Πυρά της μείζονος αντιπολίτευσης προς τη Δημοτική Αρχή σχετικά με σοβαρές καθυστερήσεις έγκρισης αποφάσεων και τη μη λειτουργία του γραφείου Προγραμματισμού

Ζητήματα συνεργασίας δημοτικών Υπηρεσιών

Περί ασυνεννοησίας ανάμεσα σε Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία έκανε λόγο μέλος της δημοτικής παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”

Στο τέλος της θερινής σεζόν για τη Σύρο έρχονται προς έγκριση αποφάσεις για ενοικίαση χώρων σε χωριά του νησιού προς εξυπηρέτηση της αυξημένης επισκεψιμότητας και των λουομένων, με τη Δημοτική Αρχή να εισπράττει έντονη κριτική από την παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου όσον αφορά στο θέμα της ασυνεννοησίας και των προβλημάτων... συνεργασίας ανάμεσα στις Οικονομικές και τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Το σοβαρό θέμα της “μη συνεργασίας των δύο Υπηρεσιών” όπως υπογράμμισε το μέλος, Νίκος Φωτεινιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, προδίδει τις συνέπειες που προκάλεσε σε επίπεδο διοίκησης και διαχείρισης αρκετών θεμάτων, “η διάλυση της υπηρεσίας Προγραμματισμού” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία όπως υποστήριξε, αποτέλεσε συνειδητή απόφαση της Δημοτικής Αρχής.

Ο ίδιος, απουσία του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και μέλους της Δημοτικής Αρχής, Αλέξη Αθανασίου, άσκησε έντονη κριτική για ένα θέμα που η παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου έχει πολλάκις τοποθετηθεί, ωστόσο, ουδείς από τα άλλα μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας “άρθρωσε” αντίλογο στα ανωτέρω στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σχετικά με το θέμα πρέπει να σημειωθεί πως η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε να επικυρώσει, χθες, 22 Αυγούστου, πρακτικό που είχε συνταχθεί - από την αρμόδια Επιτροπή του προφορικού μειοδοτικού διαγωνισμού για τα ακίνητα πλησίον των παραλιών -, στις 25 Ιουλίου.

Η καθυστέρηση ενός μήνα στις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής σύμφωνα με τον κ. Φωτεινιά αποδεικνύει θέματα διοίκησης και συνεργασίας σε βασικές Υπηρεσίες του Δήμου, ζήτημα που όπως επανέλαβε, πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη δημοτική πλειοψηφία.

Τρίμηνης διάρκειας μισθώσεις για parking πλησίον παραλιών, που εγκρίνονται τέλος καλοκαιριού

Σύμφωνα με το πρακτικό για την προφορική διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού, αποφασίστηκε προ μηνός, ήδη με καθυστέρηση, η μίσθωση πέντε ακινήτων για συγκεκριμένα χωριά της Σύρου, ώστε ο Δήμος να έχει τη δυνατότητα να παρέχει ασφαλή χώρο στάθμευσης στους επισκέπτες και τους λουόμενους κατά την καλοκαιρινή σεζόν. Αυτοί οι χώροι αφορούν σε 600 τμ στο Αχλάδι έναντι 600 ευρώ, σε 1.001 τμ στον Μέγα Γιαλό έναντι 455 ευρώ, σε 1.265,95 τμ στην παραλία του Βούλγαρη έναντι 600 ευρώ, σε 1.503,22 τμ στην παραλία της Αζολίμνου έναντι 1.400 ευρώ και σε 903 τμ πλησίον της παραλίας του Φοίνικα έναντι ποσού ύψους 400 ευρώ.

Στο ίδιο πρακτικό καθίσταται ξεκάθαρο δε, πως αυτοί οι χώροι μισθώνονται για τρεις μήνες της θερινής περιόδου με τη σχετική απόφαση όμως, να τέθηκε προς έγκριση μόλις χθες, στην αρμόδια Επιτροπή, δηλαδή την Οικονομική Επιτροπή.

Λείπει ο συντονισμός. Δραματική η κατάσταση”

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Φωτεινιάς άσκησε δριμεία κριτική, χαρακτηρίζοντας μάλιστα “απαράδεκτη την κατάσταση” στον Δήμο.

