίνοντας απάντηση σχετικά με την παρατήρηση πως αυτό το ποσό προέρχεται από ίδιους πόρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής “δεν είναι τόσο γράψε - σβήσε, όσο οι ανάγκες. Να μπορέσουμε ως τις 24 του Σεπτέμβρη να καταθέσουμε πρόταση”.

Προσφυγή σε περίπτωση ανάθεσης σε σύμβουλο που έχει ήδη επιλεγεί από τον Δήμο

Αναφορικά με το σοβαρό θέμα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου προειδοποίησε τη Δημοτική Αρχή πως θα προσφύγει στην περίπτωση που το ανωτέρω ποσό των 20 χιλ. ευρώ, καταλήξει σε σύμβουλο που ήδη συνεργάζεται με τον Δήμο.

“Όταν γίνει με το καλό η ανάθεση του τεχνικού συμβούλου, να προσέξετε μην ανατεθεί σε σύμβουλο που ήδη έχετε αναθέσει φέτος γιατί θα το δούμε στο Διαύγεια και θα βάλλουμε εναντίον του” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Ξέρετε ότι αν σε ίδιο σύμβουλο ανατεθεί ποσόν πέραν της απευθείας ανάθεσης εντός του ίδιου έτους, καταστρατηγείται το όριο της απευθείας ανάθεσης και θα βάλλουμε εναντίον”.

Δεν λειτουργεί το γραφείο προγραμματισμού”

Προτού ολοκληρώσει την κριτική του, ο κ. Γιαλόγλου προχώρησε σε έναν συνολικότερο σχολιασμό αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Αρχής, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για ερασιτεχνισμό κινήσεων.

“Τα 20.000 ευρώ για τα οποία συζητάμε τόσην ώρα και που θα χρειαστείτε για τον σύμβουλο είναι από ίδιους πόρους του Δήμου, του Τεχνικού Προγράμματος. Και τα 190 χιλ. ευρώ για το γυμναστήριο στα Πευκάκια είναι επίσης από ίδιους πόρους.

Προσέξτε τώρα τον ερασιτεχνισμό σας που με ανησυχεί γιατί φαίνεται ότι δεν ξέρετε τί γίνεται από Δημόσια Έργα” τόνισε προλογικά, αναφέροντας πως, “Το έργο του Γυμναστηρίου που θα δημοπρατηθεί φέτος, ξέρετε πότε θα έχει σύμβαση; Εάν το γνωρίζατε αυτό, θα ξέρατε ότι μάλλον θα έχει σύμβαση το 2019. Αυτό σημαίνει ότι τα 190.000 ευρώ τα έχετε διαθέσιμα και δεν χρειάζεται να προχωρήσετε σε αυτό το “κόψε ράψε”. Ως εκ τούτου, παρατήρησε πως, “Αντί να ανεβάσετε τον προϋπολογισμό των Πευκακίων, έπρεπε να τον μειώσετε τον προϋπολογισμό των Πευκακίων και με τα χρήματα αυτά να τροφοδοτήσετε ό,τι άλλο χρειάζεστε”. Έκλεισε την τοποθέτησή του δε, εξηγώντας κατηγορηματικά πως, η οικονομική πορεία και οι ανωτέρω αναμορφώσεις, έρχονται να επιβεβαιώσουν εκ νέου πως, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι “το γραφείο προγραμματισμού δεν λειτουργεί στο σκέλος αυτό”.