Εμφανής ενόχληση του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου με φόντο ερώτηση για την απόφαση του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης να αποδεχθεί τη διαγραφή των οφειλών του Νεωρίου

Άστοχες επιθέσεις κι επιβεβαίωση πολιτικής γραμμής

Σε διευκρίνιση για τα “συμπεράσματα της εφημερίδας” προχώρησε ο Γ. Παπαμανώλης με φόντο την πρόσφατη συνέντευξή του που πυροδότησε παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών Σύρου

Άστοχα πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, εξαιτίας της έντονης ενόχλησης που εξέφρασε δημοσίως σε απάντησή του όσον αφορά στην αποδοχή της διαγραφής οφειλών της ΝΑΒΙΕΣ προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, ο οποίος σε δεύτερο χρόνο ανακάλεσε τις αναφορές του περί “συμπεράσματα της εφημερίδας” για τη λήψη πολιτικής απόφασης, επιβεβαιώνοντας εκ νέου όμως, πως ακολουθήθηκε από το Νομικό Πρόσωπο “η πολιτική γραμμή του δημοτικού συμβουλίου”.

Αν και υποχρέωση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Σύρου να υπερασπίζεται αυστηρά το ταμειακό όφελος της Δημοτικής Επιχείρησης, ωστόσο, η αποδοχή του υψηλού ποσοστού (85%) του κουρέματος που προτείνεται στον φάκελο εξυγίανσης του Νεωρίου απέναντί της και η παραίτηση από τη διεκδίκηση οφειλών που διατηρεί η ΝΑΒΙΕΣ, με απόφαση του ΔΣ της, δεδομένου ότι αποτέλεσαν αφορμή ερώτησης της Κίνησης Πολιτών Σύρου, έφεραν σε δύσκολη θέση τον κ. Παπαμανώλη, ο οποίος παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” για λήψη απόφασης στην κατεύθυνση της πολιτικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, επιχείρησε να διορθώσει – ανεπιτυχώς - τη δημόσια αυτή αναφορά του.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαμανώλης στο πλαίσιο της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα για την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ αναφορικά με το ποσό των οφειλών ύψους 670 χιλ. ευρώ που διαγράφει... πλέον από τη μνήμη της η Δημοτική Επιχείρηση, κόντρα μάλιστα στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της, είχε αναφέρει επανειλημμένως πως το ΔΣ κινήθηκε στο νήμα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις από την ελάσσονα μειοψηφία η οποία παρατήρησε πως η ΔΕΥΑΣ δεν δύναται να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις.

Η Κοινή Γνώμη παρουσιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα και με άξονα τις δηλώσεις του κ. Παπαμανώλη που μεταφέρονται αυτούσιες παρακάτω, είχε καταγράψει με σαφήνεια πως προκύπτει η λήψη πολιτικής απόφασης από τα λεγόμενά του, αναφορά στην οποία ο ίδιος στην προχθεσινή συνεδρίαση θέλησε να ταχθεί ενάντιος και να υποστηρίξει πως δεν είχε έρεισμα, χωρίς να επιτυγχάνει όμως να πείσει γι αυτό, αν συνυπολογίσει κάποιος την “κοινή” προσέγγιση στο θέμα και του Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ με το νομικό σύμβουλο της επιχείρησης που διαφοροποιούνται κατηγορηματικά από την εισήγηση αποδοχής του κουρέματος.

Ωστόσο, ο ίδιος, αντιλαμβανόμενος προφανώς πως άστοχα και άνευ τεκμηριωμένου λόγου έβαλλε κατά της εφημερίδας και μάλιστα δημοσίως για τη ρεπορταζιακή απόδοση των δηλώσεών του, προχώρησε σε διευκρινιστική νέα δήλωση προς την Κοινή Γνώμη, παραδεχόμενος μάλιστα την ενόχλησή του για το ύφος της παρέμβασης – ερώτησης του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη.

Πρέπει να αναφερθεί πως, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, αν και επεσήμανε πως στη συνέντευξή του προς την Κοινή Γνώμη στο φύλλο της 30ης Σεπτεμβρίου δεν ανέφερε αυτολεξεί πως το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης έλαβε πολιτική απόφαση, ωστόσο, δεν αρνήθηκε πως η στάση του διοικητικού συμβουλίου στο οποίο προεδρεύει, επί της ουσίας, ακολούθησε την πολιτική κατεύθυνση του δημοτικού συμβουλίου.

