Κατά πλειοψηφία η απόφαση για το χρέος του Νεωρίου σε τακτική μονοθεματική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αποδοχή του κουρέματος των οφειλών προς τον Δήμο

Αδικαιολόγητα πολύωρη συζήτηση, παρασκηνιακές αποκαλύψεις και στοχοποίηση

Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση συζητήθηκε ουσιαστικά το θέμα της αποδοχής – όπως κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε – του κουρέματος των οφειλών της ΝΑΒΙΕΣ προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης κατά ποσοστό περίπου 85%, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, από τα αιρετά πρόσωπα, με την μελετημένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής να δώσει τον λόγο σε εκπροσώπους μη σχετικούς με τη δημοτική στάση επί του θέματος, να ευνοεί ξεκάθαρα το κλίμα λαϊκισμού από ορισμένους, παρουσία εργαζομένων του ναυπηγείου.

Αν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επιχείρησε να τεκμηριώσει την απόφαση να προσκαλέσει στη συνεδρίαση τόσο τον βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγο, το νέο επενδυτή της ΟΝΕΧ, τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, όσο και τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, ωστόσο ο λιτός χαιρετισμός και η άμεση αποχώρηση κατόπιν αυτού, του κ. Πάνου Ξενοκώστα, επιβεβαίωσε τον περιττό χαρακτήρα της κίνησης από άποψη ουσίας, αλλά και την πρόθεση(;) της Δημοτικής Αρχής να διαμορφώσει πεδίο πολυλογίας αναφορικά με μία τόσο σοβαρή υπόθεση.

Πρέπει να σημειωθεί ξεκάθαρα πως το θέμα συζήτησης, αφορούσε αποκλειστικά στη λήψη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το αν θα ασκήσει ένδικα μέσα ή όχι απέναντι σε όσα προβλέπει για τον Δήμο και τις οφειλές που διατηρεί η ΝΑΒΙΕΣ, ο φάκελος εξυγίανσης που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Σύρου για τις περαιτέρω διαδικασίες και τη νέα ημέρα του Νεωρίου.

Τελικώς, κατά πλειοψηφία – με εξαίρεση την αρνητική ψήφο του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη για συγκεκριμένους λόγους – οι αιρετοί τάχθηκαν υπέρ του να μην ασκήσουν ένδικα μέσα για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου ποσού των οφειλών προς τον Δήμο.

Η πλειοψηφία αυτών υπεραμύνθηκε της γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δηλαδή, να εξετάσει το δημοτικό συμβούλιο ευρύτερα, το κοινωνικό όφελος που θα προκύψει από τη “νέα και υγιή λειτουργία του Νεωρίου” το διάστημα μετά τη δικαστική απόφαση, όπως και το οικονομικό όφελος για τα ταμεία του Δήμου.

Ωστόσο, στην έναρξη της συνεδρίασης αναπτύχθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη και τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό με φόντο την αποκάλυψη του πρώτου, πως άλλα είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία κλειστή σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο, παρουσία του συνόλου των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με τον ίδιο να κατηγορεί τον κ. Μαραγκό για πολιτική ανηθικότητα και μεθόδευση στοχοποίησής του.

 

Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης: Πολυεπίπεδο όφελος. Αποδοχή κουρέματος

Εκ μέρους του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης υπήρξε ξεκάθαρη η θέση πως η “σημερινή” απόφαση των αιρετών προσώπων αν είναι αρνητική, θα γεννήσει κωλύματα και καθυστερήσεις στη διαδικασία της έναρξης της νέας πορείας του Νεωρίου υπό την επιχειρηματική καθοδήγηση του επενδυτή και προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, με τον κ. Μαραγκό να επισημαίνει πως δεν πρέπει να ακολουθηθεί η οδός της διεκδίκησης χρημάτων για τον Δήμο με ένδικα μέσα και το σώμα να αποδεχθεί το κούρεμα που αποφασίστηκε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους κι έχοντες άμεσο συμφέρον και αποτυπώνεται στο περιεχόμενο της εξυγίανσης.

Στις ερωτήσεις που τέθηκαν προς τη Δημοτική Αρχή σχετικά με το αν γνώριζε από πριν το ύψος του κουρέματος των οφειλών που από 409 χιλ. ευρώ φθάνει να πάρει ο Δήμος - σε βάθος διετίας - περί τις 59 χιλ. ευρώ πλέον, ο Δήμαρχος υπήρξε κατηγορηματικός απαντώντας στο μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Φώτη Ξαγοράρη, πως δεν είχε γνώση. Διευκρινίζοντας πρωτίστως πως ο Δήμος δεν ήταν στο ποσοστό των πιστωτών που λήφθηκε υπόψιν η θέση τους, όπως αντιθέτως κι εύλογα ήταν το Δημόσιο (υπενθυμίζεται πως τη διαδικασία εξυγίανσης προωθεί η σημερινή κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για να αποφευχθεί η πτώχευση), ο κ. Μαραγκός ανέφερε: “κ. Ξαγοράρη απαντώ σε αυτό που λέτε. Δεν είχαμε ενημέρωση και δεν είχε και υποχρέωση ο καταθέτων,η ΝΑΒΙΕΣ δηλαδή, για το σχέδιο εξυγίανσης, να μας ενημερώσει γι αυτό”.

