Έκτακτη άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Seabourn Odyssey στη Σύρο εξαιτίας μη δυνατότητας προσέγγισης στη Νάξο

Προσεγγίσεις λόγω κακοκαιρίας

Προτεραιότητα για το Λιμενικό Ταμείο Σύρου πρέπει να αποτελέσει το ασφαλές λιμάνι της Ερμούπολης

Στο ασφαλές λιμάνι της Ερμούπολης βρήκε “καταφύγιο” το κρουαζιερόπλοιο Seabourn Odyssey το πρωί της Τρίτης, μετά από την αδυναμία του να προσεγγίσει το λιμάνι της Νάξου εξαιτίας καιρικών συνθηκών που δεν επέτρεψαν την παραμονή του σε αυτό με ασφάλεια.

Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου έχοντας ενημερώσει τις Αρχές για την έκτακτη άφιξή του στο λιμάνι της Σύρου, μετέφερε τους περίπου 500 επιβάτες του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με τον εμπορικό κόσμο ως και τις 5 το απόγευμα να είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί την εμπορική κίνηση που προέκυψε εκτάκτως.

Πρόκειται για ένα γεγονός που κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί επανειλημμένως, καθώς η Σύρος διαθέτει ένα από τα ιδιαιτέρως ασφαλή λιμάνια του Αιγαίου και δη των Κυκλάδων και του Ν. Αιγαίου, με αποτέλεσμα να καρπώνεται – σε μία νεκρή περίοδο για την κρουαζιέρα στον τόπο – ορισμένες έκτακτες προσεγγίσεις, που αναμφισβήτητα ωφελούν την τοπική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, έγινε γνωστό πως το Seabourn Odyssey δεν κατάφερε να παραμείνει αρόδου στο λιμάνι της Νάξου, αφού ο έντονος κυματισμός της θάλασσας, δεν θα επέτρεπε την αποβίβαση των επισκεπτών με πλωτά μέσα του πλοίου, δηλαδή τις λάντζες.

Οι έκτακτες προσεγγίσεις, ένας ακόμη λόγος για βελτίωση υποδομών

Δεδομένων των έντονων καιρικών συνθηκών (μελτέμια) που γνωρίζει ο γεωγραφικός χώρος των Κυκλάδων και δη κατά την περίοδο του Αυγούστου, δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν, η Σύρος έχει υποδεχθεί έκτακτες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, εξαιτίας τη μη δυνατότητας παραμονής ή και άφιξής τους στα άλλα λιμάνι των γειτονικών νησιών του νομού.

Ωστόσο, υπό παρόμοιες καιρικές συνθήκες κι ενώ έχει διαπιστωθεί η αδυναμία προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων σε άλλα λιμάνια, η Σύρος έχει παρουσιάσει αδυναμία – παρά το ασφαλές λιμάνι της – να υποδεχθεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια με μεγάλο αριθμό επιβατών, λόγω βυθισμάτων των πλοίων, που καθιστούν μη δυνατή την είσοδό τους στη διαθέσιμη προβλήτα στη θέση “Νησάκι”.

Βάσει των ανωτέρω αναδεικνύεται εκ νέου η ανάγκη της συζήτησης και της λήψης αποφάσεων για τη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών συνθηκών υποδοχής των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ερμούπολης (πχ. πλωτές εξέδρες, pontoons), από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με σκοπό την τόνωση και της τοπικής αγοράς.

Τα ανωτέρω δε, έρχονται σε συνέχεια προηγούμενου δημοσιεύματος της “Κοινής Γνώμης”, στο περιεχόμενο του οποίου είχε τονισθεί ξανά, πως η Σύρος, όχι μόνον διαγράφει μία κακή χρονιά στο πεδίο της κρουαζιέρας, αλλά παράλληλα μετρά σοβαρές απώλειες για το νησί, από ακυρώσεις προσεγγίσεων, λόγω των βυθισμάτων των κρουαζιερόπλοιων, τα οποία μάλιστα μετά από συστηματική προσπάθεια είχαν “κλειστεί” για τη φετινή σεζόν.