Οι αρχικές δηλώσεις περί πολιτικής γραμμής που συνιστούν πολιτική απόφαση

Ειδικότερα, ο κ. Παπαμανώλης κληθείς να μιλήσει προσφάτως στην εφημερίδα για την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου είχε προβεί σε συγκεκριμένες δηλώσεις προς την “Κοινή Γνώμη”, οι οποίες μεταφέρονται αυτούσιες βάσεις της ηχητικής καταγραφής που υπάρχει και οι οποίες αποδεικνύουν ξεκάθαρα τη λήψη πολιτικής απόφασης, όπως άλλωστε ο ίδιος τόνισε.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν είναι πολιτική απόφαση η στάση της ΔΕΥΑ Σύρου να αποδεχθεί το κούρεμα και άρα, αν κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τη στάση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Παπαμανώλης αναλύοντας το σκεπτικό της ψηφοφορίας – απόφασης του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης, είχε αναφέρει: “... Δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη η απόφαση για να σας την έδινα, αλλά πιστεύω ότι το δημοτικό συμβούλιο έδωσε το στίγμα και την πολιτική κατεύθυνση στη Δημοτική Επιχείρηση”.

Επιπλέον, αμέσως μετά, στη δημοσιογραφική παρατήρηση για την διαφορετική θέση και γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑΣ και στο ερώτημα αν το περιεχόμενο αυτής λήφθηκε υπόψιν ή όχι, ο ίδιος επανέλαβε: “τις λάβαμε (σσ. τις παρατηρήσεις), προβληματιστήκαμε (...) αλλά όπως σας είπα αξιοποιώντας κάποια σημεία της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και της γνωμοδότησης του άλλου δικηγόρου, πατήσαμε πάνω εκεί για να έχουμε την ίδια πολιτική γραμμή”.

Τέλος, προτού κλείσει τις δηλώσεις του, σχετικά με τη σοβαρή απόφαση επανέλαβε πως, “... η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ξαναλέω έδωσε την πολιτική κατεύθυνση και προσωπικά και εγώ δε θα μου έστεκε για εμένα, να ψηφίσω κάτι διαφορετικό από αυτό που ψήφισα στο δημοτικό συμβούλιο”.

Π. Χρυσαφίδης: “Πώς η Δημοτική Επιχείρηση πάει ενάντια στα συμφέροντά της;”

Τα παραπάνω και συνολικά οι δηλώσεις του κ. Παπαμανώλη προς την Κοινή Γνώμη στάθηκαν αφορμή για δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, προκειμένου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου να απαντήσει αν πράγματι λήφθηκε απόφαση πολιτικού χαρακτήρα από το διοικητικό συμβούλιο, καθώς και να προβεί σε άλλες διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα είχε αναφέρει στη συνέντευξή του αναφορικά με την οφειλή των 670 χιλ. ευρώ της ΝΑΒΙΕΣ.

Στην πρωτολογία του και απόντος του κ. Παπαμανώλη, ο Παύλος Χρυσαφίδης σημείωσε πως, “Πολύ περιληπτικά θα πω σε εσάς γιατί εμείς έχουμε διορίσει τον κ. Παπαμανώλη σαν πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ ότι έκανε μία αναφορά, ότι το συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ πήρε πολιτική απόφαση. Θέλω να σκεφθείτε πολύ καλά διότι θα το βρούμε μπροστά μας, αν το συμβούλιο ενός Ιδιωτικού Νομικού Προσώπου μπορεί να παίρνει πολιτικές αποφάσεις”.

