Επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο το προτεινόμενο “κούρεμα” προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με φόντο τη διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης και τη νέα “σελίδα” του ναυπηγείου

Πολιτική απόφαση για τις οφειλές του Νεωρίου

Δέσμευση Δημάρχου, Γ. Μαραγκού για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου

Σε ειδική μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και μάλιστα εντός των προσεχών ημερών θα συζητηθεί εκτενώς και θα αποφασισθεί το πλάνο των κινήσεων που θα πραγματοποιήσει η δημοτική πλευρά απέναντι στο προτεινόμενο “κούρεμα” του ποσού που οφείλει η διοίκηση Ταβουλάρη προς τον Δήμο και τη ΔΕΥΑ Σύρου, με φόντο τη διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης που “τρέχει” το τελευταίο διάστημα, με σκοπό τη μεταβίβασή του Νεωρίου στην ΟΝΕΧ.

Η κατηγορηματική δέσμευση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου και μάλιστα κατόπιν γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας, προέκυψε ως απάντηση στον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος “άνοιξε” τη συζήτηση του σοβαρού θέματος της ενδεχόμενης απώλειας μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία του Δήμου με φόντο όσα προβλέπονται στον φάκελο εξυγίανσης που κατατέθηκε προ ημερών στο Πρωτοδικείο Σύρου.

“Φωτίζοντας” τις θεσμικές υποχρεώσεις των αιρετών προσώπων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Χρυσαφίδης ζήτησε σαφή ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή σχετικά με τα ανωτέρω, όπως επίσης αναφορικά με τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν ή μη, όσον αφορά στην προσπάθεια(;) είσπραξης των μεγάλων οφειλών του Νεωρίου προς τον Δήμο, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Ο ίδιος δε, υπογράμμισε πως η παράταξή του αφουγκράζεται την αγωνία των πρώην εργαζομένων να λάβουν τα δεδουλευμένα τους, διατυπώνοντας με σαφήνεια τον προβληματισμό και τα ερωτήματά του, όσον αφορά αποκλειστικά στο πώς οφείλει να πράξει το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου.

Εκτός του Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος επεσήμανε πως θα ληφθεί πολιτική απόφαση για τις ενέργειες του Δήμου αναφορικά με το προτεινόμενο “κούρεμα”, σχετικά με το θέμα των κινήσεων είσπραξης των οφειλών του Νεωρίου για την τρέχουσα θητεία, έδωσαν απαντήσεις επιγραμματικά τόσο ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης, όσο και ο προηγούμενος πρόεδρος, Δομένικος Σαγκινέτος, με τον Δήμαρχο δε, να συμπληρώνει πως θα υπάρξει και σαφής γραπτή ενημέρωση.

Π. Χρυσαφίδης: Μεγάλο κούρεμα, χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος και η ΔΕΥΑΣ

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου επεσήμανε πως η τοποθέτηση – ερώτησή του αφορά ουσιαστικά σε σκέψεις και προβληματισμούς αναφορικά με “το μείζον θέμα της κατάθεσης του φακέλου εξυγίανσης του Νεωρίου” που έχει έρθει στο προσκήνιο των θεμάτων που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία “σήμερα”, στο πλαίσιο των προβλεπομένων του οποίου, ο Δήμος έρχεται αντιμέτωπος με την απώλεια μεγάλων ποσών που αποτελούν οφειλές του Νεωρίου προς τα δημοτικά ταμεία.

Πρωτίστως, ο Παύλος Χρυσαφίδης θέλησε να τονίσει πως, “Αφουγκραζόμαστε σαν Κίνηση τις αγωνίες των πρώην εργαζομένων του Νεωρίου να πληρωθούν μετά από μήνες ομηρίας τα δεδουλευμένα τους, τις αγωνίες της τοπικής αγοράς να εισπράξει χρέη, αλλά και από την κατανάλωση των δεδουλευμένων, τον εργατικό κόσμο να ελπίζει ότι θα ξεφύγει από την ανεργία” όπως επίσης τόνισε πως, “Αφουγκραζόμαστε και την αγωνία χιλιάδων συμπολιτών μας για τους πιθανούς - για πολλούς βέβαιους - περιβαλλοντικούς κινδύνους που κρύβει μία βαριά βιομηχανία μέσα στον αστικό ιστό”.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε με σαφήνεια αναφορικά με το θέμα συζήτησης που “ανοίγει” η Κίνηση Πολιτών Σύρου, “Ο προβληματισμός μας και η ανάγκη μας γι αυτήν την αναφορά είναι ότι στο σχέδιο εξυγίανσης που κατατέθηκε, ο Δήμος μας αντιμετωπίζεται ως τελευταίος κρίκος, ενώ θα έπρεπε να είναι ο πρώτος κι ο πιο σημαντικός”.