Ο ίδιος δε, συνοψίζοντας τη θέση του, τόνισε πως, “Αν με ρωτήσετε εάν μας χαροποιεί αυτή η απομείωση, αυτό το κούρεμα του 85%, δεν μας χαροποιεί”. Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, “το ζήτημα είναι σε μία διαμορφωμένη κατάσταση, έχοντας στον πυρήνα της σκέψης μας να αξιοποιήσουμε όλα τα οφέλη, πραγματικά, τωρινά, μελλοντικά, δυνητικά, σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται ο Δήμος τη συγκεκριμένη διαδικασία”.

Ο Δήμαρχος επέμεινε στην άποψη που υποστήριξαν και τα μέλη της παράταξής του πως, θα πρέπει ο Δήμος να μην προχωρήσει στην άσκηση κύριας παρέμβασης ή άλλου ένδικου μέσου ή όχι, αφού όπως εκτίμησε στην κατεύθυνση της άποψης της νομικής υπηρεσίας, είναι υπέρτερο το όφελος σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο από την εποχή μετά την εξυγίανση, αφού όχι μόνον θα προκύψουν θέσεις εργασίας, αλλά ετησίως ο Δήμος θα λαμβάνει μέσω δημοτικών τελών ποσό ύψους 200 χιλ. ευρώ ενώ όπως παρατήρησε και στον λιτό χαιρετισμό του στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, οι τοπικοί προμηθευτές και οι τοπικές επιχειρήσεις θα λάβουν τα χρήματα που διατηρούνται σήμερα με τη μορφή των οφειλών από μέρους του Νεωρίου.

Υποστηρίζοντας μετ΄ επιτάσεως ο Δήμαρχος πως η στάση του δημοτικού συμβουλίου θα επηρεάσει την πορεία του Νεωρίου και αποσπώντας την εύνοια των εργαζομένων δια του χειροκροτήματος αυτών προς το πρόσωπό του, ο ίδιος κάλεσε το σώμα να μην ταχθεί υπέρ της άσκησης όποιας προσφυγής.

Σημειώνεται πως, από τα μέλη της παράταξής του, αν και η Μαρίζα Αγγελοπούλου ψήφισε θετικά στην πρόταση να υπάρξει αποδοχή του κουρέματος του 85%, ωστόσο, έκρινε ως αρνητικό σημείο του φακέλου εξυγίανσης, τη μη δέσμευση του Πάνου Ξενοκώστα για τον αριθμό των Συριανών που θα απασχοληθεί στο Νεώριο.

Συνεδρίαση της ΔΕΥΑ Σύρου

Διευκρινίσεις επί των ερωτήσεων δημοτικών συμβούλων όπως του κ. Χρυσαφίδη και του αιρετού της αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση σχετικά με τις οφειλές της ΝΑΒΙΕΣ προς τη ΔΕΥΑ Σύρου έδωσε ο πρόεδρός της, Γιώργος Παπαμανώλης.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για τη στάση που θα διατηρήσει η Δημοτική Επιχείρηση, γνωστοποίησε πως άμεσα θα τεθεί το θέμα σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της και μάλιστα εντός των ημερών, για να ληφθεί απόφαση. Ο κ. Παπαμανώλης διευκρίνισε δε, πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναμφισβήτητα θα αποτελέσει στοιχείο που θα βοηθήσει και θα εξετασθεί από το ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου για τις δικές της κινήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η συνολική οφειλή της ΔΕΥΑ Σύρου όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ανέρχεται σε ποσό ύψους 681.000 ευρώ.

Αποδοχή της απομείωσης της οφειλής προς τον Δήμο από την παράταξη Γιαλόγλου

Αν και απουσίαζε δικαιολογημένα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, ωστόσο, απέστειλε γραπτή τοποθέτηση, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα την κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με το πολυεπίπεδο όφελος που θα προκύψει από την εξυγίανση της επιχείρησης.

“Προσεγγίζοντας με νηφαλιότητα και ρεαλισμό το θέμα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομική λειτουργία του Δήμου μας από τη μη ευόδωση της εν λόγω συμφωνίας” σχολίασε στην επιστολή του ο κ. Γιαλόγλου, υποστηρίζοντας πως, στην περίπτωση αυτή το Νεώριο “κινδυνεύει να οδηγηθεί σε βίαιη ρευστοποίηση (...), η οποία δε θα αποφέρει στον Δήμο μας μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από εκείνο του σχεδίου εξυγίανσης ενώ παράλληλα το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι στην παρούσα φάση απροσδιόριστο”.