Εν συνεχεία δε και αμέσως μετά την άφιξη του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Χρυσαφίδης ρώτησε εκ νέου και αναλυτικά τα παρακάτω: “Με έκπληξη διάβασα σε μία συνέντευξή σας στο φύλλο της Πέμπτης 30 Αυγούστου στην Κοινή Γνώμη σχετικά με την απόφαση της ΔΕΥΑΣ να μην ασκήσει παρέμβαση για τις οφειλές της ΝΑΒΙΕΣ ύψους 670 χιλ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αναφερθήκατε για πολιτική απόφαση σε συνέχεια της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και αναρωτιέμαι αν γνωρίζετε ότι η ΔΕΥΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με διορισμένο διοικητικό συμβούλιο και ότι δεν δύναται να παίρνει πολιτικές αποφάσεις. Αναφέρατε επίσης – βέβαια αυτά τα διάβασα στη συνέντευξη, μπορεί να κάνω λάθος και να με διορθώσετε – ότι το κόστος των 670 χιλ. ευρώ έχει ήδη επιμεριστεί άκουσον άκουσον στους δημότες και ότι δε θα επιβαρυνθούν άλλο για τις 670 χιλ. ευρώ. Μάθαμε επίσης, ότι στο συμβούλιο υπήρξε αντίθετη γνωμοδότηση τόσο του νομικού συμβούλου σας, όσο και του Διευθυντή σας και ότι η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Διαβάσαμε επίσης το αμίμητο που είπατε σχετικά με τη ΔΕΗ. Ότι αν κάνει προσφυγή η ΔΕΗ, θα πάρουμε κι εμείς κάτι κι επομένως δεν χρειάζεται να κάνουμε εμείς προσφυγή. Με αυτά τα δεδομένα θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σαν τύποις και κατ΄ ουσίαν προϊσταμένη αρχή για τις ενέργειές σας και το σκεπτικό σας. Πώς σε μία ιδιωτική δημοτική επιχείρηση το συμβούλιό της πήγε ενάντια στα συμφέροντά της και να μας απαντήσετε στο ίσως αφελές ερώτημα, αν κάτι πάει περίεργα και πληρώσει το Νεώριο την οφειλή του ή προσφύγει η ΔΕΗ ή οποιοσδήποτε άλλος και πάρει χρήματα η ΔΕΥΑΣ, πώς θα τα μετακυλήσετε αυτά τα χρήματα; Θα επιστρέψετε στους καταναλωτές αφού ήδη τους έχετε χρεώσει για τα 670 χιλιάρικα; Αυτό είναι πρωτόγνωρο δεν το έχουμε ξανακούσει ότι αυτή τη στιγμή στο νερό πληρώνουμε και τις οφειλές του Νεωρίου”.

Γ. Παπαμανώλης: “Θα ήταν οξύμωρο να μη λάβουμε ανάλογη απόφαση”

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαμανώλης εμφανώς εκνευρισμένος και αμήχανος στη συνεδρίαση, θέλησε να υποστηρίξει πως δεν ανέφερε αυτούσια τα λόγια περί “πολιτικής απόφασης”, επιχειρώντας όμως ανεπιτυχώς να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά μέσω της συνειδητής(;) προσπάθειας υποβάθμισης της δημοσιογραφικής απόδοσης του θέματος από την Κοινή Γνώμη, αφού επί της ουσίας, δήλωσε κατηγορηματικά πως, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου θα ήταν οξύμωρο να ακολουθούσαν άλλη γραμμή.

“K. Χρυσαφίδη η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως πολιτική από την εφημερίδα, αν και ήταν δημοσιογραφικό συμπέρασμα. Αυτόν τον χαρακτηρισμό δεν τον έδωσα εγώ. Βέβαια τρία μέλη της Δημοτικής Επιχείρησης και του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης είναι και δημοτικοί σύμβουλοι. Είχαν πάρει θέση με την ψήφο τους στο δημοτικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου και του ομιλούντος. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί ένα οιονεί δεδικασμένο για το ζήτημα. Θα ήταν οξύμωρο για εμένα οπωσδήποτε και προφανώς και για τους συναδέλφους που ψήφισαν ομοίως για ένα παρόμοιο θέμα, δεν λέω ίδιο, για ένα όμοιο θέμα, να μην λάβουμε ανάλογη απόφαση. Η απόφαση λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία έξι προς ένα. Η συζήτηση διήρκησε για το θέμα αυτό και μόνο δυόμιση ώρες. (...) Για το σκεπτικό σας παραπέμπω στην απόφαση που μπορείτε να τη ζητήσετε και εντός των ημερών θα είναι και στο Διαύγεια για να τη δει κάθε ενδιαφερόμενος και να τη ζητήσετε και από τη Δημοτική Επιχείρηση”.

Καμία διαφωτιστική απάντηση για το πώς θα μετακυληθεί ενδεχόμενο οικονομικό όφελος στους δημότες

Στο επιπλέον ερώτημα του κ. Χρυσαφίδη σχετικά με το πώς θα μετακυληθεί ενδεχόμενο οικονομικό όφελος της ΔΕΥΑ Σύρου στους δημότες, οι οποίοι κατά τις δηλώσεις του κ. Παπαμανώλη στην πρόσφατη συνέντευξή του, έχουν σηκώσει το ύψος της οφειλής του Νεωρίου, στην περίπτωση... που αλλάξουν τα δεδομένα του φακέλου εξυγίανσης στο Δικαστήριο, δυστυχώς, δεν δόθηκε καμία σαφή και διαφωτιστική απάντηση.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπαμανώλης περιορίστηκε στο να αναφέρει τα παρακάτω: “Σχετικά με αυτό το ποσό πώς μεταφέρετε και τί επιπτώσεις έχει η μη είσπραξή του στα οικονομικά της ΔΕΥΑΣ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ύδρευση και η αποχέτευση της Δημοτικής Επιχείρησης είναι ανταποδοτική υπηρεσία, όπως ομοίως ανταποδοτική υπηρεσία είναι και η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από τον Δήμο.

