Παράλληλα με τη σχολική χρονιά συνεχίζονται ομαλά οι εργασίες για την ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης

Υλοποίηση βάσει πλάνου

Το ΔΣ απόψε εγκρίνει τη λειτουργία του σχολείου, ενώ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος υπογραμμίζει τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών

Ταυτόχρονη θα είναι η εξέλιξη των εργασιών για την ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης με τη σχολική χρονιά 2018 - 2019, αφού εξ αρχής συμφωνήθηκε η παραμονή των μαθητών στο υφιστάμενο κτίριο της περιοχής, με τη Δημοτική Αρχή και τον εργολάβο του έργου να λαμβάνουν κάθε κατάλληλο μέτρο για την απρόσκοπτη πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πρωτίστως για την ασφάλεια των μαθητών.

Με φόντο την απόφαση που θα λάβει απόψε στη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου της Βάρης ταυτόχρονα με την πρόοδο των εργασιών του νέου κτιρίου στον γειτνιάζοντα χώρο, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει για την πορεία του σημαντικού έργου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ήδη η “ενότητα” των παρεμβάσεων που είναι ιδιαίτερα οχλούσες έχει “κλείσει”, ενώ αναμένεται η προώθηση των υπολοίπων εργασιών, βάσει του πλάνου που έχει καταθέσει ο ανάδοχος του έργου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και στην Τεχνική Υπηρεσία, με σκοπό την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την ομαλή εκτέλεση ενός ποιοτικού έργου.

Κατανόηση από πλευράς σχολικής κοινότητας. Καθημερινή επίβλεψη και μέριμνα για την εκπαιδευτική διαδικασία

Απρόσκοπτα προχωρούν οι εργασίες για το νέο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της Βάρης στον χώρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το υφιστάμενο σχολικό κτίριο, με τον ανάδοχο του έργου να έχει ολοκληρώσει εντός της θερινής περιόδου τις πιο βαριές εργασίες που προκαλούν μάλιστα έντονη όχληση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, “Την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή μία εβδομάδα πριν τον αγιασμό των σχολείων και την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έγινε η θεμελίωση του κτιρίου”, εξηγώντας πιο συγκεκριμένα μάλιστα πως, “αφού έγιναν τα θεμέλια του σχολείου, τη δεδομένη στιγμή το έργο συνεχίζεται κανονικά”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε μάλιστα είναι ιδιαίτερα θετικό ότι οι οχλούσες παρεμβάσεις δεν εξελίχθηκαν ταυτόχρονα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά ολοκληρώθηκαν αρκετά πριν από αυτήν κι ως εκ τούτου, η σχολική κοινότητα “προχωρά” ανενόχλητη από μεγάλους θορύβους κατά το σχολικό έτος 2018 – 2019.

“Οι εργασίες που απαιτούσαν μηχανήματα έργου για τις εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στις σκυροδετήσεις θα γίνονται το επόμενο διάστημα” σημείωσε, τονίζοντας πως, προσεχώς ίσως προκύψει εκ νέου οχλούσα δραστηριότητα, αλλά όχι στον αρχικό βαθμό του σταδίου των εκσκαφών.

“Σε αυτή τη φάση ίσως να υπάρχει λίγη περισσότερη όχληση για το σχολείο. Εκεί θα ζητήσουμε την κατανόηση της σχολικής κοινότητας γιατί θα γίνονται οι εργασίες ταυτόχρονα” ανέφερε, δεσμευόμενος ωστόσο, πως, η πορεία των παρεμβάσεων επ ΄ουδενί δεν θα εμποδίσει τα μαθήματα.

“Σίγουρα θα γίνονται χωρίς να εμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και συνολικά η λειτουργία του σχολείου” επανέλαβε σχετικά, εξηγώντας μάλιστα πως, το επόμενο διάστημα “θα “πέσει” και η πλάκα και οι σχετικές εργασίες για το κάτω επίπεδο του σχολείου και θα ακολουθήσουν οι άλλες εργασίες σκυροδέτησης”. Κατόπιν και των ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως, “Μετά ακολουθούν οι εργασίες για την οροφή και τις κολώνες και στα τρία επίπεδα του σχολείου”.