Όπως παρατήρησε, η απώλεια για τα δημοτικά ταμεία προβλέπεται μεγάλη, παραθέτοντας τα ακριβή οικονομικά στοιχεία. “Με έκπληξη από το σχέδιο μάθαμε ότι το Νεώριο έχει οφειλές στον Δήμο 418.448 ευρώ και η πρόταση του σχεδίου είναι να κουρευτούν χωρίς τη γνώμη καν του Δήμου σε 59.973 ευρώ” γνωστοποίησε, προσθέτοντας δε, πως, “οι οφειλές στη ΔΕΥΑΣ ανέρχονται - κατά το σχέδιο - σε 481.177 ευρώ και κατά τη ΔΕΥΑΣ σε 681.000 ευρώ, με πρόταση χωρίς τη γνώμη καν της ΔΕΥΑΣ να κουρευτούν σε 66.963 ευρώ και μάλιστα όλα αυτά (σσ. να καταβληθούν) σε πολλές δόσεις”.

Βάσει των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “Αυτό σίγουρα προβλημάτισε κι εμάς αλλά και τον κύριο Δήμαρχο” που όπως έκανε γνωστό αμέσως μετά, “έχει συγκαλέσει δύο συσκέψεις με τους επικεφαλής κι άλλους θεσμικούς παράγοντες με τελευταία τη σημερινή (σσ.χθεσινή).

Διευκρινίζοντας πως, η Κίνηση Πολιτών Σύρου συμμετείχε “παρά την εκφρασμένη πολλές φορές αντίθεσή μας σε κλειστές συσκέψεις”, κατέστησε ξεκάθαρο πως, κατά τη συζήτηση στη σύσκεψη, “δηλώσαμε ευθαρσώς κι εξ αρχής ότι αρμόδιο για πολιτικές αποφάσεις είναι μόνο το δημοτικό συμβούλιο του οποίου εκτελεστικό όργανο είναι ο κύριος Δήμαρχος”.

Σύμφωνα με όσα τόνισε “ευχάριστα και παραδόξως ήταν μία γόνιμη συνάντηση προς την ορθή κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων του Δήμου”, χωρίς όμως να παραβλέπεται από μέρους των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, “η ειδική συνθήκη που βιώνει η Σύρος τον τελευταίο καιρό (προσδοκίες επένδυσης)”.

Ζητώντας από τον Δήμαρχο να ενημερώσει σχετικά με το πώς θα πράξει απέναντι στις υποχρεώσεις που θεσμικά έχει το δημοτικό συμβούλιο, τόνισε πως, “Ήταν ευχάριστο που την ίδια αυτονόητη άποψη με εμάς, δηλαδή το θέμα να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, την είχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι κι ευελπιστώ ότι σύντομα θα έρθει το θέμα”.

Ευθύνες για μη διεκδίκηση είσπραξης οφειλών που διατηρεί το Νεώριο

Κατόπιν των ανωτέρω, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας θέλησε να συμπληρώσει πως πρέπει να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη ενημέρωση και για το εάν ζητήθηκαν και διεκδικήθηκαν οι οφειλές του Νεωρίου απέναντι στον Δήμο, καθιστώντας ξεκάθαρο πως, η παράταξή του θα αναζητήσει τυχόν υπεύθυνους.

“Πώς και γιατί τόσα χρόνια δεν φρόντισαν να εισπραχθούν τα οφειλόμενα;” ανέφερε ο ίδιος στην ερώτησή του, διευκρινίζοντας πως, “Δεν αφορά μόνον τη σημερινή Δημοτική Αρχή αυτή η μομφή αλλά και την προηγούμενη” οι οποίες όπως υποστήριξε, “ασκούσαν και ασκήσατε κοινωνική ή ρουσφετολογική πολιτική στον επιχειρηματία (σσ. Ταβουλάρη)” ενώ την ίδια στιγμή, “τον απλό επιχειρηματία και πολίτη η παλιά Δημοτική Αρχή τον στρίμωξε με σωρηδόν κατασχετήρια εις χείρας τρίτου από τράπεζες κι εσείς τον στριμώχνετε με δυσβάσταχτα τέλη (υπαίθριοι χώροι κ.α.)”.

