Κατοχυρώθηκε η χρηματοδότηση για το πολυσυζητημένο και άκρως απαραίτητο έργο για τη Σύρο, με προϋπολογισμό ύψους 5,7 εκ. Ευρώ από το Υπ. Εσωτερικών

Προς υλοποίηση το έργο αποχέτευσης Βάρης – Μέγα Γιαλού

Έναρξη υλοποίησής του κατά πάσα πιθανότητα εντός του α΄ εξαμήνου του 2019

Στην ατζέντα των δρομολογημένων έργων προς υλοποίηση για τη Σύρο έχει ενταχθεί πλέον το πολυσυζητημένο και άκρως απαραίτητο έργο των αποχετευτικών δικτύων για τις περιοχές της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, με τη σχετική χρηματοδότηση να έχει κατοχυρωθεί μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” του Υπουργείου Εσωτερικών, εξέλιξη που “γεννά” αισιοδοξία για την ποιότητα μίας ακόμη βασικής υποδομής για το νησί.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε η επίσημη συνάντηση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε η σχετική συζήτηση για το μεγάλο έργο με τίτλο “Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού νήσου Σύρου - Α' φάση”, προϋπολογισμού ύψους 5,7 εκ. Ευρώ, του οποίου τη χρηματοδότηση υπέγραψε προ ημερών ο αρμόδιος Υπουργός.

Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για το νησί της Σύρου και κυρίως για τις περιοχές της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται με τη λειτουργία και διατήρηση των βόθρων, με ό,τι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον και την ποιότητα της καθημερινότητας των μονίμων κατοίκων της νότιας Σύρου.

Πλέον, η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα η ΔΕΥΑ Σύρου που αποτελεί και τον φορέα υλοποίησης του έργου, έχουν τη δυνατότητα να δρομολογήσουν άμεσα την απαιτούμενη διαγωνιστική διαδικασία, κατόπιν της οποίας εκτιμάται σε πρώτο επίπεδο, πως θα τοποθετηθεί εντός του α΄ εξαμήνου ο ανάδοχος – εργολάβος, ώστε να “τρέξει” τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις κι εργασίες.

Πρέπει να αναφερθεί εξ αρχής πως, η χρηματοδότηση προέρχεται μέσω του Υπ. Εσωτερικών όσον αφορά στα 5 εκ. Ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 700.000 ευρώ θα αναλάβει να καλύψει με ίδιους πόρους η ΔΕΥΑ Σύρου.

Τονίζεται πως το αποχετευτικό δίκτυο για τις ανωτέρω περιοχές σαν έργο περιλαμβάνει και την επαύξηση της δυναμικότητας και αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης, στον οποίο θα καταλήγουν τα λύματα.

Κληθείς ο Γιώργος Μαραγκός να μιλήσει αναλυτικά για το έργο και την εξέλιξη της χρηματοδότησής του, γνωστοποίησε παράλληλα, το θετικό κλίμα της συνάντησης με τον Αλέξη Χαρίτση, τον οποίο και προσκάλεσε στη Σύρο ώστε να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου προκειμένου να υπάρξει ακόμη περισσότερο ουσιαστική συνεργασία με το σύνολο των Δήμων για τη δρομολόγηση λύσεων που απασχολούν τα νησιά.
 

Αποχετευτικό δίκτυο αποκτά η Βάρη και ο Μέγας Γιαλός. Σχεδόν 100% κάλυψη των αναγκών

Αναφορικά με την κατοχύρωση της χρηματοδότησης, ο Γιώργος Μαραγκός επιβεβαίωσε πως, “Πράγματι πριν από λίγες ημέρες (6/9) υπέγραψε ο Υπουργός τη χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας δικτύων αποχέτευσης για την περιοχή της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, καθώς επίσης και για την επαύξηση και αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ της Ερμούπολης, ώστε να υποστηρίζει την τριτοβάθμια επεξεργασία, πέραν της αύξησης της δυναμικότητας”.

Σύμφωνα με όσα τόνισε για τον χαρακτήρα του έργου και για το πόσο σημαντικό αξιολογείται για τον τόπο συνολικά, σημείωσε: “Είναι ένα έργο αναπτυξιακό, ένα έργο πνοής, ένα έργο σημαντικό για την τουριστική και αναπτυξιακή προοπτική ενός μεγάλου μέρους του νησιού μας, δηλαδή της κεντρικής και νότιας Σύρου, της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, καθώς επίσης είναι ένα έργο που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας και της καθημερινότητας των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών”.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για το όφελος που θα προκύψει σε επίπεδο κάλυψης αναγκών, καθώς όμως και για το τί περιλαμβάνει σε επίπεδο παρεμβάσεων, γνωστοποίησε τα εξής: “Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή των βασικών δικτύων αποχέτευσης κορμού καθώς και των βασικών διακλαδώσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες περίπου κατά 75% και πλέον των μόνιμων καταναλώσεων και σχεδόν κατά 100% όλων των τουριστικών εγκαταστάσεων”. Όπως διευκρίνισε δε, λύνονται θέματα διάθεσης λυμάτων για επιχειρήσεις διαμονής, ξενοδοχεία, καταλύματα κι επιχειρήσεις εστίασης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως, “μέχρι σήμερα η έλλειψη των βασικών υποδομών γι αυτές τις περιοχές είχε δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα και για την καθημερινότητα αλλά και για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών”.