Οι προϋπολογισμοί συντάσσονται με βάση το ιστορικό των εισπράξεων και οι δαπάνες αναλαμβάνονται και πάλι αναλόγως της εισπραξιμότητας. Έτσι θα είναι και οι απολογισμοί ισοσκελισμένοι. Αυτό το σκεπτικό είχε αναφέρει και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου για το όμοιο θέμα όταν συζητήθηκε εδώ και το ίδιο ισχύει και για τη Δημοτική Επιχείρηση”.

Επανέλαβε δε πως, “Ξαναλέω είναι και οι δυο υπηρεσίες ανταποδοτικές και οι προϋπολογισμοί της ΔΕΥΑΣ και οι απολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως πέρασε από το μυαλό σας αυτή η ερώτηση από τη στιγμή που κάθε δαπάνη που αφορά το κόστος των υπηρεσιών, πληρώνεται κι εξοφλείται από τη Δημοτική Επιχείρηση και δεν θα πει ποτέ ούτε ο Δήμος, ούτε η Δημοτική Επιχείρηση δεν πληρώνω τον τάδε υπάλληλο επειδή δεν με έχει πληρώσει ο καταναλωτής”.

Πρόσθεσε μάλιστα γενικόλογα, πως, “Αναφορικά με τη ΔΕΗ να σας υπογραμμίσω ότι με βάση τον πτωχευτικό κώδικα η αξιολόγηση των πιστωτών είναι συγκριτική. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, Δήμος, Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης έχουν μπει στο ίδιο καλάθι της αίτησης απόφασης εξυγίανσης και οποιαδήποτε μεταβολή της συμφωνίας μετά από απόφαση του Δικαστηρίου θα συμπαρασύρει και τη Δημοτική Επιχείρηση γιατί δεν μπορεί αν δεν έχει συναινέσει ρητώς στη διαγραφή να αντιμετωπίσει το πτωχευτικό δικαστήριο διαφορετικά τη ΔΕΗ σε σχέση με τη ΔΕΥΑΣ, αφού και οι δύο ξαναλέω είναι στο ίδιο κεφάλαιο της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης”.

Διευκρίνιση για την άστοχη επίθεση και ξεκάθαρη ενόχληση απέναντι σε Π. Χρυσαφίδη

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Παπαμανώλης σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες, με την Κοινή Γνώμη ζήτησε να διευκρινίσει μέσω δήλωσής του, πως με τα λεγόμενά του στη δημόσια προχθεσινή συνεδρίαση και με την αναφορά του στην εφημερίδα, δεν είχε στόχο να θίξει τη δημοσιογραφική δουλειά, αλλά αντιθέτως, να απαντήσει στον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου σχετικά με την πολιτική απόφαση, το ύφος του οποίου στη σχολιαστική ερώτησή του, πυροδότησε εκνευρισμό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, “Είχα δηλώσει στην εφημερίδα (σσ. συνέντευξη) ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ είχε ληφθεί ως συνέχεια της πολιτικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δήλωση ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ ήταν πολιτική απόφαση δεν αναφέρθηκε από εμένα στη συνέντευξη γι αυτό είπα και στο δημοτικό συμβούλιο ότι είναι συμπέρασμα. Το είπα χωρίς να θέλω να θίξω ή να προσβάλω κανέναν. Κι αυτό γιατί είναι ένα συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνέντευξη. Όπως το γράψατε κι εσείς στην πρώτη σελίδα του κειμένου (σσ. της συνέντευξης) “πρόκειται για πολιτική απόφαση όπως αναδεικνύεται μέσα από τις δηλώσεις του προέδρου...””.

Προτού κλείσει την επικοινωνία του δε, τόνισε πως, η ένταση που τον διέκρινε στην απάντησή του, δεν είχε αποδέκτη την εφημερίδα, αλλά αντιθέτως πυροδοτήθηκε από τη στάση του συναδέλφου του κι επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη.

“Είχα ενόχληση όπως άνοιξε την κουβέντα ο συνάδελφος κ. Χρυσαφίδης. Είχα εκνευρισμό καθώς χαρακτήρισε αμίμητο ένα μέρος του σχολίου” δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Παπαμανώλης.