Ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Αναζήτηση λύσεων για ανάγκες που εμμένουν

Την εξασφάλιση πόρων από χρηματοδοτικά προγράμματα επιχειρεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, για την επίτευξη σημαντικών δράσεων αναβάθμισης των σχολείων

Απαραίτητες παρεμβάσεις, για τη συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, πραγματοποίησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κατά το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου οι μαθητές να ανοίξουν τις τσάντες τους μέσα σε ασφαλείς και ευπρεπισμένες αίθουσες, μετά το “πρώτο κουδούνι”, σήμερα Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τις εργασίες, προκειμένου τα κτίρια, που φιλοξενούν τις εκπαιδευτικές δομές του νησιού, να αποκατασταθούν, να βελτιωθούν και να αποτελέσουν ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον για μαθητές και καθηγητές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να προγραμματίζονται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μίλησε στην εφημερίδα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος, ωστόσο, παραδέχτηκε, πως σημαντικές ανάγκες συνεχίζουν να υφίστανται, παρά τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις.

Προσπάθειες αναβάθμισης, πέραν των καθιερωμένων συντηρήσεων

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις εργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού “στα περισσότερα από τα σχολικά κτίρια” και περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των κουφωμάτων στο 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, καθώς και στα κτίρια των Γυμνασίων, αλλά και τις εργασίες ελαιοχρωματισμού των αιθουσών. Παράλληλα, σημείωσε, πως στο 1ο Δημοτικό Σχολείο πραγματοποιήθηκε επισκευή των μαρκιζών στα μπαλκόνια, όπου είχαν παρατηρηθεί φθορές, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο πραγματοποιήθηκαν επίσης οικοδομικές εργασίες για την επισκευή των επιχρισμάτων, ενώ στο 5ο Δημοτικό ολοκληρώθηκαν εργασίες για την αποκατάσταση ρωγμών σε κολώνες και δοκάρια. Σε ό,τι αφορά στα Λύκεια, “πραγματοποιήθηκε ελαιοχρωματισμός της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων εξωτερικά, ενώ έγιναν κάποιες λίγες εργασίες και στις δομές του ΕΠΑΛ”.

Παρ’ όλα αυτά, ο προγραμματισμός, σχετικά με τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων δεν σταματά, καθώς, όπως επεσήμανε ο κ. Βακόνδιος αναμένεται “η πραγματοποίηση εργασιών για την αποκατάσταση κι άλλων ρωγμών στα Λύκεια, ενώ έχει κατατεθεί πρόταση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων των Λυκείων. Αξίζει να αναφερθεί, ότι είμαστε ίσως ο μοναδικός Δήμος από τις Κυκλάδες, ο οποίος κατέθεσε πρόταση, που να αφορά σε αναβάθμιση σχολικού κτιρίου. Η πρόταση αφορά σε 1.000.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος των Λυκείων, καθώς επίσης και μισό εκατομμύριο για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου της Ποσειδωνίας”. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, “η πρόταση για το σχολείο της Ποσειδωνίας περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων, λεβητών, την αντικατάσταση των φωτιστικών, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα του κτιρίου και οτιδήποτε έχει σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας. Αντίστοιχα, η πρόταση για το συγκρότημα των Λυκείων, περιλαμβάνει τις ίδιες ενέργειες, εκτός από την αντικατάσταση των κουφωμάτων”.

Περαιτέρω, όπως επεσήμανε, “έχει ενταχθεί, επίσης, σχετική πρόταση στο πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” για εργασίες στο Ειδικό Σχολείο, καθώς και στο 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, 60.000 ευρώ και 40.000 ευρώ αντίστοιχα και ταυτόχρονα, προχωράει και το μεγάλο έργο για την ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου της Βάρης, που είναι σε εξέλιξη”, αναμένοντας την ολοκλήρωσή του, άνευ απροόπτου, εντός του επόμενου έτους.

Αναζήτηση πόρων για κάλυψη εκκρεμών αναγκών

Ο κ. Βακόνδιος υπογράμμισε, πως η Υπηρεσία αναζητά διαρκώς διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να αντλούνται πόροι, με στόχο τα σχολικά κτίρια του νησιού να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, δεδομένης της παλαιότητας αρκετών εξ αυτών.

Οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει διαθέσιμο, προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε, για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών και μάλιστα, από φέτος, ξεκινά ένα μεγάλο εγχείρημα, για το οποίο οι άνθρωποι της Τεχνικής Υπηρεσίας εργάστηκαν αρκετά σκληρά, προκειμένου να καταφέρουμε να καταθέσουμε πρόταση. Αναφέρομαι στην ενεργειακή αναβάθμιση Λυκείων και Δημοτικού Ποσειδωνίας. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η αξιολόγηση της πρότασης και από την πλευρά μας, θεωρούμε, ότι ο φάκελος της πρότασης είναι πλήρης. Ευελπιστούμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα”, υποστήριξε.

Απαντώντας σε ερώτημα, σχετικά με το αν οι τρέχουσες ενέργειες αποκατάστασης και βελτίωσης κρίνονται επαρκείς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τόνισε, πως “οι ανάγκες είναι ακόμη πάρα πολλές, ωστόσο έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, το αποτέλεσμα της οποίας, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται. Οι εργασίες που έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί έχουν συντελέσει στην αναβάθμισή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται αρκετή βελτίωση ακόμη. Προς αυτή την κατεύθυνση, κάθε χρόνο ο Δήμος συμβάλλει από τους δικούς του πόρους, όπως και η ΠΝΑΙ, ενώ υπάρχει και η χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, με τακτικούς πόρους περίπου 40.000 ευρώ κάθε χρόνο. Φέτος μάλιστα, οι πόροι αυξήθηκαν κατά 50% με αποτέλεσμα να λάβουμε περίπου 60.000 ευρώ για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων”.

Στο πρόγραμμα και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Σε ό,τι αφορά στις δομές των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου, ο κ. Βακόνδιος ενημέρωσε, ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας “ολοκληρώθηκε στον Βρεφονηπιακό Σταθμό του Ξηροκάμπου η αλλαγή των κουφωμάτων σε ένα μέρος του κτιρίου, παρέμβαση κόστους 16.000 ευρώ από πόρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Από κει και πέρα, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, η οποία έχει στην ευθύνη της τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, αλλά και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, κ. Απόστολο Ρουσσουνέλο, ώστε να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε πόρους, για την περαιτέρω βελτίωση των δομών των Βρεφικών και Νηπιακών Σταθμών. Υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα, όπου μπορούμε να καταθέσουμε προτάσεις, ωστόσο θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, ώστε έως το τέλος του 2018, να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, προκειμένου να έχουμε ώριμους φακέλους και να αξιώσουμε χρηματοδοτήσεις”.

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος ευχήθηκε σε όλους μία καλή σχολική χρονιά, ενώ δήλωσε, πως ο Δήμος “θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν, για τη συνεχή βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων”.