Ερωτηθείς για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ο ίδιος απάντησε καταφατικά σε σχέση με τις παρεμβάσεις του αναδόχου, λέγοντας κατηγορηματικά μάλιστα πως, “κινούμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα”.

Δεδομένης και της ιδιαίτερης σημασίας που διακρίνει το εν λόγω έργο, αφού αποτελεί μία επένδυση για τα νέα παιδιά και είναι ένα σχολείο που ανέμενε η τοπική κοινωνία επί πολλά έτη, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος γνωστοποίησε πως από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας υπάρχει καθημερινός έλεγχος κι επίβλεψη.

“Υπάρχουν καθημερινά και ο προϊστάμενος και οι μηχανικοί που έχουν χρεωθεί το έργο ώστε να το επιβλέπουν” ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, οι εργασίες υλοποίησής του ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018.

Καμία πρόσβαση στο εργοτάξιο. Ασφάλεια για τους μαθητές

Με φόντο τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που απαιτεί αυτό το μεγάλο έργο, ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε για τα μέτρα που λαμβάνονται για την απόλυτη ασφάλεια των μαθητών, ώστε οι ίδιοι μάλιστα να μην έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο εργοτάξιο.

“Στο επίπεδο της αυλής του σχολείου υπάρχει περίφραξη και αυτή η περίφραξη έχει γίνει για τον ασφαλή προαυλισμό των μαθητών” διευκρίνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Η (σσ. σημερινή) απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι τυπική γιατί οφείλουμε να την πάρουμε διότι μέσα στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου προβλέπονται τόσο η κατασκευή του νέου κτιρίου, της νέα πτέρυγας, όσο και η επισκευή του παλιού κτιρίου”.

Όπως εξηγεί αναλυτικά, “επειδή θεωρείται συνολικά ένα έργο, υπάρχει μέσα στους όρους της σύμβασης”. Από την πλευρά του μάλιστα, επισημαίνοντας πως το ΔΣ οφείλει να λάβει την απόφαση της ταυτόχρονης λειτουργίας του σχολείου με τις παρεμβάσεις του νέου κτιρίου, υπενθύμισε πως δεν ήταν δυνατή η μετακόμιση... της λειτουργίας του κι ως εκ τούτου, είχε συμφωνηθεί και με το προσωπικό του σχολείου η παραμονή των μαθητών σε αυτό.

“Σε συνεννόηση με την Διευθύντρια και τους καθηγητές αρχικά, είχαμε πει ότι θα λειτουργεί ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο, δηλαδή θα λειτουργεί το σχολείο και θα χτίζεται δίπλα το νέο κτίριο” ανέφερε, τονίζοντας μάλιστα πως, “Είναι τυπική η απόφαση, αλλά απαραίτητη για να μην υπάρχουν προβλήματα στο έργο”.

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, σημείωσε πως, “Αποφασίζουμε σαν δημοτικό συμβούλιο ότι συμφωνούμε να υπάρξει η λειτουργία αυτή τη σχολική χρονιά στον υφιστάμενο χώρο για να χτίζεται το νέο” αφού “δεν μπορούσαν να βρεθούν άλλοι κατάλληλοι χώροι για τη λειτουργία των έξι τμημάτων και γενικότερα θα είχαμε θέματα και με τις μεταφορές. Οπότε αποφασίσαμε από κοινού ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονη η λειτουργία και η κατασκευή του έργου”.

Ο κ. Βακόνδιος ικανοποιημένος για την προώθηση με ομαλό τρόπο των εργασιών για το νέο σχολείο στη Σύρο, τόνισε τέλος, πως, “Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα και ελπίζουμε να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”.

Υπενθυμίζεται πως το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει άξονα δύο έτη και η χρηματοδότησή του προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους με τον προϋπολογισμό του να άγγιξε τα 2.623.840 ευρώ.