“Θα θέλαμε σήμερα κύριε Δήμαρχε να μας πείτε την άποψή σας σχετικά και αν έχετε στο μυαλό σας να ζητήσετε ευθύνες από τυχόν υπευθύνους γιατί εμείς το σκεπτόμαστε σοβαρά και υπεύθυνα” δήλωσε κατηγορηματικά.

Εγγράφως η ενημέρωση για την προσπάθεια είσπραξης οφειλών

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα του Παύλου Χρυσαφίδη, τοποθετήθηκαν οι κκ Σαγκινέτος και Παπαμανώλης, ενώ ο Δήμαρχος επεσήμανε σύντομα πως θα υπάρξει σαφής ενημέρωση εγγράφως για τις ενέργειες που έπραξε τουλάχιστον η σημερινή Δημοτική Αρχή στην κατεύθυνση διεκδίκησης ποσών από τον Όμιλο Ταβουλάρη (ΝΑΒΙΕΣ).

Ενδεικτικά, ο προηγούμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Δομένικος Σαγκινέτος υποστήριξε πως, “Θα θυμάστε ότι το θέμα είχε έρθει κι εδώ (σ. Δημ.συμβ.). Είχε γίνει διακοπή νερού και κατόπιν παρεμβάσεων των εργαζομένων μας παρακάλεσαν να αφήσουμε τουλάχιστον μία βρύση για να χρησιμοποιούν για προσωπική ανάγκη”. Μάλιστα ο ίδιος, τόνισε πως, “Όταν ανέλαβα βρήκα ήδη εγώ βεβαιωμένο ένα ποσόν αν θυμάμαι καλά γύρω στις 250 χιλ. ευρώ και στη θητεία τη δική μου βεβαιώσαμε και το υπόλοιπο”. Ο κ. Σαγκινέτος υποστήριξε μάλιστα πως, “Πιστεύω ότι είχαν γίνει όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για να κατοχυρωθεί η ΔΕΥΑΣ”, ενώ στα λεγόμενά του, ακολούθησαν συμπληρωματικά οι παρατηρήσεις του νυν προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου.

“Να πω ότι έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα και έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής της ΔΕΥΑΣ κατά του ναυπηγείου για την πληρωμή των οφειλομένων, τα οποία οφειλόμενα χρονολογούνται από το 2011” τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπαμανώλης, επιβεβαιώνοντας πως το ύψος των οφειλών προς Δήμο και Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης είναι αυτό που ανέφερε ο Παύλος Χρυσαφίδης.

Γνωστοποίησε δε, πως καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών υπήρξε και αλληλογραφία με τη ΔΕΗ για το θέμα των οφειλών του Νεωρίου προς τον Δήμο και ειδικότερα για όποια ποσά αφορούν σε δημοτικά τέλη.

“Φθάσαμε στις αρχές του 2018 που η ΔΕΗ ενημέρωσε εγγράφως για τα 411.000 ευρώ” υπογράμμισε, εξηγώντας πως από τότε, βεβαιώνονται οι οφειλές ενώ τρέχουν και οι προσαυξήσεις.

Γ. Μαραγκός: Επ΄ ουδενί δεν διαπιστώνεται κωλυσιεργία

Σχετικά με τα παραπάνω, ο Δήμαρχος θέλησε να υποστηρίξει πως η νυν Δημοτική Αρχή δεν έχει κωλυσιεργήσει αναφορικά με τη διεκδίκηση των οφειλών που διατηρεί το Νεώριο απέναντι στον Δήμο, ως οφείλει θεσμικά να πράξει υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των δημοτών.

“Έχουν γίνει πολλές συστηματικές και ουσιαστικές και διαπιστωμένες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλομένων. Αυτές δεν εξαντλούνται μόνον σε αυτά που προανέφεραν οι συνάδελφοι. Θα επιφυλαχθούμε κύριε Χρυσαφίδη να σας απαντήσουμε κι εγγράφως, δεδομένου ότι υπάρχει ένα ιστορικό ενεργειών - αν μη τί άλλο για τη σημερινή Δημοτική Αρχή - όσον αφορά τις προθέσεις αλλά και τις επιδιώξεις μας να εισπράξουμε τα οφειλόμενα ή να μειώσουμε τις οφειλές προς τον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα”.

Δήλωσε κατηγορηματικά δε, πως, “Επ΄ ουδενί δεν διαπιστώνεται κωλυσιεργία και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και τηρουμένων των συνθηκών που λειτουργούσε η επιχείρηση και το ναυπηγείο τα τελευταία χρόνια μπορώ να σας πω απερίφραστα και απροσχημάτιστα ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ώστε να εισπράξουμε ό,τι ήταν εφικτό”.