Επικεντρώνοντας μάλιστα στο πώς θα εξυπηρετηθεί η προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης γενικότερα, ανέφερε πως, “Δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη ή μία τουριστική αναπτυξιακή προοπτική σε μία περιοχή αν δεν είναι λυμένα και δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των βασικών υποδομών όπως της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της διαχείρισης απορριμμάτων”.

Υπογράμμισε μάλιστα πως, για το χωριό της Βάρης, αυτό το έργο έρχεται και σε συνέχεια του έργου αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης. “Για το χωριό της Βάρης είχε ξεκινήσει επί προηγούμενης δημοτικής θητείας η αντικατάσταση, η πλήρης αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης και ολοκληρώθηκε το έργο με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Πλέον, μετά την ύδρευση επιλύονται και τα ζητήματα της αποχέτευσης και όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, τις επόμενες λίγες ημέρες αναμένεται και η επίσημη απόφαση χρηματοδότησης της αναβάθμισης του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ”.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τα ποσά του έργου για την α΄φάση, επεσήμανε πως, “ο συνολικός προϋπολογισμός του για την Α΄ φάση ανέρχεται στο ποσό των 5,7 εκ. Ευρώ. Τα 5 εκ. Ευρώ είναι χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών και οι 700.000 ευρώ είναι ιδία χρηματοδότηση από τη ΔΕΥΑΣ”.

Άμεσα ο διαγωνισμός. Εργολάβος τους πρώτους μήνες του 2019

Κληθείς να γνωστοποιήσει από την πλευρά της ΔΕΥΑ Σύρου ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της υλοποίησης, ο Γιώργος Μαραγκός υπήρξε σαφής: “Τα επόμενα βήματα είναι η δημοπράτηση του έργου. Άρα, η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών από τον φορέα υλοποίησης, τη ΔΕΥΑ Σύρου. Εκτιμώ ότι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να μην χάνεται πρόσθετος χρόνος και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 να μπορέσει να εγκατασταθεί ο εργολάβος”. Σημείωσε δε πως, “Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, ζητήματα όπως ενστάσεις και προσφυγές που μπορεί να καθυστερήσουν έναν διαγωνισμό” ωστόσο, επανέλαβε πως, “Ευελπιστούμε όμως ότι εντός του α΄ εξαμήνου του 2019 θα μπορέσει να εγκατασταθεί ο εργολάβος. Αυτή είναι η εκτίμησή μας και αυτή η επιθυμία μας”.

Υπενθύμισε ακόμη πως για την ολοκλήρωση του έργου από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο και μετά, η εταιρεία που θα αναλάβει κατόπιν του διαγωνισμού, θα έχει στη διάθεσή της διάστημα 30 μηνών.

Δημόσιο “ευχαριστώ” προς τους πρώην Δήμους Ποσειδωνίας κι Ερμούπολης

Δεδομένου ότι το όραμα και οι αρχικές προσπάθειες για το εν λόγω έργο ξεκίνησαν από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας κι εν συνεχεία συνέδραμε θετικά ο πρώην Δήμος Ερμούπολης, με την απόφαση αποδοχής των λυμάτων στον Βιολογικό της Ερμούπολης, ο Γιώργος Μαραγκός θέλησε να αναγνωρίσει δημοσίως τις θετικές αυτές ενέργειες, τονίζοντας μάλιστα πως και η σημερινή Δημοτική Αρχή, μερίμνησε με τη σειρά της για την προώθησή του.

“Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ιδιαίτερα η περιοχή της Βάρης το περίμενε. Θέλω να ευχαριστήσω και τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας επί δημαρχίας Τζώρτζη Μακρυωνίτη που τότε είχε γίνει η σύλληψη, οραματική ακόμη για το πρώτο στάδιο του έργου και η ανάθεση των πρώτων προμελετών για το έργο, καθώς επίσης και τον τέως Δήμο Ερμουπόλεως ο οποίος είχε αποδεχθεί τα λύματα να οδηγούνται στον ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης” δήλωσε σχετικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “Σε συνέχεια αυτών των γεγονότων, σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ένα έργο, το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, πλήρως ώριμο με τις οριστικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης και τους περιβαλλοντικούς όρους”. Από την πλευρά του, σημείωσε μάλιστα πως, “Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας το κυνηγήσαμε καθώς όλοι γνωρίζουμε πως αυτά τα έργα δεν είναι έργα τα οποία μπορούν να ωριμάσουν από μέρα σε μέρα”, λέγοντας επιπρόσθετα, πως, “οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2017”.

Και η εν λόγω εξέλιξη και προσπάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής αξιολογείται άκρως σημαντική, αφού όπως ο Δήμαρχος πρόσθεσε, “ήταν κάτι πολύ βασικό για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση και να ωριμάσει πλήρως το έργο ώστε να μπορέσει να δημοπρατηθεί”.

Απαντήσεις για κόστος και “επιβάρυνση” δημοτών

Σχετικά με το εύλογο ερώτημα αν μετά την υλοποίηση του μεγάλου έργου, η επιβάρυνση των δημοτών θα είναι ιδιαίτερα σοβαρή ή όχι, ο Γιώργος Μαραγκός υπήρξε συγκεκριμένος και καθησυχαστικός.

Σε πρώτο επίπεδο τόνισε πως, “Εκτιμούμε και πιστεύουμε ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση από αυτήν που έχουν σήμερα οι δημότες και οι επιχειρηματίες, θα είναι πολύ χαμηλότερη”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Από εκεί και πέρα, το ζήτημα του επιμερισμού των τελών σε σχέση με τη λειτουργία είναι ένα ζήτημα που κατά την άποψή μου στο πλαίσιο της δίκαιης και ισότιμης κατανομής των βαρών, θα επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών σε επίπεδο νησιού και όχι Βάρης – Μέγα Γιαλού”.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως, “Άρα, νομίζω ότι η συνολική επιβάρυνση και ιδιαιτέρως για τις περιοχές της Βάρης και του Μέγα Γιαλού θα είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με το τί ισχύει σήμερα, αλλά και οι συνθήκες υγιεινής και περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με ότι προβλέπει η περιβαλλοντική νομοθεσία”.

Ο Αλ. Χαρίτσης στη Σύρο και στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης αναγνώρισε πως για πρώτη φορά αντιμετωπίζονται με τόση υπευθυνότητα οι ανάγκες νησιών και δη της Σύρου σε επίπεδο ανάπτυξης και βελτίωσης βασικών και κύριων υποδομών, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, με φόντο τα παραπάνω, “η συζήτηση έγινε σε ένα γόνιμο περιβάλλον και ήταν εποικοδομητική”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μαραγκός, “Πλέον για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται τόσο σοβαρά το θέμα της ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμάτων στο σύνολο της περιφέρειάς μας και τολμώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα πως η Σύρος στους τρεις βασικούς αυτούς τομείς συνολικά, αποτελεί ένα από τα νησιά πρότυπο πάνω στη βάση ενός στέρεου σχεδιασμού”.

Επανέλαβε κατηγορηματικά πως, “Αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα τα ζητήματα, όχι με λόγια κι ευχολόγια, αλλά με πράξεις κι έργα που υλοποιούνται για τις βασικές υποδομές”.

Στο νήμα των ανωτέρω, ο Γιώργος Μαραγκός επεσήμανε μάλιστα πως με τον Υπουργό Εσωτερικών “συζητήσαμε και για χρηματοδοτήσεις άλλων έργων που είναι ώριμα για το νησί” επιφυλασσόμενος να προβεί σε ανακοινώσεις το προσεχές διάστημα.

Αναφορικά με την πρόσκληση που ανέφερε πως απηύθυνε προς τον κ. Χαρίτση ώστε να επισκεφθεί τη Σύρο, υπογράμμισε τέλος τα ακόλουθα: “Προσκάλεσα στη Σύρο τον Υπουργό κ. Χαρίτση ο οποίος απεδέχθη την πρόσκληση με χαρά ώστε να παραστεί και σε μελλοντική συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στη Σύρο παρουσία των δημάρχων ή και των βουλευτών και των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης γενικότερα ώστε να υπάρξει μία συνεργασία και σε επίπεδο θεσμών. Και ο ίδιος εκδήλωσε την επιθυμία να έρθει στη Σύρο υπό την έννοια ότι υλοποιούνται σημαντικά μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο νησί, με σκοπό ιδίοις όμμασι να μπορέσει να περιηγηθεί και να τα παρακολουθήσει στη φάση υλοποίησής τους”.