Ο κ. Γιαλόγλου συμπλήρωσε μάλιστα πως, χειρότερη συνέπεια θα είναι και “η απώλεια των μελλοντικών απολαβών που θα είχε από την επιχείρηση, η οποία σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, ανέρχονται σε περίπου 200 χιλ. ευρώ ετησίως”.

Συμπερασματικά, υποστήριξε πως “γίνεται αντιληπτό πως με την επιστροφή της επιχείρησης σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας ο Δήμος μας και κατ΄ επέκταση οι δημότες θα ωφεληθούν στο άμεσο μέλλον από την ετήσια εισροή αυτού του ποσού στα ταμεία”.

Δηλώνοντας τη στήριξή του στην πρόταση αποδοχής του κουρέματος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έκλεισε την επιστολή του.

Να σημειωθεί πως επιστολή απέστειλε και ο σύμβουλος, Μιχάλης Ζουλουφός που απουσίαζε δικαιολογημένα, η οποία και αναγνώστηκε, με τον ίδιο να διατυπώνει προβληματισμούς, αλλά να επισημαίνει πως ρεαλιστικά το συμφέρον είναι η αποδοχή του κουρέματος.

Επιφυλακτικός αρχικά υπήρξε και ο Φώτης Ξαγοράρης, όσον αφορά στον αν η απώλεια εσόδων θα προκαλέσει ζημιά στον Δήμο και τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών εσόδων, δηλαδή η μη είσπραξη του ποσού των 409 χιλ. ευρώ, ωστόσο αφού ο κ. Αθανασίου υπήρξε καθησυχαστικός, ο ίδιος υπερψήφισε την πρόταση αποδοχής.

Διαφοροποίηση Π. Χρυσαφίδη με επιχειρήματα και διευκρινίσεις

Εξ αρχής ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης προέβη στην διευκρίνιση πως το θέμα που απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση, δεν επηρεάζει και δεν σχετίζεται επ΄ ουδενί με τη διαδικασία που θα προχωρήσει στο Δικαστήριο για την εξυγίανση της επιχείρησης, όπως σαφώς ούτε με το αν θα πάρουν ή όχι οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, τα χρήματα που τους οφείλονται από τη ΝΑΒΙΕΣ. Ο ίδιος τόνισε δε, πως τάσσεται υπέρ της υγιούς λειτουργίας του Νεωρίου, διαφοροποιώντας όμως τη στάση του όσον αφορά στο πως οφείλει να πράξει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος προς υπεράσπιση συνολικά του δήμου, δηλαδή των δημοτών, που με φόντο το κούρεμα, θα εισπραχθούν μόλις 59 χιλ. ευρώ στα ταμεία του. Αναλύοντας το σκεπτικό του και υπερασπιζόμενος τη θέση πως η όποια απόφαση του Δήμου, δεν προκαλεί καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για την εξυγίανση, αφού ως διαδικασία δεν συνδέεται, καταψήφισε – βάσει αυτού του σκεπτικού – την απόλυτη αποδοχή του κουρέματος των οφειλών.

Ο ίδιος μάλιστα, εντόπισε “κενά” στη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας και προβαίνοντας στον χαρακτηρισμό πως όσα αναφέρονται στο περιεχόμενο αυτής για τη διευκόλυνση των αιρετών είναι “ήξεις, αφήξεις”, επανέλαβε παρακάτω, πως, δεν κατανοεί τον λόγο που εντέχνως... συγχέεται η λήψη δημοτικής απόφασης για τα οφειλόμενα προς τον Δήμο με το θέμα της είσπραξης των οφειλομένων της ΝΑΒΙΕΣ από τους εργαζομένους. “Είναι λάθος αυτό που ακούγεται ότι πάει (σσ. χάνεται) η επένδυση” σχολίασε χαρακτηριστικά, απαντώντας εμμέσως και σε όσα υποστήριξε ο Δήμαρχος σχετικά με την πιθανότητα... ο νέος επενδυτής να αποσύρει το ενδιαφέρον του από μία τέτοια κίνηση του Δήμου.

Ο κ. Χρυσαφίδης, προτού κλείσει την τοποθέτησή του, σημείωσε δε, πως υπάρχει περιθώριο “να κάνει παιχνίδι ο Δήμος” στη κατεύθυνση του να απολέσει τελικώς το μικρότερο δυνατό ποσό σε σχέση με το ύψος των ανωτέρω οφειλών.