Ειδική συνεδρίαση άμεσα. Ο Δήμος θα πράξει τα δέοντα

Επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα και το κλίμα συνεργασίας των συμμετεχόντων στη σύσκεψη της Τρίτης (χθες) στο Δημαρχιακό Μέγαρο όσον αφορά το θέμα των ημερών και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζονται τα οικονομικά του Δήμου, ο Γιώργος Μαραγκός δεσμεύθηκε για την άμεση συζήτηση του θέματος με σκοπό τη λήψη απόφασης, σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.

“Ένιωσα ικανοποιημένος δεδομένου ότι ήταν μία γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση, απόδειξη του γεγονότος, ότι σημαντικά ζητήματα για τον τόπο μας - οικονομικής, κοινωνικής, αναπτυξιακής φύσεως - όπως αυτό της εξυγίανσης και της αλλαγής της ιδιοκτησίας και της αλλαγής σελίδας του ναυπηγείου, βεβαίως μας ενώνουν και πέραν και μακράν από σκοπιμότητες ή μικροπολιτικές μεθοδεύσεις ή άλλου τύπου προσωπικές στρατηγικές” σχολίασε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ευθύς αμέσως πως, “Θέλω να διαβεβαιώσω όλους εσάς εδώ αλλά και τον κόσμο που μας ακούει ότι ο Δήμος θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να διασφαλίσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά του και τις απαιτήσεις, οι οποίες υπάρχουν και στην περίπτωση του ναυπηγείου, αλλά και στην περίπτωση άλλων οφειλετών”.

Υποστήριξε κατηγορηματικά δε, πως, “Για εμάς υπέρτερο είναι το συμφέρον το οποίο έχει να κάνει με το κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό μέλλον και την προοπτική του νησιού μας και με την εύρυθμη λειτουργία και οικονομική λειτουργία και υγεία του Δήμου μας και το συμφέρον το οποίο υπαγορεύεται από την πρόοδο και την ευημερία της ολομέλειας της κοινωνίας των δημοτών που ευλόγως εκπροσωπείται από το δημοτικό συμβούλιο”. Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Προτιθέμεθα και προτίθεμαι, αυτό αποφασίσαμε και στη σύσκεψη η οποία έγινε το μεσημέρι στο δημοτικό συμβούλιο, να προκαλέσω τις αμέσως επόμενες μέρες ειδική συνεδρίαση μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την τοποθέτηση και τη λήψη απόφασης εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου σε συνέχεια και στο πλαίσιο εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας, η οποία με βάση το υπάρχον πλαίσιο και ιδιαιτέρως τον Ν 4472/2017 θα καθορίζει το πλαίσιο των κινήσεων, τις οποίες δύναται να πραγματοποιήσει ο Δήμος μας, ώστε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να τοποθετηθούν αποφασιστικά αναφορικά με το ζήτημα”.

Εξήγησε μάλιστα – προκειμένου να αποφευχθεί όποια παρεξήγηση – πως, “Δεν νομίζω κανείς σε αυτό το νησί, σε αυτήν την αίθουσα να αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του Δήμου μας όσον αφορά την υποβοήθηση αυτής της διαδικασίας της εξυγίανσης και της αλλαγής σελίδας στο ναυπηγείο, πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων του Δήμου μας”.

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο βάσει και της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας, ο κ. Μαραγκός έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως ως Δήμος “δεν δαιμονοποιούμε την οποιαδήποτε ανάπτυξη, αλλά πάντα με γνώμονα και το συμφέρον του Δήμου”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως, “οι οφειλές που σήμερα αναδείξαμε είναι οφειλές της προηγούμενης διοίκησης της ΝΑΒΙΕΣ του Ομίλου Ταβουλάρη. Άρα, καμία χάρη δεν κάνει ο Δήμος και κανένας πιστωτής προς τη μελλοντική ιδιοκτησία της ΟΝΕΧ”.

Ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να συμμετάσχει στην ειδική συνεδρίαση.

“Μιας και το θέμα του ναυπηγείου είναι ένα ζήτημα μείζονος αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας για το νησί μας, που πρέπει να ενώνει, θέλω να παρακαλέσω προσωπικά να παραστούν στη συνεδρίαση και ο κ. Περιφερειάρχης και ο κ. χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων” δήλωσε τέλος ο Γιώργος Μαραγκός.