 

Τουριστικοί προορισμοί διεκδικούν την κρουαζιέρα

Κατά τη διάρκεια της επτάωρης παραμονής του Seabourn Odyssey στο λιμάνι της Ερμούπολης αποβιβάστηκαν σχεδόν 500 επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στην ξεχωριστή πόλη της Ερμούπολης και να προχωρήσουν στις αγορές τους στα εμπορικά καταστήματα της Σύρου.

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου προέβη σε ενημέρωση των μελών του για τη χθεσινή έκτακτη προσέγγιση, προκειμένου – όπως παρατηρείται τελευταία – να παραμείνουν σε λειτουργία τα εμπορικά καταστήματα και να εξυπηρετηθεί ο ενδιαφερόμενος κόσμος.

Σχετική λιτή ανακοίνωση δε, εξέδωσε και η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστή η έκτακτη άφιξη, χωρίς να κάνει αναφορά στους λόγους αυτής, ενδεχομένως σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους των δημόσιων αναφορών ως σήμερα, που θέλουν την πλευρά του να μην έχει καταφέρει ούτε λίγα θετικά βήματα στο θέμα των προσεγγίσεων και τον θαλάσσιο τουρισμό κρουαζιέρας.

Κόντρα στην ανωτέρω υποτονική στάση, αλλά και στα όποια επικοινωνιακά – αποπροσανατολιστικά από την πραγματικότητα “παιχνίδια”, έρχεται το γεγονός άλλων δημόσιων αναφορών από την πλευρά των νησιών των Κυκλάδων (πχ. Νάξος) που “χάνουν” τις προγραμματισμένες αφίξεις λόγω καιρικών συνθηκών.

Ενδεικτικό παράδειγμα, οι αρκετές δημόσιες αναφορές ακόμη και τοπικών μέσων ενημέρωσης γειτονικών νησιών, που αν και σημειώνουν πως είναι ξεκάθαρα τουριστικοί προορισμοί και γνωρίζουν υψηλή επισκεψιμότητα και φέτος το καλοκαίρι, ωστόσο, πασχίζουν να μην έχουν απώλειες στην κρουαζιέρα, παρά τον “χαρακτήρα” των διαθέσιμων υποδομών τους, που απέχει από το ασφαλές λιμάνι της Ερμούπολης.

 

Φθίνουσα πορεία και ατζέντα λίγων αφίξεων

Αναφορικά με τις προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο νησί της Σύρου ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν, πρέπει να σημειωθεί πως ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις έντεκα, ενώ συνολικά από την πρώτη άφιξη μέχρι και τον Οκτώβρη, είχε υπογραμμισθεί προ μηνών πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, φέτος, υποδέχεται μόλις 25 κρουαζιερόπλοια.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού υπενθυμίζεται ότι η Σύρος το 2017 είχε 70 προσεγγίσεις, το 2016, 90 αφίξεις και το 2015 περί τις 53. Τονίζεται πως, για τον φετινό Αύγουστο στο λιμάνι της Ερμούπολης θα καταπλεύσουν κρουαζιερόπλοια στις 19, 21, 23 και 31, ενώ τον Σεπτέμβριο ακολουθούν πέντε αφίξεις και συγκεκριμένα στις 1, 8, 10, 16 και 22 και τον Οκτώβριο “κλείνει” ο κύκλος με δύο προσεγγίσεις στις 7 και στις 18.

Παρενθετικά πρέπει να υπενθυμιστεί πως η μία εκ των δύο τελευταίων που αφορά στο Marella Discovery 2, δεν είναι βέβαιο πως θα πραγματοποιηθεί, εξαιτίας των γνωστών δεδομένων που έχουν υπογραμμισθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ (βλ. οριακό βύθισμα).