“Από ό,τι βλέπω, το πρακτικό είναι από 25 Ιουλίου. Σε αυτό εδώ το θέμα σαν μειοψηφία θα πω ότι λείπει ο συντονισμός κάθε φορά μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Οικονομικής Υπηρεσίας” σχολίασε προλογικά, εξηγώντας πως αιτία αυτών των διαπιστώσεων και των καθυστερήσεων είναι η μη ύπαρξη προγραμματισμού. “Είναι ένα σταθερό πρόβλημα για το οποίο εμείς πασχίζουμε να σας ενημερώνουμε ότι εξαιτίας του προβλήματος που έχετε στην υπηρεσία προγραμματισμού του Δήμου, δεν μπορούν να συντονιστούν οι Υπηρεσίες” πρόσθεσε, σημειώνοντας πως, “Φέρνουμε λοιπόν σήμερα, 22 Αυγούστου να επικυρώσουμε το θέμα, δηλαδή έναν διαγωνισμό που έχει ημερομηνία 25 Ιουλίου σύμφωνα με το πρακτικό και σήμερα 22 Αυγούστου”.

Εκτός των ανωτέρω, σχολίασε πως, “Ρωτώ είναι δυνατόν τώρα που έχει λήξει το καλοκαίρι να φέρνουμε το θέμα; Τώρα είναι άνευ αντικειμένου. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Ειλικρινά το λέω” ενώ συμπλήρωσε πως, “Ο Δήμος φαίνεται ότι υπολειτουργεί και το λέω καλή τη πίστει”.

Αναφορικά με τις προθέσεις της παράταξης που ανήκει, υπενθύμισε πως, “Εμείς στηρίζουμε τον Δήμο” όμως πρόσθεσε πως δεν μένουν απαθείς στα κακώς κείμενα.

“Βλέπω μία κατάσταση δραματική. 25 Ιουλίου και το φέρνετε έναν μήνα μετά. Αυτά είναι απαράδεκτα” επανέλαβε, όταν όπως υπενθύμισε, “μιλάμε μάλιστα για μισθώματα ακινήτων τα οποία τα χρησιμοποιούν σαν parking για τη θερινή περίοδο. Ποια θερινή περίοδο; Η θερινή περίοδος έχει λήξει. Εμείς έχουμε τρεις μήνες σύμφωνα με τα έγγραφα”.

Στην εκτός μικροφώνου αντίδραση δύο μελών της Δημοτικής Αρχής, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Προσπαθείτε να καλύψετε τα ασυμμάζευτα. Αλλά το έγγραφο λέει ξεκάθαρα διάστημα τριών μηνών για τη θερινή περίοδο. Όλα τα ακίνητα και για τη Βάρη και για τον Μέγα Γιαλό και για την Ποσειδωνία στου Βούλγαρη και για το Μάννα στην Αζόλιμνο και για τον Φοίνικα, όλα γράφουν ξεκάθαρα το διάστημα σύμφωνα με το πρακτικό διαγωνισμού. Εκτός αν εσείς οι ίδιοι ακυρώνετε τους ίδιους τους δικούς σας αιρετούς συναδέλφους (Παπαμανώλη, Βουτσίνο και Χαρίτο).

Επαναλαμβάνοντας δε πως, “Το ψηφίζουμε αλλά με την παρατήρηση που κάνουμε. Ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση” ο κ. Φωτεινιάς, επανέλαβε πως, “Θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Οικονομικής Υπηρεσίας”.

Υποστήριξε δε τη θέση της παράταξής του πως, “Αν υπήρχε η σωστή Υπηρεσία προγραμματισμού που εσείς οι ίδιοι την είχατε καταργήσει, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Και ξέρετε πολύ καλά ότι βοηθάμε τον Δήμο ως παράταξη επανειλημμένως. Λέω όμως την πραγματικότητα”.

Αποφεύγονται τα προβλήματα λόγω της μη απαγόρευσης πρόσβασης

Σε πρακτικό επίπεδο, στη Σύρο, αποφεύγονται τα προβλήματα στάθμευσης αποκλειστικά και μόνον πλησίον των παραλιών, καθώς όπως είναι γνωστό, τα διαθέσιμα ακίνητα που μισθώνονται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δεν “κλείνουν” κι επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτά.

Πιο τεκμηριωμένα, πρέπει να επισημανθεί πως οι ιδιοκτήτες τους δείχνουν ανοχή προς της συμφωνίας και της επικύρωσης αυτής από την Οικονομική Επιτροπή κι ως εκ τούτου, οι επισκέπτες - λουόμενοι δεν συναντούν πρόβλημα στην αναζήτηση και εξεύρεση χώρων στάθμευσης τον απαιτούμενο χρόνο.