Αξίζει να αναφερθεί πως το μέλος της Κίνησης Πολιτών, Κομνηνός Στρογγύλης διατήρησε άλλη στάση, υπερψηφίζοντας τη μη άσκηση ένδικων μέσων.

Πολιτική προσέγγιση από τον Ν. Καΐλη. Καμία ελάφρυνση στους μεγαλοοφειλέτες

Άκρως πολιτική υπήρξε η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλα Καΐλη, ο οποίος με γραπτή επιστολή του λόγω δικαιολογημένης απουσίας του, υποστήριξε πως δεν πρέπει να δίδεται χάρη προς τους μεγαλοοφειλέτες και μάλιστα με την ανοχή του κράτους, σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

“Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν και στο δήμο μας ότι αυτοί που χρωστάνε τα περισσότερα είναι αυτοί που ποτέ δεν πληρώνουν! Έχουν με το μέρος τους νόμους, κεντρικό και τοπικό κράτος, το πολίτικο τους προσωπικό” σχολίασε σχετικά ο κ. Καΐλης, επισημαίνοντας τέλος πως, “Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που ανήκουν στο σύνολο των δημοτών, είναι χρήματα που θα μπορούσαν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του συριανού λαού, για την στελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας με το αναγκαίο προσωπικό, την ανανέωση εξοπλισμού και στόλου για την μείωση των δημοτικών τελών κλπ. Πιστεύουμε πως η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να απαιτήσει τουλάχιστον την ισότιμη μεταχείριση της με το υπόλοιπο Δημόσιο και να διεκδικήσει έστω την “καταβολή του συνόλου του καθαρού ποσού κεφαλαίου””.

 

Αθέτηση συμφωνιών, πολιτικό παρασκήνιο και καμία διάψευση των συζητήσεων της κλειστής σύσκεψης

Άξιο λόγου προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και του αναγνωστικού κοινού υπήρξε το σημείο της αντιπαράθεσης του κ. Μαραγκού με τον κ. Χρυσαφίδη, προλογικά του ανωτέρω θέματος, με τον δεύτερο να γνωστοποιεί το περιεχόμενο όσων αγνοούν οι δημότες, από τη σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο, την οποία προκάλεσε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, προ της τελευταίας συνεδρίαση του αιρετού συλλογικού οργάνου.

Αναφέροντας το σύνολο των προσώπων που συμμετείχαν σε αυτήν όπως μεταξύ άλλων των νομικών του Δήμου, του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης καθώς και των επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και των αντιδημάρχων, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, υποστήριξε πως η χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, με τον Δήμαρχο να έχει αθετήσει τη συμφωνία που υπήρξε στην κλειστή σύσκεψη και η οποία αφορούσε στο να εξουσιοδοτηθεί ο Γιώργος Μαραγκός και οι επικεφαλής των παρατάξεων - με απόφαση ΔΣ - να συζητήσουν με τον Πάνο Ξενοκώστα για το αν υπάρχει δυνατότητα να διεκδικηθεί καλύτερη συμφωνία και ηπιότερο κούρεμα για τον Δήμο. Σε όσα ανέφερε, πρέπει να επισημανθεί πως δεν υπήρξε καμία διάψευση.

Ωστόσο, η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε εντονότερα παρακάτω, από τις αναφορές του κ. Χρυσαφίδη να υπενθυμίσει μεταξύ άλλων πως η χθεσινή στάση της Δημοτικής Αρχής είχε σκοπό να παρουσιάσει τον Δήμαρχο ως “σωτήρα του ναυπηγείου” και να “στοχοποιήσει τον ίδιο”, που όπως υποστήριξε, υπογράμμισε μόνον τις υποχρεώσεις αυστηρά του Δήμου απέναντι στο σύνολο των δημοτών της Σύρου.

“Να φανεί σωτήρας ποιος, εσείς που ακόμη ηχούν στα αυτιά όσων δεν ξεχνούν να κλείσει (σσ. το Νεώριο) ή το διακαές όνειρό σας να δείτε το Νεώριο ένα τεράστιο parking; Εσείς θέλατε να εξαφανιστεί το Νεώριο, εμείς να μη μολύνει το περιβάλλον. Έχει νομίζω κάποια διαφορά” σχολίασε καυστικά προς τον Δήμαρχο ο Παύλος Χρυσαφίδης, με τον Γιώργο Μαραγκό σε έντονο ύφος να απαντά προς τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου πως, επί της ουσίας ο ίδιος θα πρέπει να απαντήσει στους εργαζομένους αν θέλει ή όχι τη συνέχιση και τη λειτουργία του ναυπηγείου.

Ο κ. Μαραγκός κλείνοντας την τοποθέτησή του, χρέωσε στον κ. Χρυσαφίδη “πολιτικό χαβαλεδισμό”, επαναλαμβάνοντας πως είναι ο “χειρότερος δημοτικός σύμβουλος όλων των εποχών”.