Γραπτή τοποθέτηση Μ. Ζουλουφού για το κούρεμα οφειλών του Νεωρίου προς τον Δήμο

"Τελευταία συνεισφορά του ΔΣ στην προσπάθεια επίλυσης της χρονίζουσας κρίσης"

Αποστολή επιστολής λόγω δικαιολογημένης απουσίας από τη συνεδρίαση του ΔΣ
  • Τρίτη, 21 Αυγούστου, 2018 - 10:32

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Αξιότιμοι κ. κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Η μονοθεματική συνεδρίαση υπ’ αρ. 28 του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, της Δευτέρας 20 Αυγούστου 2018, με αντικείμενο την «Εξέταση ζητήματος απομείωσης βεβαιωμένου εσόδου της εταιρείας ‘ΝΑΒΙΕΣ Α.Ε’ μέσω της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσής της ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου και λήψη απόφασης περί της θέσης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στο συναφές ζήτημα» αποτελεί, κατά την ταπεινή γνώμη μου, μια από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις της τρέχουσας Δημοτικής θητείας μας. Οικογενειακοί λόγοι με υποχρεώνουν να βρίσκομαι εκτός Σύρου, την 20.8.2018. 

Ωστόσο και με την ανοχή του Σώματος, θέλω να καταθέσω κάποιες απόψεις μου επί του προς συζήτηση ζητήματος μιας και η απουσία μου δεν επιθυμώ να εκληφθεί ως απόπειρα αποποίησης της θεσμικής ευθύνης που μου αναλογεί στο συγκεκριμένο θέμα:

Είναι διαχρονική η άποψη μου ότι το ΝΕΩΡΙΟ αποτελούσε, αποτελεί και πρέπει να αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα της Σύρου με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, με ορθή τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων λειτουργίας του και με σαφή επιχειρηματική ευθύνη έναντι του συνόλου των υπαλλήλων του και των Φορέων συναλλαγής με αυτό (Δημόσιο, Τράπεζες, ΕΦΚΑ, προμηθευτές, Δήμο, ΔΕΗ κ.α.). Η γνωστή εικόνα της διάλυσης των τελευταίων ετών δεν ταιριάζει ούτε στον τόπο μας ούτε στην ιστορία των επιτευγμάτων αυτού του ναυπηγείου. 
Μετά από ενδελεχή μελέτη των αρχείων, τα οποία απεστάλησαν σε όλους μας με ευθύνη του κ. Προέδρου, και σύγκριση με σχετικές υποθέσεις, τις οποίες επικαλείται η ‘ΝΑΒΙΕΣ Α.Ε.’ στην αίτηση της, μου προκαλεί αρνητική εντύπωση η μη εγγύηση ελαχίστου αριθμού θέσεων εργασίας μετά την εξυγίανση της επιχείρησης. Ομοίως, η μη εγγύηση ελαχίστου ημερομισθίου σε όσους και όποιους προσληφθούν στη νέα επιχείρηση. Ωστόσο, η υπογραφή του σχεδίου εξυγίανσης από μεγάλο αριθμό εργαζομένων της επιχείρησης αμβλύνει αυτήν την εντύπωση μου.  
Στο άρθρο υπ’ αρ. 18, παράγραφο 3 (σ. 97/136) παρατίθεται πίνακας οφειλών της ‘ΝΑΒΙΕΣ Α.Ε.’ σε Νομικά Πρόσωπα -του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και Νομικών Προσώπων του μεταξύ άλλων- ύψους €1.789.770,81. Η συγκεκριμένη συνολική οφειλή (σε ότι αφορά στο Δήμο, τη ΔΕΥΑΣ και το ΦΟΔΣΑ) αφορά σε έσοδα, τα οποία θεωρητικά μπορούν να εισπραχθούν αλλά στην ουσία δεν θα επιτευχθεί αυτό, των οποίων η απώλεια είσπραξης θα επιμεριστεί και θα επιβαρύνει το σύνολο των δημοτών μας. Η δε προτεινόμενη στο άρθρο 18, παράγραφο 4 (σ.σ. 97-98/136) μείωση των οφειλών και το προτεινόμενο χρονικό διάστημα αποπληρωμής της νέας οφειλής αποτελούν μια τόνωση των οικονομικών του Δήμου μας, ελάχιστης τρέχουσας αξίας. Θα ήταν προς το συμφέρον του τόπου μας –και όχι της επιχειρηματικής διαδικασίας το ανωτέρω ποσό- να καταβαλλόταν καθ’ ολοκληρίαν στους αναφερόμενους στον πίνακα του 18.3, μιας και θα αποτελούσε έμπρακτη απόδειξη ενίσχυσης της Σύρου (όχι μόνο προσωπικό του Ναυπηγείου ή προμηθευτές). Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού, κατ’ ουσία το σύνολο των δημοτών μας, θα αποζημιώνονταν όχι μόνο υλικά αλλά και ηθικά για την πολυετή αναμονή αποπληρωμής οφειλομένων της επιχείρησης.  
Το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου καλείται την 20.8.2018 να συναινέσει ή μη στην απομείωση των οφειλομένων της ‘ΝΑΒΙΕΣ Α.Ε.’, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης και να ‘ξημερώσει’ μια νέα ημέρα για τους εργαζομένους σε αυτήν. Ανάμεσα στον καταιγισμό εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναφέρονται στην αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, κρίνω βάσιμη την απορία μου περί της ανάγκης απομείωσης των αναφερομένων οφειλομένων χρηματικών ποσών στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού. 

Με βάση τα ανωτέρω και με γνώμονα το καλό του συνόλου του νησιού μας, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ειλικρινή ευχή μου η όλη διαδικασία εξυγίανσης να αποβεί προς όφελος του εργατικού δυναμικού της επιχείρησης και του τόπου μας. Τάσσομαι υπέρ της απομείωσης των οφειλών της ‘ΝΑΒΙΕΣ Α.Ε.’, ως την τελευταία συνεισφορά του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου στην προσπάθεια επίλυσης αυτής της χρονίζουσας κρίσης της Σύρου.  

Είμαι στη διάθεσή σας για οιαδήποτε διευκρίνιση.